Obiskovalci
Trenutno 4 gosti
Obisk skupaj: 244224436
Zadnji prispevki
Saab 9-3 1.9 TiD SportCombi Vector Print E-mail
Janez Heimer   
četrtek, 18 junij 2009
 Na vikend, ko smo se družili na že tradicionalnem Saab srečanju v Šmartnem ob Paki, sem, zahvaljujoč Avtohiši Moste, imel priložnost preizkusiti prenovljenega Saaba 9-3. Šlo je za različico z motorjem italijanskih korenin, 1,9-litrskim turbodizlom, karavanske oblike in »vektorske« opreme. Zapriseženi Saabovci bodo verjetno skeptično sedli za volan Saaba z dizelskim motorjem, a previdnost je odveč. Agregat zmore zadostnih 150 konjskih sil ter zelo ugodnih 320Nm navora, kar v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom dovoljuje že kar nekoliko športne izpade. Podvozje svoj ogromen delež pri teh izpadih več kot zagotovi. Avto je izjemno lepo vodljiv in lepo sledi ukazom voznika, je nadpovprečno dolgo nevtralen ter zelo prijazno opozarja na približevanje meji. Po drugi strani predstavlja tudi zelo dober kompromis med udobjem in športnostjo, saj tudi po dvourni relaciji s štirimi ljudmi v vozilu ni bilo pritožb nad udobjem z nikogaršnje strani.
Po treh dneh uporabe vozila je povprečna poraba goriva znašala nekoliko pod 7 litri. Poleg motorja in podvozja navdušijo tudi sprednji sedeži, a sem si moral za nastavitev le-teh vzeti več časa, kot sem za to opravilo ponavadi potreboval v Saabih. Sprva mi je bilo ugoden položaj za hrbet zelo težko najti, tako da sem šele zadnji dan uporabe vozila ugotovil, da so sedeži pravzaprav odlični.
Da ne bomo vozila le hvalili, za vsakega vsakdo od nas najde tudi pomanjkljivosti. Jaz bom tokrat izpostavil le eno, sicer zelo subjektivno, a pravi ljubitelji Saaba me boste razumeli: avto ne premore nikakršnega faktorja X. Neke lastnosti, ki izstopa nad konkurenco, nekaj subjektivnega, neopredeljivega a vseeno zadostnega, da se kupec odloči. To so včasih vozila te švedske znamke gotovo premogla, sedaj pa to 9-3 vidim kot zelo dobrega predstavnika svojega razreda – z volanom in ključem, identičnim Cadillacu.
Morda avto ni več tako samosvoj Saab, kot smo ga ljubitelji te znamke vajeni iz preteklosti, a kljub temu mislim, da zopet dviguje svojo raven razpoznavnosti in je že bolj »saabovski«, kot so bili to praktično vsi dosedanji modeli 9-3. Prepričan sem, da ta avto lahko predstavlja zelo dober nadomestek prvi generaciji 9-3 (NG900), medtem ko je med predzadnjo in aktualno generacijo morda premalo razlik.Napiši komentar

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj   Naprej >>
© 2024 Slovenski Saab portal