Obiskovalci
Trenutno 2 gosta
Obisk skupaj: 235363651
Zadnji prispevki
Novice
Novi najmočnejši motor za saab serije 9-3 Print E-mail
Jure Krajnc (www.mobisux.com)   
četrtek, 10 november 2005

Za vse tri karoserijske izpeljanke serije 9-3, limuzino, kabriolet in karavan je na voljo novi najmočnejši motor – 2,8-litrski V6 turboagregat z 250 KM. Vsi modeli bodo imeli znano oznako Aero. Novi agregat nadomešča stari dvolitrski štirivaljnik z 210 KM, ki se bo sedaj v seriji 9-3 prodajal z oznako Vector.

Saab 9-3 Aero ima z 2,8-litrskim V6 ima tako enega močnejših motorjem v tem velikostnem razredu. Motor se zavrti do 6500 vrtljajev na minuto, pri čemer pa ne izgubi svoje žametne melodije in pregovorne kultiviranosti. Navora je za 350 Nm med 2.000 in 4.500 vrtljaji na minuto.

Vsi modeli 9-3 Aero so serijsko opremljeni z ročnim šeststopenjskim menjalnikom, za doplačilo pa je na voljo šeststopenjska avtomatika z možnostjo sekvenčnega prestavljanja na volanu.

Za skok do 100 km/h potrebuje 9-3 limuzina z ročnim menjalnikom 6,7 sekunde, kombi 6,9, kabriolet pa 7,2 sekunde.

Bolj kot pospešek pa navdušuje elastičnost motorja, saj v četrti prestavi od 60 do 100 km/h limuzina pospeši v 6,2 sekunde, karavan potrebuje dve desetinki več, kabriolet pa še dodatni dve. Med 80 in 120 km/h je mogoče v peti prestavi z limuzino pospešiti v 7,9 sekunde, v oklepaju pa so podatki za karavan in kabriolet (8,3s/8,6s).

Novi Aero poudarja športno noto, saj z drugačnimi odbijači, manjšimi aerodinamičnimi dodelavami karoserije, znižanim podvozjem, 17 palcev velikimi platišči in kromiranimi izpušnimi cevmi, izstopa iz množice. Notranjost dopolnjujejo športni sedeži, prestavna ročica in večfunkcijski volan v usnju ter diskretne kromirane obrobe.

Za varnost je izdatno poskrbljeno s celo vrsto zračnih blazin, s spredaj vgrajenimi aktivnimi vzglavniki, potnike pa v kabrioletu varuje varnostni lok, ki se v primeru nevarnosti dvigne izza zadnjih sedežev. Aktivno varnost dopolnjujejo že znani sistemi, kot so ABS, ASR, ESP, EBV.

Saab 9-3 Aero bo v limuzinski karoserijski različici v Nemčiji na voljo od 36.450 evrov, karavan je dražji in zanj želijo najmanj 37.950 evrov, najdražji pa bo 9-3 Aero kabriolet, ki bo na voljo za 43.100 eurov.


Napiši komentar Preberite več

 
Rekorden začetek za saab 9-3 sportwagon Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
nedelja, 18 september 2005

V manj kot štirinjastih dnevih, od kar se je v Evropi uradno začela prodaja Saabovega modela 9-3 SportWagon, so Švedi dobili naročilo že za več kot 8500 vozil. To število predstavlja rekordno vrednost in je doslej še niso dosegli z nobenim novim modelom znamke Saab. Zaradi večjega števila naročil od načrtovanih v Trollhattnu že povečujejo proizvodnjo. To bodo dvignili za več kot 30 %, s čimer nameravajo letos izdelati 20.000 sportwagonov.

Napiši komentar Preberite več

 
Rent-a-car na alkohol! Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
ponedeljek, 05 september 2005

Avis je na Švedskem v preteklem mesecu v svojo floto vključil prvih 200 vozil Saab 9-5 2.0t BioPower, ki za pogon uporabljajo bioetanol, s čimer bistveno vplivajo na zmanjševanje emisij ogljikovega dioksida. Tekom letošnje jeseni pa bodo floto okrepili še z dodatnimi 200 enako motoriziranimi saabi.

