Obiskovalci
Trenutno 1 gost
Obisk skupaj: 235284473
Zadnji prispevki
Novice
9-5 bo v Frankfurtu doživel nekaj sprememb Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
nedelja, 07 september 2003

Saab 9-5 bo v modelno leto 2004 zapeljal nekoliko spremenjen in z novim 220 konjskim motorjem...

Poleg >>lepotnih<< popravkov je najpomebnejša novost nov 2,3 litrski štirivaljnik, ki ob pomoči turbo kompresorja zmore 220 KM pri 5500 vrtljajih. S tem bodo zamenjali motor z enako delovno prostornino, ki je doslej zmogel 200 konjev. Da pa ni vse v moči so pri saabu pokazali tudi z krivuljo navora, ki svoj maksimum (310 Nm) doseže že pri 1900 vrtljajih, njegova vrednost pa ostaja konstantna vse do 4500 vrtljajev v minuti.

Kar se področja varnosti tiče pelje 9-5 v prihodnjo sezono ovenčan s petimi zvezdicami z EURO NCAP testa.

Napiši komentar Preberite več

 
Saabov koncept na IAA Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
nedelja, 17 avgust 2003

Koncept bo nekakšna kombinacija med klasično kombi-limuzino in kombijem. Avto se v veliki meri naslanja na že videni saab 9-3X, a tokrat gre za 5 vratno vozilo s štirimi sedeži, ki ga poganja dvo litrski turbo motor, ki zmore 250 konjev.

Pri saabu obljubljajo, da bo marsikatera rešitev pedstavljena v konceptnem 9-3 sport hatch, doživela svojo serijsko proizvodnjo tudi v kakšnem saabu jutrišnjega dne. Dodajajo pa še, da s tem konceptom ponovno kažejo na to, da nameravajo razširiti družino 9-3 tudi na druge karoserijske različice.

Napiši komentar Preberite več

 
Saab 9-2 spomladi leta 2004 Print E-mail
Martin Korošec (www.mobisux.com)   
četrtek, 17 april 2003

Saab nadaljuje z največjo modelno ofenzivo v svoji zgodovini. Proizvodni program bodo razširili z novim najmanjšim hišnim modelom 9-2. S tem modelom si v tovarni prizadevajo pridobiti predvsem mlajše kupce z aktvnim življenjskim stilom, ki si želijo drugačnosti v vsej njeni lepoti, predvsem pa izjemnih dinamičnih voznih lastnosti. Kot se za Saab spodobi bo novi model vseboval vse izjemne dosežke iz Saab-ove zgodovine, turbo motor, vsestransko uporabnost (5 vratna kombi-limuzina), predvsem pa izjemno učinkovit sistem stalnega štirikolesnega pogona (AWD), ki je pri Saab-u novost.

Razvoj novega avtomobila je potekal v sodelovanju z japonskim koncernom Fuji oziroma njegovim avtomobilskim oddelkom Subaru.

Po besedah Petra Augustssona je novi Saab 9-2 rezultat sodelovanja dveh filozofsko podobno stoječih blagovnih znamk. Obe znamki namreč izhajata iz letalske zgodovine in obe imata za seboj uspešno obdobje sodelovanja na najzahtevnejših rally-jih. Zato je po njegovih besedah smiselno, da GM poveže obstoječe kapacitete v korist obeh blagovnih znamk.

Saab 9-2 bo na voljo kot 5-vratna kombi-limuzina s stalnim štirikolesnim pogonom. Osnovni model bo opremljen z 2.5-litrskim štirivaljnim boxer motorjem, medtem ko bo model Aero na voljo z visokozmogljivim 2.0-litrskim štirivaljnim turbo motorjem.

Proizvodnja novega Saaba bo stekla na Japonskem spomladi leta 2004. V začetku bo novi model na voljo samo v ZDA in Kanadi.

Napiši komentar Preberite več

 
Saab: rast prodaje in potrjena varnost Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
četrtek, 03 april 2003

Saab 9-5 ocenjen kot najvarnejši avto v svojem razredu na Švedskem


Švedska zavarovalna hiša Folksqam je 2. aprila objavila rezultate svoje raziskave prometnih nesreč, v katerih je bilo udeleženih več kot 100 avtomobilov.

Poročilo zavarovalne hiše Folksam, &acuteHow safe is Your Car?´, je obnovljeno vsaki dve leti in temelji na pregledu poškodb, ki so jih dobili udeleženci v prometnih nesrečah na Švedskem.

Saab 9-5 je dosegel rezultat, ki je bil 40 % boljši od povprečja v razredu, kateremu pripada in je hkrati tudi najvarnejši avto v celotni raziskavi. Rezultati razskave potrjujejo izredne varnostne lastnosti Saab-a 9-5, ki je bil tudi prvi avto, ki je na EuroNCAP testih dosegel oceno ****.

Razvoj varnosti pri Saab-u temelji na presizkusnih trčenjih, ki jih izvaja sama tovarna in na proučevanju rezultatov več kot 6000 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi Saabovi avtomobili.

Celotna raziskava je objavljena na sledečem i-net naslovu: http://www.folksam.se/engelsk/index.htm


Prodaja saab-ov v prvih dveh mesecih leta 2003 strmo raste


Saab je v prvih dveh mesecih leta 2003 v svetu prodal skupaj 17.735 avtomobilov, kar je 19% več kot v jaunarju in februarju leta 2002. Po tradiciji je Saab prodal največ avtomobilov v ZDA in na Švedskem, kjer se je prodaja povečala za 47,5 in 28%. V ZDA je bil mesec februar s 3598 prodanimi avtomobili tudi najuspešnejši prodajni mesec v Saab-ovi zgodovini v ZDA.

Največji delež k dvigu prodaje gre novemu modelu 9-3 sport sedan, povečala pa se je tudi prodaja modela 9-5, predvsem v ZDA, kjer je v januarju dosegla dvig za 42%!

S prihodom modela 9-3 aero in novega kabrioleta, ki je bil predstavljen v Ženevi pa je pričakovati, da se bo taka rast nadaljevala tudi v prihodnjih mesecih.


Napiši komentar Preberite več

 
Novi saab 9-3 convertible Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
nedelja, 02 marec 2003

Novi saab 9-3 convertible predstavlja naslednjo stopnjo razvoja saabovega koncepta avtomobilov z zložljivo streho. Kot dodatek pregovorni funkcionalnosti so sedaj dodali še dinamično šasijo in s tem močno povečali užitek v vožnji. S kombinacijo športnosti in uporabnosti so združili dve glavni značilnosti saabovih avtomobilov.
9-3 convertible bodo sestavljali v novi tovarni v avstrijskem Gradcu in bo prišel v prodajo predvidoma avgusta 2003.

Zunanjost, uporabnost...

  • Privlačna skladna oblika s skandinavskim pečatom.
  • Kupejevski videz z zaprto streho, roadsterski videz z zloženo streho.
  • Konkurenčen količnik zračnega upora Cx 0.34.
  • Edinstven `Surround Trim´ obkroža potniško kabino.
  • `CargoSET´ prtljažni sistem.

Čiste, izrazite in nevsakdanje linije tega modela izdajajo značilnosti skandinavske dežele. Je avtomobil, ki s svojo izrazito drugačnostjo zaseda sam vrh lestvice v svojem razredu.

Med glavne novosti novega avtomobila lahko štejemo sistem `CargoWing´ - edinstven zadnji spoiler in nosilec za smuči ali snowboard in t.i. "Surround Trim", ki obkroža potniško kabino. Le-ta poudarja sam prehod zunanjosti v notranjost avtomobila. Barvno usklajena zgornja linija v obliki črke U optično povezuje sprednji in zadnji del potniške kabine, vključujoč stranske opaže vzdolž vrhnjega dela vrat.

Strešni sistem

Novi strešni sistem vklučuje tri inovacije: "CargoSET" sistem povečanja prtljažnega prostora ob zaprti strehi, novo hitrejše odpiranje in zapiranje strehe v dveh stopnjah ter svetlo barvo notranjega dela strehe. Izbrani materiali zložljive strehe so ravno tako izboljšani, saj le-ti še izboljšajo izolacijo v avtomobilu. V stranski predel strehe so vgrajeni majhni >>žlebovi<<, ki pri odpiranju vrat preprečujejo iztekanje vode v notranjost avtomobila. Glede barve strehe se še vedno lahko odločate med črno ali modro. Da bi prihranili pri teži, so njeni snovalci za okvir strehe uporabili tudi magnezij.

