Obiskovalci
Trenutno 12 gostov
Obisk skupaj: 235237887
Zadnji prispevki
Uvoz in registracija c900 z Euro2 standardom Print E-mail
Brane   
nedelja, 31 januar 2010
 Vsak, ki pri nas želi kupiti Saab c900, naleti na težavo, ker dobro ohranjenega avta tega tipa pri nas pač ni možno dobiti. Večinoma gre za starejše letnike (81-86) z osnovno opremo in še ti se redko prodajajo. Če imaš srečo se na kakšni dve leti le pojavi oglas za c900, vendar zaradi skromnega števila teh avtomobilov pač ne gre pričakovati da, bi lahko ravno izbiral in si kupil tako vozilo, kot si si ga zamislil V letih ko sem se sam oziral za nabavo c900 v Sloveniji, sem šel na ogled c900 Aera, ki ga je kasneje kupil Matija, rjave c900 ki jo ima Puizdar, bele 5 vratne c900, katero je imel Kopač in kabrioleta ki se je prodajal v Piranu. Razlog da se nisem odločil za nobenega od teh avtomobilov, je bilo stanje v katerem so bili, saj nisem bil pripravljen vložiti denarja v avtomobil, ki v osnovi ni bil tak, kot sem želel.

Saab 900 cabrio, ki se je en čas prodajal v Piranu, nato bil parkiran v Izoli ... Avto je bil ličarsko v precej slabem stanju.

Ob vstopu Slovenije v EU je le kazalo, da mi bo uspelo priti do želene c900, saj so ukinili omejitev starosti nakupa rabljenega vozila, ki je prej znašala 5 let. In kot naročeno sem ravno v prvih mesecih ob vstopu v EU na italijanski strani Gorice naletel na lepo ohranjen c900 turbo kabriolet, ki se je prodajal pri zastopniku Lancie. Avto je bil letnik 1988, z 120.000 kilometri, bil je zelo lepo ohranjen zunaj in znotraj, poleg tega pa je imel novo streho. No, po branju slovenskih in evropskih direktiv in zakonov, tekanju na Direkcijo za ceste in LPP, se je izkazalo da le ne bo nič z uvozom Saab-a.
Saab 900 cabrio iz Gorice za takrat 2000 €

Problem je v tem, da tudi tisti Saab-i c900, ki imajo katalizator, ne izpolnjujejo EURO2 (Direktiva 94/12/ES) norme izpušnih plinov, temveč le EURO1 (Direktiva CEE 91/441). Ob vstopu Slovenije v EU je namreč naša država sprejela regulativo, po kateri je možen uvoz in registracija vozila ne glede na njegovo starost, vendar mora izpolnjevati EURO2 emisijski standard (poleg tega mora imeti osebno vozilo na vseh sedežih, ki so opremljeni s tritočkovnimi varnostnimi pasovi, tudi vzglavnike, kar pa Saab c900 ima). Možen je uvoz starodobnika brez teh omejitev, a mora biti starost vozila 25 let (če ne celo 30, v te vode se nisem spuščal, tako da ne bi vedel zagotovo povedati), kar pa bi pomenilo letnik 1984 (torej v nobenem primeru ne bi mogel biti kabriolet, saj so le-ti prišli na trg leta 1986).

Kljub temu, da je nakup Saab-a ponovno padel v vodo, sem še naprej iskal možnosti za nakup. Po zastavljenem vprašanju o možnosti EURO2 emisijskega standarda na forumu http://www.saabcentral.com/ , mi je nek nemški ljubitelj Saab vozil povedal, da je slišal, da naj bi pri njih obstajala takšna varianta. Žal mi ni znal povedati ali je to zapisano tudi v prometnem dovoljenju, mi pa je pristavil link http://www.wedde-car-service.de , kjer prodajajo Saab-e z EURO2 motorjem.

Potem je preteklo nekaj časa preden sem zopet začel resno razmišljati o nakupu c900. Jeseni 2008 sem bil v Köln-u, ki je mimogrede poln Saab-ov c900. Po parih dneh, me je zaneslo v Saab servisno delavnico http://www.saab-spezialwerkstatt.de/ , kjer tudi prodajajo rabljene Saab-e. Prav takrat so imeli v salonu lepo ohranjen ameriški model c900 turbo kabriolet, letnik 1990. Avto je imel cca. 160.000 prevoženih milj, vendar lepo vzdrževan. Mehansko obnovljen z novo streho se je prodajal za 6500€. Žal pa tudi v tem primeru ni imel EURO2 standarda. Lastnik servisa je dejal, da se mu zdi, da je ta nadgradnja res vpisana v prometno dovoljenje, ampak ni bil 100%. Torej zopet nič.
Fahrzeugschein (nemško prometno dovoljenje): zgoraj obkroženo z rdečo – SCHADSTOFFARM – pravzaprav to pomeni nizkoemisijsko vozilo s katalizatorjem, vendar to ni EURO2!

O možnosti registracije vozila z nadgrajenim EURO2 katalizatorjem sem povprašal tudi na Direkciji za ceste , od katere sem prejel sledeč odgovor:
Spoštovani, v nadaljevanju vam posredujemo odgovor na vaše vprašanje glede uvoza vozila z zamenjanim katalizatorjem EURO 1 v EURO 2, ki ste ga postavili na portalu e-uprava.

Pri uvozu vozila iz tujine je potrebno biti pozoren, da vozilo izpolnjuje emisijsko direktivo EURO 2, ki je predpogoj za registracijo vozila v Sloveniji. Z nadgradnjami, kot jo opisujete v dopisu, imamo slabe izkušnje in redko izpolnjujejo predpisane standarde in tako tudi registracija tovrstnih vozil ponavadi ni mogoča. Zato bi bilo smiselno, da bi tako vozilo najprej pregledalo podjetje, ki je pooblaščeno za tovrstne preglede:
• JP Ljubljanski potniški promet, d. o. o. v Ljubljani – sektor tehnični pregledi in homologacija vozil, Celovška 160, Ljubljana
• RTI, d. o. o. v Mariboru – Cesta k Tamu 14, Maribor

Glede na to, da se vozilo nahaja v tujini in tovrsten pregled ni mogoč, vam svetujemo, da se odločite za nakup vozila, ki bo že v osnovi izpolnjeval predpisano direktivo.

Lep pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi
Direkcije RS za ceste


No, in potem je prišel maj 2009, ko sem se le začel malo resneje ozirati po raznih Autoscout-ih, mobile.de in podobno. In v nekaterih primerih je na oglasih za c900 pisalo da gre za avtomobil z EURO2 standardom, kar mi ni in ni dalo miru. Tako sem nekega dne na strani http://www.forum-auto.de zasledil oglas za črn saab 900S aero – kabriolet seveda. O avtomobilu ni bilo prav posebno veliko napisanega, razen da gre za letnik 1994 z 155.000 km, vso možno opremo (razen električnih prednjih sedežev). Ker sem imel več ali manj dosti tega večletnega cincanja, sem se odločil da prodajalcu pošljem mail. V njem sem povprašal v kakšnem stanju je mehansko (menjalnik, turbina, motor,...) in ali ima morda njegov Saab EURO2 standard. Odgovoril mi je naslednji dan, da je avto lepo ohranjen, brez rje in da je mehansko ok, z motorjem nobenih problemov, menjalnik se prestavlja lepo,... in da ima njegov Saab EURO2 standard. Seveda sem mu v trenutku, ko sem dobil njegovo sporočilo, odpisal, ga povprašal še par reči o avtomobilu in ali je možno dobiti kakšne slike avtomobila in fotokopijo prometnega dovoljenja, saj si zaradi razdalje ravno ne morem privoščiti, da bi skočil do njega pogledati vse na slepo. V roku 5-ih minut sem dobil mail s fotografijami in po faxu fotokopijo Fahrzeugbrief-a na katerem je vpisan EURO2. S fotokopijo Fahrzeugbrief-a sem se takoj napotil na LPP in gospodu, ki je zadolžen za preverjanje identifikacije rabljenih uvoženih avtomobilov, pokazal fotokopijo in povprašal ali je možna registracija takšnega vozila, naknadno nadgrajenega na EURO2 emisijski standard. Odgovor me je seveda razveselil: »Ja, brez problema.«
Fahrzeugbrief (nemško potrdilo o lastništvu vozila): zgoraj obkroženo z rdečo – prečrtan E2 (EURO1 standard) in zraven pripisan EURO2 standard; spodaj obkroženo – opisana naknadna nadgradnja katalizatorja
Fahrzeugschein (nemško prometno dovoljenje): zgoraj obkroženo z rdečo – napisan EURO2 standard; spodaj obkroženo – opisana naknadna nadgradnja katalizatorja

