Obiskovalci
Trenutno 67 gostov
Obisk skupaj: 234973872
Zadnji prispevki
Novi etanol FFV za saab 9-5 Print E-mail
Matej Korošec (www.mobisux.com)   
petek, 27 avgust 2004

Flex-fuel 2,0-litrski turbo motor, ki ga poganja etanol, okolju prijazen in obnovljiv vir energije, so pri Saabu razvili za modele Saab 9-5 in ga bodo predvidoma v naselednjem letu že ponudili na trgu.

Uporaba etanola bi lahko pozitivno vplivala na zmanjševanje okoljskih in drugih davkov, saj se etanol že dolgo komercialno pridobiva iz žitnih pridelkov ali sladkornega trsa in gre za popolnoma obnovljiv vir energije. Saab 9-5 FFV (flexible fuel vehicle – po slovensko bi mu lahko rekli "vozilo s prilagodljivim tipom goriva") je pripravljen za vstop v posebno tržno nišo motorjev z alternativnimi viri goriva, saj ga lahko poganjata etanol (E85) ali bencin v kakršnikoli mešanici.

Za razliko od bencina etanol zmanjšuje emisije ogljikovega dioksida (CO2) ter na ta način zmanjšuje vpliv tople grede, ki prispeva k globalni otoplitvi. To pa zaradi tega, ker je vsota CO2, ki se pri tem sprošča pri pridobivanju in  porabi etanola, skorajda enaka tisti, ki jo pridelki (žitarice, sladkorni trs ipd.) pri svoji rasti potrebujejo iz ozračja.

Flex fuel pri Saabu 9-5 z 2-litrskim motorjem deluje na zmes goriva E8, kar pomeni, da je 85 % zmes etanola in goriva, oktansko število pa je 104. Ker je tako bolj odporno na samovžig, ni potrebno dodatno bogatenje v pogojih višjih obremenitev (nižanje temperatur). S tem se varčuje na porabi goriva (približno 15% pri velikih hitrostih), energetska vrednost pa omogoča povečanje največje moči motorja za približno 20 %, npr. s 150 na 180 KM.

"Sistem motorja se samodejno prilagaja tipu goriva, torej če ni etanola, stranka enostavno nalije bencin," pravi Kjell ac Bergstroem, predsednik uprave Saab Automobile Powertrain AB. "Turbo motorji so še posebej dovzetni za uporabo etanola, naše dosedanje raziskave pa so pokazale, da se da še veliko narediti pri razvoju tega goriva z ogromnim potencialom."

Flex-fuel motor za saab 9-5 bodo predvidoma proizvajali naslednje leto, v začetku je predviden za švedski trg, saj so tam davki za vozila s tovrstnim motorjem bistveno manjši. če pa bo zanimanje še na ostalih evropskih trgih, pa jih bodo distribuirali tudi na ostale trge.



Napiši komentar

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj   Naprej >>
© 2024 Slovenski Saab portal