Aerodinamičnost v pravem pomenu besede

Količnik zračnega upora znaša konkurenčnih 0.34, ampak pomembneje je, da so inženirji močno izboljšali stabilnost avtomobila pri visoki hitrosti s tem, da so močno znižali vzgon na zadnjo premo primerjano s predhodnikom.

Notranjost avtomobila

  • Optična povezanost sprednjega in zadnjega dela potniške kabine.
  • Svetla barva notranjega dela strehe osvetli notranjost kabine.
  • Edinstveni sprednji sedeži z integriranimi varnostnimi pasovi.
  • `Hydroblox´ - vodoodporni tekstilni materiali v notranjosti.
  • Informacijski zaslon (SID).
  • Enostavnjši vstop/izstop za zadnje potnike.
  • Trije opremski paketi - Linear, Arc, Vector.
  • Vrhunski Audio sistemi.

Prostornost

Vozniki in sopotniki v avtomobilih z zložljivimi strehami se velikokrat pritožujejo nad klavstrofobičnostjo in mračnostjo notranjosti, predvsem zaradi temne barve notranjega dela strehe. Saab 9-3 convertible je prvi in edini na trgu, ki s svetlo barvo notranjega dela strehe ustvari prijaznejšo notranjost.

Edinstvenost sprednjih sedežev

Sprednji sedeži z integriranimi varnostnimi pasovi so bili s svojim športnim izgledom oblikovani posebej za novinca. Posebni materiali, s katerimi so sedeži oblazinjeni, dajejo občutek popolne udobnosti. Dodatno prednost novih sedežev predstavlja lažji vstop/izstop za potnike zadaj. Pri ročnem sistemu je ročka za premikanje sedežev na stranskem predelu prednjega naslonjala. Kot opcija pa je na voljo tudi električno upravljanje.

Voznikova pozornost

Vse nadzorne funkcije avtomobila so vozniku zlahka na dosegu, kar je značilnost vseh Saabovih vozil. Prav tako del standardne opreme predstavlja tudi saabov >>Night Panel<<. S pritiskom na gumb sistem samodejno izklopi osvetlitev vseh merilnih naprav, razen merilnika hitrosti, kar omogoči večjo zbranost voznika med vožnjo in s tem večjo varnost. Informacijski prikazovalnik (SID) je nameščen tako, da voznik zlahka, brez fizičnega premikanja, spremlja informacije na zaslonu, kar dodatno pripomore k varnejši vožnji. Kot pri vseh Saabovih modelih, se ključavnica za vžig motorja nahaja poleg ročne zavore na sredinski konzoli.

Dodatno udobje notranjosti

Sedeži so izdelani iz posebnih, vodoodpornih materialov - >>Hydroblox<< - razvitih posebej za novi model. Za izbiro barve notranjosti so vam na voljo svetlejši in temnejši odtenki. Vsak izbor pa bo izražal svojevrsten, moderen ter udoben skandinavski stil. Model >>Linear<< s svojo notranjostjo predstavlja skandinavsko preprostost, medtem ko >>Arc<< z usnjenimi dodatki izraža klasično eleganco. Tu je še >>Vector<<, ki šprotnimi sedeži ter metalnimi dodatki v notranjosti poudarja športnost in moderni stil.

`Infotainment´ sistem

Gre za sistem, ki je povzet po modelu 9-3 Sport Sedan in predstavlja enega najsodobnejših audio sistemov, ki so danes na voljo v avtomobilih. Iz istega modela je prevzeta tudi BluetoothTM* aplikacija, ki jo je Saab med prvimi uvedel v serijske avtomobile. GSM telefoni, ki so opremljeni s posebnim Bluetooth oddajnkom/sprejemnikom, omogočajo pogovore v oddaljenosti od avtomobila do 10 metrov. Saab Audio sistem, kot del standardne opreme, vključuje RDS radio, Premium 70 zvočni sistem, 70 W ojačevalec, štiri zvočnike ter anteno. Nadgrajen je lahko z audio sistemom Premium 150, s sedmimi zvočniki, 150 W ojačevalcem ter CD predvajalnikom.

