Obiskovalci
Trenutno 2 gosta
Obisk skupaj: 234816965
Zadnji prispevki
Saab 9-5 BioPower za švedski trg Print E-mail
Matej Korošec (www.mobisux.com)   
četrtek, 09 december 2004

Saab je pred kratkim potrdil, da novi model 9-5 BioPower, ki ga poganja etanol, okolju prijazen obnovljivi vir energije, poleti prihaja na švedski trg

Saab 9-5 biopower (prej so ga imenovali FFV – Flexfuel vehicle) bo voznikom zagotavljal vrhunski izdelek v rastoči tržni niši, ki jo z nižjimi dajatvami podpira (zaenkrat samo) švedska vlada. Dvolitrski turbomotor poleg bistveno manjše količine izpušnih plinov zagotavlja izjemne zmogljivosti, poganja pa ga etanol, polet tega pa ta motor še vedno lahko poganja tudi bencin.

Na Švedskem bodo vozniki saaba 9-5 biopower lahko uporabljali gorivo E85 (85 odstotkov etanola in 15 odstotkov bencina), ki bo na črpalkah za približno četrtino cenejše od običajnega bencina. Poleg tega bodo vozniki teh vozil izvzeti plačila parkirnin na določenih mestnih parkiriščih, vozniki tovrstnih službenih vozil pa bodo plačevali za 20 odstotkov nižjo boniteto za uporabo teh vozil v zasebne namene.

Saab 9-5 biopower, z največjo močjo 180 KM in največjim navorom 280 Nm, ki ga poganja gorivo E85, omogoča športne zmogljivosti. Največja moč je v primerjavi z bencinskim bratom povečana za 30 konjskih moči, navor pa za 40 Nm. Medtem ko je poraba goriva v mestu skorajda nespremenjena, pa so testiranja pri večjih hitrostih zaradi boljšega zgorevanja pokazala 15-odstotno zmanjšanje porabe goriva.

Etanol se kot pogonsko gorivo pridobiva iz predelave žitaric, v primerjavi z bencinom pa njegova poraba ne povečuje onesnaževanje okolja z ogljikovim dioksidom (CO2), ki prispeva h globalnemu segrevanju. Etanol kot pogonsko gorivo deluje tako, da so emisije med vožnjo uravnovešene s količino ogljikovega dioksida, saj ga žitarice vzamejo iz ozračja pri svoji pretvorbi med rastjo.

Pri razvoju motorja BioPower so Saabovi inženirji sodelovali s svojimi brazilskimi kolegi iz General Motorsa, saj oni proizvajajo 100-odstotni etanol (E100). Takšen etanol pridobivajo iz sladkornega trsa in gre za prevladujoče gorivo na tamkajšnjem avtomobilskem trgu.

Saab 9-5 biopower na švedske ceste prihaja naslednje poletje. Cene bodo znane v kratkem in bodo po pričakovanjih le malo višje kot pri standardnih modelih.

Kar zadeva prihod tega vozila na slovenski trg, pa je zaenkrat težko kaj reči. Odločitev Švedske je v skladu z direktivo, 2003/30/EC, ki članicam nalaga uvajanje biogoriv na trg. Za katera biogoriva se posamezne države odločijo, je odvisno od razpoložljivih naravnih virov. V Sloveniji so omenjeno direktivo že pričeli izvajati, saj so z letošnjim letom pričeli običajnemu dizlu dodajati do 5 % biodizla.

Cena teh goriv je odvisna predvsem od cenovne oz. davčne politike države do teh goriv, saj je dejstvo, da so same cene biogoriv še precej nad ceno fosilnih goriv, konkurenčno maloprodajno ceno pa je možno doseči le z znižanjem oz. oprostitvijo trošarine.












Napiši komentar

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj   Naprej >>
© 2024 Slovenski Saab portal