Obiskovalci
Trenutno 23 gostov
Obisk skupaj: 242997305
Zadnje na forumu
Kupim motor saab 900 od Kristjan
P:Zadnji zavorni diski za 9-3 aero zračeni od dusano
Re:[Kupim] orig ALU 17" ali 18&quo ... od S.A.S
SAAB 2007 1.9 tid od saabexpresso
P: Garažna SAAB razprodaja od S442
[Kupim] orig ALU 17" ali 18" ... od bman
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od bman
Re:Saab 9-3 TTiD Hirsch Performance od S442
Re:Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od S442
Re:Saab 9-3 2.0 turbo črno kadi od primzy82

Vse zadnjih 4 ur - 24 ur - 48 ur
Vpis





Novo geslo
Odpri nov račun


Saab in jeb... sprednje luči - 12.02.09 00:22 Živjo vsem.

Pred kratkim se je med nami vnela razprava okoli razsvetljave prednjih luči pri Saab-ih 9-3 s fokusnimi lečami. No nekaj je o tem povedal že korosec6, sam pa prinašam še informacijo od avtomehanika, ki je zadevo na naših lučeh komentiral takole. Ko je avtomobil še razmeroma nov, svetijo luči kot za šalo. Problem se pojavi z leti, ko začne svtilnost padati. Kot vzrok pa naj resnično ne bi bila kriva leča, temveč po dognanjih mnogih mehanikov, ki so te luči sprva še razdirali, je kriva zasmojenost refleksivne površine za žarnico. Ta problem naj bi imeli tudi Audiji in skratka vsi, ki uporabljajo enak tip žarometov, eni bolj drugi manj. Na žalost se dandanes ne da več kupiti posebej notranjega nasadnega elementa, ki je hkrati refleksivno telo, temveč je potrebno zamenjati celoten žaromet. Pa smo tam, pri Saabovih cenah mislim... Možna je seveda premontaža v Xenon sistem z vso potrebno infrastrukturo.
In še to, poduk s strani Korosca je seveda po besedah mehanika (tudi če želimo spregledati zakone fizike) povsem na mestu, meni mojih žarometov ni hotel zvišati.

Korosec6 say:
Prenastavitev višine pramena svetlobe. Motil boš nasproti vozeče, dosegel pa nič, svetlobna energija, ki jo oddaja žaromet na cestišče je konstanta, če boš dvignil žaromet boš z enakimi Luxi osvetlil le večjo površino, vizuelni svetlobni učinek bo pa kvadratno manjši. ( osvetljitev neke površine namreč pada s kvadratom razdalje od izvora )

Če ste sami morebiti prišli do drugih recimo sprejemljivih rešitev tega problema, prosim za kometar, hvala. LP
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab in jeb... sprednje luči - 12.02.09 07:43 Salsero,
Z lučmi je tako:
Pričnimo pri izvoru svetlobe; Žarnicah ,ta je bistvo vsega in tukaj se bodo v bodoče še "špićile sekire". Namreč električni avto in potratna žarnica , ki ima cca 25%-35% izkoristek enegijskega vložka ne gre skupaj.
Toraj: Halogena žarnica, to je topla žarnica, kot sem napisal razmerje vložene energije proti koristni izhajajoči svetlobni energiji je cca25-35%, vse ostalo je nekoristna toplota. Optični sistem , ki izkorišča svetlobni del vložene energije je paraboloidne oblike in površinsko zrcalno obdelan. Ta zarcalna obdelanost je nanos 99% čisti aluminij, ( naparjen na površino parabole v velikosti molekule aluminija )in ima svojo žiljensko dobo, - patina aluminija - sivost površine. Proizvajalci se trudijo z raznimi dodatki stabilizirati trajnost aluminija oz.podaljšati bleščavost površine. Če uporabiš nepredpisano žarnico bo ta sevala nekoristni toplotni del tja kjer ni bilo predvideno se pravi propadanje stabilonosti aluminija se pohitri. To je to : uporabljajte predpisane žarnice !!!.
Xenon : to je hladna žarnica (sicer izkoristek cca 50-60% ), slabost te pa je zadnje ugotovitve ) s časom uporabe ji padajo Luxi. Se pravi po daljšem času uporabe jo bo potrebno zamenjati pa čeprav bo še delovala po domače svetila ( živi mrtvec ).
Ker je hladna potegne za seboj čistilno oz. pralno napravo ( ni točno tako, ampak bla bla bla ....posplošimo ) in to je homologacijski predpis.
Trenutno nobena od obravnavanih ni perspektivna za bodočnost.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab in jeb... sprednje luči - 12.02.09 09:03 Če vam uspe razdret žaromet, se da na parabolo naknadno naparit nov sloj (to delamo vsake 2 leti pri tovornjakih),
razdiranje žarometa pa je poglavje zase .
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab in jeb... sprednje luči - 12.02.09 15:30 Salsero je napisal:
Če ste sami morebiti prišli do drugih recimo sprejemljivih rešitev tega problema, prosim za kometar, hvala. LP


"Vidim" , da si nejeverni Tomaž", zato poiskusi sam s poceni trikom. Vzami navadno ročno baterijsko svetilko ( seveda poiskus delaj ponoči na asfaltu) in usmeri svetlobni pramen pred sebe ter ga počasi dviguj. Rezultat ( domača naloga ) pa napiši.
Nalogo ( delno ) bom kar jaz napisal ( dalje kot boš usmerjal žarek slabša bo osvetljitev tal pred teboj, na koncu ko boš svetil v zrak pa ......, to pa je zaključek tvoje D.N. )
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal