Obiskovalci
Trenutno 3 gostje
Obisk skupaj: 234927164
Zadnji prispevki
Saabov sistem aktivnih vzglavnikov prestal preizkuse z odliko Print E-mail
Tadeja Korenč (www.mobisux.com)   
nedelja, 04 december 2005

Nesreče s trkom od zadaj so redkokdaj življenjsko nevarne in so videti le kot nekaj zvite pločevine. Resnica pa je, da pogosto povzročijo dolgoročne poškodbe vezi in mišic v vratu in ramenih ter posledično dolgotrajne bolečine. Saab je za preprečevanje tovrstnih poškodb razvil poseben sistem aktivnih vzglavnikov SAHR za prednje sedeže, ki so ga prvič vgradili v modele 9-5 že leta 1997, danes pa je del serijske opreme v vseh njihovih novih vozilih.

V Thatchamovem raziskovalnem centru v Veliki Britaniji so vsem modelom 9-3 in 9-5 podelili najvišjo oceno za zaščito pred tipičnimi poškodami pri trkih od zadaj in tako potrdili pozitivne rezultate prizadevanja Saaba za večjo varnost potnikov.

Thatchamovi testi potekajo v dveh fazah. Najprej je na vrsti statična ocena, kjer opravijo pregled in meritve nastavitev vzglavnika za testno lutko v velikosti srednje velikega moškega. Potem sledi še dinamični test, kjer sedež in na njem sedečo testno lutko poženejo s pospeškom od 0 do 16 km/h v desetinki sekunde ter tako simulirajo učinek naleta pri majhni hitrosti.

Thatchamov vodilni mož za raziskovanje trkov Matthew Avery je SAHR označil kot ključen premik pri snovanju prednjih sedežev. Pozitivne ugotovitve testa potrjujejo tudi dejstva, saj je razlika pri obsegu poškodb vratu med starim in novim modelom 9-3 vrtoglavih 42 odstotkov.

Cilj pri razvoju SAHR-a je bil zmanjšati relativen premik med glavo in spodnjim delom hrbta pri trku od zadaj. Pri tovrstni nesreči se namreč hrbtni del sedeža pritisne ob telo potnika, mu tako zravna hrbtenico in potisne glavo navzgor, potem pa jo sunek potisne nazaj in navzdol, pri čemer močno trpijo vratne mišice, hrustanec in kosti. V saabih je zato vzglavnik nameščen na vrhu v naslonu prednjega sedeža, hrbtišče pa je zasnovano tako, da se na sredini upogne. V primeru naleta sila potisne spodnji del hrbtišča sedeža potniku ob hrbet. Takrat mehanična povezava v okviru sedeža potisne zgornjo polovico hrbtišča ter vzglavnik navzgor in naprej. Tako uspešno prestreže potnikovo glavo ter pomaga zmanjšati moč sunka glave nazaj. Po aktivaciji se SAHR nemudoma vrne v svojo izhodiščno namestitev in je pripravljen na ponovno delovanje.

Predstavnik podjetja Saab Automobile, Per Lenhoff, ki je odgovoren za varnost pri trkih, je potrdil, da se rezultati Thatchamovih testov skladajo z zaključki njihovega raziskovalnega dela, pa tudi z ugotovitvami podobnih organizacij v drugih državah, na primer v ZDA in v Nemčiji, ter dodal, da vse te raziskave potrjujejo vrednost njihovega dela pri razvoju SAHR-a.





Napiši komentar

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj   Naprej >>
© 2024 Slovenski Saab portal