Bioetanol je alkohol, ki ga podobno kot biodizel proizvajajo iz rastlin, s čimer je poskrbljeno, da se neto emisija ogljikovega dioksida v atmosferi ne povečuje, saj se ves ogljik, ki zgori v motorju in tvori ogljikov dioksid, pred tem v času rasti pri fotosintezi veže iz ogljikovega dioksida v atmosferi. Bioetanola sicer ne uporabljajo kot samostojno gorivo, temveč ga mešajo z bencinom v razmerju 85:15, gorivo pa imenujejo E85.

9-5 BioPower lahko deluje bodisi na E85 kakor tudi na bencin. Slednje je zelo pomembno, saj kljub zelo dobri razvejanosti bencinskih servisov, ki nudijo E85, še zmeraj ostajajo področja, kjer omenjenega goriva ni mogoče dobiti, s čimer lahko Avisove stranke neomejeno potujejo in po potrebi v vozilo natočijo tudi ekološko manj sprejemljiv bencin.

Še zanimivost: vsi Avisovi 9-5 BioPower so opremljeni s Sony Ericssonovimi telefoni s tehnologijo Bluetooth.


Napiši komentar Preberite več

 
Saab: 4 milijoni vozil v 55 letih! Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
nedelja, 26 junij 2005

Švedski proizvajalec avtomobilov Saab je v preteklem tednu presegel mejo štirih milijonov izdelanih vozil. Številka sicer ni ravno impresivna, a je potrebno povedati, da Saab nikoli ni bil zares velik proizvajalec vozil in da je milijonti avtomobil izdelal šele 26 let po tem, ko je izdelal prvo vozilo. Šlo je za model 99 combi coupe, enajst let kasneje so presegli mejo dveh milijonov (9000 turbo), nadaljnjih deset let pa je bilo potrebno, da je s tekočega traku tovarne v Trolhattnu zapeljal še saab 9-5 s serijsko številko 3.000.000. Zadnji rekorder je safirno moder saab 9-3 sportcombi, ki je s tekočega traku zapeljal neposredno v tovarniški muzej.

Doslej najuspešnejši Saabov model je model 900, ki je bil med leti 1978 in 1993 izdelan natančno 908.801-krat.

Napiši komentar Preberite več

 
Alcokey v serijsko proizvodnjo! Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
četrtek, 09 junij 2005
Saab uvaja v serijsko proizvodnjo pripomoček, ki bo preprečil vožnjo osebam, ki imajo v izdihanem zraku previsoko koncentracijo alkohola.

Gre za lani predstavljeni Alcokey - torej ključ, v katerega mora voznik pred vsakim zagonom motorja pihniti, ta pa nato analizira izdihan zrak in v primeru, da je presežena dovoljena koncentracija alkohola, onemogoči zagon motorja. Tehnologija je tako trenutno v fazi testiranja (zanesljivost, natančnost in predvsem vzdržljivost), pri Saabu pa so prepričani, da ga bodo v serijsko proizvodnjo vpeljali že v naslednjih dveh letih. Sprva ga bodo seveda ponudili proti doplačilu, ki naj ne bi presegalo 225 evrov. Pri Saabu se zavedajo, da kupci neradi doplačajo za stvari, ki jih ne potrebujejo oz. jim v določenem pogledu celo povzročajo preglavice, a na drugi strani delno računajo tudi na pomoč zavarovalnic kakor tudi države, ki bi lahko z morebitnimi ugodnostmi za uporabnike Alcokey-a tudi na ta način poskrbele za povečano varnost v cestnem prometu.

Napiši komentar Preberite več

 
Saab 9-3 sportwagon: Uporabna moč Print E-mail
Rok Golob (www.mobisux.com)   
četrtek, 17 februar 2005

Z novim 9-3 sportwagonom se Saab prvič pojavlja v premium segmentu srednje velikih karavanov. Z novim luksuznim karavanom bo v Ženevi doživel premiero tudi povsem nov V6-turbomotor.

