Obiskovalci
Trenutno 40 gostov
Obisk skupaj: 235353117
Zadnji prispevki
Novice
Saab 9-5 in njegovi vozniki v vrhu varnostne študije HLDI Print E-mail
Matej Korošec (www.mobisux.com)   
nedelja, 10 oktober 2004

Vozniki saabov 9-5 sedan in 9-5 wagon so med najbolj varnimi skupinami voznikov. Sodeč po nedavno objavljenih podatkih v poročilu inštituta HLDI (svobodno bi ga lahko prevedli kot inštitut za avtocestne prometne nesreče - Highway Loss Data Institute v ZDA) je saab 9-5 sedan v samem vrhu luksuznih vozil srednjega razreda, ki so zavarovalnicam prijavili poškodbe v prometnih nesrečah.

Študija HLDI, ki je zajela vozila, proizvedena med leti 2001 in 2003, primerja vozila na podlagi odškodninskih zahtevkov in poškodb v prometnih nesrečah. Študija predstavlja relativno pogostost zavarovalniških odškodninskih zahtevkov za nadomestilo v primeru poškodb.

Oba saaba sta v svoji kategoriji pri prijavljenih poškodbah dosegla oceno "dokazano boljši od povprečja". Po podatkih HLDI je saab 9-5 sedan dosegel rezultate, ki so za 53 odstotkov boljši od povprečja, karavanska različica pa je bila za 39 odstotkov boljša od povprečja. Saab ob tem čestita voznikom, ki vozijo modele tega švedskega proizvajalca, saj so tudi vozniki bistvenega pomena za doseganje dobrih rezultatov.

Pojasnilo k tabelam

Prva kolona vsebuje odškodnine zaradi poškodb potnikov, druga škoda na avtomobilih in tretja odškodnine zaradi kraj. Odškodnine so v tabelah predstavljene v odstotkih in sicer glede na povprečno vrednost odškodnin v posameznih razredih. če je odsotek manjši kot 100 pomeni, da je odškodnin bilo manj in obratno. Barva označuje za koliko se odškodnine razlikuje glede na povprečje vseh avtomobilov zajetih v študiji ne glede na razred. Ker gre za ameriški trg je na tabelah precej ameriških avtomobilov, vseeno pa boste nekateri našli tudi svoje jeklene konjičke.







Napiši komentar Preberite več

 
Novi etanol FFV za saab 9-5 Print E-mail
Matej Korošec (www.mobisux.com)   
petek, 27 avgust 2004

Flex-fuel 2,0-litrski turbo motor, ki ga poganja etanol, okolju prijazen in obnovljiv vir energije, so pri Saabu razvili za modele Saab 9-5 in ga bodo predvidoma v naselednjem letu že ponudili na trgu.

Uporaba etanola bi lahko pozitivno vplivala na zmanjševanje okoljskih in drugih davkov, saj se etanol že dolgo komercialno pridobiva iz žitnih pridelkov ali sladkornega trsa in gre za popolnoma obnovljiv vir energije. Saab 9-5 FFV (flexible fuel vehicle – po slovensko bi mu lahko rekli "vozilo s prilagodljivim tipom goriva") je pripravljen za vstop v posebno tržno nišo motorjev z alternativnimi viri goriva, saj ga lahko poganjata etanol (E85) ali bencin v kakršnikoli mešanici.

Za razliko od bencina etanol zmanjšuje emisije ogljikovega dioksida (CO2) ter na ta način zmanjšuje vpliv tople grede, ki prispeva k globalni otoplitvi. To pa zaradi tega, ker je vsota CO2, ki se pri tem sprošča pri pridobivanju in  porabi etanola, skorajda enaka tisti, ki jo pridelki (žitarice, sladkorni trs ipd.) pri svoji rasti potrebujejo iz ozračja.

Flex fuel pri Saabu 9-5 z 2-litrskim motorjem deluje na zmes goriva E8, kar pomeni, da je 85 % zmes etanola in goriva, oktansko število pa je 104. Ker je tako bolj odporno na samovžig, ni potrebno dodatno bogatenje v pogojih višjih obremenitev (nižanje temperatur). S tem se varčuje na porabi goriva (približno 15% pri velikih hitrostih), energetska vrednost pa omogoča povečanje največje moči motorja za približno 20 %, npr. s 150 na 180 KM.

"Sistem motorja se samodejno prilagaja tipu goriva, torej če ni etanola, stranka enostavno nalije bencin," pravi Kjell ac Bergstroem, predsednik uprave Saab Automobile Powertrain AB. "Turbo motorji so še posebej dovzetni za uporabo etanola, naše dosedanje raziskave pa so pokazale, da se da še veliko narediti pri razvoju tega goriva z ogromnim potencialom."

Flex-fuel motor za saab 9-5 bodo predvidoma proizvajali naslednje leto, v začetku je predviden za švedski trg, saj so tam davki za vozila s tovrstnim motorjem bistveno manjši. če pa bo zanimanje še na ostalih evropskih trgih, pa jih bodo distribuirali tudi na ostale trge.

Napiši komentar Preberite več

 
Saab in Subaru nadaljujeta partnerstvo pri izdelavi povsem novega vozila - cestnega terenca Print E-mail
Matej Korošec (www.mobisux.com)   
četrtek, 15 julij 2004

 Saab Automobile AB in Fuji Heavy Industries Ltd. (FHI), japonski avtomobilski proizvajalec vozil znamke Subaru, sta se dogovorila o nadaljnjem sodelovanju pri povsem novem cestnem terencu (t.i. cross-over).

Projekt predstavlja razširitev sodelovanja med podjetjema Saab in FHI, ki se je začelo lansko leto, ko je FHI skozi svojo Subarujevo ponudniško mrežo na Japonskem prodajal Saabe. Zatem je sledila še predstavitev modela Saab 9-2X na ameriškem in kanadskem trgu. Sodelovanje med omenjenima podjetjema bo v obojestransko korist, saj obe korporaciji od tega pričakujeta večje prodajne številke in pa seveda večje prihodke.

Začetek proizvodnje je načrtovan za konec leta 2006 (modelno leto 2007), in sicer v Subarujevi tovarni v ZDA.

Napiši komentar Preberite več

 
Saab: GM-ov dizel tudi v 9-3 Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
torek, 01 junij 2004

Saab 9-3 bo od letošnje jeseni dalje na voljo z novima dizelskima motorjema. Gre za že znana agregata, ki sta plod sodelovanja italijanskega Fiata in General Motorsa (GM). 1,9-litrski motor bo na voljo v enakih izvedbah kot pri koncernskem bratu Oplu. To pomeni v dveh različicah s 120 in 150 konjskimi močmi. Nova motorja bosta nadomestila prav tako GM-ov 2,2-litrski štirivaljni dizel.

Nova dizla bosta ugodnejša tako kar se tiče porabe goriva, kakor tudi emisij. Kot smo že v prispevku o zamenjavi motorjev pri oplu omenili, ima močnejši motor 16 ventilov, medtem ko šibkejši diha le preko 8. Prvi razvije 315, drugi pa 280 Nm navora. Zanimiv podatek, da je v delovnem območju med 1750 in 3250 vrtljajih v minuti zmeraj na voljo več kot 90 % maksimalnega navora. Vbrizgavanje poteka preko sistema skupnega voda z maksimalnim tlakom do 1600 bar in možnostjo večkratnega vbrizgavanja goriva znotraj enega cikla (do pet vbrizgov). Na ta način je možen popolnejši nadzor procesa zgorevanja (zmanjšan hrup, manjša porab …) ter tvorbe nezaželenih produktov zgorevanja. Za zmanjšanje emisij so pri GM-u dodatno poskrbeli še s povratnim vodenjem izpušnih plinov (recirkulacija, EGR), ter filter za saje , ki ne potrebuje vzdrževanja. Tako oba motorja dosegata normativ Euro 4 (2006).

V osnovi gre torej pri obeh motorjih za enak blok motorja iz sive litine. Razlike se pričnejo v glavi motorja, v kateri sta v pri močnejši različici dve odmični gredi, ki krmilita 16, v šibkejši pa le ena odmična gred, ki krmili 8 ventilov. Obema motorjema pri dihanju pomaga turbo-kompresor s spremenljivo geometrijo natočnih lopatic.

Nova dizelska motorja bosta tudi v saabih 9-3 zmeraj opremljena s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Pri močnejši različici pa bo možno dokupiti tudi šeststopenjski samodejni menjalnik.

Komentarjev (1) Preberite več

 
Saab: Na severu nič novega Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
nedelja, 23 maj 2004

Agencija švedske vlade za ocenjevanje vozil je saabu 9-5 ponovno podelila najboljše ocene za zanesljivost in kvaliteto med vozili starimi več kot tri leta. Med prvimi šestimi najzanesljivejšimi vozili se je tako znašlo kar pet različic modela 9-5.

Priznanje vsekakor ni presenečenje, saj se 9-5 zmeraj uvršča zelo visoko. Rezultat pa vsekakor kaže na dejstvo, da se lahko lastniki zanesejo tudi na starejše letnike saabov 9-5.

Napiši komentar Preberite več

 
Poročni saab 9-3 cabrio za kraljevski par Print E-mail
Matej Korošec (www.mobisux.com)   
torek, 11 maj 2004

Danski kraljevski par princ Frederik in njegova bodoča žena Mary Donaldson sta kot poročno darilo dobila zares vredno darilo - saab 9-3 cabrio z najbogatejšim paketom opreme - Aero. Darilo so jima podarili predstavniki podjetja General Motors Danmark in zastopniki njihove znamke Saab na Danskem. Srečna mladoporočenca sta bila prijetno presenečena.

Napiši komentar Preberite več

 
Saab 9-7X: Novi Šved za Američane Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
petek, 16 april 2004

Švedi nadaljujejo ofenzivo predstavljanj novih modelov. Tako so na newyorškem salonu predstavili povsem nov avtomobil razreda SUV, ki so ga poimenovali 9-7x.

9-7X pa je bolj Američan kot Šved. Zasnovan je namreč na GM-ovi zasnovi: GMT360. Saab je tako po 9-2x, ki temelji na subarujevi imprezi, predstavili še eno vozilo, temelječo na osnovi partnerske znamke. S tem Saab kaže predvsem željo po zastopanosti v večjem številu avtomobilskih segmentov, kar je zagotovo zelo pomembno na severnoameriških trgih. Raziskave so namreč pokazale, da ima kar 39 % ameriških lastnikov saabov v garaži še en SUV in da 30 % takšnih, ki "zapusti" znamko Saab, kot naslednji avto kupi SUV. Dodaten razlog je tudi, da je razred SUV v Ameriki v izrazitem vzponu. Število prodanih SUV-jev je v zadnjih šestih letih poskočilo za skoraj šestkrat, ob koncu letošnjega leta pa računajo, da se bo ta številka zaustavila pri osemkratni vrednosti iz leta 1997. Amerika je tudi država, kjer ga bodo izdelovali. Začetek proizvodnje v GM tovarni v Ohiu je planiran za januar 2005, prodajati pa naj bi ga začeli v prvem četrtletju istega leta. Samo na severnoameriških trgih!

9-7X je 4,91-metrski gigant, ki stoji na 2,87-metrskem medosju. Prtljažnik v zadku ima že skoraj tovorne razsežnosti, saj že v osnovi obsega 1161 litrov, ob podrtih zadnjih sedežih pa se poveča za skoraj dvakrat - na 2286 litrov. Ko bo 9-7X ameriška družina pripravila za letni dopust, bo tehtal natanko 2948 kilogramov.

Dimenzijam primerna je tudi motorna izbira. Na voljo sta dve motorni različici: 5,3-litrski V8, ki zmore 224 kW (300 KM) in 447 Nm in vrstni šestvaljni 4,2-litrski z 205 kW (275 KM) in 372 Nm navora. Tako, kot se za ameriške standarde spodobi, gre obakrat za bencinska motorja. V8 izhaja iz GM Gen IV Vortec motorja, a se od njega razlikuje po tem, da je blok motorja izdelan iz aluminija, s čemer so prihranili 50 kg v primerjavi z blokom iz sive litine. Pogon je seveda štirikolesni, navor pa se samodejno razporeja med prednjo in zadnjo osjo. Na zadnji osi je nameščen diferencial z omejenim zdrsom.

Če za zunanjost lahko rečemo, da je precej ameriška in je na njej opaziti saabove poteze le na prednjem delu, kjer je velika ameriška maska zamenjana z veliko bolj diskretno švedsko in na obliki tretjega bočnega stekal, ki spominja na saabove karavane, pa v notranjosti inženirji niso mogli mimo številnih domačih rešitev. Tako so namestili njihove prezračevalne reže, zanimiva in uporabna držala za pločevinke in tradicionalno ključavnico za vžig na sredinski konzoli. Kar se zunanjosti tiče, velja vsekakor omeniti še serijska 18-palčna platišča.

Cene se bodo na drugi strani Atlantika gibale med 37.000 in 45.000 ameriških zelencev.

Napiši komentar Preberite več

 
Saab uspešno v 2003! Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
petek, 30 januar 2004

Švedski saab je v preteklem letu izdelal največ vozil doslej, hkrati pa je njihov največji model 9-5 ponovno postal najvarnejši avto.

V letu 2003 so v treh tovarnah izdelali natanko 130.034 avtomobilov, kar jim v 57 letih izdelovanja avtomobilov še ni uspelo. Tako so v matični tovarni v Trollhättnu izdelali 70.926 limuzin 9-3 in 43.194 9-5. Ostala vozila pa odpadejo na kabrioletsko različico 9-3, ki jo izdelujejo v avstrijskem Gradcu in finskem Uusikaupinku.

Preteklo leto pa so pri Saabu še dodatno proslavili, saj je švedska agencija za zavarovalništvo in raziskovanje nesreč skupaj z enim izmed vodilnih dnevnih časopisov saabov model 9-5 ponovno proglasila za najvarnejši avtomobil. Saab 9-5 je sicer v preteklem letu dobil pet NCAP-ovih zvezdic, a mu podeljena nagrada daje še večje priznanje glede varnostnih dosežkov. Le-ta se namreč podeli na osnovi preučevanja dejanskih nesreč.

Napiši komentar Preberite več

 
Saab 9-2X Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
petek, 12 december 2003

Novi, najmanjši saab bo v drugi polovici prihodnjega leta ciljal na petičnejše kupce segmenta C. Če vas navdušuje, se ne veselite preveč:

Tako kot je za to vedsko znamko že značilno bo avtomobil namenjen tistim, ki želijo izstopati iz povprečja. Običajno so to dobro situirani starejši ljudje. Tokrat naj bi bilo drugače. Saabovi ljudje namreč zagotavljajo, da bo zaradi nizke cene dostopen tudi mlajši populaciji. Ta v osnovi ne bo presegla 25 dolarskih tisočakov.

9-2x bo, kot se da že iz imena razbrat, opremljen s stalnim štirikolesnim pogonom. 9-2x bo stal na medosni razdalji 2,525 metra in bo v dolžino meril štiri centimetre manj od štirih metrov in pol. Za pogon bosta skrbela dva motorja. Prvi bo atmosfersko polnjen 2 litrski bencinski motor z maksimalno močjo 165 konjev, drugi pa tlačno polnjen bencinski motor enake prostornine, ki bo zmogel 227 konjev. Prvi bo poganjal različico linear, drugi pa aero. Slednji bo opremljen tudi z delno samozapornim diferencialom na zadnji osi. Pri obeh pa bo možno izbirati med klasičnim 5 stopenjskim ali samodejnim 4 stopenjskim menjalnikom.

Napiši komentar Preberite več

 
Saab nadaljuje ofenzivo: saab 9-7X Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
nedelja, 02 november 2003

Aprila 2004 bo v New Yorku na ogled novi model 9-7X. Švedi s tem nadaljujeo "ofenzivo" predstavljanja novih modelov, ki naj bi tej prestižni znamki, ki se že nekaj let nahaja pod okriljem ameriškega GM-a, pomagala iz rdečih številk

Vozilo bodo pričeli izdelovati v začetku 2005 v GM-ovi tovarni v Ohiu.

Napiši komentar Preberite več

 
<< Začetek < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > Konec >>

Prispevki 71 - 80 od 92
© 2024 Slovenski Saab portal