Obiskovalci
Trenutno 33 gostov
Obisk skupaj: 234927728
Zadnji prispevki
Moje izkušnje s Saab-om 99 Print E-mail
Roman R.   
nedelja, 29 oktober 2006

Pozdravljeni! Sem voznik starosti tik pred 50. letom in imam kar nekaj vozniških izkušenj. Avtomobile vozim od svojega 17. leta. Eno leto sem vozil na črno, vozniški izpit sem opravil z 18. letom s svojim Fičom. Takrat se je še lahko na svoj avto pripelo L tablico, da je bilo opravljanje izpita cenejše. V vsem tem času nisem imel – razen ene manjše nesreče, ki se je končala z udrtim prednjim blatnikom na Audiju na poledeneli cesti pri hitrosti manj kot 10 km/h – kljub vsemogočim doživetjem na cesti nobene nesreče. Prevoženih imam približno 1.700.000 km v 33 letih vožnje.

 

Imel sem kar nekaj avtomobilov od prvega fička, stoenke, VW hrošča, Golfa 2, Yuga, Opel Mante, SAAB-a 99 pa do Volva 340, Opel Kadeta, Vectre, Škode Favorit, Felicije, Suzuki Marutija, Renaulta 5, Fiat Punta, BMW 325, Opel Omege, Audi A6, Peugeota 306 in 106, Škode Fabia in Mazde Premacy ter službenih Fiatov, Citroenov, Lad in Renaultov. Vsi avti razen Volva, ki sem ga imel "kar" štiri leta zaradi odplačila posojila, so bili rabljeni in raznih starosti. Najmanj od vseh, "cela" dva tedna, sem imel Golfa.

Med nekim razgovorom s sodelavcem o avtomobilizmu, je beseda tekla o marsičem in pri pogovoru o voznih lastnostih se vedno spomnim na SAAB-a. Ta avto sem kupil, ko je bil star že preko 12 let, in sem ga vozil dobro leto in pol. Z njim sem naredil okoli 65.000 km in edino, kar sem občasno delal na dolgih vožnjah, je bilo čiščenje svečk, ker so se zapacale in avto je začel "cukati". Kar pa je najpomembnejše, še sedaj imam globoko v sebi vtisnjeno v spomin prvo in vse nadaljnje vožnje s tem avtom. Razlog za to je njegova lega na cesti. Spomnim se mnogih zaviranj in avto je šel vedno naravnost, nikoli ga ni zanašalo. Že takrat je imel diskaste zavore, tako spredaj kot zadaj.

Najbolj pa se je v meni usidral občutek, ki me je obdajal med vožnjo s tem avtom. Niti pred niti po tem avtu nisem imel enakega občutka za volanom. Preko krmilnega sistema sem vse do danes samo pri tem avtu čutil, kaj se z avtom dogaja na cesti. Vodljivost je bila enkratna.

Najbolj pa se je v meni usidral občutek, ki me je obdajal med vožnjo s tem avtom. Niti pred niti po tem avtu nisem imel enakega občutka za volanom. Preko krmilnega sistema sem vse do danes samo pri tem avtu čutil, kaj se z avtom dogaja na cesti. Vodljivost je bila enkratna.

Ker sem imel avte na prednji in zadnji pogon vseh velikosti, sem lahko pri sebi delal primerjave. Vedno mi pridejo v podzavest občutki, ki so me navdajali med vožnjo s SAAB-om 99, kar za nobenega od vseh avtomobilov, ki sem jih imel, ne morem reči. Vsi so utonili v pozabo. Kasneje sem hotel kupiti še kakšnega SAAB-a, a ker nisem zagret pristaš katerega koli modela avta, se to ni zgodilo, mogoče tudi zaradi cene, kajti tisti SAAB, ki bi ga imel, ni dosegljiv.

Za zaključek naj omenim, da s SAAB-om 99 nisem imel nobenih težav ali servisnih popravil. Ko sem ta avto prodajal (iz Kamnika, od koder sem, je šel v Mengeš, tako da sem imel s človekom še nekaj časa kontakte), mi kupec ni verjel, da ni nikjer rjav. Ker je rekel, da avto kupuje za daljše obdobje in zato ne želi imeti opravka s (konstantnimi) popravili rjavih delov avta, ga je razstavil do gole školjke, da bi popravil vse, kar je gnilega ali rjavega. Na njegovo presenečenje in razočaranje je bil avto povsem brez kakršnihkoli napak na pločevini.




Komentarjev (3)
1. 30-10-2006 07:04
Cela dva tedna sem imel Golfa :==)) 
matjaz
2. 03-11-2006 04:42
roman, tu te pa nesem... jaz sem golfa samo poskusil in... se premislil! 
ampak zanimivo - kako folk še vedno pada na "zajamčeno" kakovost - golf!!! ts, ts, ts!!
primoz
3. 27-01-2007 14:18
KAKO SMO SI PODOBNI!
Roman,tudi jaz sem tvojih let in imel sem kup avtomobilov. Bili so dobri, slabi, boljši, lepi, a v nobenem se nisem počutil tako dobro kot se počutim v Saab-u 9 3, letnik 99, ki sem ga kupil 20.12.2006. Razmišljam o podobnem prispevku. Hvala za zanimiv prispevek. LP
Egon

Komentarje lahko pišejo samo registrirani uporabniki.
Prijavite se!

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
<< Nazaj   Naprej >>
© 2024 Slovenski Saab portal