Obiskovalci
Trenutno 3 gostje
Obisk skupaj: 235344992


Nasvet - 16.08.17 15:02 Zdravo,

Že nekaj časa po internetu oprezam za Saabi in potrebujem nasvet v zvezi s sledečim avtom:
http://www.avto.net/Ads/details.asp?ID=12337073&show=2

To bi bil moj prvi avto in definitivno sem se odločil za Saaba. Sem prej pogledoval za enim 9-3 iz leta 2003 s kakih 50000 manj kilometri, 1.8t... Odlično ohranjen. Vendar je bil, kljub zelo nizki ceni glede na to, kak avto je bil, malo izven mojega proračuna.

Ta je drugi ekstrem, avto je res “stara kripa“. Malo sem bral, 2.0i 96 kW motorji naj bi bili razmeroma zanesljivi...

Avto bom šel pogledat, ga malo zapeljal in se odločil, če mi sploh ustreza.

Me pa zanimajo mnenja koga, ki ima izkušnje s temi modeli... Koliko je pri 250000 še za pričakovati od motorja? Katere so najpogostejše napake, na katere naj bom pri ogledu pozoren?

Prodajalec piše tudi, da je kompresor za klimo potreben popravila. Po internetu se cene gibljejo nekje med 250 in 350 evri, treba je dodati še menjavo, sam tega gotovo ne bi znal, tvegal s površnimi navodili z interneta tudi ne bi. Morda kdo ve, koliko bi prišla kompresor in menjava pri kakšnem zaupanja vrednem servisu tipa Kop Car?

Hvala vnaprej!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nasvet - 16.08.17 21:18 Pri rabljenem avtu je vedno tveganje. Kilometri ne povedo nič. 2x sem kupil star avto z malo km in in z njima je bilo največ težav. Bolje je da se avto veliko vozi in vzdržuje kot 2x na teden do supermarketa. Jaz bi mu zbil ceno na 500 eu ker ima res osnovno opremo. Ne kupuj teh 2.2 dizel ostalo je ok.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nasvet - 17.08.17 09:12 Za servis kompresorja najbolje, da kar pokličeš Kopcar in ti bo povedal približen znesek. Morda ima na voljo tudi kakšnega rabljenega, da ne bo preveč bolelo. Morda pa sploh ni kompresor - na našem NG900 je šla ena cev, ki so jo zamenjali na klima servisu v Šk. Loki za cca 70 EUR z 2x polnjenjem plina vred. To je bilo 7 let nazaj, klima še danes dela bp.
Drugače je 2.0 N/A motor neuničljiv, ne pričakuj pa kakšnih brutalnih performans. Dokler te kdo ne pelje kak krog s turbo Saabom, jih niti ne boš pogrešal
Za preverit je stanje pleha - zadnji blatniki in vse 4 šalčke amortizerjev. Drugih večjih felerjev ta model nima, razen estetskih (displejčki na armaturi dobijo mrtve pixle, kar se tudi porihta za cca 50 EUR/kom, če te moti). Pa všeč ti mora biti, je malo neobičajen avto.
Za nekoga z omejenim proračunom je tale avto precej primernejši kot novejši 9-3, ki so znani po pokvarljivosti (predvsem začetni letniki, do 2005).
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nasvet - 17.08.17 09:23 A je normalno, da pri prižganem motorju (na zadnji sliki se vidi, da laufa glede na "turnceler"), gori rdeči klicaj?

Ali je avto ravno zagnal in se klicaj še ni ugasnil, ali pa je nekaj narobe...verjetno ne javlja te napake zaradi kompresorja klime? Ali pač?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nasvet - 17.08.17 10:13 Odprta vrata, zategnjena ročna, premalo tek. za pranje stekel? Ugibam...
Zaradi kompresorja res ne bi svetil klicaj.