Saab Infotainment sistem - opcija - vključuje črnobel monitor, možnost navigacije telefona preko centralne enote, SMS funkcijo in Premimum 150 zvočni sistem.
Saab Infotainment Plus ima za razliko od zgornjega barvni monitor. Oba sistema sta lahko nadgrajena z vgrajenim telefonom, napravo za prepoznavnost glasu, GPS/DVD navigacijskim sistemom ter WAP programom. Odločite pa se lahko tudi za audio sistem Prestige 300 s 300 W ojačevalcem ter trinajstimi zvočniki.

Šasija

  • Torzijska odpornost šasije je glede na predhodnika povečana za trikrat.
  • Dinamične vozne lastnosti prevzete od modela Sport Sedan.
  • Saab `ReAxs´ sistem zadnje preme.
  • Zavorni sistem z ABS, MBA, CBC, EBD.

Ključ do enkratnih dinamičnih sposobnosti novega avtomobila je izjemna torzijska čvrstost šasije. Za 1 stopinjo odklona je potrebnih kar 11,500 Nm navora, kar je skoraj trikrat več kot pri predhodniku. Saabovi inženirji so na podlagi tega razvili dinamične lastnosti šasije, ki se ponašajo z izredno natančnostjo in izjemno nizkim nivojem hrupa in vibracij.

Čvrstost šasije pripomore tudi k povečani varnosti, kar je bila prioritetna naloga inženirjev. Rezultat njihovega dela in raziskav je vgradnja dodatnega >>jeklenega obroča<<, ki povezuje sprednje, zadnje in stranske nosilne dele karoserije. Na ta način so nadomestili izgubo torzijske čvrstosti zaradi zložljive strehe.

Glede na predhodnika, je novi model pridobil tudi z dimenzijami. Medosna razdalja je večja za 71 mm, sprednji kolotek širši za 74 mm in zadnji kolotek za 63 mm, pri čemer je avto za 10 mm nižji.

Podvozje

Spredaj svojo nalogo opravljajo MacPherson-ove vzmetne noge s povezanimi zgornjimi oprijemališči in pomožnim okvirjem s plinskimi blažilniki, vijačnimi vzmetmi in stabilizatorjem.

Zadaj najdemo večvodilsko premo s posamičnimi obesami, plinskimi blažilniki, vijačnimi vzmetmi in stabilizatorjem. Obe rešitvi sta znani že iz modela Sport Sedan vendar v tem primeru na novo uglašeni.

Z uporabo aluminija na omenjenih komponentah podvozja so inženirji močno znižali nevzmeteno maso in s tem prispevali k boljšim voznim lastnostim.

Saab `ReAxs´ sistem

Sistem vpetja zadnjih koles, ki omogoča pod obremenitvijo v zavojih, odklon zadnjih koles do 1° od smeri zavoja in s tem pripomore k hitrejšemu in lažjemu vodenju avtomobila skozi zavoj in je prevzet iz modela Sport Sedan.

Zavorni sistem

Serijsko sta na voljo dva različna sistema, glede na moč motorja. Za 175 KM izvedenko 285 mm zavorni diski spredaj (prisilno hlajeni) in 278 mm zavorni diski zadaj. V 210 KM izvedenko pa so vgrajeni 302 mm zavorni diski spredaj (prisilno hlajeni), na nekaterih trgih tudi 312 mm, in 292 mm zavorni diski zadaj, prav tako prisilno hlajeni.

Vgrajeni so še sistem mehanske zavorne pomoči v sili (MBA), elektronske razporeditve zavorne sile (EBD) in sistem za nadzor zaviranja v zavojih (CBC).

Motorji

  • 2.0-litrska turbo motorja s 175 KM ali 210 KM.
  • Uporabnost navora.
  • Napredna Saab Trionic 8 motorna elektronika.

Novi, v celoti iz aluminija izdelani, motorji prostornine dveh litrov in močjo 175 oziroma 210 KM, so 15 kg lažji od prehodnika; predvsem pa tišji, kompaktnejši in varčnejši. Vsi se ponašajo s 16 ventilsko tehniko, pogonom odmične gredi z verigo, ki ne potrebuje vzdrževanja in dvema nasproti vrtečima se gredema za zmanjšanje tresljajev. Poleg tega premorejo vsi tudi dvomasni vztrajnik in oljni hladilnik. Nadzor motorja opravlja najnovejša generacija 32-bitne motorne elektronike Saab Trionic 8. Karakter motorja je v novi obliki precej bližje atmosferskim motorjem, z razliko, da ponuja precej več navora preko celotnega delovnega območja, zaradi česar so lahko prestavna razmerja v menjalniku daljša, s tem pa se zniža poraba goriva.

Neprijetno potresavanje motorja ob hitro odvzetem ali dodanem plinu je izničeno z natančnim programiranjem motorne elektronike, ki glede na vozno situacijo prilagodi režim delovanja.
Motorna elektronika Trionic 8 prilagaja med drugim tudi delovanje pedala za plin, s tem ko poskuša predvideti posamezne vozne situacije glede na hitrost vožnje. Stvar v praksi deluje tako, da je v primeru počasnega premikanja v koloni ali pri parkiranju občutljivost pedala zmanjšana, kar pomeni daljši gib pedala za enak učinek. Nasprotno pri vožnji na odprti cesti elektronika prilagodi delovanje pedala tako, da se že vsak najmanjši gib na pedalu prenese v pospeševanje ali zmanjševanje hitrosti. S tem pa se močno izboljša odzivnost motorja in voznikov nadzor nad vozilom.

Prilagodljiv avtomatski in ročni 6-stopenjski menjalnik

Novi Saab Sentronic avtomatski menjalnik je znan že iz modela Sport Sedan in omogoča tudi ročno pretikanje z gumbi na volanskem obroču (opcija). Menjalnik je elektronsko nadzorovan in voden, ter se prilagaja voznikovemu načinu vožnje.

Popolnoma nov je ročni 6-stopenjski menjalnik prilagojen tudi za uporabo v povezavi z motorji, ki razvijejo izjemne navorske vrednosti. Ta menjalnik je serijsko na voljo v najmočnejši izvedenki.

Varnost

  • Varnostne komponente avtomobila so bile razvite v skladu s Saabovo filozofijo`real life´ raziskav.
  • Izredno stabilna potniška celica obkrožena z deformacijskimi conami.
  • `DynaCage´ zaščita pri prevračanju s samodejno sprožljivima varnostnima lokoma.
  • Prednji sedeži s popolnoma integriranimi varnostnimi pasovi.
  • Saabov sistem aktivnih vzglavnikov (SAHR).
  • Prednje in stranske varnostne zračne blazine.

Z nadaljevanjem varnostne tradicije pri Saabu zaokrožajo varnostno ponudbo novega kabrioleta. V osnovi izhajajo glavni varnostni elementi iz modela Sport Sedan, ki so bili na novo dodelani in zaradi specifičnosti zahtev avtomobilov >>zgoraj brez<< tudi v spodnjem delu šasije dodatno ojačani.

Saabov testni program je tudi v tem primeru razvoja novega modela vključeval več kot 75 preizkusnih trčenj, pri čemer so posebno pozornost namenili tudi možnosti prevračanja, čeprav je slednji tip nesreč precej redek v vsakdanjem prometu.

Posebej pomembno vlogo pri novem modelu igra izredno močna jeklena konstrukcija potniške celice, ki brez poškodb kljubuje izredno visokim silam, medtem ko k varnosti potnikov dodatno veliko prispevajo deformacijske cone v sprednjem in zadnjem delu vozila. Posebej dodelani so naslednji deli karoserije: A-stebriček in zgornji rob vetrobranskega stekla, karoserija pod sprednjimi in zadnjimi sedeži in v zadnjem delu avtomobila t.i. >>torsion box<< med zadnjimi koloteki.

Pri stranskih trkih so Saabovi inženirji razvili poseben sistem, pri katerem delujejo B-stebriček, ojačitve v vratih in pragovi kot absorbent energije in jo istočasno usmerjajo navzdol in stran od potnikov.

