Obiskovalci
Trenutno 4 gosti
Obisk skupaj: 237942719


Kupujem 9-3 2.2TiD - rabim mnenje - 12.09.07 21:43 Pozdravljeni!

Torej nastopil je trenutek za nakup novega avtomobila in nekako sem svojo izbiro zreduciral na Volvo ali Saab. Pač glede na budžet, ki je na voljo in razmere na trgu, dobim za tak denar najvarneši avto. Pa še všeč so mi saabi že od rane mladosti. Sicer 900-ka, ampak sem pač zamudil...

No, da ne bom preveč dolgovezil.
Na avto.net sem našel oglas, ki je pritegnil mojo pozornost in me zanima, če kdo pozna ta avto, je morda prejšnji lastnik itd.
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp? ID=1612288#
Ravno tako me zanima kako je z udobjem v takšnem saabu, pa kolikor sem razbral iz slikic ima avtoradio na kasete. Ali se da kaj priklopit zraven, ali morda cd-changer (po možnosti s podporo za mp3...)

Naslednja stvar, ki me zanima je motor - sem že našel, da je glasen in ne najmodernejši. Mene pa bolj zanima kako je z vzdrževanjem in trpežnostjo dotičnega motorja.
No, pa tudi na splošno si želim čim več informacij in izkušenj s takšnim ali podobnim vozilom.

Lep pozdrav in hvala za vse odgovore.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Kupujem 9-3 2.2TiD - rabim mnenje - 12.09.07 21:58 Uf, leta 1998 so bili izdelani šele prvi 9-3, kar načeloma pomeni, da ima porodne težave, ki so se kasneje odpravile. Kilometrina po moje ni toliko problematična, seveda če je bil redno servisiran. Vprašljivo je, v kakem stanju je notranjost, po skoraj 10 letih uporabe. Svetlo usnje je glede obrabe zelo zamerljivo.

Glede radia: ta avto ima opremo SE (piše na blatniku ), kamor spada radio na CD-je, mogoče pri prvi verziji tega še ni bilo? Dodatnih stvari žal skorajda ne moreš priklapljati. Izmenjevalec samo original Saabov (stane ??
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Kupujem 9-3 2.2TiD - rabim mnenje - 12.09.07 22:17 Sem danes klical prodajalca in je bil avto zadnjih pet let v Domžalah. Je redno servisiran, baje so zraven računi itd. Pa nove gume ima, zrihtane zavore... Notranjost se mi zdi, vsaj po slikah sodeč, lepo ohranjena. Sedaj je avto na primorskem, ker ga je prodajalec vzel v račun - vsaj to sem izvedel. če ga grem gledat, pa mi obljublja tudi tel. številko lastnika, ki mi bo znal kaj več povedat...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Odgovor:Kupujem 9-3 2.2TiD - rabim mnenje - 13.09.07 01:13 Boris je napisal:
Uf, leta 1998 so bili izdelani šele prvi 9-3, kar načeloma pomeni, da ima porodne težave, ki so se kasneje odpravile.

Saab 9-3 prve generacije je nadgradnja predhodnega NG900 modela. Gre za karoserijsko povsem enak model, ki pa ima pod pločevino baje 1100 izboljšav. Pri 9-3 I. se ne bi toliko bal otroških bolezni.

Spisek teh sprememb med modeloma NG900 in 9-3 najdeš tule:
http://www.saabcentral.com/forums/showthread.php? t=40390
http://www.saabcentral.com/forums/showthread.php? t=34520

Glede nadgradnje radia - model iz 1eta 1998 je še imel radio na kasete, potem so začeli vgrajevati CD player-je.
Pozanimaj se malo kako je s priklopom CD changerja; kot mi je znano je mogoč priklop katerega koli (tudi novejši) CD changerja znamke Clarion, ki ni tako drag.

Sam sem enkrat zastavil tako vprašanje:
http://www.saabcentral.com/forums/showthread.php? t=48081

Vprašanje: I have an aftermarket stereo, but I'll install back the original Saab 900 stereo. If I buy a new c-bus Clarion CD changer and connect it to the 1997 900 stereo unit -> it will work ???
Odgovor: Yep it will. My stock changer failed and going with an aftermarket clarion was the cheapest solution for me.

Pošiljam še nekaj linkov na to temo:
http://www.saabcentral.com/forums/showthread.php? t=48718
http://www.saabcentral.com/forums/showthread.php? t=46523
http://www.saabcentral.com/forums/showthread.php? t=46390

Sicer pa si omisli adapeter za radie na kasete: http://en.wikipedia.org/wiki/ Cassette_tape_adaptor

priključiš ga lahko na karkoli, iPod itd. Ne priporočam menjave radia - sam sem imel NG900 z aftermarket radio - trpel sem gledati tisto luknjo v armaturi.

