Obiskovalci
Trenutno 46 gostov in 1 član:
  • saabexpresso
Obisk skupaj: 238605955


Pozdrav ! - 06.12.05 01:06 Jest sem nov na tem forumu. Malo sem se sprehodil in se mi zdi zelo simpatičen. Sam sicer nisem voznik Saaba, si pa želim postat. Na vaš forum sem zašel, ko sem začel poizvedovat o Saabu malo podrobneje.
Bi vas pa prosil za mnenje o nekem vozilu, če mi lahko pomagate.
Tale Saab
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp? id=515533
se mi zdi, da ima nekam malo km...
Glede na slovensko folkloro zbijanja km me nebi presenetilo, če so ga zbili navzdol.
A je kakšna zanesliva metoda, da preveriš tovrstno rekreacijo preprodajalcev... pa ne mislim tukaj na servisno knjižico, pa obrabljene dele ...
Če bo dovolj denarja, bom verjetno raje poiskusil kupiti kaj na Saabovem servisu.
Pa še to!
Se v praksi 9-3 in 9-5 kaj dosti razlikujeta. Tu mislim na vozne lastnosti, lego...
Vesel bom vsakega odgovora!
lp Bojan
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Pozdrav ! - 06.12.05 08:50 Živjo!

Kolega ga je šel v petek gledat. Avto stoji cca. 1 mesec (po zatrjevanju prodajalca), pod štandgasom ne laufa, ampak crkuje. Prodaja se baje zato, ker lastnik ni imel denarja za odplačat lizing. Je pa že Matjaž opazil, da nima original radia. To samo po sebi ni nobena katastrofa, vprašamo se pa lahko, kakšen voznik gre menjat v osnovi kvaliteten SAAB radio z neoriginalnim (na avtu za cca 7 mio)?!
Kaj več o voznih lastnostih ipd. ti težko rečem, saj sem privrženec starejših (-94) SAAB-ov.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Pozdrav ! - 06.12.05 09:44 Hvala za odgovor!
Z nabavo ne bom hitel, beri-manjka še denarja-
bom pa šel še letos v Nemčijo, pa se bom pozanimal, kakšne so glede Saabov tam razmere. Bom sporočil, če bom zaznal kaj zanimivega.
Sem pa drugače že ene 25 let voznik, se spomnim, da smo se Saabov (96) včasih malo ogibal, saj so bili rezervni deli relativno zelo dragi...
900 TURBO, mi je bil pa vedno všeč, le denarja ni bilo nikoli dovolj v tistih železnih in avtomobilsko sušnih jugo časih!
lp Bojan
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Pozdrav ! - 06.12.05 11:16 Poglej si malo www.autoscout24.de

Lahko iščeš po vseh možnih kriterijih...kar se tiče rezervnih delov ni nobene panike, če veš na koga se obrnit. Da se dobit kvalitetne in relativno poceni dele.

LP, M.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Pozdrav ! - 06.12.05 21:44 Dobrodošel na našem portalu!

Ko boš kupoval 9-5 je dobro avto peljati h mehaniku (ali ga pripeljati s seboj); ponavadi ta hitro vidi "koliko je ura" pri določenem avtu. Jaz to storim vsakič ko kupujem avto; tudi letos ko sem zbiral med 9-3 in 900 sem se za enega 9-3 že skoraj odločil, pa me je na srečo mehanik prepričal, naj se ga ognem, medtem, ko pri 900 ni našel nobene omembe vredne pomanjkljivosti.

Kar se tiče primerjave 9-3 in 9-5: 9-5 je večji in dražji ter po crash-testih varnejši.

Kaj več ti lahko morda iz prve roke o 9-5 napiše še Matjaž. Sam imam NG900, torej predhosnik 9-3 (zunanja oblika enaka, ima pa 9-3 okrog 1400 izboljšav pod karoserijo), pa vendar sem z večino lastnostmi povsem zadovoljen. Predvsem sem si želel udoben avto in NG900 ali 9-3 to zagotovo je (žal se v 9-5 še nisem vozil, ampak kot mi je pravil Matjaž, je občutek udobja v 9-5 še večji). Avto je tih (govorim za bencinski motor, medtem ko TDi mašine v 9-3 niso ravno med tihimi) in imaš občutek, da se voziš v "ladji".

NG900 se nabavil predvsem zato, ker klasičnega 900 nisem našel, 9-3 so bili naprodaj samo diesli, strupenih 2,3 turbo 9000-tk se nisem upal kupiti, 9-5 pa takrat vsi predragi. Je pa trenutno ponudba rabljenih Saab-ov precej večja kot 1,5 leta nazaj.