DynaCage zaščita pri prevračanju

Čeprav so prevračanja v vsakdanjem prometu precej redka so se pri Saabu odločili, da tudi temu področju varnosti namenijo dodatno pozornost. Razvili so nov aktivni sistem varovanja potnikov pri prevračanju imenovan DynaCage, ki varuje potnike s samodejno sprožljivima varnostnima lokoma in zategovalniki varnostnih pasov na vseh sedežih.

Varnostna loka za zadnjimi sedeži sta narejena iz lahkega aluminija, kar pripomore k hitrosti njunega proženja. Nameščena sta znotraj t.i. torsion box-a za zadnjimi sedeži, sproži pa jih pirotehnično sredstvo kadar senzorji zaznajo nevarnost prevračanja. Istočasno z aktiviranjem varnostnih lokov se aktivirajo tudi zategovalniki varnostnih pasov.

Vzdrževanje, dodatna oprema, varovanje

  • Stroški servisiranja so znižani glede na predhodnika za 30%.
  • Zaščita pri trkih z nizko hitrostjo.
  • `CargoWing´ - edinstven spoiler/prtljažnik za smuči.
  • Sofisticiran varovalni sistem.

Saab z novim modelom uvaja variabilni servisni interval, glede na podatke centralnega računalnika. Servisni intervali so odvisni predvsem od načina uporabe in znašajo največ 30.000 km ali vsaki dve leti. Poleg tega je hladilna tekočina motorja z neomejenim rokom trajanja, tako da preostane edini strošek rednih servisov menjava olja, vžigalnih svečk, zračnega filtra in klinastega jermena.

Saabovi inženirji so veliko pozornost posvetili tudi področju izrednih popravil in znižanju stroškov v zvezi z njimi. Tako odbijači brez posledic prenesejo trke do hitrosti 8 km/h, do hitrosti 15 km/h pa vso energijo trka prevzamejo hitro zamenljivi >>crash box-i<< za odbijači.

Inovativen CargoWing zadnji spoiler se v nekaj potezah lahko spremeni v prtljažnik za smuči ali snowboard, s čimer je uporabnost novega avtomobila močno povečana.

Na področju varovanja predstavlja novi model nadaljevanje uspešne zgodbe iz modela Sport Sedan. V ta paket se vključujejo prosto vrteči ključavnični vložki, imobilizator in elektronska ključavnica volana, ter spreminjajoče kode vžigalnega ključa. Poleg tega se lahko avto dodatno zavaruje še z alarmom z nagibnim senzorjem.

Napiši komentar Preberite več

 
NCAP: 5* tudi za 9-3 in E-razred Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
petek, 01 november 2002

Danes so bili objavljeni rezultati zadnjih "crash testov" NCAP. Zraven renaultov je pet zvezdic za varnost potnikov dobil tudi švedski Saab za svoj model 9-3, mercedes pa za model E. Določali so tudi varnost pešcev, kjer so rezultati manj razveseljivi, saj je bilo največje število podeljenih zvezdic enako 2. Zanimivo je, da razen megana, nihče izme 5 zvzdašev ni dobil večje ocene od enice. Na področju varnosti pešcev ob trku bo tako potrebno v prihodnje še veliko dela!


                           Varnost potnikov   Varnost pešcev

renault vel satis                 5                1
mercedes E                       5                1
saab 9-3                            5                1
nissan primera                  4                1
subaru legacy outback     4                1
chrysler PT cruiser           3                1
renault mégane II               5                2
toyota corolla                    4                2
citroën C3                         4                2
seat ibiza                          4                2
ford fiesta                         4                2
mercedes M                      4                1
hyundai santa-fe              4                1
suzuki grand vitara           3                0
nissan X-trail                    4                 2
land rover freelander       3                1
peugeot 807                     4                1
mercedes vaneo              4                2

Napiši komentar Preberite več

 
Saab 9-3 Sport Sedan presega vsa pričakovanja Print E-mail
Matej Korošec (www.mobisux.com)   
torek, 01 oktober 2002

Veliko povpraševanje po novem Saabu 9-3 Sport Sedan zaenkrat presega vsa pričakovanja. Število naročenih vozil močno presega proizvodne zmogljivosti tovarne. V prvih dveh mesecih proizvodnje je bilo izdelanih nekaj več kot 7.000 avtomobilov, medtem ko je število naročil preseglo številko 14.000. Do konca letošnjega leta Saabovi strokovnjaki pričakujejo približno 40.000 naročil za novi model 9-3, od tega naj bi bilo izdelanih in dobavljenih približno 32.000 vozil.

Glede na povpraševanje so Saabova pričakovanja glede tržnega deleža v posameznih segmentih sledeča: Stari model Saaba 9-3 je v svojem segmentu zavzemal 3,5 odstotni delež na svetovnem avtomobilskem trgu. Z novim modelom Saab pričakuje, da bo ta delež narastel na 10 odstotkov, pri čemer z modelom 9-5 v svojem segmentu obvladuje 9 odstotni tržni delež.

Novi slovenski uvoznik pričenja s prodajo vozil Saab v mesecu novembru in pričakuje v letu 2003 prodajo približno 100 modelov 9-3, katerih cena osnovnega modela bo po zagotovilih uvoznika znašala nekaj manj kot 26000 EUR.

Napiši komentar Preberite več

 
Saab prejema nagrade Print E-mail
Aleksander Praper (www.mobisux.com)   
torek, 04 junij 2002

Pri nas tako redka vozila švedske znamke Saab imajo na drugih tržišcih bistveno lepšo usodo. Sploh jim je naklonjeno angleško tržišce. Številne nagrade za Saabe preteklosti, sedanjosti in prihodnosti govorijo v prid tej individualni znamki.

Med rabljenemi avtomobili je Saab 9-5 prejel nagrado >> Exsecutive used car of the year 2002<<, ki jo podeljuje angleška revija >>What car?<<, medtem ko je priljubljeni Saabov kabriolet 9-3 prejel nagrado najboljšega rabljenega kabrioleta, ki jo podeljuje >>Auto express<<. Med aktualnimi modeli je Saab 9-5 TiD pridobil nagrado >>Executive diesel car of the year 2002<<. V prihodnost zazrta nagrada >>Best concept car<<, ki jo podeljuje kopica priznanih avtomobilskih oblikovalcev ob razglasitvi >>European Automotive Design Awards<< je pripadla

Saabovem predstavniku in sicer prototipu Saab 9X, ki so ga predstavili v Frankfurtu lansko leto. Za nameček je bil Saabov glavni oblikovalec Michael Maurer drugo uvršceni na podelitvi priznanj za najboljšega oblikovalca leta.

Mi pa želimo Saabu lepše case tudi na tej strani Alp!

Napiši komentar Preberite več

 
Saab 9-3 v novi podobi Print E-mail
Aleksander Praper (www.mobisux.com)   
torek, 30 april 2002

Švedski Saab je v teh dneh pričel modelno ofenzivo. Prvi v seriji novih vozil, katerih cilj bo zapolniti specifične tržne niše, je novi Saab 9-3 limuzina. Novi avtomobil je prva Saabova limuzina v tem razredu in zasnovana v želji, da vozniku in potnikom ponudi edinstven občutek užitka ob vožnji. Oblika, ki zaradi mišičaste pojave, kratkih previsov preko koles in položnih stekel deluje kupejevsko vsebuje vse tipične Saabove elemente in želi na opazovalce tudi v mirovanju narediti zelo dinamičen vtis. Karoserija je zelo skrbno in aerodinamično učinkovito zasnovana, saj količnik zračnega upora na novem 9-3 znaša zelo dobrih 0,28. Nizek količnik upora pa ne pomeni le tišje vožnje in manjše porabe goriva, pač pa so karoserijo oblikovali tako, da tok zraka pri višjih hitrostih vozilo še dodatno pritiska k tlom in pri tem tudi preprečuj vrtinčenje za vozilom, zaradi katerega so zadnje luči in stekla pogosto zelo umazani.Novi Saab 9-3 limuzina bo opremljen s tremi novimi 2 litrskimi motorji, ki s pomočjo turbinskih polnilnikov, ki razvijejo med 150 in 210 konjskih moči in z 2,2 litrskim turbo-dizlom, ki zmore 125 KM. Moč se bo na prednji kolesni par prenašala preko 5 ali 6 stopenjskega ročnega in 5 stopenjskega avtomatskega menjalnika, ki ima možnost ročnega pretikanja tudi na volanu. V notranjosti novega 9-3 bo na voljo več prostora, sploh zadaj sedečim, saj se je na isti zunanji dolžini medosna razdalja povečala za 71 milimetrov. Varnost v švedskem slogu je seveda samoumevna!



