Obiskovalci
Trenutno 83 gostov in 1 član:
  • S.A.S
Obisk skupaj: 222234396
Zadnji prispevki
Popravilo, predelava in polnjenje klimatske naprave Print E-mail
Mitja Jakša   
petek, 16 junij 2006

Glede na to, da sem klimo dobil skupaj z avtom, je bil že čas (skoraj eno leto), da se lotim popravila. Poleg tega, da so mi kune prežrle dobršen del instalacije in sem moral najprej identificirati povezave in na novo potegniti segmente kablovja. Glede na to, da ima klasična c900 klima kake tri senzorje, eno stikalo in še kak rele za zraven, kablovja ni malo! Ker so bili vsi SAAB-eki do l. 1992 polnjeni s plinom r-12 (diklorodifluorometan, CFC), ki vsebuje freon in je izredno drag (lansko polnjenje na 9k je stalo okroglih 25.000 SIT) sem se odločil za predelavo na r-134 (vodiko-fluoro-ogljiki, HFC).

 Po kakem mesecu nabiranja znanja sem začel naročati material. Ker je klima sistem v mojem c900T star cca. 22 let (!) sem se zadeve lotil nekoliko bolj temeljito. Odločil sem se zamenjati VSE tesnilne obročke (razen v notranjosti kompresorja), ekspanzijski ventil ter ločevalnik/sušilnik. Poleg kompleta vseh možnih obročkov dobite zraven še druge ventile, da se prilegajo nastavkom na napravi za polnjenje z r-134. Stara ventila morate odviti iz kompresorja, jima odstraniti sredinski (tesnilni) del ter na stare ventile priviti nove. Vse skupaj potem privijemo na staro mesto. Komplicirano? Samo sliši se tako.
Preden pa začnete odpirati sistem, se prepričajte, da je prazen! Na t.i. nizki strani kompresorja pritisnite na ventil in izpustite ven ostanke plina. Vem, ni preveč ekološko, ampak so še dosti večji onesneževalci okolja... Začnemo odvijati fitinge na ceveh klime (potrebujemo asortiman nekoliko večjih natičnih ključev) in pazimo, da ne ranimo bodisi cevi bodisi kake komponente. Predvsem okrog kondenzatorja (veliki hladilnik spredaj na avtu), ki je aluminijast! Na spodnji sliki se lepo vidi kompresor (ta je še batni, zato se opazno trese) z že odvitima cevema.
V nadaljevanju sem zamenjal še že prej omenjena ventila, kar izgleda nekako takole:
Zgornji dobi rdeč pokrovček, kar pomeni »high side« = cca. 13 bar ter spodnji modrega (cca. 2.9 bar). Tako. Vse tesnilne obročke pred montažo namažemo s priloženim oljem. Cevi je najbolje spihati kar s kompresorjem da čimbolje odstranimo mineralno olje, ki je ostalo v sistemu (poleg hladilnega plina je v sistemu še olje, ki poskrbi za mazanje kompresorja). Ker je potrebno tlak in temperaturo v sistemu uravnavati, je vgrajen t.i. termični ekspanzijski ventil. Ta poskrbi za pravilen dotok hladilnega sredstva v uparjevalnik (tista zadeva, ki vam dejansko hladi zrak). Z leti se ta ventil zamaže/zabaše in ga je pametno oziroma potrebno zamenjati. Ekspanzijski ventil je tudi točka ločitve med visokotlačno in nizkotlačno stranjo. Pri c900 se nahaja skupaj z uparjevalnikom na precej neposrečeni lokaciji:
Ko razkopljemo izolacijo pridemo do sledečih rezultatov:
Na koncu celo zadevo zopet izoliramo. Precej velika packarija vse skupaj. Ker so deli za c900 pri nas bolj redki kot črna kuga, sem namesto manjkajočega pokrova uporabil kar plastenko od oljne embalaže:
Odstranil sem tudi sušilnik/ločevalnik, ki se nahaja poleg posode za špricanje stekel.
Novega nisem vgradil do 1 ure pred dejanskim polnjenjem sistema. Zakaj? Ker stvar vsebuje silika gel, ta pa nase veže vlago. Ne bi bilo OK, če bi nova komponenta vlekla vlago iz sistema. No, po predhodni najavi se oglasim pri mojstru za klime. Razložim mu zadevo s predelavo itd, itd. Najprej da v sistem nekoliko fluorescentne barve, da se morebitne šibke točke oz. puščanje enostavno locirajo. Nato sistem za 20 minut priključi na vakuum (-1.0 bar), da posesa ostanke olja in morebitne usedline. Po končanem vakumiranju mora klima sistem sam vzdrževati konstanten vakuum (-1.0) bar vsaj dve minuti. To pomeni zelo dober start glede tesnosti sistema. Ker je kompresor kljub vsemu že zelo star (in verjetno utrujen) ter zaradi specifike predelave na drug plin se odločim za 80% polnjenje. Sistem sva napolnila s cca. 0,75 kg plina in pripadajočo količino olja. Kljub dokaj visokim temperaturam je sistem začel hitro hladiti in kar malo sem si oddahnil. Za mano je še en uspešen projekt...Komentarjev (2)
1. 19-06-2006 19:43
Mitja J
 
No, danes sem se odločil še dezinficirati prezračevalne kanale. 
Kupite dezinfekcijski spray, klimo nastavite na maksimum in NOTRANJE kroženje zraka. 
Spray kantico postavite v kabino in jo pustite "spuščati" (narejena je tako, da ko pritisnete do konca na sprožilec se do konca izprazni). 
Po 10-15 min te "terapije" odstranite spray ter avto dobro prezračite..ventilacija na max., šibedah,... 
To je to. V vsakem primeru pa je dobro vsako leto kanale dezinficirati, tudi če nimate klime. 
Mitja j
2. 23-06-2006 06:04
Mitja J
Po enotedenski uporabi klime v teh zelo vroče-soparnih dneh se je 22 let stara klima izkazala povsem na nivoju. Kljub temu, da je hladilna sposobnost sistema, predelanega na r-134 nekoliko slabša kor originalnega r-12.
Mitja J

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj   Naprej >>
© 2023 Slovenski Saab portal