Veliko sreče pri izbiri, lp
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Pozdrav ! - 06.12.05 22:38 Zdravo,

Najprej prikazana 9-5.
Vozilo ima za moje pojme (letnik&km) pošteno tržno ceno za območje SLO. Več dejansko ni vreden.

Bolj me skrbi naslednje (omenjal je že mitja).
Avto je ranga 8.5 mio, če je bil leasing potem je bil kasko, če je bil vlom in je bil radio ukraden bi zavarovalnica pokrila škodo.
Poleg tega ima ta model 7 zvočnikov in zelo dober zvok (malo manjka basov) in posledično ne vem kdo bi menjal original napravo. POleg tega je avto zaradi tega vsaj meni "grši".
Nekako mi ravno ta detalj z radijem poraja sum, da ga ni vozil ljubitelj temveč kak "trancer" in da je avto temu primerno ohranjen.
Na sliki poglej kako je odmaknjen tekstil na centralni konzoli sovoznikovega sedeža. Očitno so vozilo nestrokovno razdirali.

Sam sem si dal na uradnem servisu nakdadno vgraditi Bluetooth telefon in so morali razdreti armaturko. tega ne bi storil nikoli vec ker imam obcasno cricka (ne morem sicer 100 obdolžiti ta poseg, ker sem vedno poslušal glasbo in sem to odkril v trenutku tišine ). Detalji na stiku tekstila in armature vsekakor kažejo na poseg.

9-3 vs 9-5

Sam sem iskal 9-3 zaradi:
- prtljaznika ki je zakon
- zaradi velikosti avta (pac ni mali avto)

9-5 sem kupil
- ker za 9-3 ki sem jo gledal že ene 14 dni niso našli cene
- ker sem se kot sopotnik peljal par km in sem ga na koncu vožnje preprosto kupil.
- avto me je navdušil z udobjem in prikrito agresivnostjo
- imel je 80000km in sem zaupal Kmagu (kupil sem privat od njihovega uslužbecna). Mislim da so bili km pošteni tako da sam ne bi vnaprej dvomil v kilometražo
- dejstvo pa je da je v 9-3 bolj športni občutek in vozilo dejansko upravljaš. 9-5 je tukaj zelo mehka in včasih morda celo premalo. V 9-5 me recimo moti, da na vključevanju na avtocesto ne morem pritisniti do konca, ker sedeži nimajo bočnih ojačitev in posledično bi zadnjica šla svojo pot. 9-3 je bila tukaj vsekakor boljsa (vozil sem jo pa samo 2x priznam)
Avto radio v 9-3 se ne da primerjati z 9-5. Poleg tega je občutek utesnjenosti v avtu manjši, zadaj je veliko prostora. Kar se prtljažnika tiče je eden večjih v razredu in v 500l spraviš marsikaj. Mitja in Grega že vesta kaj vse se vozi v mojem )

Osebno bi ti svetoval 9-5 ker imajo nižje cene in če se ti z vozilom ne mudi čakaj. Sam imam namen kupiti še enega 9-5 Aero za punco in sedaj čakam idealnega. prej ali slej bo prišel in takrat bo moj. Preplačati ga ne mislim, pa tudi precej zahteven sem ratal glede opreme (... hm... postajam podoben tipu s članka o saab lasniku).

Kar se tiče metode nakupa si lahko na volvo-saab forumu pogledaš en moj članek na to temo (tema Hitrija kupujem 9-3) in vsekakor ti pred nakupom priporočam
A) obisk originalnega servisa da vozilo priklopijo na računalnik in ti preverijo kaj se je dogajalo s servisi, nato daj preveriti na centralo na švedsko ali so bile na vozilu odpravljene vsi serijski vpoklici, na AMZS pa za cca 25.000 SIT naroči pregled karoserije ki ti bo razkril če je bilo vozilo zaleteno.
DObro oko mehanika pa itak pomaga.
9-5 ima težave:
- sklopka
- menjalnik (zatika se vzratna)
- zadnje šobe pihajo vroč zrak tudi poleti
- SID display na srednji konzoli

To so največje hibe. Ko najdem malo časa bom objavil članek oziroma seznami servisnih posegov in cene za mojo 9-5. Tako si boš lažje ustvaril predstavo o stroških lastništva.

Zacasno si lahko na
www.email.si
username: saab95
geslo: saab95

najdes okvirni stroskovnik za operativno delovajne moje 9-5. Kaska osebno sicer nimam in sem postavko dodal zaradi vecje nazornosti.

