Obiskovalci
Trenutno 33 gostov
Obisk skupaj: 243008213
Zadnje na forumu
Kupim motor saab 900 od Kristjan
P:Zadnji zavorni diski za 9-3 aero zračeni od dusano
Re:[Kupim] orig ALU 17" ali 18&quo ... od S.A.S
SAAB 2007 1.9 tid od saabexpresso
P: Garažna SAAB razprodaja od S442
[Kupim] orig ALU 17" ali 18" ... od bman
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od bman
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od S442
Re:Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od S442
Re:Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od primzy82

Vse zadnjih 4 ur - 24 ur - 48 ur
Vpis





Novo geslo
Odpri nov račun


9-3 2004 Prednje luci - 26.12.08 20:05 Pozdravljeni!

Lastim si Saab-a 2.2tid l2004, in imam obcutek da mi kratke luci slabo svetijo(zaromet ima lečo). Zanima me ce je ze kdo imel podobno tezavo, ter ce ima kdo kaksno skico kako se demontira zaromete da bi probal ocistit zaromete odznotraj (lece) ker zgledajo umazane.

Hvala in Lep pozdrav.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-3 2004 Prednje luci - 29.12.08 19:03 1.Navadne žaromete s Halogenskimi žarnicami moraš zamenjati za žaromete s Xenoskimi žarnicami.
Pazi !: po menjavi ti bo računalnik " znorel" in žarometi bodo utripali kot novoletna jelka. Zato po menjavi ( obvezno čez dan , s pozicijsko lučjo ) pojdi v servis , da ti s testerjem prekvalificirajo zadevo iz navadnega Halogenskega žarometa na Xenonski žaromet.
2.Ne nasedaj oglasom in reklami, da bi zamenjal samo navadno Halogensko žarnico s Xenonsko žarnico, potrebna je še dodatna tako imenovana štartna elektronika za Xenonsko žarnico. IN !!! Poleg tega pa je optični sistem v vsakem od navedenih tipov žarometov drugačen. To pomeni žarilna nitka Halogene žarnice in Žarilni oblog Xenonske žarnice nimata iste geometrijske lege. To pa pomeni, da je v enem tipu žarometa žarišče ( nekaj osnovnošolske fizike) proti drugemu tipu na različnih mestih. Če je pa tako, pa je potrebna drugačna notranja konstrukcija notranje izgradnje optičnega sistema. Preprosto povedano, z zamenjavo tipa žarnice ne bo uspeha, samo motil boš nasproti vozeče, tebi pa se nočni pogled ne bo nič izboljšal.
3. Kar se tiče razdiranja žarometa - zagotavljam ti , da boš po takšnem delu zagotovo kupil nove žaromete( edino, če si finomehanik za servisiranje daljnogledov in mikroskopov).
4.Leča, ki jo gledaš iz zunanje strani resnično izgleda motno, vendar ta motnost ni umazanija ! , takšen je pač pogled skozi debelo lupo , ki sestavni del optičnega sistema žarometa.
Pa brez zamere, ne želim te poučevati, sem pač fizik iz stroke in še profesionalno se ukvarjam z avto-žarometi.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-3 2004 Prednje luci - 08.01.09 15:25 "Pa brez zamere, ne želim te poučevati, sem pač fizik iz stroke in še profesionalno se ukvarjam z avto-žarometi."

Pozdravljena oba! Toliko o tem, kako ti korosec6 profesionalno obvladaš žarnice in ostalo z njimi...
Pravno formalno ti ne smeš imeti v žarometu s h1,h7, itd. katere koli druge žarnice, kar pomeni, da ne smeš dati noter xenon, ki je načeloma narejen za te tipe. Če želiš imeti xenon, potem moraš imeti originalne žaromete + pranje žarometov in avtomatsko regulacijo nivoja luči.