Kadarkoli pri Saabu pripravijo nov model, je v zraku velika napetost. Vsi pričakujejo novega športnega lepotca. Kot doslej, se tudi z novim 9-3 sportwagonom niso izneverili svoje tradicije. Kljub temu da govorimo o karavanu, nam pogled nanj izraža eleganco in športnost. Kje se lahko najavim za testno vožnjo?

Na testno vožnjo bo treba žal še kar nekaj časa počakati, saj novega "frajerja" ne pričakujemo pred koncem letošnjega leta.

Sportwagon si z limuzinsko izvedbo deli prednji del do B-stebrička, kjer pa se začne prehod v zelo vpadljiv zadek, ki ga krasijo zatemnjene luči v LED-tehniki in v strešni del vgrajen spojler. V notranjosti zadka pa se nam odpre prtljažni prostor s prostornino povprečnih 419 litrov, ki pa ga lahko povečamo na zavidljivih 1.273 litrov.

Spremembe pa lahko najdemo tudi pod motornim pokrovom novega Šveda. Najbolj športen model z oznako Aero bo od sedaj poganjal novi 2,8-litrski V6-turbomotor, ki zmore 250 KM. Ta motor bo poganjal tudi limuzinsko in kabrio izvedbo 9-3 modela.

Da bo tolikšna moč vedno pod nadzorom, bo Saab vse modele z novim motorjem opremil še z ESP Plus sistemom, ki med drugim, v povezavi z menjalnikom, nudi tudi pomoč pri speljevanju v hrib. Ta funkcija prepreči premikanje vozila nazaj, kar bo za marsikoga dobrodošlo.

Napiši komentar Preberite več

 
Saabov posebni varnostni sistem za nadzor premikanja oči in glave Print E-mail
Matej Korošec (www.mobisux.com)   
četrtek, 23 december 2004

Pogosto pri prometnih nesrečah slišimo komentarje voznikov, ki pravijo približno takole: "Vozilo se je kar nenadoma pojavilo od nikoder! Sploh ga nisem videl." Pri tem gre predvsem za nesreče, ki se zgodijo zaradi nezbranosti voznika na dogajanje na cesti. Če smo pošteni, se je to vsakomur od nas kdaj zgodilo, bodisi zaradi iskanja priljubljenega CD-ja, gledanja obcestnega plakata, ogledovanja prometne nesreče ali pač zaradi iskanja neznane ulice. Če za primer vzamemo, da vozimo s hitrostjo 90 km/h, to pomeni, da v eni sekundi prevozimo 25 metrov. Posledice trenutne nezbranosti pa so lahko usodne.

Saab je pionir edinstvenega varnostnega sistema DAWS (Driver Attention Warning System), ki pri vozniku zazna trenutno nezbranost ter izključuje t. i. človeški dejavnik. Sistem deluje tako, da zaznava, kam je dejansko usmerjen voznikov pogled, namesto da bi se ukvarjal s tem, kam bi moral gledati.

Dve miniaturni infrardeči kameri sta nameščeni v vozilu in njuna naloga je spremljati premikanje voznikovih oči in glave. Takoj ko se voznikove oči umaknejo iz območja osrednjega dela vetrobranskega stekla pred voznikom, ki so ga pri Saabu poimenovali primarno območje pozornosti (Primary Attention Zone), se vključi štoparica. Če se voznikove oči ali glava v dveh sekundah ne vrnejo v predvideni položaj strmenja naprej, se oglasi zvočni signal.  Če se voznik kljub opozorilnemu signalu ne bo odzval, bo zavorni sistem ESP samodejno začel zavirati.

Merjenje z infrardečimi senzorji vključuje tudi razmerje med premikanjem očesnih zrkel in premikanjem glave. V primeru, da voznik razširi svoj periferni pogled (npr. pri zavijanju ali gledanju v vzvratno ogledalo), to sistem natančno zazna, zaradi tega dovoli nekoliko daljši čas gledanja "stran", preden se sproži sirena. Saabov inteligentni software zaznava hitrost vozila. Zaradi tega sistem razlikuje med mestno vožnjo in odprto cesto, kjer se vozi bistveno hitreje. Pri manjših hitrostih, npr. v mestu, je primarno območje pozornosti nekoliko širše, tako da dovoljuje premikanje glave v kratkih časovnih intervalih. Pri večjih hitrostih pa je to območje pozornosti zoženo, zvočni signal pa traja nekoliko dlje, saj je pri velikih hitrostih večja nevarnost hujših nesreč. Glede na razmere v prometu je tovrstni varnostni sistem lahko povezan s satelitsko navigacijo. V primeru, da vozimo v bližini šole ali bolnišnice, sistem lahko bistveno zmanjša čas tolerance.

Infrardeče kamere so izbrane zato, ker predstavljajo jasno reprodukcijo dogajanja, neodvisno od svetlobne intenzitete. V testnem modelu 9-3 Sport Sedan sta nameščeni dve kameri, ena se nahaja na voznikovi strani A-stebrička, druga pa v osrednjem delu armaturne plošče. V primeru, da bo prišlo do množične proizvodnje, bodo nameščene kamere povsem skrite v armaturni plošči.    

Saabov varnostni sistem (DAWS) preprečuje nevarno navado, ki smo jo pri Saabu poimenovali kognitivni tunel. Voznik npr. lahko ima zemljevid na sovoznikovem sedežu in ves čas "preklaplja" med gledanjem ceste in zemljevida. Voznik se lahko povsem zatopi v iskanje prave smeri in se s tem preveč zamoti. Temu pri Saabu pravijo tunel. Sistem omogoča nastavitve radijskih postaj ali poskus prebiranja časopisa v prometni gneči.

Poleg primarnih varnostnih nalog obstaja še nekaj potencialnih, kot so:

  • opozorilni zvočni signal: v primeru zaspanosti ali preutrujenosti voznika sistem z zvočnim signalom opozori voznika zaradi prepogostega zapiranja oči in prepočasnega dviganja vek.
  • samodejne osebne nastavitve: infrardeči senzorji so zmožni razlikovati človeške obraze. Tako lahko sistem, ko se voznik usede, samodejno nastavi voznikov sedež, položaj volana in stranskih ogledal. Spominska funkcija mu v tem primeru celo omogoča nastavitev radijskih postaj in želene temperature in količine vstopnega zraka.
  • inteligentni način sprožanja voznikove zračne blazine. V primeru hujšega trčenja se hitrost sprožanja voznikove zračne blazine prilagodi trenutnemu položaju voznikove glave in njegovi razdalji od volanskega obroča.

Saab nenehno išče načine, kako zmanjšati voznikovo nezbranost. Njihova varnostna strategija ComSense vključuje uporabo sistema, ki se mu reče dynamic workload manager, ki so ga prvič predstavili leta 1997 pri prvi generaciji modela 9-5 Sedan.  Ta varnostni sistem v primeru močnega zaviranja ne prikaže varnostnih opozoril na inštrumentni plošči ter ustavi dohodne klice na voznikovem integriranem telefonu. Takšen varnostni mehanizem veliko pripomore k ohranjanju voznikove zbranosti in osredotočenosti samo na cesto.

Sistem ComSense za nočni prikaz inštrumentne plošče namesto rdeče barve uporablja zeleno, saj so njihove raziskave pokazale, da zelena barva ponoči deluje bolj sproščujoče kot pa rdeča. Obenem funkcija Night Panel vozniku omogoča izklop vseh osvetlitev, razen merilnika hitrosti. Avdio stikala na volanskem obroču ter programi prepoznave glasu prav tako ne usmerjajo voznikovega pogleda s ceste dlje kot delček sekunde.

Varnostni sistem DAWS bo naslednji tehnični korak za ComSense. Gre za nadaljevanje Saabovega tradicionalnega pristopa varnosti v vsakdanjem življenju. Tako kot so najboljše ocene Saabovih modelov pri preizkusih trkov rezultat varnostnih študij, ki temeljijo na resničnih prometnih nesrečah v prometu, tudi DAWS temelji na temeljitih študijah voznikovega vedenja v prometu, ne pri laboratorijskih simulacijah predvidljivih situacij.

Pri Saabu trdijo, da se je sistem izkazal za zelo dobrega, saj zaenkrat niso imeli kakšnih večjih težav s hardwarom, ki je sicer zelo zanesljiv in relativno poceni. Trenutno se ukvarjajo z odzivnim časom troblje, prioritetna naloga pa je aktiviranje zadnjih zavornih luči pri samodejnem varnostnem zaviranju. Programiranje in obdelava podatkov je rezultat skupnega dela Saabovega raziskovalnega oddelka in strokovnjakov za optično tehnologijo iz švedskega podjetja SmartEye AB.  Čeprav še ni sprejeta nobena odločitev, ki zadeva serijsko proizvodnjo tega varnostnega sistema, pa so raziskave in preizkusi pokazali, da gre za izvedljivo in izjemno učinkovito zadevo.

Kdo ve, mogoče bo nekega dne ta (vsaj tako se nam zdaj zdi) futuristična tehnologija postala del običajne opreme, kot so danes tempomat, samodejna klimatska naprava ali že veliko prej električni pomik stekel.

Napiši komentar Preberite več

 
Saab 9-5 BioPower za švedski trg Print E-mail
Matej Korošec (www.mobisux.com)   
četrtek, 09 december 2004

Saab je pred kratkim potrdil, da novi model 9-5 BioPower, ki ga poganja etanol, okolju prijazen obnovljivi vir energije, poleti prihaja na švedski trg

Saab 9-5 biopower (prej so ga imenovali FFV – Flexfuel vehicle) bo voznikom zagotavljal vrhunski izdelek v rastoči tržni niši, ki jo z nižjimi dajatvami podpira (zaenkrat samo) švedska vlada. Dvolitrski turbomotor poleg bistveno manjše količine izpušnih plinov zagotavlja izjemne zmogljivosti, poganja pa ga etanol, polet tega pa ta motor še vedno lahko poganja tudi bencin.

Na Švedskem bodo vozniki saaba 9-5 biopower lahko uporabljali gorivo E85 (85 odstotkov etanola in 15 odstotkov bencina), ki bo na črpalkah za približno četrtino cenejše od običajnega bencina. Poleg tega bodo vozniki teh vozil izvzeti plačila parkirnin na določenih mestnih parkiriščih, vozniki tovrstnih službenih vozil pa bodo plačevali za 20 odstotkov nižjo boniteto za uporabo teh vozil v zasebne namene.

Saab 9-5 biopower, z največjo močjo 180 KM in največjim navorom 280 Nm, ki ga poganja gorivo E85, omogoča športne zmogljivosti. Največja moč je v primerjavi z bencinskim bratom povečana za 30 konjskih moči, navor pa za 40 Nm. Medtem ko je poraba goriva v mestu skorajda nespremenjena, pa so testiranja pri večjih hitrostih zaradi boljšega zgorevanja pokazala 15-odstotno zmanjšanje porabe goriva.

Etanol se kot pogonsko gorivo pridobiva iz predelave žitaric, v primerjavi z bencinom pa njegova poraba ne povečuje onesnaževanje okolja z ogljikovim dioksidom (CO2), ki prispeva h globalnemu segrevanju. Etanol kot pogonsko gorivo deluje tako, da so emisije med vožnjo uravnovešene s količino ogljikovega dioksida, saj ga žitarice vzamejo iz ozračja pri svoji pretvorbi med rastjo.

Pri razvoju motorja BioPower so Saabovi inženirji sodelovali s svojimi brazilskimi kolegi iz General Motorsa, saj oni proizvajajo 100-odstotni etanol (E100). Takšen etanol pridobivajo iz sladkornega trsa in gre za prevladujoče gorivo na tamkajšnjem avtomobilskem trgu.

Saab 9-5 biopower na švedske ceste prihaja naslednje poletje. Cene bodo znane v kratkem in bodo po pričakovanjih le malo višje kot pri standardnih modelih.

Kar zadeva prihod tega vozila na slovenski trg, pa je zaenkrat težko kaj reči. Odločitev Švedske je v skladu z direktivo, 2003/30/EC, ki članicam nalaga uvajanje biogoriv na trg. Za katera biogoriva se posamezne države odločijo, je odvisno od razpoložljivih naravnih virov. V Sloveniji so omenjeno direktivo že pričeli izvajati, saj so z letošnjim letom pričeli običajnemu dizlu dodajati do 5 % biodizla.