Morda se ti zdi precej kompliciran postopek. Nekaj sreče pač rabi človek pri nakupu, vendar se pri tako veliko denarja splača zaupanje prodajalcu potrditi z nekaj $ strokovno usposobljenim neodvisnim strokovnjakov.
Ce se bos odlocil za Kmag ti priporocam njihovega instruktorja za SAAB (g. Dolinarja) . Lahko te mu tudi predstavim.

Tole sicer ni reklama za KMAG ker imam te fante hrkati rad in v kot motnjo v želodcu .
G. Dolinar in fantje na sprejemni pisarni pa so izjema ki prijetno pozitivno presenetijo in se k njim rad vračam.


Ce se pojavis na Trojanah 15. bos lahko mojo 9-5 tudi vozil. Za kak drug termin pa se morava dogovoriti in uskladiti (praviloma cez vikend)

lp
Matjaz
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Pozdrav ! - 07.12.05 02:22 Ne vem, kako naj se vam zahvalim, posebej tebi Matjaž za vse te informacije.
Na Kmag sem se tudi obrnil in danes so me kontaktirali(David), ki je bil resnično prijazen in me povabil k njim na sedež, da povem, kaj si želim ozir. pričakujem.
Tudi mi je razložil na kratko, kako imajo bazo Saabov po vsej Evropi, kako iščejo ustrezena vozila...
Hvala bogu, se mi ne mudi pretirano, nekako januarja bom imel približno toliko denarja, da bom postal bolj nestrpen...Nanje pa sem se obrnil predvsem zato, ker če se še oni ukvarjajo z prevrtenimi km, potem je pa to res katastrofa za firmo. Po moje, se naj bi jim to ne splačalo, saj bi s tem dosegli kaj klavrn imidz.
Če enkrat položiš dva miliona za tak rabljen avto, ti pa ni vseeno, kaj boš dobil. Sem namreč med tistimi, ki do denarja ne znajo priti drugače kot z delom.
Danes sem si v Lescah (tu sem tudi doma)ogledal eno
9-3, in sem bil prijetno presenečen nad izdelavo in kvaliteto notranjosti. Pred tem sem si ogledal še novi clio in enga megana, od plastike in designa novih francozev me je začelo zvijat po trebuhu. Da o cenah nad 3m sploh ne govorim.
V trenutku mi je bilo jasno, kam sodi Saab.
Bom si pa vzel čas in se res povezal z Kmagom in bom počakal eno res dobro opremljeno varianto. Pravzaprav sta mi tako 9-3, kot 9-5 všeč vsak na svoj način. Manjši 9-3, se mi sploh ne zdi tako majhen, konec koncev sem deset let vozil BMW 325-E30, PA ALFO 155 Q4,
... pribl. ista velikost...tako da se mi razlika v velikosti za zdaj sploh ne zdi tako pomembna.
Predvidevam pač, da je manjši malo okretnejši, lažji, pa malo bolj podhranjen z opremo. Bomo videli!
Nisem ravno razvajen, kar se tiče udobja, tako da verjamem, da bi bil že z 9-3 zelo zadovoljen. Tudi km ne bom delal pretirano, morda ene 10k na leto, tako da bi manjši kar ustrezal.
Ko sem vozil BMW, pa naj vam povem, da je bil to odličen avto, z njim sem naredil 340.000 km, le enkrat sem ostal na cesti, na makedamu sem prebodel dno motorja in sem bil v trenutku brez olja. Ne da bi delal reklamo za švaba, vseeno moram biti pošten in napist, da sem bil z njim izredno zadovoljen. Tudi z zmoglivostmi, saj se mi je motor vrtel nenormalno hitro, tekoče in je bil izjemno odziven. To za vse motorje ne velja, tako mi je dejal moj serviser Podlesnik, ki je imel ogromno izkušenj z pripravo bmw tudi za Deklevo in ostale dirkače. Menda se nekateri motorji vrtijo zelo tekoče, tudi v tovarni ne vedo vedno zakaj...? Vsaj tako mi je zatrdil mehanik.
Alfa je bila pa živa polomija in nikoli več nimam namena vozit kaj podobnega. Škoda besed, italjanska šlamparija brez primere... dve leti samih popravil...
Morda tudi smola z mehaniki. Avto pa v osnovi fantastičen, 4x4, turbina, res dobra lega na cesti...
Saaba pa ne kupujem samo zato, ker mi je pravzaprav zelo všeč design, pač pa tudi zaradi tega, ker rabim relativno zanesljiv avto s katerim bom kdaj odšel tudi do Rima, Berlina itd.
Autoscout poznam, sem si ga ogledal...Teh avtov je v Nemčiji res ogromno, tako da tam res ni problem z nabavo. Cenovno se mi pa niso zdeli ravno cenejši kot pri nas... Bom videl, kaj bom doživel v živo...
Naj se vam še enkrat zahvalim za te informacije. Hvala tebi Matjaž za povabilo na vožnjo, morda kdaj v januarju, če se bom težko odločal...
Vesel sem, da obstaja ta forum in da bom imel kontakt z vami, verjamem, da se vam bom lahko oddolžil na kakšnem srečanju.
lp Bojan (grafika, hobi glasba)
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Pozdrav ! - 15.10.09 00:07 Pozdrav vsem saab-ovcem še od čisto novega člana družine!

