Obiskovalci
Trenutno 4 gosti
Obisk skupaj: 234861851
Zadnji prispevki
Avtoakustika v 9-3 Print E-mail
Boris Ban   
petek, 15 junij 2007

 Ko sem se začel voziti z 9-3 sem bil zelo navdušen nad avtomobilom in precej manj navdušen nad vgrajeno akustiko. Sicer nisem avdiofil, rad pa imam čist zvok brez hreščanja ob malo večji glasnosti.

Po krajšem raziskovanju sem ugotovil, da ima avdio sistem v 9-3 več možnosti:

  • Ničesar 
  • Radio na kasete in sprednji zvočniki v armaturni plošči
  • Saab audio system 2: radio na CD-je, dva zvočnika v armaturi in dva zadaj
  • Saab audio system 3: dodana zvočnika v vratih in ojačevalec zanju.


Očitno sem imel Audio system 2. V armaturni plošči sta 10 cm zvočnika, zadaj pa ovalni 6 x 9 ''. V vratih je (prazen) prostor za 16 cm zvočnike. Tako sem dodal zvočnika v vrata, na armaturno ploščo namesto originalnih vgradil visokotonce, dodal še ojačevalec, kretnici in par metrov kablov. 

Sprva sem nameraval dati ojačevalec na tovarniško predvideno mesto, a nisem našel dovolj majhnega. Zato sem na tisto mesto pritrdil kretnice, ojačevalec pa poslal v prtljažnik. Zadnje zvočnike sem zaenkrat pustil priklopljene na radio; mogoče jih bom nekoč zamenjal in dal na ojačevalec.

Potrebščine:

  • 8-pinski DIN konektor (dobi se v bolje založeni trgovini z elektronskimi komponentami)
  • 10 m RCA kabla (za 4 kanale)
  • 4 činči
  • 12 m zvočniškega kabla
  • 6 m kabla za napajanje
  • razni konektorji, varovalka,…

Nestandardno orodje:

  • spajkalnik
  • torx ključi
  • klešče za stiskanje konektorjev

Izdelava RCA kabla

Za pogon ojačevalca je potreben neojačan signal iz radia, zatorej ne moremo uporabiti izhodov za zvočnike. »Normalni« avtoradii imajo priklop za t.i. činče, Saabov pa ima za predojačan izhod 8-polni DIN priključek - podoben, kot na kaki stari tipkovnici. Baje obstaja tovarniški adapter iz DIN na činč, a je nesramno drag. Zato sem raje zlotal svoj kabel.

Pini na radiu so prikazani na spodnji sliki (D-desno, S-spredaj):

RCA kabel ima sredinsko žilo za signal in oklop, ki se veže na maso, kar bi pomenilo oklope s štirih kablov stiščati na en majhen pin. K sreči je cel zunanji del DIN konektorja tudi vezan na maso, tako da to ni potrebno.
Tako zgleda nov konektor
 
Olupljeni kabli
 
In končni izdelek

Še nasvet: zraven konektorja pride tudi plastičen pokrov. Tega je potrebno natakniti na kabel pred začetkom lotanja, v nasprotnem primeru sledi potiskanje kosa plastike čez 10 metrov kabla. Po izdelavi kabla se preveri, da slučajno ni kakega kratkega stika.

Na drug konec RCA kabla se enostavno zalotajo činči. To se lahko stori tudi kasneje, ko je kabel že položen in skrajšan na primerno dolžino.


Vgradnja sprednjih zvočnikov

Sledi razdiranje vrat. Mrežica na oblogi se namreč ne da odstraniti iz zunanje strani. Na voznikovi strani se z malim izvijačem nežno odstranita gumba za odpiranje prtljažnika in nastavljanje ogledal; seveda se odklopi tudi pripadajoče kable.

Plastika pri ogledalu je pritrjena z dvema čepoma. Odstrani se z izvijačem, a je potrebna velika previdnost, sicer se čepa zlomita. Nekateri priporočajo, da se odstranjevanja lotimo z zadnje strani (skozi odprto okno). Jaz sem eno odstranjeval s sprednje, drugo z zadnje in pri obeh zlomil po en čep  . K sreči drugi dovolj dobro opravlja svojo nalogo, tako da se ne sekiram več.
Slika plastike pri ogledalu

Obloga vrat je pritrjena s petimi vijaki: en se skriva pod kljuko, dva pod držalom, dva pa čisto spodaj. Za dostop do prvih treh je treba odstraniti nekaj pripadajočih plastičnih delov, ki so vsi enostavno nataknjeni.
Na strani vrat je še čep s »piko«. To je treba potisniti proti notranjosti vrat, nakar se čep lahko izvleče.
Ko so vsi vijaki odstranjeni, držijo oblogo še štiri smrekice in dva zatiča. Potrebno jo je potegniti od vrat in nato dvigniti čez čep za zaklepanje.
Na sliki so označene smrekice in zatiči

Na mestu, kjer pride zvočnik, je debela plast neke bele kosmate stvari  . To se mora obvezno izrezati, sicer bo potrebno ponovno razdiranje vrat!
Kovino sedaj prekriva zaščitna plast, ki ima že nakazano mesto za zvočnik. Tam se zaščito strga in že se vidi luknja.
Na tej sliki je vidnih več pomembnih stvari: pritrdilna mesta za zvočnik so zelo nenavadna, zato je potrebno vrtanje novih lukenj. Rob odprtine je neraven, zato moji zvočniki niso gladko sedli in sem moral izdelati distančnik. Uporabil sem vezano ploščo, rezultat ni najbolj okrogla in popolno izdelana stvar na svetu, a služi svojemu namenu. In najpomembnejše s te slike: mimo ležišča zvočnika se spusti šipa, kar precej omeji globino vgradnje. Zato je potrebno zvočnike vgrajevati pri spuščeni šipi!

Ko sem imel narejen distančnik in zvrtane luknje, bi lahko bilo vse pripravljeno za vgradnjo. 9-3 imajo že pripravljeno napeljavo, tako da se v luknji skriva kabel za zvočnike z nenavadnim priključkom, katerega se odščipne in namesti svojega. Ampak, ker so se mi zdeli originalni kabli nekako tanki in ker nisem želel preveč posegati v originalno napeljavo avtomobila (kabla se namreč končata v priključku za Saabov ojačevalec; tudi tam bi bilo potrebno rezanje in lotanje žic), sem se odločil, da napeljem nove kable. Zaradi te odločitve sem si sicer kmalu pulil lase…

Razdiranje notranjosti

Za dostop do žic se odstrani predal pred sopotnikom, plošča ob sopotnikovih nogah in plastika pod volanom.

 

Predal je pritrjen s šestimi torx vijaki in 10 mm vijakom (na sliki desno spodaj). Nekateri trdijo, da je s spodnje strani pritrjen še z zatičem; pri meni ga ni bilo. Ko je vse odtegnjeno, se predal enostavno potegne ven; to otežuje guma pri vratih, za katero je zataknjen. Potrebno je še odklopiti žici za lučko v predalu, kar se naredi potem, ko je že zunaj.

Ploščo ob nogah drži še en skrit vijak; potem se potisne naprej in odstrani.
Sedaj »pademo« v prostor, ki je namenjen originalnemu ojačevalcu. Žal sem ga pozabil slikati »nedotaknjenega«, je pa kar majhen.

Komentar slike: na mesto ojačevalca sem (z obojestranskim lepilnim trakom) pritrdil kretnici. V zanki zvočniških kablov se vidi ploščat priključek, ki naj bi bil za tovarniški ojačevalec; nekje v njem se končajo tudi že položeni kabli do vrat. Za lažje polaganje kablov sem odstranil tudi del cevi prezračevalnega sistema (na sliki spodaj), kar se naredi z nadzorovano uporabo zdrave sile  .
Plošča pod volanom je pritrjena na podoben način, le da sta nad pedali še dva čepa enakega tipa, kot tisti na strani vrat. Enega sem moral zlomiti, da je šel ven, drugi ni delal težav.

Napeljava kablov v vrata

Moj kabel bo v enem kosu, zatorej ga je potrebno spraviti iz notranjosti avtomobila v vrata. V konektorju med vrati in karoserijo niso porabljeni vsi priključki, tako da sem brez večjih težav zvrtal dve luknji – za vsako žilo eno.

