Obiskovalci
Trenutno 40 gostov
Obisk skupaj: 234845404
Zadnji prispevki
Pilots Wanted Print E-mail
Matjaž Stražišar   
ponedeljek, 23 oktober 2006
Med vikendom ste v okolici Ljubljane lahko opazili karavano sedmih vozil SAAB. Prepoznali ste jih lahko po napisu Pilots Wanted. Uradni uvoznik KMAG d.d. je ta vikend je povabljencem (potencialnim kupcem, obstoječim SAAB strankam in novinarjem) organiziral eno urne vožnje s široko paleto vozil SAAB. Sam potek akcije je potekal v zanimivem stilu. Ob pričetku poti so se zbrali bodoči SAAB piloti, ki so prejeli navodila za udeležbo v konvoju. Navodila so od udeležencev zahtevala varno vožnjo, brez prehitevanja in divjanja.

Hkrati je bil priložen načrt poti, ki je potekal v smeri Ljubljana (KMAG)- Petrol Barje (menjava pilotov)- Brezovica pri Španu (menjava pilotov)-Sinja Gorica (menjava pilotov)- Ljubljana (KMAG). Pri vsaki menjavi pilotov se je zamenjalo vozilo. Ne glede na navodila je konvoj kaj kmalu zelo povečal varnostno razdaljo in sicer predvsem iz razloga pridobitve dodatnih nekaj deset metrov za test pospeškov. Voziti 260 KM močnega 9-5 Aera namreč zahteva določene prilagoditve zahtevam okusa voznika. Ob povratku je pilote pričakala SAAB torta, predstavitev Bang & Olufsen in športne opreme Salomon.
Sam test je bil še posebej zanimiv, ker si v sicer za moj okus sicer prekratkih intervalih (Saab-a je lepo voziti ure in ure) preizkusil 9-5 Aera, 9-5 Aera Wagon automatic, 9-5 1.9TiD, 9-3 2.2. TD, 9-3 2.0 T. Na žalost je iz testa izpadel 9-3 SW Aero ker mu je prevoznik ob pristanku v Sloveniji ob razlaganju s kamiona polomil nekaj podvozja in bo to vozilo popravljeno šele v naslednji državi, ki jih no obiskala Pilots Wanted promocijska akcija.
Vsekakor je največ zanimanja obiskovalcev požel 9-5 Aero, ki se na cesti obnaša zelo suvereno in omogoča dinamično vožnjo, brez razmišljanja v kateri prestavi se nahaja menjalnik oziroma kakšna je hitrost na merilniku hitrosti. V kolikor ga primerjam z 230 KM Aerom letnika 2001 imam občutek da gre v modelnem letu 2006 za precej elegantnejšo limuzino. Na starejšem bratu se nizko težišče in čvrstost podvozja precej bolj čuti in imaš na momente občutek da voziš precej trdo vozilo. 2001 letnik te dejansko "prisili" k bolj športni vožnji. Zanimivo je, da pri 2006 tki tega občutka nisem pridobil. No, nasmeh na obrazu ko v peti pri 170 suvereno pospešuješ je povedal svoje, vendar sem se še vedno počutil voznika limuzine. Res je, da zaradi spoštovanja pravil igre nisem obeh enako priganjal, vendar je tako udobna vožnja v 2006 vsekakor pozitivno presenečenje.
Glede na to da sem pred časom imel priliko voziti 9-5 2.3T 185 KM (naš R.I.P s piknika) lahko rečem da je razmislek o Aeru vseeno potreben. Cenejša 185 KM pošast ponuja precej užitka in hkrati manjšo porabo. Na Aeru se je med mojo kultivirano vožnjo prikazovala številka 11.8 L kar je ca liter do liter in pol več kot pri šibkejšem bratu. O 9-5 lahko v primerjavi z mojim l 1998 povem, da je vozilo izboljšano in daje občutek večje športnosti. Pri 9-5 '98 SE namreč prevlada limuzinski način vožnje. Novi modeli so me razvajali s sedeži (ARC in Aero oprema) ter večjim občutkom dotika koles s cestiščem na volanu. Za audio sistem si mora na začetku človek vzeti nekaj več časa, vendar ga zmore brez uporabe navodil. Kasnejša uporaba se jasno tako kot v prejšnjem modelu omeji na uporabo osnovnih tipk na volanskem obroču.
Ostali modeli so mi sicer manj poznani, 9-5 1.9 Diesel pa se mi je prikupil s mehko kombinacijo tekstila in usnja, ki je za okus mene in mojega dekleta vsekakor prijaznejši za sedalne vse dele telesa. Sam motor je kultiviran, bistveno tišji kot stari 2.2. TiD in v kolikor človek vzame v račun porabo vsekakor zanimiv kompromis. Pri tem vozili lahko sicer pozabite na dinamična prehitevanja , čeprav glede samega občutka vožnje in pospeševanja pri manjših hitrosti vsekakor ne razočara. Za mirne družinske voznike je to čisto soliden motor. Praktično vse nove 9-5, ki sem jih vozil v zadnje pol leta so imele precej opreme, za katero sem sedaj že prepričan da je koristna. Gre namreč za gretje sedežev in avtomatski senzor za brisalnike. Upam da se bo SAAB počasi vrnil k tradiciji modela 9000 in take koristne reči vgrajeval serijsko brez doplačil.
Meni, zaradi velikosti, sicer manj ljuba 9-3 pa je postregla z nekaj več tresljaji na sami vožnji po primestnih cestah. Na tem testu se je lepo videla razlika v dolžini vozila in udobnosti požiranja neravnin med večjim in manjšim SAABom. Zanimivo je , da mi je tudi v tem vozilu diesel lepo predel in dejansko skozi čas ob prijetni glasbi pozabiš da voziš diesel. SAAB je z uporabo 1.9 motorja dejansko naredil diesel prijaznejši za nakup. Kdor je kdaj vozil 2.2 TiD iz prejšnjih generacij mislim da bo takoj začutil razliko.