Napiši komentar Preberite več

 
Saab 9-3X Print E-mail
Martin Korošec (www.mobisux.com)   
četrtek, 28 februar 2002

Saab kupujejo samozavestni individualisti. Avto se mora prilagoditi njihovemu raznolikemu in predvsem zelo aktivnemu življenjskemu slogu. Zato potrebujejo 9-3X. Tako Saab.

Lahko se strinjamo! Kupe SUV. To smo povedali že konec novembra, ko smo na naših straneh predstavili prve osnutke novo nastajajočega koncepta.
Če je bil frankfurtski 9x zmes zmogljivega športnega avtomobila, roadsterja, karavana in pick-upa je 9-3X križanec med kupejem in esuvejem, s kančkom devet x.

Pri Saabu pravijo, da je na terenu že veliko velikih terenskih vozil, zato oni ponujajo povsem nekaj drugega. Avto, ki kljub terenskih zmogljivostim izgleda športno. Avto, ki je po njihovem prepričanju kljub svoji konceptualnosti dokaj blizu proizvodnji.

Da je 9-3X Saab se ne morete zmotiti. Vetrobransko steklo. Jasno. Se še spominjate stare devetstotke? Pa mogoče še prej 99, pa 96...Pokončno in na vogalih upognjeno vetrobransko steklo. Klinasta linija in poudarjen zadnji stebriček. Tudi to smo že videli pri Švedih. Prekriti A stebrički, kot pri 9x...Nedvoumno, to je Saab.

Avto stoji, kot se za segment v katerega posega spodobi, visoko, a mu tega ni videti. Oblika naredi svoje, a zaradi nje še vedno ne trpi prostornost. Snovalci so se že od vsega začetka, kljub poseganju v terenske (SUV) vode, odrekli trem značilnim elementov terenskih vozil: strešnim nosilcem, cevnih ojačitev na odbijačih in pragovih ter velikim prazninam med kolesi in blatniki. S čimer so izključili vse elemente, ki bi lahko uničevali kupejevsko linijo njihovega koncepta. In kako bo potem vozil kupe, z 20 palčnimi zelo nizko presečnimi pnevmatikami po terenu? Blatniki so potegnjeni nekoliko navzven, kar omogoča kolesom nekoliko daljši hod. Logično, a na prvi pogled ne razvidno.

Notranjost je prostorna, svetla in prilagodljiva. Štirim potnikom v notranjosti daje dodaten občutek prostornosti še dvodelna steklena streha. Zračenje in osvetlitev je izvedeno skozi ozke odprtine na armaturni plošči in vratih, podobno kot pri 9x, s čimer so linije notranjosti čiste. Čistosti linij pripomore tudi to, da je zelo malo stikal vidnih. Če smo za zunanjost lahko dejali, da je zelo značilna saabovska, se notranjost deloma oddaljuje od klasičnih Saabov. No, nekaj ostaja večno... Vžig motorja je še vedno na sredinski konzoli. Tokrat sicer z gumbom.

Zabava in elektronski pripomočki so pojem že danes, da bodo v prihodnosti še toliko bolj so prepričani tudi pri Saabu. "Infotaiment system." Nadzor nad klimatsko napravo, osvetlitvijo notranjosti, vseh multimedijskih naprav (CD, DVD, TV), navigacije in nenazadnje pripomočkov, ki avto spremenijo v pisarno (e-pošta, WAP, Internet,...), poteka preko avtomobilske miške, nameščene ob prestavni ročici

Avto, ki bo postal del življenjskega stila posameznika, pravijo pri Saabu. Pustimo se zapeljati!






Napiši komentar Preberite več

 
<< Začetek < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > Konec >>

Prispevki 81 - 90 od 92
© 2024 Slovenski Saab portal