Del na vratih se lahko potegne ven, da je bolj dostopen. Držijo ga trije jezički (desna slika), če ga hočemo izvleči je potrebno sprostiti kable iz zaponk v notranjosti vrat.

Sedaj je potrebno tu skozi spraviti nov kabel. Povedano drugače: kabel mora iti skozi tri gumijaste manšete in dva dela konektorja. To je del, kjer sem prenehal fotografirati in si začel puliti lase  . Postopek gre pa nekako takole: napeljuje se iz notranjosti avtomobila ven. Konec manšete v avtomobilu je debelo prekrit z izolirnim trakom, katerega je potrebno odstraniti in drug del manšete stakniti iz karoserije. Nato se ozek del nekako raztegne (najlažje je šlo s koničastimi kleščami), v to vtakne kabel in potisne skozi. Seveda je manšeta pretesna za kakršenkoli premik kabla, zato je potrebno najožje mesto obilno podmazati s tekočim milom  (ali pa oljem, ki ga je težje odstraniti). Zunanja manšeta je lažja, ker ima bolj ohlapno zožitev. Pred konektorjem se žili kabla razcepita in dalje uvajamo vsako posebej. Na manšeti v vratih se pa ponovi začetna zgodba  . Na sovoznikovi strani je stvar še nekako izvedljiva, na voznikovi pa pred notranjo manšeto »čepi« škatla z varovalkami, ki popolnoma onemogoči dostop. Okrog tega sem se mučil kake pol ure, na koncu sem pa naredil malo zarezo v to (notranjo) manšeto.

Slika za okus

Ko je kabel napeljan, se konci manšet očistijo in zavijejo z izolirnim trakom, manšete se poravna nazaj na začetno mesto in na konce kabla se stisnejo ustrezni priključki. Znotraj vrat je pametno fiksirati kabel na šop ostalih žic, da se ne zatakne za šipo.

Sedaj se lahko v vrata zvrtajo luknje za zvočnike in se le-ti priključijo. Mimogrede: moj distančnik je debel 8 mm, zunanji premer pa meri približno 19 cm. Kljub temu je šla obloga vrat brez problemov nazaj.

 
Visokotonci

Ta del je neprimerno lažji. Rešetka nad zvočnikom se dvigne, star zvočnik odstrani in namesti nov. Ker je premer visokotoncev precej manjši od 10 cm, sem na hitro naredil podlago, kamor sem jih montiral. Veselica pri tem delu se začne, če kak vijak (ali pa kar cel zvočnik) pade v luknjo  .

 
Napajalni kabli

Za moj ojačevalec je zadoščal kabel preseka 10 mm2. Da bi ga dobil iz motornega prostora v potniško kabino, sem najprej odmaknil škatlo z maksi varovalkami: na desni strani jo drži matica, nato se lahko dvigne (nataknjena je na kos pločevine v levem delu).

Pod njo se prikaže gumijasta manšeta s pripravljenimi prehodi, katerim je potrebno odrezati pokrove. Glede na debelino kabla sem izbral manjšega.
Iz potniške kabine se te manšete ne vidi, niti se je ne zatipa. Poskusil sem odstraniti par delov, a vseeno ne gre. Zato sem enostavno obilno namilil manšeto in skozi stlačil dva metra kabla, nato pa pogledal, kje se je zbral. Res me je že čakal pri pedalih  .

Najkasneje sedaj je potrebno odstraniti pokrove pragov – sprednji so zataknjeni s štirimi sponkami, zadnji pa s tremi. Enostavno se dvignejo, čeprav so mi v prvem poskusu vse sponke ostale v kovinskem delu praga. Kakorkoli, nič se ni zlomilo  .
Za lažji prehod kabla sem odmaknil še oblogo B stebrička: najprej sem z malim izvijačem iztaknil reže prezračevanja, nato razprl zgornji del obloge in končno odmaknil še spodnji del. Izkazalo se je, da je spodnji del pritrjen z dvema smrekicama, zato mogoče razpiranje zgornjega niti ne bi bilo potrebno?