No, to vse je bilo jasno v petek, 5. junija, tako da sem preko vikenda rezerviral let za ponedeljek 8. junija, v Köln, saj se je izkazalo, da lastnik na srečo živi le 90km od Kölna, kjer imam prijatelje in mi ni bil noben problem glede spanja in še več, glede sporazumevanja, saj je moje znanje nemščine preko let skopnelo.

Naslednji dan po prihodu v Nemčijo, sem prišel na ogled avtomobila, kjer sem bil takoj navdušen, tako nad avtomobilom, kot nad lastnikom. Možakar je namreč ljubitelj Saab-ov in je poleg tega imel tudi 900 kupeja, 9000, 99 in še motor. Prav tako je že njegov oče vedno imel Saabe. Avto je prodajal zato, ker je v letu in pol, kolikor je bil lastnik, naredil le 2500 km, in mu je glede na preostalo floto vozil, to predstavljalo prevelik strošek. Sam avtomobil je imel zamenjano streho pred 3.5 leti in v tistem času ga je prejšnji lastnik dal tudi kompletno prebarvati. Znotraj je bil avtomobil dobro ohranjen, brez razpokane armature, usnje lepo ohranjeno, pa tudi zunanjost je delovala lepo. Lastnik je tudi pošteno povedal, da se mu je en zaletel zadaj in je zamenjal zadnji odbijač in dal popraviti desni kolotek. In da ga je prejšnji lastnik udaril spredaj, zato je zamenjal prednja žarometa. V vozilo je naknadno vgrajen GAT EGS elektronski sistem s katerim avtomobil pridobi EURO2 standard (knjižico EGS sistema, ki je potrjen od TÜV, sem prejel poleg avtomobila).

Po testni vožnji, na kateri mi je avtomobil deloval dobro, sem se mu zahvalil za ogled in mu dejal, da mi je avto všeč, da pa rabim zadevo prespati in mu zjutraj javim ali ga vzamem. No, jasno sem ga poklical naslednji dan ob 9. uri zjutraj in rekel, da ga kupim. Do tu je bilo vse ok, potem pa se je začela birokracijska zabava. Vsekakor vsakomur priporočam dobro znanje nemščine, ali pa naj s seboj vzame nekoga, ki tekoče govori nemško. V mojem primeru je bilo drugo, saj je bila kopica telefoniranja gor in dol, kaj je potrebno narediti v primeru prodaje avtomobila tujcu.
Prodajalec je z internetne strani Mobile.de sprintal dve pogodbi, kateri sva izpolnila. Poleg tistih podatkov ki so bili navedeni, sem jaz izrazil željo, da napiševa še davčni številki in številko osebnega dokumenta (raje kakšno reč več, kot pa da bi bilo potrebno še enkrat naknadno iti gor urejati!). Ker je bil prodajalec iz manjšega kraja, kjer ni bilo notarja, sva se zapeljala v sosednji, malo večji. Tam sva stopila do mestne hiše, kjer so pogodbo overovili ( strošek 4,10 €). V Nemčiji ne potrebujejo overjenih kupoprodajnih pogodb pri nakupu avtomobila od privat lastnika, kar ti tudi na ADACu povejo, vendar je overovitev kupoprodajne pogodbe nujna, saj to zahteva DURS! Nakar sva se vrnila k prodajalcu, jaz sem mu izročil denar, on meni vse dokumente od avtomobila in dvoje ključev. Ker je bila ura že pozno popoldne, mi ni uspelo iti urejati zavarovanja in začasnih registrskih tablic, in ker je bil naslednji dan v Nemčiji praznik in vse zaprto, sem avto moral pustiti parkiran pred prodajalčevo hišo. Moram še omeniti, da je bil avto ko sem ga kupoval, že odjavljen iz prometa.