Danes sem namreč postal ponosni lastnik novega/starega Saab-a 9-5 2.2 TiD karavan (letnik 2002). No, uradni lastnik je žena (prispevala večino financ), a to je bila pač interna stvar dogovora - da si ne bo kdo ustvarjal narobne slike . Žena se še kako zaveda, da sem se v ta avto zalubu praktično na prvi pogled, zato ji bom večno hvaležen da mi je tokrat res zaupala in mi pomagala pri tem nakupu.

Močno verjamem, da sva kupila AVTO v pravem pomenu besede in mi bo služil še na mnoga leta! Glavni razlog nakupa? Super Getz je bil žal premajhen za 'frišno' družino (sva ponosna starša dve in pol mesečne hčerke) in oprezanje za karavanom je bil nekako cilj...In vesel sem, da sem prišel navzkriž (bolj vštric) s Saab-om!
Izgleda prekrasen, res lepo ohranjen, temno modre metalik barve, z bogato opremo, notranjost v presentljivo ohranjenem 'beige' usnju, ni da ni...Kaj dosti se res nisem obotavljal - pregledal in videl sem zadosti, da sem vedel! Od znotraj, od zunaj, v mašini...Nekako sem preletel vse vitalne zadeve in to mi je bilo dovolj (pa tudi zaupal sem trgovcu ravno prav)! Ne bom se preveč obremenjeval s tem, kako in kaj, če je (ko bo) kaj narobe itd...Aja, cena: €6.500 - v račun vzet Hyundai Getz (isti letnik) v vrednosti €3.000...

Leta nazaj sem vozil dokaj razjahanega Volva 244 GL, ki pa je bil pravi tank od avta (žal tudi krepko požrešen, a vozil sem se ko gospod) in s katerim sem bil prekleto zadovoljen - zato sem nekako nosil to željo, da kdaj ponovno spet vozim šveda (vseeno katerega, a posebej sem se obračal predvsem za Saab-i)...

No, in evo me! Začenja se nova odisejada, verjamem da bo avto s časom navdušil vse okoli mene (še posebej pa mojo družinco) tako kot je mene navdušil že danes na kratki relaciji od Lj-Celja in nazaj...Nekaj je v tej vožnji kar še ne znam opisat - a sem zihr, da bo za to še čas, zaenkrat sem še 'zelenc'!

V teh prihajajočih užitkih z 9-5ko pa upam in verjamem, da mi bodo ta portal in vsi člani v veliko pomoč (že zdaj sem našel ogromno koristnih informacij). Pa oblubm, da slište od mene tud kakšne fajn zanimivosti

Let the thrill begin!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Pozdrav ! - 15.10.09 00:08 Pa še to - do sedaj opažam samo eno majhno hibo, pa še za to mi je znano, da je 'serijska' težava...SID display namreč...pa ni take sile zaenkrat (se še zadost dobro razbere), a enkrat ob priliki bom se posvetil tudi temu...vem, da je bilo že kar nekaj napisanega v parih temah na tem forumu, tako da verjamem, da bom našel fajn informacije v zvezi s tem...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Pozdrav ! - 15.10.09 01:50 Dobrodošel v družini

Ja, glede SIDa je res tako, da crkne vsak prej al slej, rešitev je menjava samega displaya in napeljave v SIDu, cena za to je cca. 100€ s poštnino. Kontaktiraj predsednika kluba (Edo - edo@saabslo.com), ker bo (ali pa je že) ravno te dni pošiljal v Anglijo na servis par komadov pokvarjenih...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Pozdrav ! - 15.10.09 09:06 Super!

Pero, hvala za to info, pravkar bom kontaktiral Edota. Drugače je pa tako, da vsakič ko se zdaj usedem v avto, bi se kar vozil in vozil Še danes, ko sem se vozil na šiht, mi je bilo kar težko vstat in zaklenit avto hehe
To je tako, ko voziš nov avto, še posebej verjetno to velja za Saab-a...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Pozdrav ! - 15.10.09 09:09 http://www.saab9-5.com/howto/sidrepair.htm
Lahko se tudi to proba narest...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal