Obiskovalci
Trenutno 26 gostov
Obisk skupaj: 234840601
Zadnji prispevki
Saab za vselej! Print E-mail
Rhichard A. Barth   
nedelja, 06 maj 2007

 Bil je še en izmed dolgih dni v marcu, leta 2000. Roki, nadure … podobno je bilo vse leto. Kot novinec v podjetju, ki je gradilo tovarne sem bil pod pritiskom dokazovanja novemu delodajalcu hkrati pa sem moral še nadzorovati gradnjo novega objekta v ZDA. Ker je bilo to nemško podjetje, so me sodelavci mnogokrat spraševali:
»Zakaj Saab?«
»Zakaj ne raje kak dober nemški avtomobil?«
Glede nakupa nemškega avtomobila sem sicer že razmišljal, vendar nikoli kaj dosti resno.

Saab, ki sem ga imel tedaj, pa ni bil moj prvi Saab. Prvi Saab je bil model 900, letnik 1986. Ko sem ga dobil, ni bil v kaj prida stanju. Bil je darilo prijatelja. Tedaj pa sva z ženo nujno potrebovala še en avto. Prijatelj mi je sicer zagotovil, da avto potrebuje le nekaj manjših popravil, vendar pa se je spisek kaj kmalu začel širiti: prednje zavore, zadnje zavore, nov izpušni sistem, veriga, odstranitev rje, menjava notranjosti, ker jo je prejšnjemu lastniku obgrizel pes … V tem času, ko sem se ukvarjal s popravili sem pričel tudi z branjem vsega kar mi je prišlo pod roke o Saab-ih. Nisem vedel recimo, zakaj so prednje luči drugačne kot pri drugih Saab-ih te vrste? Morda gre za kak poseben model? Kaj moram storiti, da bo izgledal kot ostali, ki sem jih videval po parkiriščih?

Potreboval sem torej dele in kmalu sem našel Saab 900 turbo, ki se je prodajal na bližnjem servisu za dele. Bil je letnik 1989, cena je bila 300$. Kupil sem ga ter pripeljal domov. Toda šele doma sem dokaj jezno ugotovil, da mi je mehanik najbrž »pozabil« povedati, da Saab letnik 86 in 89 marsičesa nimata skupnega ...

Kljub vsemu pa me je presunila oblika avtomobila, pa recimo način kako se odpira prednja havba ... ti avtomobili so imeli stil!

Kljub vsemu pa me je presunila oblika avtomobila, pa recimo način kako se odpira prednja havba ... ti avtomobili so imeli stil!

Z ženo sva tedaj res potrebovala še en vozen avto, jaz pa sem moral še toliko postoriti! Pa še obljubil sem, da bodo popravila le »kratkotrajna«. Začel sem iskati naprej. Nekaj dni zatem sem zagledal oglas za Saab 900 SPG.

»Kaj je to SPG«, je bilo prvo kar sem pomislil?

»Kaj je to SPG«, je bilo prvo kar sem pomislil?

Odločil sem se, da grem avto pogledati. Upal sem, da bi lahko s tem »SPG-jem«, ter drugima dvema, ki sem ju tudi imel, sestavil skupaj enega, ki bi deloval. Poklical sem lastnika, ki mi je povedal, da ga glede avta kliče veliko ljudi, da pa ga lahko pridem pogledati še dan zvečer, saj se bo po nekaj dneh zopet vrnil domov.

Prišel sem torej do lastnika SPG-ja, vendar na dvorišču nisem videl nobenega Saab-a. Pa ga menda ni že prodal, sem si mislil. Pozvonim, nakar me odpelje do garaže. Vmes mi razlaga, da je njegov brat prvi lastnik, ki je za avto ves čas lepo skrbel. Pove mi tudi, da je cena 4000$. Hmm ... Želel sem zgolj avto za dele, tole pa je kot kaže povsem urejen avto. Kot kaže sem prišel na ogled napačnega avta.

Potem pa je odprl vrata garaže. Kljub vsemu prahu na avtu mi je bilo nemudoma jasno, da je to »moj« avto. Bil je črn, imel lepa platišča, prednje luči natanko take kot sem želel ... in tudi tisto lepo »krilce« je imel zadaj.

Potem pa je odprl vrata garaže. Kljub vsemu prahu na avtu mi je bilo nemudoma jasno, da je to »moj« avto. Bil je črn, imel lepa platišča, prednje luči natanko take kot sem želel ... in tudi tisto lepo »krilce« je imel zadaj. Prodajalec je rekel, da so kilometri pravi, da potrebuje menjavo le olja. Povedal je še precej več, vendar me je avto tako prevzel, da se ostalega sploh ne spominjam. V notranjosti avta je bilo usnje in tudi vonj je bil povsem drugačen kot v moji 86’ 900.

Kljub veliki želji, pa nisem vedel, kje naj dobim 4000$. Komaj sem pričel z delom v novi službi ... V tem razmišljanju me prekine prodajalec, ki pravi, da ga je pripravljen prodati za 2700$, vendar, če ga vzamem takoj. Še vedno je to precej več od 200-300$, ki sem jih nameraval nameniti za avto za dele. Kaj storiti? S seboj sem imel čekovno knjižico, lahko bi mu napisal ček, vendar je bilo na računu zgolj 1000$. No, pridobil pa bi nekaj časa.

Tisto noč sem šel domov, nervozen in razburjen, poleg tega sem moral ponovno razmisliti, kaj bom rekel ženi. Toda končno sem našel sanjski avto.

