Obiskovalci
Trenutno 59 gostov
Obisk skupaj: 255624846
Zadnji prispevki
Testna vožnja s TurboX Print E-mail
Janez Pirš   
torek, 22 julij 2008
 Težko je verjeti da je že mesec naokoli... Torej, 26.6. nas je nov uradni zastopnik avtomobilske znamke Saab, Avtohiša Moste d.o.o., prijazno povabil na testno vožnjo z novimi vozili 9-3 iz ekskluzivne serije Turbo X, v kateri je bilo narejenih samo 2000 primerkov. Preden preidem na svoja opažanja in občutke pri vožnji, nekaj dejstev: - Saab Turbo X je bil narejen kot poklon nekdanjemu črnemu Saabu Turbo in proslavitvi 30 letnice Saabove predstavitve svojega prvega modela s turbinsko podprtim motorjem. S to generacijo Saaba 9-3 se ta znamka prvič poizkuša v štirikolesnem pogonu, ki pa ni samo klasičen štirikolesni pogon, pač pa povsem nova generacija Haldex pogona, 4.0 - 2.8 litrski motor z 280 konji in 400 nm navora. Navor se rezteza v enakomerni liniji skozi skoraj celotno delovno območje motorja, v enakomerni krivulji (ki to skoraj ni :)), od 1800 obratov naprej.

Občutki ob vožnji! Najprej naj povem, da avta v resnici nimam primerjati s čim podobnega ranga in podobne letnice izdelave, tako da ne pričakujte kakšne realne slike :). Avto na papirju obeta veliko in toliko tudi ponuja. Pospeški so konkretni (5,7 s do 100 kmh), čeprav sem glede na podatek pričakoval bolj brutalne občutke. Tako je verjetno predvsem zaradi zelo zveznega pospeševanja in dobre zvočne izolacije.
Začetek testa, avtocesta, ni prinesel kakšnih hudih presenečenj. Mirna vožnja pri katerikoli hitrosti, odlično pospeševanje in praktično nič hrupa. Sliši se kvečjemu piš vetra, motor se v notranjosti vedno sliši zgolj kot pritajeno brnenje, tudi pri 6000 obratih. V6 motor in izolacija naredita svoje. Zaradi slednje je človek še toliko bolj presenečen, ko se z odprtim oknom zapelje po ozki ulici, kajti zvok iz izpušne cevi je naravnost odličen.
Za testno pot je bila v nadaljevanju določena cesta v Kamniško Bistrico. Najprej sem bil skeptičen glede izbire, kajti tam je ponavadi tudi med tednom precej kolesarjev, ki, začuda, niso najbolj navdušeni nad tesnim prehitevanjem, ovinki pa so precej nepregledni. Dotični četrtek jih vseeno ni bilo preveč, tako da smo si lahko dali duška in na odlični cesti preizkusili, kaj zmore štirikolesni pogon. Mati modrosti sicer ni pustila pretiravanja, vendar pa smo si dovolili dovolj, da lahko rečem, da je Saaba Turbo X težko spraviti v zadrego kar se tiče lege v ovinkih. Vsekakor je primeren za novo reklamo za Neostik. Drži!
Zelo rad bi ga preizkusil v kontroliranem okolju, na kakšni zaprti cesti. Ob pretiravnaju se začuti posredovanje elektronike, ampak lega vedno ostaja v idealni liniji. Zadeva je namreč tako pametna, da sama prerazporeja moč motorja med kolesi. Od razmerja 95-5 % med sprednjimi in zadnjimi kolesi do 10-90 %, poleg tega pa lahko moč prerazporedi še med zadnjimi kolesi. Po mojem laičnem mnenju je podvozje tako dobro, da bi zlahka preneslo še dodatnih 100 km (mislim konjske moči, ne kilometre :P). Vsekakor si zasluži svoj članek, če bi kdo izbrskal tehnične podrobnosti.
Omejena serija 2000 vozil pomeni tudi malo možnosti, da bi ga lahko kupili v Sloveniji. Turbo X pomeni predvsem ekskluzivno opremo, "reaktivno črno (Jet black)" barvo, posebna platišča, črno usnje, karbonski dodatki, prilagojeno vzmetenje in verjetno še kaj drugega. Po besedah Tomaža iz AH Moste, mu bo možno 9-3 Aero zelo približati z dodatno opremo. Po funkcionalnosti povsem, po izgledu pa skoraj. 9-3 Aero z XWD serijsko sicer nima aktivne zapore zadnjega diferenciala, ga je pa možno doplačati in s tem dobite (baje) najbolj napreden štirikolesni pogon na tržišču.
Na žalost pa ima tale Saabek tudi temno stran (ni čudno, navsezadnje je uradno vozilo Darth Vaderja). Poraba ni nič kaj razveseljiva, prav tako ne takšne podrobnosti v notranjosti, kot je ročaj na vratih. Izgleda kot da je pobran iz Vectre letnika 91. Tudi menjalnik se malce zatika. No, pa saj popoln ne sme biti, drugače ne bi bil pravi Saab ;). Druženje z njim je bilo vsekakor prekratko. Ko sem ga po štirih urah vrnil, sem ugotovil, da marsičesa nisem preizkusil, na primer zvočnega sistema, ki je baje odličen, ali pa česa drugega z dolgega spiska dodatne opreme. Prav tako sem pozabil slikati zabavna sporočila kot so "have a nice flight" in "ready for take-off" (upam da se jih humor drži tudi naprej in namesto "check engine" napišejo "mayday, mayday), ki jih avto sporoča preko informacijskega zaslona.
Saab Turbo X me je sicer navdušil. Prvi razlog je poskočnost, pravzaprav pritajena zdivjanost, drugi pa definitivno odlična lega na cesti. Občutek ceste na volanu je odličen, to sem pogrešal pri stari 9-3, lega tudi. Ima tudi veliko lastnosti nekdanjih Saabov, vključno z inovativnostjo, in seveda varnostjo. Diskreten pa ravno ni.
Menim, da je Turbo X odličen, avto, v prvi meri namenjen udobni vožnji, v karavanski različici pa lahko celo družinski. Ampak ko volk sleče ovčji kožuh....Komentarjev (7)
1. 28-07-2008 20:50
Dobro napisano! 
Zakaj so izdelali samo določeno količino vozil in ga ne morem kupiti? 
:cry
Rudi
2. 28-07-2008 22:04
Pomoje je še njih same presenetilo da je tako hitro šla ta posebna serija. 
 
zato so omogočili da Aera predelaš praktično prav tako kot tega, pa še v drugih barvah je lahko :) 
 
je pa res da nikoli ne bo Turbo X :)
matjaz
3. 29-07-2008 15:50
mene na tem avtu moti samo to, da je karavan... ne maram jih :F limuzina bi mogla bit to blo zakon
Swiz
4. 29-07-2008 18:56
TurboX obstaja v obeh verzijah.
[DJ]
5. 30-07-2008 18:14
omg pa res, kva je huuuud :eek
Swiz
6. 01-08-2008 08:22
Jaz pa obožujem karavane. Kako so lepi ti Turbo-X-i... :)
blackbird
7. 29-08-2011 19:00
zadnjič v živo videl turbo x-a limuzino..... preveč lep...
aldr

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj   Naprej >>
© 2024 Slovenski Saab portal