Obiskovalci
Trenutno 2 gosta
Obisk skupaj: 234826482
Zadnji prispevki
Saab - 3,0 TiD Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
petek, 18 januar 2002

Saab je začel v svojega paradnega konja 9-5 z modelnim letom 2002 vgrajevati nov 3 litrski dizelski motor s tehnologijo skupnega voda, ki je nastal skupaj z Isuzujem, ki podobno kot Saab spada pod okrilje General Motorsa. Šestvaljnik z valji postavljenimi v obliki črke V, turbinskim polnilnikom s spremenljivo geometrijo in hladilnikom polnilnega zraka je podobno, kot na naših straneh že predstavljen Volvov dizelski agregat, namenjen predvsem trgom, kjer je delež vozil z dizelskim motorjem velik.

Motor je manjši teži v prid v celoti aluminijast, valji so postavljeni pod kotom 66 stopinj, gib bata pa je manjši višinimotorja na ljubo, manjši od vrtine. Po štiri ventile na valj poganjata po dve odmični gredi v vsaki glavi motorja. Vse štiri odmične gredi so gnane z enim zobatim jermenom. Dihanju motorja pomaga kompresor, ki ga poganja turbina s spremenljivo geometrijo krmilnih lopatic. S tem se v odvisnosti od potreb motorja lahko spreminja polnilni tlak, ter s tem dovedena količina zraka v zgorevalni prostor. Gorivo se v valje motorja vbrizga s pomočjo tehnologije skupnega voda, z maksimalnim tlakom vbrizga 1450 bar.

Tako motor doseže 125 kW (170 KM) pri 4400 vrtljajih in maksimalni navor 350 Nm pri 1800 vrtljajih glavne motorne gredi. Saabovi inženirji se radi pohvalijo s tem, da so morali motorju, večjemu udobju v vožnji v prid, zmanjšati maksimalen navor. (Lahko jim verjamemo ali pa ne.

Zmanjševanju emisij pripomore recirkulacija izpušnih plinov. Določen del izpušnih plinov se vodi nazaj v zgorevalni prostor, s čimer se zmanjšajo emisije dušikovih oksidov. Saabov sistem povratnega vodenja izpušnih plinov je speljan preko hladilnika, ki ohladi izpušne pline, s čemer so še dodatno zmanjšajo temperature v zgorevalnem prostoru. Celoten sistem recirkulacije pa je hitrejšemu odzivu v prid krmiljen električno.

Izpušne pline dodatno prečiščujeta še dva oksidacijska katalizatorja, ki skrbita za pretvorbo nezgorelih ogljikovodikov in ogljikovega oksida v naravi manj škodljiv ogljikov dioksid in vodo. Manjši, namenjen čim hitrejšemu zagonu (Vsak katalizator potrebuje določeno temperaturo pri kateri začne delovati!), je postavljen tik ob motor, večji pa pod dno vozila.

Tabela: Karakteristike motorja

Delovna prostornina 2958 ccm
Število valjev 6
Kot med valji 66 stopinj
Vrtina 87,5 mm
Gib 82 mm
Maksimalen tlak vbrizga 1450 bar
Maksimalen navor 350 Nm pri 1800 vrt/min
Maksimalna moč 125 kW pri 4400 vrt/min

O porabi Saabovi predstavniki niso govorili na veliko. Bomo videli?! Pohvalili pa so se z 30000 kilometrskim intervalom za menjavo filtra in celo 250000 kilometrskim za menjavo zobatega jermena.

Glede na to, da je Saab na naših cestah skoraj bolj redek od marsikatere prestižne znamke, se bojim, da vam pri Avtoin... ne bomo mogli prav hitro poročati o majhni ali veliki porabi ter vtisih iz vožnje s tako motoriziranim Saabom!




Napiši komentar

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj
© 2024 Slovenski Saab portal