Na sopotnikovi strani sem na enako mesto položil zvočniške kable in RCA kabel. Le-ta mora namreč biti ločen od napajalnih kablov, sicer bi pobral precej motenj. Poleg tega je – za moje pojme – precej lažje polagati po desni strani, ker je vse lažje dostopno in v pragu je manj kablov.

 
Priklop ojačevalca

Hrbtna stran zadnjih sedežev je iz kovine, tako da pritrditev ojačevalca ni težavna. Napajalni kabel sem pripeljal za vsemi tapetami do luknje ob zanki za pritrditev tovora.

Ojačevalec rabi tudi priklop na dobro maso. »Uradna« je v skrajnem zadnjem levem kotu prtljažnika. Ker do tiste točke nisem imel dovolj kabla, sem uporabil pritrdišče zadnje klopi (spodnja slika). Pomembno je, da se barva pod priključkom za maso zbrusi, da se doseže dober stik.
Rabimo še remote – signal, ki pove, kdaj se naj ojačevalec vklopi. Za to je sicer predviden izhod na radiu (neoznačen pin na moji risbi DIN konektorja), ampak baje nima dovolj visoke napetosti. Točka, ki se kar sama ponuja, je kabel do antene (črno-bel).
Ostale kable sem stlačil pod tepih in ga na enem delu malo zarezal, da je omogočen prehod. Končno sem kable ovil s spiralo, jih kolikor toliko lepo položil in zaprl vse dele.

Sestavljanje je obratno od razstavljanja  , pazljivost je potrebna pri nameščanju plastike pod volanom in predala, ker ju je treba zatakniti za gumo od vrat. Še namig: ne delajte tako kot jaz, najprej preizkusite delovanje, nato se lotite sestavljanja plastike  . Zaradi odtrganega priključka zvočnika sem namreč moral še enkrat razdirati vrata. Sedaj to naredim že v 10 minutah. :)

Še dve sliki poteka:

Odstranjeni deli

Notranjost avtomobila



Komentarjev (6)
1. 15-06-2007 18:34
Zelo dober opis vgraditve. 
Jaz sem pred časom podobno nadgradil audiosistem v mojem NG900 s to razliko, da nisem vgradil ojačevalca.
Rudolf Krampač
2. 15-06-2007 19:33
Zelo lepo opisano. Koliko ur pa je vzelo tole vse skupaj? Si najbrž bral kaka navodila in načrtoval pred samim posegom - ali si se kar lotil in tuhtal sproti?  
 
PS. Še to - kakšen ojačevalec in zvočnike pa si dal notri?
Grega
3. 15-06-2007 20:20
Načrtovanje je bilo potrebno predvsem za izbiro primernih dimenzij in izdelavo RCA kabla. Glede same vgradnje sem nekaj vnaprej brskal po netu, večino pa se sproti čudil ;)
 
Delal sem - zložno - kakih 8 ur, s tem da sem dvakrat razdiral vrata. Izdelava kabla ni všteta v ta čas (15 min. lotanja 45 min. sestavljanja konektorja :)). Zvočniki so Impulse comp 6.5, ojačevalec pa Blaupunkt GTA 470 (stara roba ;D).
Boris
4. 18-06-2007 03:04
Izvrstno napisan članek, lahko je vsem za vzor. Kar tako naprej! 
Mitja Jakša
5. 18-12-2007 21:19
Zelo lep opis in prispevek ! 
Svaka ti čast ! 
 
Samo eno vprasanje imam. 
En podoben primer se spomnim iz revije AvtoMagazin(prispevek o tekmovanju v Avtoakustiki). 
A si ti imel kaj prste vmes pri tem ?
General Woo
6. 25-03-2008 21:35
Super opisano. Popravil bi samo, da sta zvožnika v armaturi velikosti 8,7cm in ne 10cm. Sem jih nekaj dni nazaj menjaval. :) 
In pa stransko zaščito vrat se da dol dobiti, brez, da se odstrani tist del, na katerem je gumb za reguliranje ogledal.
timm

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj   Naprej >>
© 2024 Slovenski Saab portal