Obiskovalci
Trenutno 19 gostov
Obisk skupaj: 240216993


<< Začetek < < 1 2 > > Konec >>
Debate o "zastarelem dizlu" - 02.03.08 15:03 Kako odgovarjate na debate da ja 2.2 dti zastarel dizel?? Jaz sem kupoval avto po ključu da mi služi, in da imam čim manj strošlov. Vsekakor mi ni avto podaljšek ega. "Frendi" pa vedno nabijajo da je to zastarel dizel. Ko sem kupil avto sem mel 72000km. V štirih mesecih sem naredil 26000km. Brez problemov. Glede na to, da tankam včasih na pumpi včasih (skoraj vedno)pa kar direkt iz stroja (kjer je dosti kondenza)nisem imel nobenih problemov. Kolega ki je delal z našo firmo v Bosni, ja v svojo Toyoto isto tankal dizel iz stroja. Rezultat je zariban motor. V Bosni uporabljamo petrolovo nafto. Jaz pravim, da bi težko našel bolj hvaležen motor kot je 2.2 dti. Pa ša avto nima "Bosna imidža"....
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o "zastarelem dizlu" - 02.03.08 15:58 O tem je bilo že kar precej napisanega, mal poglej stare debate od dizlih. Gre za motor, ki ni ravno najnovejši, kar pa ne pomeni, da je slab. Na cesti je kar nekaj 2.2 motorjev, pa ni blo slišat kej slabega (beri problemi s 3.0 diesel). Motorju manjka poskočnost, ki jo novejši motor (1.9) ima malce več, za umirjene vožnje in veliko kilometrov pa je čisto primeren.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o "zastarelem dizlu" - 02.03.08 16:02 Tukaj je opis diesel motorjev v Saab-ih:
http://www.saabslo.com/index.php? option=com_content&task=view&id=326&ac=0&Itemid=45
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o "zastarelem dizlu" - 03.03.08 09:15 Naše mnenje je mislim da konstantno v vseh postih in mislim da nismo nerealni v opisu le-tega

čez 2.2 tid ni konkretnih pritožb , kvečjemu kaka pohvala, dejstvo je da je ta motor bolj glasen in to je edino kar mu običajno "očitamo" oziroma bolje rečeno opozorimo možnega kupca naj bo na ta detalj pozoren.

Dejstvo da ta motor ni najnovejši drži, kajti tudi SAAB sedaj vgrajuje 1.9 diesel motor v svoja vozila

Zelo smo veseli tvojega konstruktivnega posta in hvaležni bomo še za kakšno izkušnjo več s tem modelom motorja. Razlog zakaj ni veliko povedanega o njem, je verjetno tudi dejstvo, da lastniki nimate težav z njim in zato se ga pač niti ne omenja.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o "zastarelem dizlu" - 03.03.08 16:15 Saab s tem motorjem je traktor... a prav je, da vemo o kakem traktorju se pogovarjamo: klik .

Po resni strani je to odličen motor za dolge relacije, kjer lahko skorajda pozabiš na prestave & uživaš ob nizki porabi.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o "zastarelem dizlu" - 06.03.08 09:05 ha, ha , ha Boris tole je pa nekaj! Sedaj, ko se vsedem v svoj "traktor"in ga vžgem se obvezno nasmejim iz srca hvala za nasmeh vsako jutro! Glede porabe pa drži zadnja 2 meseca delam z traktorsko saab floto kar nekaj km dolge relacije in je poraba okrog 7 litrov(6,8-7,2)lep traktorski pozdrav
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o "zastarelem dizlu" - 13.03.08 11:41 Jaz mam isto 2,2 motor pa mi ga še ni uspelo spravit čez 6,7. Običajno mam porabo okoli 6,4-6,5L tko da mi je zanimivo da tvoj tok več kuri. p.s. pa nimam lahke noge da ne bo pomote...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o "zastarelem dizlu" - 13.03.08 13:13 mogoče je razlika v tem da imam jaz 9-5 ti pa 9-3 tudi moja 9-3 ni pila več kot si omenil
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o "zastarelem dizlu" - 14.03.08 12:10 Ups!! Sorry nisem vedu da govoriš o 9.5. Sem mislu da govoriš o 9.3
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o "zastarelem dizlu" - 14.03.08 16:15 Z 2.2tid motorji je bilo kar nekaj težav; v splošnem so bili precej bolj problematični kot bencinski motorji v novi 9-3-ki.

