Obiskovalci
Trenutno 2 gosta
Obisk skupaj: 235626286
Zadnji prispevki
Zanimivosti
Saab Sonett is a Two-Stroke Heirloom Print E-mail
Administrator   
torek, 18 marec 2014

Napiši komentar Preberite več

 
Uvoz in registracija c900 z Euro2 standardom Print E-mail
Brane   
nedelja, 31 januar 2010
 Vsak, ki pri nas želi kupiti Saab c900, naleti na težavo, ker dobro ohranjenega avta tega tipa pri nas pač ni možno dobiti. Večinoma gre za starejše letnike (81-86) z osnovno opremo in še ti se redko prodajajo. Če imaš srečo se na kakšni dve leti le pojavi oglas za c900, vendar zaradi skromnega števila teh avtomobilov pač ne gre pričakovati da, bi lahko ravno izbiral in si kupil tako vozilo, kot si si ga zamislil

Komentarjev (9) Preberite več

 
Saab 9-3 1.9 TiD SportCombi Vector Print E-mail
Janez Heimer   
četrtek, 18 junij 2009
 Na vikend, ko smo se družili na že tradicionalnem Saab srečanju v Šmartnem ob Paki, sem, zahvaljujoč Avtohiši Moste, imel priložnost preizkusiti prenovljenega Saaba 9-3. Šlo je za različico z motorjem italijanskih korenin, 1,9-litrskim turbodizlom, karavanske oblike in »vektorske« opreme.

Napiši komentar Preberite več

 
Testna vožnja s TurboX Print E-mail
Janez Pirš   
torek, 22 julij 2008
 Težko je verjeti da je že mesec naokoli... Torej, 26.6. nas je nov uradni zastopnik avtomobilske znamke Saab, Avtohiša Moste d.o.o., prijazno povabil na testno vožnjo z novimi vozili 9-3 iz ekskluzivne serije Turbo X, v kateri je bilo narejenih samo 2000 primerkov.

Komentarjev (7) Preberite več

 
Torque Steer Print E-mail
Blaž Bat   
nedelja, 10 februar 2008

 What does it feel like? The drive wheels pull to a specific side under acceleration, affecting steering input and, depending on the severity of the problem and enthusiasm of the right foot, can cause the car to jump into an adjacent lane - not good. Most often it's just a little steering wheel arm wrestle, especially amid a tight corner at takeoff when the steering can sometimes lock up - very disconcerting. Of course torque-steer can happen with or without a turbo; it's just that the latter exacerbates the problem by shocking the system with torque once underway, a more dangerous time to be fighting the steering wheel…

Trevor Hofmann (Canadian Auto Press) - 8/15/2003 – o Saab-u 9-3. Klik! 

Komentarjev (2) Preberite več

 
Muzej Nicolis Print E-mail
Mitja Jakša   
torek, 05 februar 2008
Imam kar nekaj dolgov, kar se člankov tiče. Lahko bi končno nadaljeval članek o restavriranju 99-tke, napisal nadaljevanje Skandinavske sage, ... No, navdih me je obrnil malce v drugo smer. Mineva leto dni, odkar smo se pod organizacijo SVAMZ odpravili v Verono si ogledat muzej Nicolis.
Gre za privatno zbirko avtomobilov, motorjev in še nekaj drugih artiklov tehnične dediščine. Muzej je leta 2000 odprl svoja vrata pod okriljem Veronskega magnata Luciana Nicolisa.

Komentarjev (5) Preberite več

 
Pravilna obnova in sestavljanje motorja Print E-mail
Miha Jereb   
nedelja, 13 januar 2008
 Vsak, ki se ukvarja s popravilom ali predelavo vozil, mora znati kvalitetno sestaviti motor. Da je motor kvalitetno sestavljen je potrebno dosti znanja, časa ter živcev. Dan danes si mehaniki ne vzamejo dovolj časa ter se ne potrudijo dovolj. Tako se kar veliko število ljudi, ki ima doma prostor ter orodje, odloči, da bodo avto popravljali sami. Dostikrat pa se začetnikom zgodi, da razdrti motor ne znajo ponovno sestaviti, oziroma ga ne sestavijo pravilno.

Komentarjev (2) Preberite več

 
Kako spremeniti garažo v delavnico Print E-mail
Miha Jereb   
torek, 25 december 2007

 Ker vsak avto-entuziast rad kaj sam postori na avtomobilu je dobro imeti tako orodje kot delovni prostor. Orodje se lahko sposodi ali kupi v trgovini, dobiti primerni delovni prostor pa je težje. Največjo težavo predstavlja delo na podvozju avtomobila oziroma pod avtomobilom. Veliko starejših hiš z garažo ima v garaži t.i. kanal. Dandanes pa se pri izgradnji garaže na to pozabi, oziroma vse več ljudi se odloča za nakup avtodvigala za opravljanju avtomehaniških storitev. Ker pa vemo, da se stanovanjske hiše grajene z nizkimi prostori, višine do 2,5 metra, je ponavadi nemogoče naknadno uporabiti avtodvigalo. V tem primeru je edina rešitev zgraditi kanal.

Komentarjev (2) Preberite več

 
Oil Sludge Print E-mail
Blaž Bat   
sreda, 07 november 2007

 Velikokrat sem slišal govoriti o oilsludge-u, vedel sem, da je to škodljivo, nisem si pa znal popolnoma razjasniti zakaj in kako nastaja. Stvar sem malo raziskal, in se, glede na to, da za to težavo trpijo novejši Saabi, odločil opisati kaj ta pojav sploh je. 

Komentarjev (20) Preberite več

 
Strela Print E-mail
Siniša Jančič [DJ]   
sobota, 20 oktober 2007

Najbolj brezkompromisen avtomobil, ki je prišel iz SAABove tovarne v zadnjih 15 letih, duhovni naslednik modela 900 SPG/Aero, je zagotovo SAAB 9-3 Viggen. Že iz imena, ki ga deli z enim najboljših lovcev svojega časa – SAABom JA 37 Viggen, pomeni pa »strelo« po švedsko, je mogoče sklepati, da ne gre za vsakdanje vozilo, temveč za visoko zmogljiv stroj, ki predstavlja SAABovo videnje športnosti. Narejen je bil kot naslednja stopnica za kupce, za katere je bila športna serija »Aero« preveč civilna in so želeli še bolj športno naravnan avtomobil.

Komentarjev (31) Preberite več

 
Znane osebnosti in Saabi: Kurt Vonnegut Print E-mail
Rudolf Krampač   
nedelja, 07 oktober 2007

 Ali ste vedeli, da je bil Kurt Vonnegut, eden izmed najbolj izrazitih in največjih ameriških pisateljev 20. stoletja včasih prodajalec Saabov? Povzemam 12. poglavje njegove zadnje knjige Mož brez domovine:

»Nekdaj sem bil lastnik in direktor prodajalne avtomobilov v Masschusettsu. Imenovala se je Saabov Cape Cod. Saab je bil tedaj in je še zdaj švedski avto.
Veste, Saab je imel tedaj en sam model avta, nekakšnega hrošča, podobnega Volkswagnu, limuzino z dvoje vrat, vendar z motorjem spredaj. Vrata so se mu odpirala nazaj, kar je bilo naravnost samomorilsko.V nasprotju z vsemi drugimi avti, vendar podobno kakor kosilnica ali zunajkrmni motor, je imel pogosteje dvotaktni kakor štiritaktni motor. Zato ste morali vsakokrat, ko ste napolnili rezervoar z bencinom, priliti tudi pločevinko olja. Heteroseksualne ženske iz kdove katerega razloga tega niso hotele početi. 

Komentarjev (1) Preberite več

 
Kakšna je vrednost naših življenj? Print E-mail
Had   
sreda, 03 oktober 2007

Ste se že kdaj vprašali, kakšna je vrednost naših življenj? Kateri faktorji vplivajo na to, kdaj se bodo naša življenja končala? Ali se da sploh ovrednotiti vrednost naših življenj?

čas: torek, okrog 20:45
Lokacija: avtocestni odsek Ljubljana - Trojane, ko se avtocesta začenja vzpenjati proti Trojanam
Prevozno sredstvo: Renault Twingo
Hitrost: pod 120km/h

Vsakodnevna vožnja po naših avtocestah je loterija z življenjem. Poleg tega, da vsak dan izgubljam živce, ko čakam v kilometrskih kolonah in da preklinjam nesposobneže pri DARS-u, ki ne znajo urediti prometa na avtocestah, v zadnjem času opažam, da je vse več “morilcev” na avtocestah. V to kategorijo sodijo vozniki, ki imajo avto višjega cenovnega razreda, veliko, težko mrcino, s katero lahko iz ceste izrinejo vse kar je manjšega in kar vozimo ljudje, ki nimamo takšnih prihodkov.

Komentarjev (11) Preberite več

 
Letalo na dizel? Print E-mail
Boris Ban   
sobota, 15 september 2007

 Saab in dizel? Še pred nekaj leti bi taka misel kvečjemu porodila asociacijo na tisti vic, kjer v letalski nesreči umreta pilot in kurjač. A trg in želje potrošnikov so naredile svoje in tudi »letalci« so leta 1998 klonili in začeli vgrajevati dizelske motorje. Sprva je bil to še vedno ropotajoč in smrdeč stroj, ki je imel precej manjšo porabo goriva, to je bilo pa tudi skoraj edina prednost. Po drugi strani se sodoben dizelski motor glede karakteristik že lahko kosa s kakim bencinskim. Ker se na forumu pojavlja vedno več vprašanj na to temo, so tukaj zbrani vsi dizelski motorji, ki se vrtijo v Saabih, z nekaj tehničnimi podatki.                             

Komentarjev (14) Preberite več

 
Nekaj o varnosti vozil Print E-mail
Mitja Jakša   
sobota, 25 avgust 2007

Ker se je v moji odsotnosti razvila debata na temo varnosti bi pristavil še svoj piskrček. Do tega me je vzbudil tudi eden izmed mnogih člankov, ki se pojavljajo v medijih na temo novi BMW 5 in (domnevno) porazni rezultati bočnega trka.

 

Komentarjev (5) Preberite več

 
SAAB-ov aktivni vzglavnik SAHR Print E-mail
Blaž Bat, Primož Berginc, Jani Merkun   
sobota, 28 julij 2007
 Saabov sistem SAHR je bil prvič predstavljen leta 1997 v modelu 9-5, sedaj pa je vgrajen v celotno paleto Saabovih modelov. Podatki zavarovalnic kažejo, da je pri modelih z vgrajenim sistemom SAHR upadlo število poškodb glave in vratu za 42%.
Saabov pionirski SAHR je bil razvit za zmanjšanje relativnega gibanja med glavo in spodnjim delom vratu. Vzglavnik je vgrajen na okvir v vrhu sedeža, ki je oblikovan tako da se vrti na sredini. Pri trku od zadaj avto potisne naprej in potnikovo telo zaradi vztrajnosti nazaj v sedež.

Komentarjev (4) Preberite več

 
Malo mehanike kotalnega trenja Print E-mail
Blaž Bat a.k.a. Piston   
sobota, 28 april 2007

Fantje iz portala so me spodbudili da spišem članek na temo kotalnega trenja oz. mehanike oprijema pnevmatike s cestiščem. Sicer nima direktne veze z SAABi, vendar je zanimiva, ter mislim da tudi uporabna.

Začel bom kar v srednji oziroma osnovni šoli.Srednješolska fizika uči da je sila trenje produkt sile s katero telo deluje na podlago ter koeficienta trenja med podlago ter opazovanim telesom. Kar se kotalnega trenja tiče pa je povedano samo to (če sploh), da se med kotaljenjem zaradi deformacije telesa in tal prijemališče sile podlage premakne naprej za razdaljo f, ter tako ustvari moment ki nasprotuje gibanju.

V tem članku bom skušal nadgraditi razumevanje tega pojava. Razložiti bom poizkušal kaj nam kot voznikom to pomeni, ter zakaj do tega pride.

Napiši komentar Preberite več

 
Bližnje srečanje s c900 na Brniku Print E-mail
Mitja Jakša   
ponedeljek, 09 april 2007

 Mogoče veste, da na Brniku uporabljajo SAAB-a c900 kot službeno vozilo za testiranje asfaltnih površin širom Slovenije. Zakaj ravno SAAB-a verjetno ni potrebno posebej razlagati ... No, danes sem po službeni dolžnosti šel na teren na Brnik. Ker pač stegnem jezik, ko se mi tako zazdi, se včasih celo pozitivno obrestuje. Z aviomehanikom sva se nekaj razgovarjala, pa sem »slučajno« omenil, če nimajo slučajno oni SAAB-a?

»Ja, imamo, in to dva!«, je bil odgovor.

No, on je seveda mislil malo potniško turbopropelersko letalo SAAB 340!

Napiši komentar Preberite več

 
Statistika registracij vozil SAAB od leta 1998 Print E-mail
Matjaž Stražišar   
sobota, 21 januar 2006

Dejstvo, da je število Saab-ov v Sloveniji majhno, je splošno znano. Dve leti nazaj, ko sem kupoval prvega Saab-a, je bilo stanje eksotično. Na Avto.net je število vozil kak dan komaj napolnilo eno stran, včasih samo polovico, v Salomonovem oglasniku si našel 2, 3 vozila. Osebno poznati kakega lastnika, je bil luksus višje kategorije … Danes je zadeva precej drugačna. Na Avto.net se včasih pojavi že tretja stran, oglasniki imajo tudi po 10 vozil, pojavi se že kak foto oglas v delu in celo uradni trgovec je pred časom izvajal redno propagandno akcijo v dnevnem časopisju. Kupec rabljenega Saab-a je po mojih izkušnjah zahtevna oseba. Običajno išče vozilo z določenimi lastnostmi (bodisi barva, oprema, motor …) Kombinacija večih zahtev je ubijalska in največkrat  razen uvoza ne preostane kaj dosti izbire. Poglejmo si nekatera dejstva kaj je na Slovenskem trgu sploh dosegljivo.

Napiši komentar Preberite več

 
Kako uvoziti klasičnega Saab-a? Print E-mail
Grega Laura   
ponedeljek, 12 april 2004

Dejstvo je, da je trenutno v Sloveniji registriranih klasičnih Saab-ov 900, manj kot 15, po mojih izkušnjah je večina od teh letnik 1983. V primeru da si nekdo zaželi klasičnega Saaba 900, letnik tam okrog 1990 ... pot do takega avtomobila ni lahka ... Tu bi rad opisal načine, kako je mogoce po legalni poti uvoziti in registrirati avto uvožen iz tujine.

Napiši komentar Preberite več

 
Značilnosti Saab ljubitelja Print E-mail
Grega Laura   
nedelja, 13 november 2005

Simptomi naj bi bili naslednji:

  • ima vsaj 2 Saab-a (ali 1, vendar intenzivno razmišlja o nakupu še enega)
  • ima zbirko brošur, knjig o Saab-ih ter cel kup linkov na razne Saab strani
  • redno spremlja vsaj 3 Saab forume
  • ce na parkirišcu zagleda drugega Saab-a skuša parkirati poleg njega in potem opazovati oba skupaj
  • ko parkira svojega Saab-a se po nekaj korakih obrne in ga še enkrat ogleda
  • ko se vrne na parkirišče preveri z vseh strani, če ni vmes nastala kaka praska

Komentarjev (1) Preberite več

 
© 2024 Slovenski Saab portal