Obiskovalci
Trenutno 3 gostje
Obisk skupaj: 234832921
Zadnji prispevki
Skandinavska saga 5. del Print E-mail
Mitja Jakša   
sobota, 28 julij 2007
 Že pred samim odhodom na Švedsko sem bil v kontaktih z dvema kampoma v Trollhattanu. Želeli smo namreč rezervirati svoj prostor pod soncem v enem izmed kampov. Na voljo so bile tudi nekakšne lesene hišice, a so bile vse že zasedene. Kljub temu pa nisem dobil nikakršnega »pametnega« odgovora v zvezi s prostorom za šotorjenje ipd. No, kak dan pred našim odhodom so se le zjasnili, da rezervacije glede šotorjenja pri njih niso praksa. Hmmmm...
Kampiranje Skandinavci jemljejo povsem drugače kot večina ostalega sveta. Načeloma lahko kdorkoli kampira kjerkoli, tudi na privatni parceli, če ne moti okolice in je na diskretni razdalji od morebitnega bližnjega objekta. Zadeva izhaja še iz časa vikingov, je pa nekako uzakonjena, imenovana »Allemansrätten«.
http://www.sverigeturism.se/smorgasbord/smorgasbord/natrecspo/nature/every.html No, malo čez sedmo zvečer smo zelo neučakani le prispeli do cilja, kampa v Trollhattnu. Do strogega centra nas je ločilo le kakih 10-15 minut hoje.
Recepcija, kjer so nas izredno toplo sprejeli, je izgledala nekako takole:
Nobene debate ni bilo glede urejanja papirjev ob »pozni« uri, samo želja s strani receptorke, naj si najdemo prostor, ki se nam zdi najlepši. Brez prostorskih omejitev ob upoštevanju, da pride še veliko ljudi na SAAB festival. Pa vprašanje, če rabimo elektriko. Res, gostoljubnost brez primere!
Ko smo postavili šotora je sledil ogled »nočni« ogled Trollhattana. Nedaleč stran od našega prebivališča naslednjih 5 dni se nahaja nekakšna švedska tradicionalna znamenitost, t.i. Folkets park. Gre za javne zabaviščno-rekreacijske lokacije, ustanovljene s strani »navadnih« delavcev. http://en.wikipedia.org/wiki/Folkpark
Med našim dvournim potepanjem po centru in bližnji okolici smo opazili, da domuje na vsaki ulici cca. 30% SAAB-ov. Ponekod je bilo tudi pol parkinga zasedenega z njimi, vsekakor pa je razmerje SAAB/Volvo ravno obratno kot v Goteborgu. Verjetno je največ predstavnikov modela 9000, ne zaostajajo pa niti c900!
Ne boste verjeli, da je 99-ka na Švedskem še bolj redek avto kot pri nas (relativno gledano, seveda). Tale primerek je bolj izjema kot pravilo:
Že po nekaj minutah hoje smo opazili nam SAAB-ovcem zelo znan pojav...oljni madeži. In to v enormnih količinah! Nisem še videl parkinga (razen domačega, seveda), ki bi bil tako lepo zaznamovan z raznobarvnimi odtenki raznih olj.
P.S. Ura je 22:50 in svetlobe je popolnoma dovolj za slikanje brez fleša, tudi fleki se lepo vidijo, hihi. Glavna ulica v centru, Kungsgatan, ki je po večini zaprta za promet. Nedaleč stran od mesta, kjer je narejena ta fotografija, sva si z Matijo po dolgem času privoščila topel obrok, pivo je pa itak privzeto zraven. Takoj ko sva se usedla za eno izmed mizic lokala sredi ulice, se je pred naju ustopila postavna natakarica, recimo ji kar Inga from Sweden. Z nezaigranim nasmeškom se prisede za mizo in v popolni angleščini reče: »So, what shall we have today?« Dejansko za trenutek nisva vedela, kaj bi! No, prav na brzino se zmenimo za kako domače pivo. Ko prinese pivo, jo Matija pobara o velikosti porcij – »strogo« naju premeri in reče, da bo sigurno za oba več kot dovolj. No, porcije so res velike, vsaj toliko kot pri nas. Matijinemu laskanju, da je imela prav glede porcij se ne da in gladko pribije: »I am always right«. Z nasmeškom oddide, midva pa v miru pokončava vsak svoje pivo. Cene? 4 pivi (0,5L) in dva zelo konkretna obroka (ne spomnim se več, kaj sva jedla) sta naju prišla okrog 35 EUR. V najstrožjem centru sredi ulice. Koliko pa vas pride v Portorožu ali na Lentu?
Zgoraj omenjena ulica se v neki točki sprosti za promet, ki je, mimogrede umirjen a neprimerno bolj tekoč kot pri nas. Križišča imajo vgrajene t.i. induktivne zanke, ki samodejno zaznavajo bližajoča se vozila in temu primerno prižigajo ustrezne barve na semaforjih. Noro dobro! Enako je za pešce – pritisnete tipko in elektronika pregleda vsa križišča za morebitna prihajajoča vozila. če le-teh ni, potem se nemudoma prižge zelena.
Pot nadaljujemo proti SAAB muzeju oziroma Innovatum centru. Na poti nas pričaka jasen smerokaz s prijetnim presenečenjem – enega izmed rondojev so poimenovali po legendarnem rally (ne, ne bom napisal »reli«) dirkaču Ericu Carlssonu.
Pred odhodom na sever se mi niti sanjalo ni, da so Švedi tako močni v filmski produkciji. Ja, sem videl kak film, ampak da je približno polovica švedskih filmov posneta v okolici Trollhattana?! Pri projektih pomaga leta 1992 ustanovljena organizacija Film i Väst. Obenem je to največji filmski studio v Evropi! http://epi.vgregion.se/vgrtemplates/RegRightColumn____10900.aspx#
Streljaj naprej se nahaja kompleks NOHAB, v okviru katerega deluje tudi SAAB Bilmuseum (avtomobilski muzej za tiste, ki ne znate švedsko ) Ko smo prišli pred »vhod« nas je presenetila lokomotiva, saj nismo imeli pojma, za kaj se gre. O tem malo kasneje. Nas je pa vse skupaj dobesedno vrgla na rit celotna inscenacija, stavbe, okolica...skoraj sem izpustil fotoaparat na tla in stekel po klančini navzgor do veličastnih stavb NOHAB:
NOHAB je bil ustanovljen davnega leta 1847, proizvajali pa so turbine za elektrarne. Kasneje, leta 1865, so naredili svojo prvo parno lokomotivo in v začetku dvajsetega stoletja razvoj preusmerili v dizelske. Leta 1930 so po licenci začeli izdelovati angleške letalske motorje Bristol:
Zanimiv podatek je tudi to, da so v NOHAB-u izdelovali vijake in matice za zapornice Panamskega prekopa! En tak vijak je bil dolg 8 metrov, premer je bil 15 cm.
Nekaj let kasneje sta se združila letalski del NOHAB-a in AB Svenska järnvägsverkstäderna (nekakšna tovarna lokomotiv) in ustanovila letalsko podjetje SAAB. NOHAB je leta 1979 bankrotiral. Na poti nazaj smo si ogledali še nekaj primerkov naših ljubljenih vozil (in njihovih sledov):
Ob enih zjutraj se je končno konkretno zmračilo, zato smo se počasi odpravili proti kampu.
Prvi vtisi o Švedski, Trollhattanu in vsem doživetem – popolnoma nepričakovano v vseh pogledih...fascinantna dežela!

Naslednji dan, v sredo je bil na švedskem državni praznik, zato se soglasno odločimo, da že zjutraj krenemo proti bližnji Norveški...


Komentarjev (1)
1. 18-08-2007 03:29
Lep pozdrav vsem !
Končno sem si vzel čas in prebrav vseh 5-delov. Enkratno doživetje,nimam besed,lahko mi je samo žal, da me ni bilo zraven.Sam sem sicer bil v Berlino 7-dni in povedano da nisem otegnil videti celega!! Mislim taka dogodivščina ti ostane zazmiraj v spomino!! Še enkrat le pozdrav!! PS- zelo lepi komentarji, ter fotke!!
Dani

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj   Naprej >>
© 2024 Slovenski Saab portal