Obiskovalci
Trenutno 4 gosti
Obisk skupaj: 257748900
Zadnji prispevki
Saabov posebni varnostni sistem za nadzor premikanja oči in glave Print E-mail
Matej Korošec (www.mobisux.com)   
četrtek, 23 december 2004

Pogosto pri prometnih nesrečah slišimo komentarje voznikov, ki pravijo približno takole: "Vozilo se je kar nenadoma pojavilo od nikoder! Sploh ga nisem videl." Pri tem gre predvsem za nesreče, ki se zgodijo zaradi nezbranosti voznika na dogajanje na cesti. Če smo pošteni, se je to vsakomur od nas kdaj zgodilo, bodisi zaradi iskanja priljubljenega CD-ja, gledanja obcestnega plakata, ogledovanja prometne nesreče ali pač zaradi iskanja neznane ulice. Če za primer vzamemo, da vozimo s hitrostjo 90 km/h, to pomeni, da v eni sekundi prevozimo 25 metrov. Posledice trenutne nezbranosti pa so lahko usodne.

Saab je pionir edinstvenega varnostnega sistema DAWS (Driver Attention Warning System), ki pri vozniku zazna trenutno nezbranost ter izključuje t. i. človeški dejavnik. Sistem deluje tako, da zaznava, kam je dejansko usmerjen voznikov pogled, namesto da bi se ukvarjal s tem, kam bi moral gledati.

Dve miniaturni infrardeči kameri sta nameščeni v vozilu in njuna naloga je spremljati premikanje voznikovih oči in glave. Takoj ko se voznikove oči umaknejo iz območja osrednjega dela vetrobranskega stekla pred voznikom, ki so ga pri Saabu poimenovali primarno območje pozornosti (Primary Attention Zone), se vključi štoparica. Če se voznikove oči ali glava v dveh sekundah ne vrnejo v predvideni položaj strmenja naprej, se oglasi zvočni signal.  Če se voznik kljub opozorilnemu signalu ne bo odzval, bo zavorni sistem ESP samodejno začel zavirati.

Merjenje z infrardečimi senzorji vključuje tudi razmerje med premikanjem očesnih zrkel in premikanjem glave. V primeru, da voznik razširi svoj periferni pogled (npr. pri zavijanju ali gledanju v vzvratno ogledalo), to sistem natančno zazna, zaradi tega dovoli nekoliko daljši čas gledanja "stran", preden se sproži sirena. Saabov inteligentni software zaznava hitrost vozila. Zaradi tega sistem razlikuje med mestno vožnjo in odprto cesto, kjer se vozi bistveno hitreje. Pri manjših hitrostih, npr. v mestu, je primarno območje pozornosti nekoliko širše, tako da dovoljuje premikanje glave v kratkih časovnih intervalih. Pri večjih hitrostih pa je to območje pozornosti zoženo, zvočni signal pa traja nekoliko dlje, saj je pri velikih hitrostih večja nevarnost hujših nesreč. Glede na razmere v prometu je tovrstni varnostni sistem lahko povezan s satelitsko navigacijo. V primeru, da vozimo v bližini šole ali bolnišnice, sistem lahko bistveno zmanjša čas tolerance.

Infrardeče kamere so izbrane zato, ker predstavljajo jasno reprodukcijo dogajanja, neodvisno od svetlobne intenzitete. V testnem modelu 9-3 Sport Sedan sta nameščeni dve kameri, ena se nahaja na voznikovi strani A-stebrička, druga pa v osrednjem delu armaturne plošče. V primeru, da bo prišlo do množične proizvodnje, bodo nameščene kamere povsem skrite v armaturni plošči.    

Saabov varnostni sistem (DAWS) preprečuje nevarno navado, ki smo jo pri Saabu poimenovali kognitivni tunel. Voznik npr. lahko ima zemljevid na sovoznikovem sedežu in ves čas "preklaplja" med gledanjem ceste in zemljevida. Voznik se lahko povsem zatopi v iskanje prave smeri in se s tem preveč zamoti. Temu pri Saabu pravijo tunel. Sistem omogoča nastavitve radijskih postaj ali poskus prebiranja časopisa v prometni gneči.