Največ težav povezanih s temi avtomobili je bilo s turbinami, na dovodu goriva (kje kakšna porozna cevka za vakum, ki je puščala in je avto ostajal brez nafte) in z elektroniko (tudi avtomobilsko; recimo CIM moduli) ki je bila preveč občutljiva na vibracije motorja.

Sicer je ta motor precej hvaležna zadeva (vsaj kar se kakovosti goriva tiče) vendar je poraba dokaj visoka. Nam so se na testnih avtomobilih gibale med 7 in 10 litri/100km odvisno od avta do avta! Res razlike so bile med posameznimi avti obupne... NAjboljši je bil en srebrn 9-3 vector, ki je šel najbolje od vseh 9-3 2.2tid in porabil najmanj (pa tudi najtišji je bil!)... tega se je dalo vozit tudi tam okrog 6,5l, če je bil voznik prizanesljiv, bil pa je en črn ARC, ki ga je bilo pod 8,5l praktično nemogoče vozit. Zanimivo, da 2.0t (175KM) po porabi sploh ni bil tako požrešen (razen tistega z AT menjalnikom) in je povprečno kuril med 10 in 11 litri... tisti z AT menjalnikom pa zelooo redko pod 14...

Lp, K.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o "zastarelem dizlu" - 14.03.08 17:18 Ste imeli kakšne izkušnje s 3.0 dizel motorjem? Zanima me, kaj pravzaprav je jedro problema tega motorja.

Ps. Meni moj 9k automatic (2.3T 200hp) pije 14L samo in striktno po Ljubljani v največji gužvi. Realna poraba je okrog 9,5 na (delni) relaciji.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o "zastarelem dizlu" - 14.03.08 19:20 ta teden sem zvedel še za eno 3.0 tid 9-5 motor ki je imel podobne problem kot R.I.P na madžarskem odpadu..

sam sem imel slab občutek glede porabe 9-3 NG - benciska izvedba. Povprečje se je gibalo okoli 9.5 do 11 litrov, kar je na nivoju 9-5, 170 km.
skratka presenetljivo velika poraba glede na razred majši avto in nekaj konjev manj.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o "zastarelem dizlu" - 16.03.08 19:47 Po daljšem času se oglašam. Kaj je za nekoga dober dizel,je vidim bolj subjektivno mnenje. Pričakovati naenkarat:nizko porabo,nizke stroške,poskočnost,zanesljivost,dolgo živ.dobo,sodobnost,tiho delovanje... je malo čudno(razen če gledaš reklamo za Yarisa).Z vsem spoštovanjem do"TOP GEAR"strokonjakov.V službi imamo opravka z skoraj 800 pravimi dizli. Zanimivo je vidt da je v novem
CAT D9 motor zasnovan l.1984 v MAN-ih ki so stari 1/2leta
pa ja motor ki je zasnovan l.2001. Pa da bi videli koliko je šel tam neke elektronike ki skrbi za normalno delovanje motorja. Govorit o veliki porabi pri avtomatikih je mal čudno. Mi smo iz Bosne pripeljali čez 200 šoferjev za naše kamione. Ko so se prvič vsedli v kabino jim ni bilo jasno da stvar nima šelt kebla?? Temu primerni so bili režimi vožnje. Ko smo na računalnikih zablokirali avtomatiko in jih prisilili na ročno šaltanje
pri volanu smo imeli pri test skupini prihranek goriva skoraj 25%!! Jaz ševedno trdim,da je 2,2 eden najbolj hvaležen dizel ta moment.
LP
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o "zastarelem dizlu" - 16.03.08 23:26 Definitivno je prisotnih precej subjektivnih mnenj kot si ugotovil. Profesionalno se ukvarjamo z drugimi stvarmi in so nam SAABi hobi (vsaj meni). Zato je vsak specialist zelo zelo dragocen in zaželjen

