Obiskovalci
Trenutno 3 gostje
Obisk skupaj: 244215295
Zadnji prispevki
All systems go! Print E-mail
Ziga Zadnik   
nedelja, 30 november 2008
 Člane Saab kluba Slovenije je jeseni presenetil nenavaden telefonski klic. Avtohiša Moste odpira svoja vrata in prireja ekskluzivno testiranje najmočnejšega, najprivlačnejšega in najbolj nedostopnega modela 93 Turbo X. Priložnost zamujena ne vrne se nobena, in že smo domenjeni za adrenalinski preizkus do Kamniške Bistrice in nazaj. Vse skupaj se je pričelo v četrtek ob treh, ko smo že iz glavne ceste lahko pred Avtohišo Moste opazovali divjo, črno prikazen, polno izvirnih potez in izzivajočih se oblik. Na hitro oddrvim na drugo stran salona do razstavljenega Turbo X-a. Prvi občutki nad pričakovanji. Ob avtu se počutiš kot kak otrok, ki v živo vidi avtomobil iz plakata na steni svoje sobe. Popolnoma črn 93, postavljen na velika 19 colska platišča titanskega izgleda, ki neuspelo skrivajo ogromne 345mm velike zavorne diske. Lega avtomobila je še malenkost nižja, kot smo jo navajeni pri standardnemu Aeru. Poleg nižjega težišča, širokih kolotekov in dovršenega zunanjega izgleda ima Turbo X na zadnjem delu nameščeni še dve izstopajoči izpušni cevi romboidne oblike, ki delujeta zares ogromno in močno poudarita atraktiven karakter.

Kljub temu, da človek že dobrih pet minut hodi okoli avtomobila, še vedno nima in nima zadosti, zato se seveda loti notranjosti in napovedane številne konjenice pod motornim pokrovom. 


 Notranjost je v osnovi identična kot pri novem Aeru, le da je stil opreme v celoti prilagojen črni barvi. Kot se seveda za testni model spodobi, smo si ga lahko ogledali v »full option« izvedbi, kar z drugimi besedami pomeni, da je na avtu ni stvari, ki se je ne bi dalo vključiti s seznama dodatne opreme. Tako ne manjka ne od Bose® Surround ozvočenja, električnega strešnega okna, navigacije, Bi-Xeonskih žarometov, električnih ogledal, črnega usnja, »stotih« airbagov, »desetih kil« vse dodatne elektronike, do »karbonskih vlaken« itd. Vse naštete stvari podajo avtu dodaten, celovit, luksuzni pečat.

Omejena serija 2000-ih X primerkov ima do sedaj v primerjavi z prejšnjimi modeli najbolj dovršeno notranjost,  hkrati pa seveda tudi svojo ceno. Cena je definitivno povzročitelj glavobola, zato se raje osredotočimo na prisoten dejavnik črne barve. Črna barva z drugimi besedami predstavlja neznansko vročino v primeru sonca. Na pripekajoč dan, se avto lahko tako močno segreje, da se dejansko ne moreš usesti v njega. Črna zunanjost in črna notranjost sta definitivno eni od najlepših kombinacij, a vseeno poleti ne najbolj prikladni.

Tako počasi gledam in premišljujem o vsem tem »paketu« visoke kakovosti, dokler mi pogled ne zastane na armaturni plošči. Zakaj je obratomer motorja na 600?? Hm; grem ven, stopim okoli avta in ugotovim, da motor teče, in to tako tiho, da se ga dejansko ne sliši. V6 obratuje zares uglajeno, vsake toliko časa pa ga izda le hladilni sistem. [Zvok: Turbo X V6 v prostem teku ] No, če je avto že vžgan, se spodobi da ga saj malce »pohodimo«. Kolega pritisne na 6.000… Povedano v dveh besedah: Zares zagrmi! [ Zvok: Turbo X: V6 Toriranje  ]

Ob avtu kar obstojiš, saj zadoni kot kakšna dirkalna raketa. Večina uporabnikov Saaba nas je navajenih na vrstne štirivaljne motorje, zato je poezija iz V6 še kako »drugačna«. Poleg glasnega motorja je seveda obenem prisoten še zmogljiv izpušni sistem, ki je zares »odprte narave«, predvsem glasen, a še vedno popolnoma tih in umerjen v prostem teku, kot se za avto tega kova tudi spodobi.
   
 


Po dobrem pet minutnem poslušanju in preučevanju vseh možnih izvedenk pritiskanja desnega pedala v odvisnosti od izpušnega sistema je sledila kratka predstavitev novega Saab zastopstva in hitro podpisovanje izjav testne vožnje. V nestrpnem pričakovanju adrenalina se hitro odpravimo na pot.

Ker je bil testni avto že predhodno vžgan, ni potreboval ogrevanja na delovno temperaturo, ampak sem z njim lahko že v prvem križišču na polno »poletel počes«. Moram priznati, da je avto zelo udoben in namenjen predvsem udobnemu prevažanju  naokoli. Sam motor z 280 konji me je po ravnini kar malo razočaral, saj avto glede na vso moč pospešuje dokaj zadržano, malenkost lenobno, udobno in predvsem zvezno. Ni zaslediti močnega, značilnega Aero občutka , ko avto pri pospeševanju »cukne«. V primerjavi z V6 s sprednjim pogonom je Turbo X celo deloval nekoliko počasnejši, čeprav vsi papirji trdijo nasprotno, kar je verjetno posledica zelo zahtevnega a tehnološko dovršenega štirikolesnega pogona. Tekom vožnje do Kamniške Bistrice in nazaj se je izkazalo, da je kljub navidezni počasnosti vseeno zapaziti določene prednosti. Prva je gotovo ta, da avto veliko hitreje pospeši iz mirovanja, saj moč prerazporedi na vsa štiri kolesa. Tako se je na testu izkazalo, da je avto idealen za peščeno podlago, kjer kljub fizično slabšemu oprijemu dejansko ne zakoplje. Prav to dejstvo, je skozi oči koncepta avtomobila poglavitno, saj je po mojem mnenju avto prilagojen za dolge zimske razmere, kjer se odločno pokažejo vse prednosti naprednega pogona. Drugo dejstvo je, da je konceptualno poudarek na sami udobnosti avtomobila, kar močno vpliva na občutek pospeševanja. Avto »gre« po tem ko spremljaš brzinomer veliko hitreje kot se zdi na prvi pogled.

Kmalu za našim dekonstruktivnim ugotavljanjem so nastopili težko pričakovani ovinki. Turbo X se naprav Aero modelu nadpovprečno drži ceste, kar je seveda v glavnem posledica nižjega težišča-lege, širokih pnevmatik-koloteka in Haldex sklopke-pogona, ki prilagaja prenos pogonske moči. Skozi hitre zavoje avto reagira solidno, vseskozi pa je moč čutiti napredni elektronski stabilizacijski program, ki konstantno (100 x v sekundi) popravlja lego vozila. Edino, dokaj slabo lastnost podvozja je moč občutiti pri hitrih spremembah pasov na ravnini, kjer »rep« avta dokaj zakasni za odzivom volana. Pri tem, je seveda včasih težje ujeti avto nazaj v ravno lego, če nisi pripravljen na vse možne komplikacije. S kolegom sva v vmesnem času na hitro dva krat oddrvela serijo ovinkov gor in dol, dokler nisva »z veseljem« ugotovila, da imava porabo le 22,3 l/100km. Po občudovanju porabe je obvezno sledilo prenehanje vožnje in čas za hladno pijačo ob prigrizku.
     


Dokaj nezaupljiv »zresetiram« porabo in se odpravim nazaj čez ovinke. Vozim z bistveno manj plina, saj so na poti navzdol na udaru predvsem zavore. Le te opravljajo svoje delo solidno in tiho, še kako pa se seveda pozna večja velikost zavornih čeljusti in diskov. Kljub večji zavorni moči je bilo moč na vznožju hriba že čutiti prve zanke pregrevanja diskov. Po navzdoljšnjem brušenju ovinkov se  odpravimo nazaj proti Avtohiši Moste. S kolegom se usmeriva na avtocesto, saj preizkus končne hitrosti nikakor ne sme ostati skrivnost. Od Domžal do Šentjakoba ženeva na polno, tako, da je ubogi voznik že skoraj v tla naredil luknjo. 220 km/h nič več, nič manj, kar je relativno razočaranje glede na obljubljenih 250 km/h. Zakaj je tako mi ni najbolj jasno, je pa gotovo to posledica novega pogona, širokih pnevmatik in dejstva, da je to testni avto, pri čemer nikoli ne veš kaj vse je že prestal. Avto dejansko od 150 km/h dalje pospešuje relativno počasi in kljub 280 konjem zganja velikega polža. Reci in piši, poraba 18,3 l/100 km. Glede porabe sem mnenja, da se pri normalni vožnji giblje nekje okoli 14l/100 km. Bolj natančno bi porabo seveda lahko definirali ob vnovičnem testiranju z poudarkom na normalni, relacijski vožnji.