Dobri stari znanec z mojega potepa po TrollHattnu 2.0T pa je postregel z že znano dinamiko in očitno nekaj poškodovanim podvozjem. Na cesti se je obnašal manj stabilno od vseh ostalih vozil in to smo opazili skoraj vsi vozniki. Ta avtoček je namreč ob normalnem podvozju prijetno podivjana zver. Lahek, stabilen , poskočen. takšnega se spomnim s Švedskih ulic in tukaj vsekakor ni prikazal vseh svojih lastnosti. Ravno ta lahkotnost s katero ga obvladuješ me je vmes napeljal na misel da je morda sam občutek športnosti v 2.0T celo bolj prisoten kot v 9-5 Aero. Žal je preizkusna ura prehitro minila, da bi imel priložnost preizkusiti zaporedno kombinacijo samo teh dveh finalistov v mojem izboru. Žal 9-3 Aero v Pilots Wanted dnevu ni sodeloval.

Na koncu so piloti prejeli poleg drobnih pozornosti prejeli še kvalitetno knjigo SAAB, kjer je na ca 120 straneh opisana zgodovina razvoja tehnologije in modelov SAAB. Vsekakor zanimivo zimsko branje. Priložena kuverta pa se je pilotom zahvalila za čas in jim ponudila nakup izbranih modelov po posebnih promocijskih cenah.


Komentarjev (6)
1. 23-10-2006 21:08
Izposoja knjige
Če koga zanima knjiga in si jo želi sposoditi naj me kontaktira. 
 
Matjaz
matjaz
2. 24-10-2006 06:37
Izposoja knjige
V soboto sem se mimo KMAGa vozil (do Audio Proja) in sem videl tam sabe s temi Pilots wanted napisi...  
Me je malo zamikalo, da bi se kar usedel v enega in se odpeljal.
Einherjar
3. 24-10-2006 09:00
Pilot
Tista maska me spominja na Darth Vader-ja 8)
Gost
4. 24-10-2006 09:01
Pilot
Zakaj za dogodek zvemo šele po koncu? :cry  
 
PS: Matjaž, Einherjar, (vsidrugikiimatemodre9-5ke) - kdaj gremo eno turo okol v konvoju?
Pero
5. 24-10-2006 12:36
Pilot
Zdravo, 
 
organizator dogodka je bil KMAG d.d. in ne SAAAB Klub, tako da nisem imel mandata povabiti vas clanov www.saaabslo.com. 
 
Zal sem zaradi sluzbenih obveznosti sele danes ponoci nasel cas za kratko pripravo clanka. 
 
Kar se tice konvoja smo v programu SAAB Kluba zapisali naslednjo aktivnost : 
1. clane-voznike posameznih modelov se organizira na celodnevno testiranje razlicnih motorjev in opreme. Vozniki naj bi se menjavali in sicer na cca 50 km, ter izpolnjevali vprašalnik. Na koncu bi lahko dejanski uporabniki, ki dobro poznamo svoje konkretne motorje in opremo podali dovolj korektno oceno ostalih motorjev istega modela. 
Na ta nacin bi prisel do precej bolj korektnega članka in ne v stilu običajnih avto novinarjev, ki so sicer morda bolj strokovni zaradi profesionalnosti stroke, vendar morda manj kritični do detajlev posamenznih vozil. Tukaj smo vsi ljubitelji SAABov in tudi najslabsa ocena se vedno pomeni navdusenje :)
 
Tega do sedaj nismo izvedli predvsem zaradi casovnih obveznosti ozjih clanov kluba. Z veseljem pa nalogo priprave vprasalnika delegiramo na prvega prostovoljca ki se javi :) 
 
Avte in voznike bomo hitro nasli :)
 
 
 
 
 
 
 
matjaz
6. 24-10-2006 12:50
Pilot
mimogrede : nacrtovanih aktivnosti je v programu dela se nekaj. Tako dase morebitni prostovoljci mirno javite in dela bo dovolj za vse. Vc
matjaz

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj   Naprej >>
© 2024 Slovenski Saab portal