Edit: Takole, direkt iz navodil:

Central warning light
This light comes on and a chime will sound
if a fault has been detected in any system
that is critical to safety. Any of the following
can activate the central warning light and
alarm:
• Airbag system.
• Low oil pressure in engine.
• Parking brake is on (when car is moving).
• Brake fluid level low.
• Fault detected in ABS system.
• Electronic brake force distribution (distribution
of brake pressure between front
and rear wheels).
• Engine overheating.
• Alternator not charging properly
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nasvet - 19.08.17 11:49 Hvala vsem!

Avto sem si ogledal. Tudi lastnik zatrjuje, da je motor ok, “zadnja stvar, ki bo šla“. Cleaner, sem vozil turbo Saaba, res ni primerjave... Ampak za moje potrebe bi bil vseeno čisto dovolj, sem sklenil.

Lučka ni prižgana zaradi kompresorja, gori lučka check engine in airbag... Definitivno je pred nakupom potreben podroben pregled zaupanja vrednega mehanika.

Pleh je videti ok, malo rje je v prtljažniku zaradi puščanja, kar je pri teh Saabih bojda pogost problem, ter na pokrovu motorja je majhna vdrtinica, ki začenja rjaveti - to bi bilo dobro popraviti. Drugače je pa barva za starost res lepa.

Morda kdo ve, če imajo ti motorji jermen ali verigo? Lastnik mi ni vedel povedati, tako da sklepam da če je jermen, še ni bil menjan in se zna zgoditi tudi to.

Drugače mi je pa precej prirasel k srcu, po mojem grem naslednji teden v akcijo ter ga pregledam, poskusim zbiti ceno in upam, da se odločim.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nasvet - 19.08.17 12:04 Še to... Sklopka prime zelo zgodaj, kar me je prvih nekajkrat presenetilo. Takrat je bil avto že malo na meji, da “crkne“ in ko je zaradi tega motor zanihal, je spustil kovinski zvok. Ne vem, kaj bi to lahko bilo, lahko je sicer verjetno čisto nedolžno.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nasvet - 19.08.17 12:17 Za teh par sto € ne smeš pričakovat lih kakga bisera od avta, upam da ti je to jasno.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nasvet - 19.08.17 12:43 Seveda, jaz bi samo, da se še par deset tisoč km vozi brez astronomsko dragih popravil. Za par sto evrov je jasno, da bo treba kaj dat popravit.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nasvet - 19.08.17 13:48 Išči drugega, ker če boš vse to dal popravljat se bo cena avta podvojila, pa še malo zdraven.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nasvet - 19.08.17 14:22 Ja, to je razumen pomislek... Z vsemi popravili bi se hitro znašel na 1500 eur... Se je pa danes na avto.net pojavil tale:
http://www.avto.net/Ads/details.asp?id=12371203&display=Saab%209-3%20Linear%201.8t

Vem, da malo čudno iščem avte v dveh cenovnih razredih (star avto za malo denarja ali pa kripo za drobiž), samo če bi v kripo zato, da bi mi bila ok, vložil toliko, sem pa skoraj na istem...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nasvet - 19.08.17 18:08 Odloči se, ali boš imel dizla, ali bencinarja. Sam osebno bi se pri takih avtih obrnil na bencinarja, če bo turbo, še toliko bolje.
Ta 9-3, katera je danes prišla na net je videti ok, dejansko stanje pa je težko soditi po oglasu. Predlagam ti, da kontaktiraš uporabnika @marko01, kateri ima 9-3 v malem prstu. Sam jih tudi servisira in sem pa tja kakšnega proda.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nasvet - 19.08.17 18:54 Živjo,

če te zanima SE model 98 letnik, katerega lastnik sem zadnjih 15 let me kontaktiraj. Lahko ti pošljem slike in natančen opis del ki so bila opravljena in ki jih bo potrebno v bližnji prihodnosti. Cena pa je stvar dogovora ob ogledu (bo pa precej nižja kot pa od tega oglaševanjega)

Lahko pa ti tudi jaz razložim kakšen trik tega avtomobila - samo vprašaj.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal