Obiskovalci
Trenutno 6 gostov
Obisk skupaj: 235631193
Zadnji prispevki
Projekti
Menjava cevi povratnega voda (2.2 l dizel) Print E-mail
Boris Ban   
četrtek, 25 junij 2009
 Avto je dlje časa parkiran na klancu z nosom navzgor, v tanku je bolj malo nafte in po nekaj urah zverina noče in noče vžgati. Zveni znano? Tako izgleda okvara cevi povratnega voda goriva, lahko združena s slabimi tesnili vbrizgalnih šob, relativno pogosti napaki na 2.2 litrskih dizelskih motorjih.

Napiši komentar Preberite več

 
Grelec Print E-mail
Boris Ban   
nedelja, 19 oktober 2008
 Za lajšanje šoferskih težav, povezanih z mrzlimi zimskimi jutri, so izumili dodatne grelce vozil, ki se zaženejo določen čas pred prihodom premraženega lastnika in tako ustvarijo prijetno toplo okolje. Drug učinek je segret motor, kar pomeni lažji zagon, bolj miren tek in manjšo porabo goriva. Najbolj poznan proizvajalec je Webasto, Saab pa je vgrajeval malo manj poznane (a nič slabše) Ebersp

Komentarjev (12) Preberite več

 
Avtoakustika v 9-3 Print E-mail
Boris Ban   
petek, 15 junij 2007

 Ko sem se začel voziti z 9-3 sem bil zelo navdušen nad avtomobilom in precej manj navdušen nad vgrajeno akustiko. Sicer nisem avdiofil, rad pa imam čist zvok brez hreščanja ob malo večji glasnosti.

Po krajšem raziskovanju sem ugotovil, da ima avdio sistem v 9-3 več možnosti:

  • Ničesar 
  • Radio na kasete in sprednji zvočniki v armaturni plošči
  • Saab audio system 2: radio na CD-je, dva zvočnika v armaturi in dva zadaj
  • Saab audio system 3: dodana zvočnika v vratih in ojačevalec zanju.


Očitno sem imel Audio system 2. V armaturni plošči sta 10 cm zvočnika, zadaj pa ovalni 6 x 9 ''. V vratih je (prazen) prostor za 16 cm zvočnike. Tako sem dodal zvočnika v vrata, na armaturno ploščo namesto originalnih vgradil visokotonce, dodal še ojačevalec, kretnici in par metrov kablov. 

Komentarjev (6) Preberite več

 
Sway bars Print E-mail
Mitja Jakša   
nedelja, 18 marec 2007

 Ker kot tipičen voznik SAAB-a rad vozim hitro, predvsem po ovinkastih cestah, na vsake toliko stremim k (še) boljši legi na cesti. Pri starejših generacijah c900 je tipično, da nimajo vgrajenih lateralnih (prečnih) stabilizatorjev oz. t.i. sway bars (anti-roll bars). Zelo nenavadno za avto takega karakaterja in pregovorno odlično lego. Skratka, vgradnja omenjenega dodatka za najmanjši možen denar drastično izboljša lego na cesti in minimalno okrni udobje. Razno rezanje »fedrov« in posledično znižanje avta je samo odraz neznanja. Skratka, imel sem priliko dobiti tako sprednji kot zadnji stabilizator. Montaža prednjega je dovolj zoprna, velika možnost je tudi, da letnik ‘84 nima predpripravljenih lukenj v šasiji. To, in pa nekaj vedenja o podvozju me je sprovociralo, da grem najprej v montažo zadnjega. Zakaj?

Komentarjev (5) Preberite več

 
Dnevnik restavriranja Saab-a 99, 1. del Print E-mail
Mitja Jakša   
torek, 03 januar 2006

 Uvod, ozadje

Preden sem zabredel v letalske SAAB vode, sem se 7 let vozil z Renault 18TL, letnik 1979. naredil sem 95.000 km in bil med drugim tudi na Severnem morju z njim. Slika 1a,1b. Ker sem nad raznimi mehaniki in električarji obupal, sem se postopoma sam lotil popravil, tako mehaničnih kot ličarskih. V tistem času, ko sem študiral na ljubljanski FRI, sem si, tako kot marsikateri študent, služil denar s popoldanskim in vikend delom. Preko družinskih vezi sem si našel delo pri lokalnem, a uveljavljenem avtoličarju. Takrat se mi ni niti sanjalo, kam bo vse skupaj pripeljalo.

Komentarjev (1) Preberite več

 
Dnevnik restavriranja Saab-a 99, 2. del Print E-mail
Mitja Jakša   
sreda, 08 februar 2006

 Priprave na transport

Zadnjič sem s prispevkom končal ravno v momentu, ko je bila školjka pripravljena za transport na peskanje (20 km oddaljen kraj). Seveda stvari niso tako enostavne, saj sem hitro naletel kar na nekaj težav – vsi prevozniki (hiab) ali niso pripravljeni ali pa niso dovolj zanesljivi za tovrstne prevoze. Precejšen logističen problem je bil tudi uskladitev prevoznika, mojstra za peskanje ter ekipe za pomoč. Še hujši problem pa je bil prevoz speskanega avta, saj si niti slučajno nisem mogel privočiti, da bi padla ena kapljica dežja. Gola pločevina v poletnem času začne rjaveti že v enem dnevu!

