Obiskovalci
Trenutno 1 gost
Obisk skupaj: 230807611
Zadnji prispevki
Skandinavska saga 3. del Print E-mail
Mitja Jakša   
sreda, 04 julij 2007
 Po tem, ko je Matija zloščil 99-tko in ko sem sam pojedel svoj železni repertoar (le kaj bi to bilo?), smo se odpravili nazaj proti Kobenhavnu na ogled Christianie. Za tiste, ki niste seznanjeni – gre za 34 ha veliko površino (zapuščene vojaške barake), ki so jo leta 1971 zasegli predstavniki različnih družbenih slojev.
Od takrat je ta naselbina zrasla v pol-legalno soseščino z 850 prebivalci, ki plačujejo najemnine za hiše, stroške kot tudi davke. Imajo tako svoj vrtec, šolo in pošto.
Trde droge so prepovedane in tudi nezaželene, za kar občasno poskrbijo tudi prebivalci sami. Freetown Christiania je vredna ogleda, v kolikor ste med bolj svobodomiselnimi in odprtih oči.

1 uro dolg dokumentarec za bolj vedoželjne. Vredno ogleda.


Kljub zelo slabemu (za slovenske pojme) voznemu parku na danskem se je našlo par izredno lepih starodobniških biserov. Na sliki Volkswagen Karmann Ghia (1955-1974), tale je model nekje med 1970 in 74. Zračno hlajeni motor zadaj, nasledil ga je Scirocco.
In tole je eden izmed vhodov Christianio. Na drugi strani table piše: »You are now entering the EU«:
Severnjaki neradi posegajo v naravo, zato je povsod vse polno dreves in raznega grmičevja
Take in drugačne skulpture in umetnine se najdejo na vsakem koraku:
Naslov slike je:«The dream that never dies...longing for freedom« oziroma »sanje, ki nikoli ne umrejo...želja po svobodi«. Pa smo res svobodni?
V takihle hišicah recimo živijo prebivalci:
Dobršen del Christianie meji na morje:
Eden izmed prebivalcev barva izvesek nad svojim lokalom:
Ena izmed posebnosti je tudi hrana na kilogram. V nekakšni mešanici menze in trgovine si namreč hrano izberemo, naložimo na krožnik in stehtamo. Ne glede na vsebino obroka, je cena na kilogram. Praktično. Cene so seveda nižje od tistih na »drugi strani«. Po dobrem obroku in pivu smo se počasi odpravili na ogled centra Kobenhavna.

Kot tudi drugje po Evropi tudi tukaj najdemo sledove bivše širše domovine:
Glavni trg v Kobenhavnu:
S pogledom na Tivoli, zabaviščno-relaksacijski park ki izhaja še iz prve polovice 19. stoletja.
Neka »čudna« Danska posebnost je, da tako ali drugače defektne avte pustijo kar sredi ceste. Na avtocesti, ki smo jo prevozili kakih 250 km, smo na »odstavnem« pasu srečali vsaj 5 vozil (nekateri tudi brez tablic), ki so samevala! Ampak da sredi mesta, na štiripasovnci ranga Dunajska cesta v LJ celih pet ur ne odstranijo avta, ki stoji sredi pasu za zavijanje desno?!

Tale Primera je bila karambolirana in zapuščena že ob začetku našega izleta v center. Ob povratku kake tri ure kasneje je nekdo žmigavec, ki je prej visel dol vstavil na prvotno mesto. Avto je bil še zmertom tam, brez kakršegakoli »listka«. Zanimiva ureditev, ni kaj!
Po zame in za Alexa kondicijsko zelo napornem ogledu mesta smo se končno usedli v avta in odpeljali nekaj km stran do pristanišča, kjer stoji kip, posvečen H.C Andersonu. Gre za »malo morsko deklico«. Povsem golo.

No, malo smo se še razgledali naokoli in našli najstarejšo še delujočo »utrdbo« v Evropi, Kastellet, zgrajeno v 17. stoletju.

No, kot sem že prej omenil, znate na Danskem zagledati kak (res) star avto, ki je obenem tudi izredno lepo restavriran, kot tale dva Forda na slikah:
Drugo jutro smo se odpravili s trajektom proti Helsinborg-u, Švedska.
S trajekta se lepo vidi švedska obala, ki je oddaljena samo cca. 4 km.
In tako smo po kakih štirih dneh le prišli do Švedske.

Na »meji« so nas sicer ustavili, a izkazalo se je , da bolj zaradi firbca, ker jih je zanimala 99-tka. V momentu je padla odločitev, da si gremo pogledat še Volvo muzej v Goteborgu. Niti približno se nam ni sanjalo, kjer se nahaja, ampak telefonski klic v Slovenijo je rezultiral v GPS koordinatah, ki jih kljub velikemu trudu nisem uspel naložiti v svojo glavo.

No, muzej se nahaja na polotočku Torslanda, SZ od Goteborga. V glavnem »štabu« tovarne smo se še detajlneje pozanimali, tako da smo zelo hitro našli.

Kako pa je zgledalo, pa prihodnjič!
Napiši komentar

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj   Naprej >>
© 2024 Slovenski Saab portal