Poleg primarnih varnostnih nalog obstaja še nekaj potencialnih, kot so:

  • opozorilni zvočni signal: v primeru zaspanosti ali preutrujenosti voznika sistem z zvočnim signalom opozori voznika zaradi prepogostega zapiranja oči in prepočasnega dviganja vek.
  • samodejne osebne nastavitve: infrardeči senzorji so zmožni razlikovati človeške obraze. Tako lahko sistem, ko se voznik usede, samodejno nastavi voznikov sedež, položaj volana in stranskih ogledal. Spominska funkcija mu v tem primeru celo omogoča nastavitev radijskih postaj in želene temperature in količine vstopnega zraka.
  • inteligentni način sprožanja voznikove zračne blazine. V primeru hujšega trčenja se hitrost sprožanja voznikove zračne blazine prilagodi trenutnemu položaju voznikove glave in njegovi razdalji od volanskega obroča.

Saab nenehno išče načine, kako zmanjšati voznikovo nezbranost. Njihova varnostna strategija ComSense vključuje uporabo sistema, ki se mu reče dynamic workload manager, ki so ga prvič predstavili leta 1997 pri prvi generaciji modela 9-5 Sedan.  Ta varnostni sistem v primeru močnega zaviranja ne prikaže varnostnih opozoril na inštrumentni plošči ter ustavi dohodne klice na voznikovem integriranem telefonu. Takšen varnostni mehanizem veliko pripomore k ohranjanju voznikove zbranosti in osredotočenosti samo na cesto.

Sistem ComSense za nočni prikaz inštrumentne plošče namesto rdeče barve uporablja zeleno, saj so njihove raziskave pokazale, da zelena barva ponoči deluje bolj sproščujoče kot pa rdeča. Obenem funkcija Night Panel vozniku omogoča izklop vseh osvetlitev, razen merilnika hitrosti. Avdio stikala na volanskem obroču ter programi prepoznave glasu prav tako ne usmerjajo voznikovega pogleda s ceste dlje kot delček sekunde.

Varnostni sistem DAWS bo naslednji tehnični korak za ComSense. Gre za nadaljevanje Saabovega tradicionalnega pristopa varnosti v vsakdanjem življenju. Tako kot so najboljše ocene Saabovih modelov pri preizkusih trkov rezultat varnostnih študij, ki temeljijo na resničnih prometnih nesrečah v prometu, tudi DAWS temelji na temeljitih študijah voznikovega vedenja v prometu, ne pri laboratorijskih simulacijah predvidljivih situacij.

Pri Saabu trdijo, da se je sistem izkazal za zelo dobrega, saj zaenkrat niso imeli kakšnih večjih težav s hardwarom, ki je sicer zelo zanesljiv in relativno poceni. Trenutno se ukvarjajo z odzivnim časom troblje, prioritetna naloga pa je aktiviranje zadnjih zavornih luči pri samodejnem varnostnem zaviranju. Programiranje in obdelava podatkov je rezultat skupnega dela Saabovega raziskovalnega oddelka in strokovnjakov za optično tehnologijo iz švedskega podjetja SmartEye AB.  Čeprav še ni sprejeta nobena odločitev, ki zadeva serijsko proizvodnjo tega varnostnega sistema, pa so raziskave in preizkusi pokazali, da gre za izvedljivo in izjemno učinkovito zadevo.

Kdo ve, mogoče bo nekega dne ta (vsaj tako se nam zdaj zdi) futuristična tehnologija postala del običajne opreme, kot so danes tempomat, samodejna klimatska naprava ali že veliko prej električni pomik stekel.
Napiši komentar

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj   Naprej >>
© 2024 Slovenski Saab portal