Obiskovalci
Trenutno 1 član:
  • S442
Obisk skupaj: 235331820
Zadnji prispevki
Novice
Saab by Tuner Hirsch - tuning za vse modele Aero Print E-mail
Jure Krajnc (www.mobisux.com)   
torek, 16 maj 2006
Saab po imenom Performance by Hirsch ponuja pet novih modelov, ki so tako optično, kot zmogljivostno oplemeniteni. Švicarski predelovalec vozil Hirsch je za modele Aero pripravil predelave motorja, podvozja, zavor in dodatke za karoserijo. Saab je predelana vozila vključil v uradni cenik svojih vozil.


Napiši komentar Preberite več

 
Rezultati ankete Print E-mail
Grega Laura   
ponedeljek, 15 maj 2006
Zaključili smo 3 mesečno anketo o tem, s katerega področja si v prihodnje želite več člankov. Rezultati so pokazali, da si največ obiskovalcev želi prispevke, ki govorijo o lastnih izkušnjah s Saab-i in restavriranju. Na drugem mestu pa sledijo nasveti, ki pridejo prav lastnikom Saab-ov pri sprotni uporabi - sem sodijo nasveti glede uvoza, servisov ter kako priti do rezervnih delov.

Napiši komentar Preberite več

 
Ekskurzija po odpadih Print E-mail
Mitja Jakša   
petek, 28 april 2006
 Včeraj, 27.4.2006, smo se Edo, Matija in moja malenkost odpravili v Italijo po odpadih. Edo niti ni iskal kaj posebnega (očitno je njegova 9k v odličnem stanju), sam sem iskal karkoli v zvezi s c900, Matija pa je preučeval Volvote.

Komentarjev (1) Preberite več

 
Se SAAB zopet vrača v dobre stare čase inovatorstva? Print E-mail
Mitja Jakša   
sobota, 01 april 2006
Nekateri se mogoče še spomnite inovacij, ki jih je SAAB kot prvi proizvajalec uvedel v avtomobilsko industrijo. No, da vam osvežim spomin, nekatere izmed njih so brisalci na lučeh, stranske ojačitve v vratih, brezazbestne zavore, filter kabinskega zraka, ogrevani in hlajeni sedeži, vžigalni sistem brez mehanskih delov in vzdrževanja, elektronski nadzor turbine, prvi cabrio s stekleno zadnjo šipo ... Še in še bi lahko naštevali.

Napiši komentar Preberite več

 
Saab Aero X Švedski pogled v prihodnost Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
četrtek, 02 marec 2006
Saab v teh dneh na ženevskem avtomobilskem salonu predstavlja zanimiv koncept, ki se v veliki meri naslanja na skandinavsko dediščino kakor tudi na Saabovo letalsko industrijo, a spet na drugi strani nakazuje pogled v drznejšo oblikovalsko prihodnost švedske znamke, ki že vrsto let spada pod okrilje General Motorsa.

Napiši komentar Preberite več

 
Saab zgoraj brez prvič z dizlom Print E-mail
Jure Krajnc (www.mobisux.com)   
nedelja, 29 januar 2006

Švedsko avtomobilsko podjetje Saab bo za svoj model 9-3 kabrio primerno prihajajoči pomladi kupcem ponudilo tudi različico z 1.9 TiD dizelskim motorjem s 150 KM. Drži, da ima avto zgoraj brez v kombinaciji z dizelskim motorjem še vedno precej skeptikov. Ti kot največjo pomanjkljivost navajajo nezdružljivo sintezo uživanja vožnje ob odprti strehi, kjer je zadnje, kar želijo, da bi jih motilo, ropotajoč zvok dizla, ki povrhu še smrdi.

Komentarjev (1) Preberite več

 
Saab: Dve desetletji zgoraj brez! Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
torek, 10 januar 2006

Letos mineva 20 let od predstavitve prvega Saabovega modela s platneno streho. Leta 1986 so namreč Švedi predstavili model 900 turbo convertible.

Sprva so izdelali le 400 vozil, ki so bila izključno namenjena ameriškemu tržišču. Kabrioletska različica modela 900 je takoj doživela uspeh, zato so Švedi že v naslednjem letu povečali proizvodnjo in razširili prodajo na vsa tržišča, kar je povzročilo, da je bilo potrebno na švedsko veselje zgoraj brez čakati tudi do dveh let! Do danes so pri Saabu izdelali že več kot 240.000 saabov z mehko streho. Večina jih je nosila oznako 900.

Dvajsetletnico modelov Covertible bodo pri Saabu obeležili s posebno izvedbo modela 9-3 Cerulean. Posebna serija bo obarvana v svetlo modro barvo in bo na voljo z vsemi motornimi možnostmi. Poleg posebne barve bo opremljena s posebnimi 17-palčnimi platišči in posebnim usnjenim oblazinjenem.

Napiši komentar Preberite več

 
Izreden uspeh za saab 9-5 BioPower na Švedskem Print E-mail
Borut Fakin (www.mobisux.com)   
ponedeljek, 26 december 2005

Saab 9-5 BioPower, ki ga lahko poganjajo okolju prijazno gorivo etanol, običajni bencin ali pa kombinacija obeh (E85: 85% etanola ter 15% bencina), je v trenutku osvojil švedski trg, presegel vse načrtovane cilje ter se uvrstil med najuspešnejše prihode na tržišče tako v Saabovi kot tudi v švedski zgodovini. Kljub temu, da so začeli z dobavo šele konec avgusta ter da je tehnologija BioPower dostopna le pri eni motorni različici modela 9-5, pričakujejo pri Saabu več kot 5.500 naročil do konca leta. Prvotno so take rezultate napovedali za celo leto 2006.