Glede na tvoje izkušnje (baza 800 vozil) si definitivno bolj kompetenten za razložitev bistvenih razlik (verjetno je v floti tudi več avtomobilskih znamk in motorjev tako da je primerjava še bolj verodostojna) in dopolnitev in lahko s podobnimi statistikami dodelaš naš članek na to temo.

Ali sem praivlno razumel ? Ko je bil kamion na avtomatiki je bila poraba 25% večja, kot kasneje ko ste dali na ročno prestavljanje ?
Če sem pravilno razumel je to zame zelo zanimivo. Pričakoval bi, da je razlika bistveno manjša.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o "zastarelem dizlu" - 17.03.08 15:43 Ja takoje, če je kamion na avtomatiki spelje z tretjo prestavo pri cca 1900 obratih, če je pa na ročnem prestavljanju pe pri cca 1700 obratih. Ta razpon se nadaljuje skozi celi režim vožnje. Meli smo v obziru, da šoferji vozijo po zvoku motorja ne pa po obratomeru. In dejansko se je iskazalo. Danes smo se ravno o tem pogovarjali. Pri vožnji z kamionom se da zelo veliko prišparati. V neni zadnjih revij MEHANIK IN VOZNIK je to dobro opisano in se že pojavljajo ljudje(firme),ki svetujejo firmam ki imajo v lasti večje št.vozil. To so podatki za povno naložen dvo pogonski šleper in za gradbišče. Aja delam v SCT-ju-
LP
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o "zastarelem dizlu" - 17.03.08 19:55 Zanimivo.

Osebno sicer vozim navadno vozilo in mi je avtomatik z vsakim dnem bolj všeč. ko se vozim z avtomatki občudujem udobnost vožnje. Tudi poraba se mi je zdela praktično enaka .. je pa verjetno res, da smo vozniki osebnih vozil bolj "športno" naravnani in potem ko imamo avtomatiko morda vozimo bolj umirjeno??

res zanimivo. Po drugi je pa to lahko razlika med profi voznikom in nami amaterji...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o "zastarelem dizlu" - 17.03.08 21:35 Verjetno je "mal" razlike pri tehniki vožnje 1.5 tone težkega avta in x ton težkega tovornjaka. Temu primerna je tudi razlika v delovanju avtomatike.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o "zastarelem dizlu" - 17.03.08 21:53 To, da je poraba pri nižjih obratih manjša je znano. Me pa malo preseneča to, da avtomatika v tem primeru ni bolj ekonomična (glede na to, da je celotna transmisija v tem primeru ista). Zanimivo bi bilo slišati razlago tistih, ki so tem menjalnikom "dajali pamet" zakaj je to tako.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o - 18.03.08 10:33 Mitja J je napisal:
Ste imeli kakšne izkušnje s 3.0 dizel motorjem? Zanima me, kaj pravzaprav je jedro problema tega motorja.

Ps. Meni moj 9k automatic (2.3T 200hp) pije 14L samo in striktno po Ljubljani v največji gužvi. Realna poraba je okrog 9,5 na (delni) relaciji.