S prodajalcem sem se zmenil da do konca naslednjega dne avto prevzamem in doplačam še razliko denarja. Naslednji dan sem klical prijatelje, starše, sorodnike … in uspelo mi je zbrati denar.

Ko sva šla z ženo po avto je rekla, da nisem imel takega nasmeha na obrazu niti, ko se nama je rodila hči.

Ko sva šla z ženo po avto je rekla, da nisem imel takega nasmeha na obrazu niti, ko se nama je rodila hči. Ko sem avto pripeljal domov, sem v njem sedel skoraj še celo noč. Naslednji dan sem ga začel čistiti – ga opral, očistil in namazal usnje … Podobno sem počel še vse naslednje večere … raziskoval avto, bral brošure, pregledoval priložene račune servisov. Bil sem zadovoljen. Avto sem vozil s ponosom in občutkom varnosti. V njem sem na zadnjih sedežih vozil otroke, vozila ga je žena; ni me skrbelo zanje, kadar so šli kam s tem avtom.

Nekega petka sem se po 90 delovnih ur dolgem tednu vračal domov iz službe. In takrat se je zgodilo …

Zaslišal sem samo velik pok in nato zagledal drevo kakih deset centimetrov od obraza.

Zaslišal sem samo velik pok in nato zagledal drevo kakih deset centimetrov od obraza. Ležal sem na boku in skušal seči po mobitel, vendar mi je varnostni pas to preprečeval. Ko mi je končno uspelo, ta ni deloval, ker ni bilo signala. Ko sem se nekako izkobacal iz avta na bankino, sem se spomnil ... Moj bog, kaj se je zgodilo z mojim avtom!

Ker je bila podeželska cesta ni bilo nikjer nikogar. Začel sem hoditi, da bi prišel do mesta, kjer bi bil signal boljši in bi lahko uporabil telefon. Po nekaj metrih sem se usedel ... bil sem povsem pretresen. Nisem slišal avta, ki je ustavil in voznika, ki je začel klicati, če je še kdo v avtu. Nato je ustavil še en avto in slišal sem voznika, ki je dejal: »Poiščite trupla, najbrž je ljudi v avtu pometalo naokoli.« No, ko sem zaslišal, naj začno z iskanjem trupel, je bilo to le preveč ... zbral sem moči in jim zaklical: »Tukaj sem ... jaz sem bil voznik!« Vprašali so me, če sem bil edini v avtu. Po mojem pritrdilnem odgovoru so poklicali reševalce. V 20 minutah so prišli še gasilci in policija. Gasilci so odstranili povezavo z akumulatorjem, zdravnik iz rešilca pa me je začel pregledovati.

Dejal je, da si ob pogledu na razbitino, nikoli ne bi mislil, da je kdo živ stopil iz tega avtomobila. »Veste, to je Saab … «, sem dejal.

Dejal je, da si ob pogledu na razbitino, nikoli ne bi mislil, da je kdo živ stopil iz tega avtomobila. »Veste, to je Saab … «, sem dejal.

Nato me je zaslišala še policija …»Ste pili? Se je kdo zaletel v vas? Kaj se je zgodilo?« Toda jaz sem zgolj zaspal med vožnjo in uničil svoj ljubi Saab …

Naslednji dan sem obiskal vlečno službo. Začudeni so bili, ko so izvedeli, da sem bil jaz voznik, glede na razbitino. Moral sem se odločiti kaj z avtom. Kako uro sem si ga razbitega v miru ogledoval. Nisem ga mogel pustiti tam ... naročil sem vlečni službi, da mi ga pripeljejo domov.

Res so mi ga naslednji dan odložili pred hišo. Zvečer sem se odločil, da ga spravim v garažo. Zanimalo me je še, če morda vžge. Spojil sem žici, ki so ju prerezali gasilci in obrnil ključ. Takoj je vžgal. Neverjetno. Ženi sem pojasnil, da je kaj takega mogoče le pri Saab-u.

Tisto noč mi je zagotovo Saab 900 SPG rešil življenje. Že nekaj časa je minilo od tedaj, vendar ga imam še vedno v garaži. Tiste noči se občasno še spomnim. Zdaj vozim Saab 9000 in upam, da bi me v podobnem primeru ravno tako dobro zaščitil.

Kake druge znamke kot Saab pa ne bom vozil ... zapisan sem ji za vselej.

Kake druge znamke kot Saab pa ne bom vozil ... zapisan sem ji za vselej.

 

 

Originalno besedilo: http://www.nesaab.org/stories/rbarth.html, povzel Grega Laura




Komentarjev (4)
1. 07-05-2007 03:26
Solze v očeh!
Kar solze dobim v oči ko vidim SPG-ja v takem stanju. Ampak vsaka čast, Grega, si se pa res potrudil s prevodom! 
 
LP, Matija
Matija
2. 09-05-2007 05:05
t
to so pač švedi! le škoda, da si sesul spgja, a važno, da si cel! 
 
lp 
blazp-vozimvolvo
Gost
3. 20-08-2007 09:38
Solze v očeh!
:cry res, tako kot Matija, tako sem se vživel v članek. Malo sem sebe videl v temu Richardu-uživanje ob nakupu, čiščenje itd..LEP čLANEK, seveda za ljubitelje Saab-a.
Egon
4. 16-08-2011 16:56
Solze v očeh!
Joj res ga je skoda:(ampak angela varuha kupis drugega zivljenja pa ne:) lastnik 9000aero,prej 9.3,prej volvo S80
djurato79

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj   Naprej >>
© 2024 Slovenski Saab portal