Komentarjev (4) Preberite več

 
Dnevnik restavriranja Saab-a 99, 3. del Print E-mail
Mitja Jakša   
torek, 20 februar 2007

 Zadnjič, ki že ni več tako zadnjič, saj je od tega že kako leto, sem zaključil dela z zaščito školjke. V veliki meri sem zadeve tudi kleparsko (no, bolj varilsko) saniral. Dne 2.10.2003 sem celotno zadevo ponovno s hiabom transportiral h kolegu, kjer je trmasto preživela zimo. Nekaj stvari sem v sledečih tednih naročil novih, kajti dele kupuje se takrat, ko se pojavi priložnost. Membrana CD uplinjača, rostfrei ogledala in pomožni cilinder sklopke so samo nekatere izmed reči. A-ha, ne smem pozabiti tudi kompleta gumijastih puš za podvozje. Vseh je cca. 14 kosov, naročil pa sem jih iz Finske, Autotarvikekeskus. Cena? 123 EUR...

Napiši komentar Preberite več

 
Popravilo, predelava in polnjenje klimatske naprave Print E-mail
Mitja Jakša   
petek, 16 junij 2006

Glede na to, da sem klimo dobil skupaj z avtom, je bil že čas (skoraj eno leto), da se lotim popravila. Poleg tega, da so mi kune prežrle dobršen del instalacije in sem moral najprej identificirati povezave in na novo potegniti segmente kablovja. Glede na to, da ima klasična c900 klima kake tri senzorje, eno stikalo in še kak rele za zraven, kablovja ni malo! Ker so bili vsi SAAB-eki do l. 1992 polnjeni s plinom r-12 (diklorodifluorometan, CFC), ki vsebuje freon in je izredno drag (lansko polnjenje na 9k je stalo okroglih 25.000 SIT) sem se odločil za predelavo na r-134 (vodiko-fluoro-ogljiki, HFC).

 

Komentarjev (2) Preberite več

 
Prvi izmed 14-ih c900 v Sloveniji je dočakal temeljito obnovo Print E-mail
Blaž Janičijevi????? a.k.a. Puško   
sobota, 03 februar 2007

 Vsaj en c900 je dočakal temeljitejšo obnovo. Gre za 5 vratni sedan, letnik 1983. Za začetek nekaj fotk z ličarske delavnice .... nadaljevanje sledi.

 

 

Komentarjev (3) Preberite več

 
Posegi pred lakiranjem Print E-mail
Mitja Jakša   
nedelja, 04 februar 2007

 No, da dodam še malo »svoje« dokumentacije. Preden se je takozvani Pusko lotil lakiranja avta, sem mu to švedsko čudo tudi temeljito mehansko pomladil. Razen gumijastih puš so zamenjani oziroma obnovljeni skoraj vsi vitalni deli podvozja (zavorni cilindri, cevi, amortizerji, zadnje vzmeti, sprednji ležaji, sprednji diski). Menjana sta tudi amorizerja zadnjih vrat (haube). Motor je imel zaradi kroničnega pregretja počeno glavo. No, to smo sanirali, zraven še spolirali ventile. Menjan je termostat, hladilnik, vodna pumpa. Prav tako sem mu obnovil oba frgazerja (uplinjača) tipa Solex (SU) 150 CD. V notranjosti se sedaj bohoti števec z merilnikom obratov. Zamenjana je platforma voznikovega sedeža.

Verjetno pa sem še kaj pozabil, bo že lastnik dodal ???

Komentarjev (6) Preberite več

 
Posegi pred lakiranjem 2. del Print E-mail
Puško & Mitja   
nedelja, 04 februar 2007

 Puško: Pohvalno napisano. Mislim da nisi spustil ničesar (op. glede na pispevek Mitje o posegih pred lakiranjem).

Še glede barvanja - ličar mi je rekel, da bi notranjost avta raje zaščiti spomladi, ko bodo ugodnješe temperature. Vprašal sem ga tudi za olje Krown. Je rekel, da je vredu stvar, ki jo je potrebno obnavljati na leto ali dve. če pa hočem "pravo" zaščito notranjih, votlih delov, mi jih bo zaščitil z mešanico transformatorskega olja in bitumna. Po barvanju avta, se bi bilo dobro malo na notranjost spraviti.

Komentarjev (3) Preberite več

 
c900 po nanosu temeljne barve Print E-mail
Puško   
sobota, 17 februar 2007
Navodilo za ogled slik: klikni na sličico nato pa se pomikaj naprej s pritiskom črke "N"

1.
01.jpg
2.
02.jpg
3.
03.jpg

Komentarjev (8) Preberite več

 
Pobarvan c900 Print E-mail
Blaž Janičijevi????? a.k.a. Puško   
četrtek, 15 marec 2007

Gre za nadaljevanje postopka barvanja, ki je bil do sedaj opisan:

 
Navodilo za ogled slik:
klikni na sličico nato pa se pomikaj naprej s pritiskom črke "N"

1.
01.jpg
2.
011.jpg
3.
02.jpg

 Preostale slike si oglejte v nadaljevanju.

Komentarjev (5) Preberite več

 
Popravilo brisalca sprednjih luči za Saab 9000 Print E-mail
Edo Jušič   
ponedeljek, 17 april 2006
 Demontaža

Že ob nakupu sem opazil, da desni brisalec ne dela. Odločil sem se za najenostavnejšo rešitev in odklopil še levega. No po preteku več kot enega leta mi je to ostala edina nedelujoča stvar na avtu.

Napiši komentar Preberite več

 
© 2024 Slovenski Saab portal