Obiskovalci
Trenutno 1 član:
  • Grega
Obisk skupaj: 180906741
Zadnji prispevki
Saab 9-7X: Novi Šved za Američane Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
petek, 16 april 2004

Švedi nadaljujejo ofenzivo predstavljanj novih modelov. Tako so na newyorškem salonu predstavili povsem nov avtomobil razreda SUV, ki so ga poimenovali 9-7x.

9-7X pa je bolj Američan kot Šved. Zasnovan je namreč na GM-ovi zasnovi: GMT360. Saab je tako po 9-2x, ki temelji na subarujevi imprezi, predstavili še eno vozilo, temelječo na osnovi partnerske znamke. S tem Saab kaže predvsem željo po zastopanosti v večjem številu avtomobilskih segmentov, kar je zagotovo zelo pomembno na severnoameriških trgih. Raziskave so namreč pokazale, da ima kar 39 % ameriških lastnikov saabov v garaži še en SUV in da 30 % takšnih, ki "zapusti" znamko Saab, kot naslednji avto kupi SUV. Dodaten razlog je tudi, da je razred SUV v Ameriki v izrazitem vzponu. Število prodanih SUV-jev je v zadnjih šestih letih poskočilo za skoraj šestkrat, ob koncu letošnjega leta pa računajo, da se bo ta številka zaustavila pri osemkratni vrednosti iz leta 1997. Amerika je tudi država, kjer ga bodo izdelovali. Začetek proizvodnje v GM tovarni v Ohiu je planiran za januar 2005, prodajati pa naj bi ga začeli v prvem četrtletju istega leta. Samo na severnoameriških trgih!

9-7X je 4,91-metrski gigant, ki stoji na 2,87-metrskem medosju. Prtljažnik v zadku ima že skoraj tovorne razsežnosti, saj že v osnovi obsega 1161 litrov, ob podrtih zadnjih sedežih pa se poveča za skoraj dvakrat - na 2286 litrov. Ko bo 9-7X ameriška družina pripravila za letni dopust, bo tehtal natanko 2948 kilogramov.

Dimenzijam primerna je tudi motorna izbira. Na voljo sta dve motorni različici: 5,3-litrski V8, ki zmore 224 kW (300 KM) in 447 Nm in vrstni šestvaljni 4,2-litrski z 205 kW (275 KM) in 372 Nm navora. Tako, kot se za ameriške standarde spodobi, gre obakrat za bencinska motorja. V8 izhaja iz GM Gen IV Vortec motorja, a se od njega razlikuje po tem, da je blok motorja izdelan iz aluminija, s čemer so prihranili 50 kg v primerjavi z blokom iz sive litine. Pogon je seveda štirikolesni, navor pa se samodejno razporeja med prednjo in zadnjo osjo. Na zadnji osi je nameščen diferencial z omejenim zdrsom.

Če za zunanjost lahko rečemo, da je precej ameriška in je na njej opaziti saabove poteze le na prednjem delu, kjer je velika ameriška maska zamenjana z veliko bolj diskretno švedsko in na obliki tretjega bočnega stekal, ki spominja na saabove karavane, pa v notranjosti inženirji niso mogli mimo številnih domačih rešitev. Tako so namestili njihove prezračevalne reže, zanimiva in uporabna držala za pločevinke in tradicionalno ključavnico za vžig na sredinski konzoli. Kar se zunanjosti tiče, velja vsekakor omeniti še serijska 18-palčna platišča.

Cene se bodo na drugi strani Atlantika gibale med 37.000 in 45.000 ameriških zelencev.
Napiši komentar

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj   Naprej >>
© 2022 Slovenski Saab portal