Tkole je s temi motorji; najprej so bili problemi s turbinami, ker je bila pač elektronika nastavljena neprimerno in so bile turbine preobremenjene. Potem so se pokazale slabosti v konstrukciji motornega bloka, saj so puše postajale močno ovalne; najprej je motor začel žreti ogromno olja, potem je začel slabo vžigati nazadnje pa je zaribal. Vse to se je lahko zgodilo tudi pri prevoženih 15.000km. Naslednja zadeva je bilo pregrevanje motorja zaradi slabo speljanih hladilnih kanalov; en cilinder (pa sem pozabil kateri) se je stalno pregreval; kot posledica pregrevanja je bilo pokanje motorne glave in puščanje tesnila glave... Skratka same take napake, ki potencialno pomenijo smrt za motor. Ko se je v pol leta po začetku prodaje začelo pojavljati vse več motorjev s takimi napakami (če se prav spomnim, je bilo več kot 22% vseh motorjev v prvi seriji 9-5ke uničenih)... Potem so proizvodnjo ustavili, opravili nekatere redizajne in izboljšave, ampak bistveno se stvari niso izboljšale... žal...

Lp, K.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o - 11.05.08 02:08 Moj prvi post na SAAB forumu
Trenutno si delim Opel Signuma 2.2DTi in ima servisni interval na 50.000km/2leti. Zakaj ima SAAB na 20.000km/1leto ?

V roku pol leta bo mogoče pri hiši 9-3 2.2TiD ali pa 9-5 3.0TiD
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o - 11.05.08 08:49 2,2Tid ima interval na 30.000km... zakaj ima opel 50.000 in Saab 30.000 pa ne vem.

Lp, K.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o - 11.05.08 10:12 9-5 3.0 tid - priporočam veliko veliko previdnost.
V Sloveniji je bilo do februara 2008 registriranih 28 9-5 s tem motorjem in osebno poznam 2 ki sta zaradi spodaj opisane napake postali nepremičnini. To pomeni 7% vozil v SLO. Če dodaš še tiste ki jih ne poznam je lahko slika tudi slabša.
Nekateri neuradni podatki z drugih forumom kažejo, da je možnost da se ti pojavi spodnja napaka do 20%. Motor je bil tudi umakjen iz proizvodnje.

Glede na to da se na Avto net navedeni modeli dolgo prodajajo in da imajo nekateri smešno nizko ceno je previdnost potrebna.

http://www.saabslo.com/index.php? option=com_content&task=view&id=326&ac=0&Itemid=45

avtor : Boris Ban

3.0 TiD
Leta 2001 je bil za 9-5 predstavljen 3 litrski dizelski V6 motor, ki naj bi bil zadnji krik tehnologije. Blok in glava sta iz lahkih litin, ima štiri odmične gredi, ki odpirajo 24 ventilov. Za razliko od ostalih motorjev so odmične gredi gnane z zobatim jermenom. Vbrizg goriva gre po sistemu skupnega voda (common rail), pomaga turbina s spremenljivo geometrijo lopatic.

Žal se v praksi motor ni izkazal. Redni servisi so sicer redkejši, a zaradi zobatega jermena dražji. Pogosto se je kvaril EGR ventil, bolj zaskrbljujoče je pa to, da je pri velikem številu motorjev prišlo do okvare bloka, kar seveda pomeni uničen motor in luknjo v denarnici. Zaradi tega je ta motor relativno hitro šel iz proizvodnje, na trgu je pa precej vozil z blizu 200.000 km, kjer je katastrofa lahko samo še vprašanje časa. Lahko pa tudi ne
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o - 11.05.08 12:00 50.000km

Sploh nisem vedel da ima katerikoli avtomobil tako dolge servisne intervale. Pa olje dejansko zdrzi taksno kilometrino?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o - 11.05.08 13:59 O 3.0 Isuzu motorju sem že dosti prebiral, pa dobivam različna mnenja. Pri Oplu naj ne bi bil toliko problematičen; Znanec ima Vel Satisa pa pravi da je motor super. Vozil sem Signuma 3.0 pa me je navdušil s pospeški in zvokom, Opla pa nočem več zato sem se obrnil proti SAABu, ki mi je bil vedno všeč

Sem pa v eni temi na tem forumu zasledil, da se da tej tažavi izogniti. Je pa tema v srbskem jeziku, ki je pa meni delno ????



