Obiskovalci
Trenutno 11 gostov in 2 člana:
  • Grega
  • enidedami
Obisk skupaj: 180904787
Zadnji prispevki
Saab: GM-ov dizel tudi v 9-3 Print E-mail
Martin Volmajer (www.mobisux.com)   
torek, 01 junij 2004

Saab 9-3 bo od letošnje jeseni dalje na voljo z novima dizelskima motorjema. Gre za že znana agregata, ki sta plod sodelovanja italijanskega Fiata in General Motorsa (GM). 1,9-litrski motor bo na voljo v enakih izvedbah kot pri koncernskem bratu Oplu. To pomeni v dveh različicah s 120 in 150 konjskimi močmi. Nova motorja bosta nadomestila prav tako GM-ov 2,2-litrski štirivaljni dizel.

Nova dizla bosta ugodnejša tako kar se tiče porabe goriva, kakor tudi emisij. Kot smo že v prispevku o zamenjavi motorjev pri oplu omenili, ima močnejši motor 16 ventilov, medtem ko šibkejši diha le preko 8. Prvi razvije 315, drugi pa 280 Nm navora. Zanimiv podatek, da je v delovnem območju med 1750 in 3250 vrtljajih v minuti zmeraj na voljo več kot 90 % maksimalnega navora. Vbrizgavanje poteka preko sistema skupnega voda z maksimalnim tlakom do 1600 bar in možnostjo večkratnega vbrizgavanja goriva znotraj enega cikla (do pet vbrizgov). Na ta način je možen popolnejši nadzor procesa zgorevanja (zmanjšan hrup, manjša porab …) ter tvorbe nezaželenih produktov zgorevanja. Za zmanjšanje emisij so pri GM-u dodatno poskrbeli še s povratnim vodenjem izpušnih plinov (recirkulacija, EGR), ter filter za saje , ki ne potrebuje vzdrževanja. Tako oba motorja dosegata normativ Euro 4 (2006).

V osnovi gre torej pri obeh motorjih za enak blok motorja iz sive litine. Razlike se pričnejo v glavi motorja, v kateri sta v pri močnejši različici dve odmični gredi, ki krmilita 16, v šibkejši pa le ena odmična gred, ki krmili 8 ventilov. Obema motorjema pri dihanju pomaga turbo-kompresor s spremenljivo geometrijo natočnih lopatic.

Nova dizelska motorja bosta tudi v saabih 9-3 zmeraj opremljena s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Pri močnejši različici pa bo možno dokupiti tudi šeststopenjski samodejni menjalnik.Komentarjev (1)
1. 16-03-2011 17:14
pozdravljeni saab diesel fanatiki da vam nakratko opisem motor ki velja dejansko za zelo dobrega,-ampak ima eno veliko napako posebej 2005 in ta je sesalni kolektor ki ima vgrajene lopute za regulacijo tlakov,razvito od opela in ta napaka v saabu,sramota za opela!napaka saaba ke niso izboljsali sistema!morali bi vzeti audi motor pa bi slo!kot je izbral volvo z 5zyl motorjem,vecen motor sam sem prevozil pol miljona pa niti ene napake!ko pa sem kupil 9.3 pa sem ga nonstop popravljo!sama sreca da sem mehanik in da delam na servisu ki imam vse dostopno:) 
hvala sefu darku in milanu za delavnico!sweden power forever
djurato79

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj   Naprej >>
© 2022 Slovenski Saab portal