1. Če nimaš originalnih luči, potem se lahko snop svetilnosti pokvari in svetiš nasproti vozečemu preveč, poleg tega pa tudi tebi ne osvetljuje cestišča tako kakor je potrebno
2. Avtomatska regulacija nivoja ni samo za lepše, ampak skrbi za neprekinjeno uravnavanje žarometov in to spet zato, da ne svetiš preveč nasproti vozečemu
3. Pranje žarometov je tudi zato, da imaš čista stekla, ker če jih nimaš, se spet svetloba na žarometu drugače zrcali in spet svetiš nasprotivozečemu...

V glavnem, če imaš samo Xenon kid in narediš nesrečo, lahko tudi, če nisi ti kriv reče drugi, da si ga obsvetil in da si kriv ti. Zavarovalnica bo to preverila in adijo zavarovanje in adijo registracija vozila, saj vozilo ni bilo izpravno. Prav tako te lahko zaje**** policaji, če te odkrijejo in te pošljejo na tehnični, pa se pričnejo problemi z neizpravnim vozilom...

Drugače pa dragi Adin, tudi sam imam enak model in tip Saab-a, ja in tudi meni zelo slabo svetijo luči. Mislim da zato ni kriva umazanost leč, temveč je to blesava inženirska rešitev, kako debele so te leče v resnici, morda je kriv tudi kontrast stekla leč... Tko da čiščenje mislim ne bo dosti pomagalo. Že sam se imam nekaj časa namen odpraviti k mehaniku, da če ne druzga, mi naj zviša kot osvetljevanja, seveda znotraj dovoljenega obsega, tako da bo svetilnost nekaj metrov daljša, ker to kar so s kratkimi žarnicami inženirji v Saab-u zgruntal je ena sama katastrofa. Kolega, ki vozi Aero-ta, ima vgrajene seveda BiXenonke, mater, njemu pa sveti kt pr norcih )

LP
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-3 2004 Prednje luci - 09.01.09 09:50 Salsero,
vse kar si napisal imaš 110% prav.
Vseh tvojih tolmačenj v zapisu sem se že prej zavedal in po profesionalni liniji natančno upošteval.( mogoče mnogo več ).
Kot sem zapisal: nikogar ne želim poučevivati.
Opozoriti pa želim:
Trg oz. reklaa trga je pa brez milosti ( posebno dobave iz Kitajske ). In reveži so tisti , ki nasedajo takšnim reklamam in si vgrajujejo v žaromete predvidene za Halogene žarnice ( ne želim vseh tipov naštevati) nadgradne sete nabavljene iz Kitajske z nazivom Xenon.
Prav imaš v mojem SAABu so bixenoni . Noč je spremenjena v dan.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-3 2004 Prednje luci - 09.01.09 12:04 Salsero,
1. Eno so cestno prometni predpisi, ti za vse regije oz. države na svetu niso isti niti enaki.
2. Drugo so predpisi oz. standardi o izgradnji vozila , ki pa tudi za vse regije oz. države niso isti niti enaki.
3. Želje uporabnika vozila so pa tema za sebe: izkazovanje, prestiž, biti bolj izstopajoč,...vsepovso enako!
Da je vozilo v resnici izdelano po vseh regionalnih ( razumimo
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-3 2004 Prednje luci - 09.01.09 15:25 Korosec6,

ne dvomimo v tvoje znanje,dobro si nas sedaj poučil o vseh predpisih in o homolagaciji, no ko smo na začetku kolegi prebrali tvoje svetovanje o namestitvi xenonk, sem moral kot inženir komentirati. Potem je pa tako, da fantje, ki niso dovolj tehnično podkovani in ne spremljajo zakonodaje, po drugi strani bi pa vsi imeli lepe fensi avtomobilčke, drvijo v predelave vozil, pri tem pa za voljo imidža in cool izgleda nočejo niti slišat o kakšnih pravilih (je tega resda čedalje manj, ker je zakonodaja kr ostra). No ta zadeva s xenonkami je že znana od vsega pojava na trgu, seveda pa tisti, ki ima keš, se lohka igra.
Sem bil lih zadnjič pr Kopaču, ko je enmu čičotu menal sprednjo xenonko, pa je potem ona tastara na drugi strani seveda slabše svetila, ker se s časom plin v luči iztroši. Hja, pa je Kopač rekel, da je normalno treba še drugo zamenat, čičo vpraša po ceni, Kopač pa navrže da 300 EUR. Ja tko je, če imaš denar, se igraš, sam pa raje ostanem pr H7, stanejo največ 5 EUR/kom., pa tudi če mi vsak mesec crkne žarnica...