Če mi olje zdrži 50.000km nevem, ker ga menjam enkrat letno (cca. 25-30.000km) Raje preventiva kot pa kurativa
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o - 11.05.08 16:42 Skopiraj srbski tekst in ti ga prevedemo. za samo voznjo in porabo je motor super, problem nastane s stroski ob morebitni okvari.
Menjava zobatega jermena tudi ni poceni. Spomnim se lastnika ki je zadevo menjal v Italiji in me je še s tam klical naj bom pozoren ker zadeva stane precej $$$.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o - 11.05.08 16:55 Ovako: Tačno je da su neki motori 3.0 TiD imali problem sa "zaribavanjem" 6-tog cilindra a pošto je blok od aluminijuma generalna je "tanko" rešenje. Jedino zamena dolazi u obzir. Da bi se havarija sprečila treba uraditi sledeće:
1. Doliti litar ulja više jer je dokazano da u radnom režimu ostaje u karteru isto toliko koje ne ulazi u sistem. Obavezno napraviti update šipke za merenje ulja, Saab u Sloveniji bi trebao da zna.
2. Rashladna tečnost nikako nesme da bude preko normale.
3. Naručiti spojler-difuzor koji se ugradjuje u motorni prostor a njegova svrha je da kovitla vazduh oko motora i tako pospešuje bolje hladjene aluminijumskog bloka.
4. Rashladna tečnost samo original jer je radna temperatura 115 stepeni.
5. Mislim da kod Vas nije dozvoljeno vadjenje prednjeg katalizatora koji više šteti svim dizelima a pogotovo ovom 3.0 TiD Isuzu motoru.


Eni pač ne razumemo. Hvala za pomoč
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o - 11.05.08 19:31 Prevod:

Takole: Drzi, da so nekateri 3.0 TiD motori imeli probleme z "zaribanjem" sestega cilindra. Glede na to, da je blok motorja narejen iz aluminija, je "generalka" slaba resitev. V postev pride samo zamenjava motorja.
Preventiva pred okvaro:
1. naliti en liter olja vec kot je predpisano. Dokazano je, da v delovnem rezimu v karterju ostane natanko taksna kolicina, ki nikoli ne pride v sistem. Obvezno je treba narediti tudi "update" merilne palice za olje - na SAAB Slovenija bi to morali znati narediti.
2. Hladilna tekocina mora biti na normalnem nivoju (nikakor je ne sme biti prevec).
3. Narociti je treba posebni spojler (difuzor), ki se ga vgradi v motorni prostor. Njegov namen je dodatno vrtincenje zraka okoli motorja in s tem bolj ucinkovito hlajenje aluminjskega bloka.
4. Obvezno je treba uporabljati originalno hladilno tekocino. Delovna temperatura je namrec 115 stopinj.
5. Priporocljivo (vendar v SLO nezakonito) je odstraniti sprednji katalizator, ki skoduje vsem dizelskim motorjem, temu 3.0 TiD Isuzu motorju pa se posebej.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o - 11.05.08 20:23 Dodal bi, da so naši kolegi iz Srbije znani po predelavah SAABov zato je tudi nasvet te sorte.

Kot vidiš so korektivni ukrepi kar nenavadni, za nek zanesljiv motor.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o - 11.05.08 20:56 Najlepša vam hvala.
Pa res drži potem to: Saabs are for nice people

Če bom 3.0TiD kupil se bom pred nakupom podrobneje pozanimal o vseh teh stvareh (cene pa to). Zaenkrat pa je še vedno favorit 2.2TiD.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Debate o - 11.05.08 22:43 Je 1.9 TiD nad proracunom? Oz. ali je stevilo kilometrov taksno, da pod nobenim pogojem ne pride bencinar v postev?

9-5 je super avto, ampak (stari) dizli ne bi bili moja prva izbira. 3.0 iz ocitnih razlogov, pri 2.2 me pa skrbi podhranjenost ... V 9-3 se nekako, 9-5ka je pa le precej vecji in tezji avto.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
<< Začetek < < 1 2 > > Konec >>
© 2024 Slovenski Saab portal