Po internetu sem s prijateljem rezerviral sestanek za v petek ob 9.30 na Stadtwerkircherung-u, kjer se ureja registracija vozil. Ker je on že prej prišel tja in je imel moje dokumente s seboj je žal že uredil zavarovanje avtomobila, jaz sem pristavil le podpis. Žal zato, ker sem jaz nameraval vzeti 15 dnevne rdeče preizkusne tablice, on pa je uredil za 5 dnevne rumene (rumene tablice so prav tako možne za izvoz kamorkoli v EU!). Zavarovanje je stalo 83 €, in po plačilu na zavarovalnici (ta je bila privatna, locirana zraven Stadtwerkirserechtunga), sva odšla na registracijski urad, kjer sem izročil dokumentacijo avtomobila, kupoprodajno pogodbo in potni list. V petih minutah sem dobil v roke začasno nemško prometno dovoljenje, plačal 10,20 €, šel nazaj na zavarovalnico, kjer sem dvignil tablice, za kar sem moral plačati še dodatnih 18€. Skratka v 15-ih minutah sem opravil vse kar je bilo potrebno, dali so mi tablice v roko in zaželeli srečno pot. Tule bi se lahko naši birokrati kaj naučili… Po vsem tem sva se zapeljal nazaj do avta, pritrdila tablice na avtomobil in pred mano je bilo le še 900 kilometrov vožnje.
No, po vikendaškem uživanju v vožnji (prav kot naročeno je bil tisti vikend sončen), je sledila še druga polovica birokracije - slovenska.
V ponedeljek sem tako odšel z vsemi papirji na DURS, kjer sem moral narediti fotokopije in pustiti še originale Fahrzeugbrief-a (to je pravzaprav potrdilo o lastništvu avtomobila), Fahrzeugschein-a (prometna avtomobila) in kupoprodajno pogodbo. Na DURS-u dobiš še formular ga izpolniš in potem čakaš da naredijo dva izračuna. Eno je plačilo ekološke takse (glede na težo avtomobila) in plačilo DMV-ja, glede na ceno katero si plačal za rabljen avtomobil. Po ta izračun sem jaz prišel v petek, dvignil položnico (cca. 148 € v mojem primeru), šel na najbližjo pošto, plačal položnico in se vrnil na DURS, kjer so mi izdali potrdilo o plačanem DMV in ekološki taksi. Še istega dne sem stopil do LPP-ja, kjer so zadolženi za tako imenovano Identifikacijo in oceno tehničnega stanja motornega vozila. Zopet je potrebno imeti s seboj vso dokumentacijo (Fahrzeugbrief, Fahrzeugschein, kupoprodajno pogodbo, osebni dokument in potrdilo od DURS-a) in seveda te zopet čaka nov formular za izpolnit. Po vseh vloženih papirjih in plačanih 96€ za postopek, sem stal v vrsti za pregled vozila. Čez pet minut je prišel gospod, ki me je začudeno spraševal, kaj počnem tam s tem vozilom, oz. če sem prišel opraviti homologacijo. Po mojem odgovoru da ne, da gre za uvoz rabljenega avtomobila iz druge države EU, sem bil deležen odkimavanja z glavo da to pa ne bo šlo, da potrebujem dokazilo o EURO2 motorju.
Po pojasnilu, da je EURO2 zapisan v nemški prometni in po njegovem preverjanju je v roku dveh minut poslikal vse številke na avtomobilu (VIN na nosilcu, ploščice pod motornim pokrovom in VIN pri vetrobranskem steklu) in dejal, naj pridem v ponedeljek po dokumente. Tako sem v ponedeljek pri recepciji LPP-ja dvignil Potrdilo o skladnosti za posamično odobreno vozilo in se napotil v vrsto za tehnični pregled vozila, kjer sem zopet dobil malce začudene poglede in vprašanja ali gre za oldtimerja. Pregled sem opravil brez večjih težav, kar je pomenilo da je sledilo le še zavarovanje in registracija, ker pa žal s seboj nisem imel zavarovalne police prejšnjega avtomobila, sem bil primoran prestaviti zadeve še za en dan. Tako sem v torek, 23. junija, šel na zavarovalnico, uredil zavarovanje in se vrnil na LPP, kjer je bilo zopet potrebno imeti celo kopico dokumentacije s seboj. Pri registraciji ti vzamejo original Fahrzeugbrief in Fahrzeugshein (dobro si je narediti kakšno fotokopijo), pregledajo potrdilo o skladnosti, plačilo tehničnega, osebni dokument in to je to. Po izbrani registrski tablici in njeni namestitvi, je bilo končno konec vse te sage o nakupu Saab-a c900.

Sam postopek je pravzaprav zelo enostaven, le sama papirologija te malce zdela, oz. se zna zavleči v dva tedna, že zato je v primeru nakupa vozila iz Nemčije nujno potrebno vzeti rdeče 15 dnevne preizkusne tablice. Od vseh držev EU je trenutno zgolj v Nemčiji mogoče dobiti c900 s homologirano predelavno na Euro2 standard. Več informacij glede predelave najdete tukaj! Članek je napisan v pomoč komurkoli ki namerava uvoziti rabljeno vozilo iz druge države članice EU, vendar naj vsak posameznik pred nakupom preveri veljavno zakonodajo in predvsem vozilo katero namerava uvoziti.



Komentarjev (9)
1. 01-02-2010 09:33
Super clanek z eno pripombo... 
 
Pogodbo je bilo treba overiti ne overoviti, prav tako je overitev ne overovitev ;)
Einherjar
2. 01-02-2010 10:00
Se strinjam, super članek!  
 
Ko smo pred leti začeli z Mitjo študirati na kak način uvoziti c900, nismo imeli pojma o pojmu ... take informacije bi bile zlata vredne.  
 
Dejansko je tole najelegantnejši način uvoza. Problem je vedno bil, ker so bili c900 cabrio z Euro2 standardom v Nemčiji ponavadi precej dragi.
Grega
3. 01-02-2010 10:11
Res odličen članek. 
 
@Grega: v letih, ko se je z Mitjo študiralo o teh stvareh, bi bila večina tega neuporabna. V letih pred našim vstopom v EU so bili uvozi avtov precej dražji in tudi pravila uvoza bolj stroga in omejujoča.
Janez H
4. 01-02-2010 10:16
pravzaprav najdeš oboje v SSKJ-http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=overoviti&hs=1 
http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=overiti&hs=1 
tako, da...ima pa članek ene par slovničnih napak, sicer pa nisem imel nikoli slovenščine pet... 
sej se ve, da je point članka drugje, ne!? ;)
branx
5. 01-02-2010 11:54
@Janez H.: V EU smo šli 2004, Mitja pa je svojega uvozil 2005 ... takrat enkrat smo se tudi spoznali.
Grega
6. 01-02-2010 18:50
Super članek, zanimivo branje na šihtu. :) Pa ne samo za Saabe, če bo koga kdaj zanimalo glede uvoza ga napotim sem.
EazyO
7. 01-02-2010 19:27
Čestitke k članku in hvala za razodetje - bo ziher prišlo še kdaj prav - pa tud če ne za SAABa :-)
Matija
8. 04-02-2010 09:12
super člank, sam neki mi ni blo čist jasn... mogoč pa sm spregledu. vglavnem... če uvoziš avto iz Nemčije oz. celotne, ti ni treba nobenih papirev po sloveniji iskat? k ni blo rečeno, da rabiš ene papirje slovenske, da pol to kao homologiraš? :) 
 
hvala
krapi88
9. 04-02-2010 09:26
Ne, v tem primeru ti ni potrebno nobenih slovenskih papirjev iskat, saj ne delaš homologacije, oz. zamenjave avtomobila, ampak gre za navaden uvoz rabljenega avtomobila iz EU. Moj Saab ima namreč Euro 2 vpisan v nemško prometno dovoljenje, in ni nobenih problemov pri registraciji. 
Žal pa je tak avto, nadgrajen na Euro 2 emisijski standard (po mojih podatkih) možno dobiti le v Nemčiji, kjer pa so cene Saab-ov visoke. 
Ampak se je splačal ;)
branx

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj   Naprej >>
© 2024 Slovenski Saab portal