Želim vam, da vam vsem v letu 2009 Saab-i kar čimbolje in srečno svetijo
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-3 2004 Prednje luci - 10.01.09 11:47 Obema se zahvaljujem za precej novega o tej zakonodaji in tehnologiji o lučeh. Pred časom smo imel inamreč debato o tem ali lahko uvoziš ameriško vozilo v EU (cene so baje tako nizke da se celo prevoz splača). Vedeli smo da so problemi s homoloacijo in lučmi.

no sedaj smo dobili precejšen del odgovorov.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-3 2004 Prednje luci - 13.01.09 22:31 Ker je nekako tema že odprta bi povprašal ali ste se morali zamenjati xenonke.Ali ste to prepustili servisu, saj je po navodilih potrebno odviti spodnjo zaščito ,notranjo zaščito blatnikov , masko in šele potem prideš do vijaka, ki je skrit za odbijačem?
Sem opazil, da mi zadnje čase na robu v črti sveti nekako rumeno .Po podatkih za 9-3 naj bi bila žarnica D2S , barva v rangu 4200 K.Kot sem opazil pa je večina ponudbe v barvi 6000 K.Predvidevam, da je 6000 K bolj modrikasta svetloba. Vaše izkušnje.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-3 2004 Prednje luci - 15.01.09 13:46 Ne razumen čisto vprašanja. Zato bo mogoče napače odgovor.
1.
Samo menjavo žarometov na 9-3 letnik 2004 ( ne pogovarjam se ali je Halogenski ali Xenon ) mi je izvšil servis.
2.
Če se pogovarjamo o BiXenon izvedbi, v tem žarometu je po tovarniških zahtevah vgrajena Xenon žarnica D2S 35W.
3.
Barva svetlobe naveden žarnice ( D2S ) je po vseh standardih vnaprej predpisana , ne glede na ime prizvajalca žarnice. Toraj barva je takšna kot je.
4.
Tisti , ki se pritižujete nad slabo svetlobo na cesti ne gelde na izvedbo žarometa ali H ali X. Vsi imate prav. Predpis žarometa ima namreč neke tolerančne meje , proizvajlec žarometa mora pač doseči minimalne zahtevane vrednosti ( to je najceneje in najlažje ), več je vse dobra volja oz. blagovna znamka - paziti na dobro ime in interne zahteve proizvajalca vozila ali bo sprejel splošne standarde ali jih bo poostril- tudi tukaj dobro ime. Nad vsemi SAAB odločitvami danes bedi GM.
5.
Še nekaj , verjetno ste vsi opazili, pozimi, ko so ceste posoljene in suhe in bele Vam daje občutek , da žarometi bolje svetijo. JA.! Črni asfalt požira tako Svetlobo kot Barvo. ( zato vtis rumene svetlobe ).
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-3 2004 Prednje luci - 15.01.09 14:15 Jože pogledal sem v : Standarde
Z Xenom žarnicami bo tako:

1.
D2S 35W standard ( cenejša žarnica , temu primerna barva svetlobe in cena ) vgrajujejo jo pretežno v "Populi" vozila.( tudi V SAAB )

2.
D2S 35W LL ( LL = long life )..( dražja žarnica , ...bolj modra svetloba ), vgrajuje se v Masserati , Lamborgini , Ferrari , in dražja vozila.

Načelno ne bi smelo bili možno ( sistem Poka Yoke ) zamenjave v vgradnji zgornjih dveh, vendar veliki vendar !!, "domiselnosti" ljudi nima meja.

3.
in tretja žarnica je D1S 35W "STD" standard , ki pa je v SAABu ne omenjamo.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:9-3 2004 Prednje luci - 16.01.09 12:08 Tolmačenje izvedbe Xenonskih žarometov.
BiXenon žaromet.
V žaromet je vgrajen samo eden tako imenovani
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal