Obiskovalci
Trenutno 17 gostov
Obisk skupaj: 234925036
Zadnji prispevki
Se SAAB zopet vrača v dobre stare čase inovatorstva? Print E-mail
Mitja Jakša   
sobota, 01 april 2006
Nekateri se mogoče še spomnite inovacij, ki jih je SAAB kot prvi proizvajalec uvedel v avtomobilsko industrijo. No, da vam osvežim spomin, nekatere izmed njih so brisalci na lučeh, stranske ojačitve v vratih, brezazbestne zavore, filter kabinskega zraka, ogrevani in hlajeni sedeži, vžigalni sistem brez mehanskih delov in vzdrževanja, elektronski nadzor turbine, prvi cabrio s stekleno zadnjo šipo ... Še in še bi lahko naštevali.

Od prevzema s strani GM pa so inovacije (vsaj tako se zdi navzven) kar nekako zamrle. Res je, predstavili so SAHR, Alcokey, V6 Turbo motor, motor z gorivom na E85 (85% etanol, 15% bencin). Ampak (skoraj) nobena izmed teh ni dosegla takega buma kot že prej naštete. Očitno se pri tej znamki, poznani kot avtomobilsko podjetje z največjim deležem zaposlenih inženirjev v razvoju, zadeve vračajo na stare tire. Počasi, a vztrajno. Torej, izpilili so idejo »E85« ki je luč sveta zagledala kot »Prvo hibridno vozilo na svetu, ki ne uporablja fosilnih goriv«. Za nameček pa je še kabriolet.

Torej, zadeva je taka – 9-3 Concept vsebuje dva motorja. Etanolski poganja samo sprednja kolesa in je razvit na že znani 1.998 ccm3 osnovi. Ker ima etanol nekako samo 60-70% izkoristka običajnega ogljikovodikovega goriva, se na prvi pogled zdi, da je zadeva manj učinkovita. Temu ni tako, ker zaradi precej večjega oktanskega števila etanola (106 in več) lahko brez težav povečamo kompresijo in s tem povečamo učinkovitost.

Seveda je po dobri SAAB-ovi navadi vse skupaj podprto še s turbino, s pomočjo katere motor (po izračunih) doseže 260 hp pri 5200 rpm ter impresivnih 375 Nm navora že od 1900 obratov dalje. Spet se je izkazala SAAB-ova elektronika, katere korenine segajo v leto 1981 , ki prilagaja navor glede na oktansko število goriva. Zelo zelo impresivno. SAAB spet dokazuje, da možnosti »majhnih« 2 litrskih motorjev še zdaleč niso ižčrpane.

Kar je sploh zanimivo je to, da električni motor z močjo 38 kW in orjaškim stalnim navorom 605 Nm (ne pozabimo, da gre za hibrid) poganja ZADNJA kolesa. Že tako ogrooomen navor se za nekaj tenutkov lahko poveča na 665 Nm, kar avto pospeši od 0-100 km/h v pičlih 6.9 sekunde. In to z avtomatskim menjalnikom.
Poleg tega ima spredaj (med motorjem in menjalnikom) vgrajen še en manjši elektromotor, ki opravlja vlogo starterja in generatorja. Ta prispeva še dodatnih 120 Nm in 15 kW moči.

Do nekako 50 km/h avto poganjata samo elektromotorja, doseg je omejen seveda z akumulatorji (Li-ion) na maksimalno 20 km. Seveda vam zaradi tega ostane še vedno sprejemljivih 352 litrov prtljažnika pri dvignjeni strehi. Elektronika skrbi za porazdelitev moči med vsa štiri električno gnana kolesa. Ker je pri visoki vsebnostih etanola v motorju vžig zelo otežen, so razvili poseben vžigalni sistem, Spark Ignited Direct Ignition (SIDI).

In še podatek o surovini, iz katere lahko pridobivamo etanol; lahko je bodisi sončnica, sladkorni trs, koruza, konoplja, krompir, itd.




Napiši komentar

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj   Naprej >>
© 2024 Slovenski Saab portal