Zahvalimo se za testno vožnjo in odpravimo vsak v svojo smer.

Turbo X je definitivno udoben, zadržano živahen avto visoke kvalitete, katerega poglavitna naloga je potnike varno pripeljati od A do B in jim pri tem nuditi karseda največjo mero zadovoljstva v vožnji.

Po koncu testne vožnje se nas je par ljubiteljev zbralo še na neuradnem delu primerjave oziroma testiranja med Turbo X-om in predelanim Aero 2.8 FWD.
   


V kolikor pogledamo osnovo gre za identičen avto, le da ima Turbo X Haldex sklopko in posledično štirikolesni pogon. Naprav predelanemu Aero modelu (307 hp; 510Nm) je avto precej zaspan in kar očitno počasnejši. Aero pospeševanje je bistveno izrazitejše, hkrati pa je prisoten še izraziti Aero efekt, ko te pri določenih obratih prilepi na sedež, motorju pa se »odpuli« na 7.000 obratov [Zvok: Pospeševanje V6 ]. Na isti testni ravnini avtoceste se je izkazalo, da je Aero dosegel kar 40 km/h višjo končno hitrost, kar ni tako zanemarljivo. Prave končne hitrosti 270 km/h žal nismo mogli razviti, saj nam je promet preprečil dobronamerne testne namene.

Zaznavno odstopanje je bilo opaziti tudi pri zaviranju, kjer lahko Aero z 360mm zavornim sistemom bistveno hitreje zavira (še posebno pri večjih hitrostih) in ima v vsakem trenutku na razpolago zadosti zavorne moči. Pregrevanje zavor je tu vprašanje Turbo X-a. Seveda ima takšna zavorna moč tudi svojo ceno in ta je hrupnost zaviranja. Kot se vsak izkušen voznik gotovo spozna, je pri zaviranju prisoten značilen zvok »nekakšne cirkularne žage«, pri lažjem zaviranju pa na momente zavore cvilijo.

 

Prav tako se obenem Tubo X podvozje tudi težko primerja z popolnoma predelanim, spuščenim, nastavljivim športnim podvozjem Aero modela, kjer avto ob hitrih spremembah odklona (pospeševanje, zaviranje ali vožnja skozi ovinke) ohranja »raven«, »vodoraven« položaj. Zaradi te prednosti Aero pri močnem zaviranju »ne gre v kolena« (nagne naprej na nos), skozi ovinke se ne nagiba in pri pospeševanju na cesto bolj suvereno spravlja vso moč.

Kaj si človek želi od avtomobila in kaj je v to pripravljen vložiti je seveda stvar posameznika, vsekakor pa ima vsaka stran tako prednosti kot slabosti. Na eni strani udobje, na drugi visoka zmogljivost in vozne lastnosti. Kaj človeku ugaja se mora odločiti sam, vsekakor pa je Turbo X avtomobil, ki si prizadeva stati z vsako nogo na eni strani.  

Bencinski motor 

Šest valjev oblike V6, al. glava motorja in cilindrov. Dvojni turbinski polnilnik s hladilnikom vmesnega zraka DOHC, 24 ventilov. Variabilno odpiranje ventila, dvomasni vztrajnik 

Vžig/vbrizgavanje goriva

Motorna elektronika SAAB Trionic 8. Direktno vbrizgavanje, večtočkovno vbrizgavanje goriva

Prostornina (cm3)

2792

Vrtina/Gib (mm)

89 / 74.8

Kompresijsko razmerje

9.5:1

Največji tlak (bar)

0.8

Največja moč

205 kW (280 KM) pri 5500 vrt./min.

Največji navor

400 Nm pri 1800-5000 vrt./min.

Priporočeno gorivo

95 (oktansko število)

Najvišja hitrost (km/h) 

Ročni 6-stopenjski (M6)  250 

0-100 km/h

M6 5.7;

60-100 km/h v četrti prestavi

M6 6.2

80-120 km/h v peti prestavi

M6 7.9

Poraba goriva (l/100 km)

M6 16.5/7.8/11.0

Emisija CO2 (g/km)

M6 395/187/263
Komentarjev (8)
1. 01-12-2008 10:08
Ali lahko kdo primerja Turbo X z BMW M3 ali M5? Top izdelek Saab-a bi moral biti konkurenčen top izdelkom ostalih atomobilskih znamk. Ali je tako?
Grega
2. 01-12-2008 10:09
Lep članek drugače! 
 