Cena teh goriv je odvisna predvsem od cenovne oz. davčne politike države do teh goriv, saj je dejstvo, da so same cene biogoriv še precej nad ceno fosilnih goriv, konkurenčno maloprodajno ceno pa je možno doseči le z znižanjem oz. oprostitvijo trošarine.









Napiši komentar Preberite več

 
Saabova prihodnost: več modelov? Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
torek, 23 november 2004

Glede na številne težave znotraj koncerna GM je zraven Oplove prihodnosti dokaj negotova tudi prihodnost druge švedske tovarne avtomobilov Saab. Nenazadnje so se lokalne avtoritete iz Trollhattna še pred slabim mesecem na vse kriplje borile, da bi uspele v Saabovo tovarno preseliti proizvodnjo Oplove vectre, ki temelji na enaki platformi kot njihov 9-3.

Kakorkoli, Saab ima trenutno na evropskih tleh precejšno težavo: pomanjkanje modelov. Na stari celini namreč trenutno ponuja le dva modela: 9-3 in 9-5, ki sta za povrh dimenzijsko uvrščena zelo blizu skupaj. Zraven tega pa so zaspali predvsem na področju novih konceptov, saj trenutno dejansko ponujajo le klasične karoserijske različice. V Ameriki sicer že ponujajo model 9-2x, ki pa je le kozmetično predelana Subarujeva impreza. Za povrh pa številke kažejo, da ne gredo ravno za med. Na istem trgu bodo v prihodnjem letu ponudili še 9-7x, ki sloni na Chevroletovem trailblazerju. Glavna težava slednjega pa bo zagotovo cena. 9-7x bo namreč kar za 10.000 dolarjev dražji od trailblazerja. Da na uspeh 9-7x ne računajo niti očetje projekta, kaže dejstvo, da že načrtujejo njegovega naslednika, ki bo temeljil na Subarujevem večjem SUV-u, poganjal pa ga bo šestvaljni trilitrski bokster.

V vsakem primeru želijo Švedi v prihodnjih letih lansirati čim več novih modelov, ki bodo najverjetneje v celoti sloneli na GM-ovih platformah. Tako obstaja velika verjetnost, da bodo že v naslednjih dveh letih predstavili Saabovo različico astre. Govori se, da Saab že razvija koncept na osnovi dvosedežne astre GTC, ki bo najverjetneje predstavljen že do leta 2006. Da zadeve še niso povsem razjasnjene, pa govori drug podatek, da se razmišlja o saabu segmenta C, ki naj bi slonel na platformi nove impreze.

Na zgornji strani palete se govori predvsem o zamenjavi že nekoliko zastarelega 9-5, ki naj bi ga zamenjal konceptualno povsem drugačen in večji 9-6. Ta naj bi po novem imel pogon na zadnji kolesni par. Možna bo tudi izvedba s štirikolesnim pogonom, velikost modela pa naj bi dopuščala vgradnjo V8 motorja. Kot kaže, pa tudi tukaj še ni vse povsem jasno. Ena izmed različic namreč govori tudi o tem, da bo naslednji 9-5 slonel na signumovi platformi, kar bi ga spet preveč približalo manjšemu 9-3.

Bližnja in bolj gotova prihodnost kaže, da bo v prihodnjem letu na ceste zapeljala kombi različica modela 9-3: 9-3x sportwagon, istočasno pa bodo predstavili še 2,8-litrski V6 turbomotor z 250 konji.

Napiši komentar Preberite več

 
Saab 9-3 Sport Sedan najbolj varno vozilo v ZDA Print E-mail
Matej Korošec (www.mobisux.com)   
sobota, 16 oktober 2004

Saabova filozofija "Varnost v vsakdanjem življenju" (Real-Life Safety) si je za model 9??

Napiši komentar Preberite več

 
<< Začetek < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > Konec >>

Prispevki 61 - 70 od 92
© 2024 Slovenski Saab portal