Izvršni direktor Saaba Švedska, Bengt Nilemo, je povedal, da za letošnje leto načrtujejo dobavo 3.900 saabov BioPower, že naslednje leto pa naj bi se to število povzpelo na 9.000. Za tako povečanje so se pri Saabu odločili zaradi vse večje osveščenosti njihovih kupcev glede emisij ogljikovega dioksida ter splošnega segrevanja ozračja. Saab 9-5, opremljen s tehnologijo BioPower, lahko zmanjša emisije ogljikovega dioksida celo do 80 odstotkov, ne da bi žrtvoval varnost, zmogljivosti in udobje.

Poleg tehnologije BioPower razvija Saab tudi druge okolju prijazne rešitve. Tako poleg filtra za trde delce (pri novih turbodizelskih motorjih), ki ne zahteva vzdrževanja, v okviru GM-ove korporacije razvija napredni hibrid. Vozen prototip bo nared že naslednjo pomlad in gotovo bo vseboval rešitve, ki se bodo v naslednjih letih pojavljale v Saabovih ter ostalih GM-ovih vozilih.

GM daje velik poudarek na vozila, ki so varčna in okolju prijazna, tako da je koncept biogoriva BioPower le del te usmeritve. Glavna prednost BioPowerja je njegova enostavnost, kar je tudi eden izmed razlogov, zaradi katerih ga bodo začeli prodajati v Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji, sledile pa jim bodo še Norveška, Finska ter Danska. Na avtomobilskem salonu v Detroitu pa bo moč videti koncept 9-5 Aero BioPower s 310 konjskimi močmi.


Napiši komentar Preberite več

 
Saabov sistem aktivnih vzglavnikov prestal preizkuse z odliko Print E-mail
Tadeja Korenč (www.mobisux.com)   
nedelja, 04 december 2005

Nesreče s trkom od zadaj so redkokdaj življenjsko nevarne in so videti le kot nekaj zvite pločevine. Resnica pa je, da pogosto povzročijo dolgoročne poškodbe vezi in mišic v vratu in ramenih ter posledično dolgotrajne bolečine. Saab je za preprečevanje tovrstnih poškodb razvil poseben sistem aktivnih vzglavnikov SAHR za prednje sedeže, ki so ga prvič vgradili v modele 9-5 že leta 1997, danes pa je del serijske opreme v vseh njihovih novih vozilih.

V Thatchamovem raziskovalnem centru v Veliki Britaniji so vsem modelom 9-3 in 9-5 podelili najvišjo oceno za zaščito pred tipičnimi poškodami pri trkih od zadaj in tako potrdili pozitivne rezultate prizadevanja Saaba za večjo varnost potnikov.

Thatchamovi testi potekajo v dveh fazah. Najprej je na vrsti statična ocena, kjer opravijo pregled in meritve nastavitev vzglavnika za testno lutko v velikosti srednje velikega moškega. Potem sledi še dinamični test, kjer sedež in na njem sedečo testno lutko poženejo s pospeškom od 0 do 16 km/h v desetinki sekunde ter tako simulirajo učinek naleta pri majhni hitrosti.

Thatchamov vodilni mož za raziskovanje trkov Matthew Avery je SAHR označil kot ključen premik pri snovanju prednjih sedežev. Pozitivne ugotovitve testa potrjujejo tudi dejstva, saj je razlika pri obsegu poškodb vratu med starim in novim modelom 9-3 vrtoglavih 42 odstotkov.

Cilj pri razvoju SAHR-a je bil zmanjšati relativen premik med glavo in spodnjim delom hrbta pri trku od zadaj. Pri tovrstni nesreči se namreč hrbtni del sedeža pritisne ob telo potnika, mu tako zravna hrbtenico in potisne glavo navzgor, potem pa jo sunek potisne nazaj in navzdol, pri čemer močno trpijo vratne mišice, hrustanec in kosti. V saabih je zato vzglavnik nameščen na vrhu v naslonu prednjega sedeža, hrbtišče pa je zasnovano tako, da se na sredini upogne. V primeru naleta sila potisne spodnji del hrbtišča sedeža potniku ob hrbet. Takrat mehanična povezava v okviru sedeža potisne zgornjo polovico hrbtišča ter vzglavnik navzgor in naprej. Tako uspešno prestreže potnikovo glavo ter pomaga zmanjšati moč sunka glave nazaj. Po aktivaciji se SAHR nemudoma vrne v svojo izhodiščno namestitev in je pripravljen na ponovno delovanje.

Predstavnik podjetja Saab Automobile, Per Lenhoff, ki je odgovoren za varnost pri trkih, je potrdil, da se rezultati Thatchamovih testov skladajo z zaključki njihovega raziskovalnega dela, pa tudi z ugotovitvami podobnih organizacij v drugih državah, na primer v ZDA in v Nemčiji, ter dodal, da vse te raziskave potrjujejo vrednost njihovega dela pri razvoju SAHR-a.


Napiši komentar Preberite več

 
Saab Festival 2007, Trollh??ttan Print E-mail
Grega Laura   
četrtek, 17 november 2005

Vsako drugo leto junija je v Trollhättan-u organiziran Saab festival. Letos bo ob 60. letnici Saab-a ta dogodek še posebej svečan.

Več informacij o festivalu na splošno najdete tukaj.




Napiši komentar Preberite več

 
<< Začetek < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > Konec >>

Prispevki 51 - 60 od 92
© 2024 Slovenski Saab portal