LP Grega
Grega
3. 01-12-2008 17:25
Turbo X-a bi morali testirati v slabših vremenskih in voznih razmerah, da bi izkoristili njegove prednosti proti Aerotu! 
A misliš, da bi se dalo Turbo X-a spraviti na suhem vozišču v drsenje čez ovinke? :p
Rudi
4. 01-12-2008 20:22
Strinjam se z Grego da bi bilo zanimivo videti primerjavo SAABov z BMW in drugimi. Dvomim pa da je Turbo X sploh komu konkurenčen. 
 
M3 mislim da je bolj primerljiv z predelanim modrim dirkačem iz članka (serijski aero dvomim da mu je kos po športnih zmogljivostih)  
 
Bmw kot vem v seriji 3 nima štirikolesnega pogona ki zagotovo vpliva na tisto sekundo slabši rezultat pri pospeševanju. 
 
Sam se 100% strinjam s Žigo. Na tem testu sem osebno vozil avto kot "nedeljski voznik" in bil zelo zadovoljen z vsem razen s pospeški na avtocesti. Tam sem pričakoval bolj brutalen občutek (ali pa je 9-3 TurboX bolj udoben in izoliran kot ostale 9-3 - kar tudi ni slabo). 
 
S končnimi hitrostmi smo imeli podobne težave, jaz sem se ustavil precej nižje od 220 ker vozilo ni in ni hotelo hitreje. Tukaj ga moj dobri stari Gremlin 9-5 170 km zagotovo poseka na vsej črti. 
 
Meni se je to zdel krasen udoben družinski avto brez dirkaškega značaja, če odštejemo enkraten zvok zunaj vozila.
matjaz
5. 01-12-2008 21:10
Serijskega TurboXa sicer nisem vozil, sem pa imel priliko voziti Hirschovo predelavo TurboXa. Obcutki med voznjo niso bili niti malo podobni navedenim v clanku: 
- suvereno pospesevanje tudi nad 180 km/h 
- sportno, zelo trdo podvozje, ki je bilo vse prej kot udobno ... Na slabsih cestah je avto dobesedno skakljal 
- zivcnost celotnega paketa, ki te je kar silila v divjasko voznjo. Po obcutku veliko bolj podoben Alfi kot pa kateremu koli svedu, ki sem ga vozil do zdaj 
- zelo trda, kratka sklopka, precej bolj podobna sportnikom kot pa SAABom 
 
... in tako dalje v podobni maniri .. Povzetek bi bil, da niti od dalec ni bilo cutiti navedene udobnosti, prej zelo izrazito sportnost. V direktni primerjavi z BMW 335i (ki je po mojem mnenju blizja primerjava kot pa M3) je TurboX (by Hirsch) precej bolj sportno orientirana izbira. 
 
Sta pa dve ali tri lastnosti, kjer se moja izkusnja ne razlikuje od avtorjeve: 
- linaren razvoj moci, neprimerno bolj umirjen kot pa stari Aeroti, ki so te na dolocenih obratih kar udarili ob sedez 
- dobro opremljen interier, najboljse v 9-3jki do zdaj (se vedno pa za konkurenco) 
- vrhunski pogon 
- astronomska poraba (18l+) 
 
Pri vsem tem je treba upostevati se subjektivnost voznika, ki je nikoli ni mogoce v celoti odpraviti iz enacbe ... Vsekakor pa je moj obcutek bil in se vedno je, da je to najbolj sporten Saab, kar sem ga imel priliko kdaj voziti. Je pa res, da tiste modre zivalce iz primerjave se nisem videl od blizu ;-)
[DJ]
6. 01-12-2008 22:16
Našim komentarjem in članku je verjetno potrebno dodati da smo na testiranju sumili da so naši Turbo X že precej zmahani. Mislim da na je eden imel nekatere tehnične pomakljivosti ki so mu zmanjševale moč. Točno zakaj je šlo sem že pozabil. Moj se je nekje nad 150 obnašal zelo leno tako da človek niti in imel veselja da ga tišči. Je pa dejstvo je bil do 100 na uro zelo všečen avtomobil
matjaz
7. 02-12-2008 11:14
A tole časovno vse štima v članku? :)  
 
Primerjava z BMW je pa tu: 
http://www.nytimes.com/2008/08/03/automobiles/autoreviews/03BLOCK.html?_r=1&fta=y
Pero
8. 02-12-2008 16:15
@Pero - Časovno :), se opravičujem če sem kaj zamešal, se pa članek navezuje na dogodek, pred parimi mesci, če si to mislil. 
@Grega
Turbo

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj   Naprej >>
© 2024 Slovenski Saab portal