Tale Saab drugače zgleda zelo lep.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Kupujem 9-3 2.2TiD - rabim mnenje - 13.09.07 09:04 Pazi, avdio sistem v NG900 in 9-3 se razlikuje. Predvsem v tem, da 9-3 z izmenjevalcem komunicira po nekem svojem protokolu (podoben LAN) in posledično deluje samo z originalno komponento.
Druga razlika je, da je tu radio "poročen" z avtom, torej ga ne moreš nekomu izpuliti in nato uporabljati pri sebi. NG900 je imel to urejeno s kodo, tu je potreben servis, ki radio "loči" in ponovno "poroči".

Še potrditev: Klik
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Kupujem 9-3 2.2TiD - rabim mnenje - 13.09.07 09:27 To je sicer res, vendar nisem imel v mislih noben nestandardni poseg. Predvidevam, da ima tudi radio v 9-3 vhod za CD changer - ki pa jih je Saab naročal pri Clarionu. Kot mi je znano paše standardni Clarion CD changer, le da moraš najti takega s pravim konektorjem.
Je pa treba seveda še malo preveriti po tujih forumih.

V primeru, da mora nekdo ponovno "poročiti" radio s centralnim računalnikom v avtu, mi je enkrat rekel Kopač, da to lahko naredi on - ima namreč Saab diagnostični računalnik.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Kupujem 9-3 2.2TiD - rabim mnenje - 13.09.07 10:02 Za 9-3 naj bi komponente delal Pioneer. In še vedno se ne strinjam s tem, da bi delal kak drug izmenjevalec:

Link 1 - pri "CD multi player".
Link 2 - odgovor št. 5 in 9
Link 3

Itd.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Kupujem 9-3 2.2TiD - rabim mnenje - 13.09.07 10:17 Imaš prav. Jaz sem v času lastništva NG900 prebral vse živo - vendar za NG, ne toliko za 9-3.

http://www.kolumbus.fi/richard.bevan/saab/saab93/ upgrading.html
The Saab Audio System is already capable to controlling a 6 CD multi-player, the 900 head unit is made by Clarion who also make the CD changer supplied by Saab dealers. You can either buy this unit, or take a chance that one of the units sold by Clarion will work. The protocol is called Clarion C-Bus and I have the Clarion CDC605 fitted which works fine.

The Saab 9-3 will not accept third party CD changers, you have to use a Saab original part, since the head unit and changer communicate via a kind of LAN and have to be 'mated' via software to talk to each other. Only the Saab changer has this firmware - nothing else will work. The changer is made by pioneer instead of Clarion.

http://www.saabcentral.com/forums/showpost.php? p=425838&postcount=9
Conclusion: all models of NG900 with 13-pin CDC connector can use Clarion aftermarket CDC's and it's not only 625 but meny more. As for 9-3, with thousands of words typed here through meny topics and meny, meny young brains involved in that action we were not able to overcome CDC problem and to trick HU to accept anything other but original Saab CDC, which is very expensive as most of you already know.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Kupujem 9-3 2.2TiD - rabim mnenje - 13.09.07 12:58 Blaupunkti 100% znajo delat z original obvolanskimi komandami, potreben je le nakup adapterja, ki ga daš med radio in komande. Ta adapter je treba sicer ročno popravit, ker je narejen narobe (če imaš malce štromarske žilice si ga verjetno narediš kar sam) - konektor na strani volana ne paše na konektor od komand ampak na airbag. če pa odklopiš airbag (in na njega priklopiš radio), ti seveda sveti opozorilna lučka (10 minutni obisk pri Kop-Caru odpravi problem)...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Kupujem 9-3 2.2TiD - rabim mnenje - 14.09.07 16:26 Torej je varijanta, da zamenjam za Blaupunkta... No, dobro je vedeti!
Drugače me zanima če so ti motorji kaj problematični. Opel mi nikoli ni preveč vlival zaupanja... Predvsem mislim kako je s kilometrinami, ki naj bi jih tak motor delal. Ker npr. pri Vovlu, ko gledam V70 ima malo kateri 2.5 TD manj kot 200000 kilometrov, se pa najdejo tudi s 300+. Pa še kar delajo... Za Saab-e se spomnim, da svoje čase so bili tudi znani po trpežnih motorjih in veliko kilometrih. Opel pa? Predvsem me sedaj skrbi ravno ta razlika - Volvo ima Audi motor, ki je očitno precej trpežen in dela kilometrov...
Saab mi je pa bolj všeč pa se še konkretno za zgornjega je cena precej ugodna. Tako da...

No, prosim še kakšno na to temo. Radijo bomo že potem zrihtali!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Kupujem 9-3 2.2TiD - rabim mnenje - 14.09.07 16:46 Boris je napisal super članek na temo dizel motorjev v Saab-ih. Objavljen pa bo danes proti večeru ali jutri.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Kupujem 9-3 2.2TiD - rabim mnenje - 14.09.07 16:56 Uh, komaj čakam. Pa ravno ta pravi čas!

LP
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Kupujem 9-3 2.2TiD - rabim mnenje - 14.09.07 16:58 Hm, ne vem zakaj je podvojilo moj odgovor. No, če bo vse po sreči grem v nedeljo gledat avto in potem poročam!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Kupujem 9-3 2.2TiD - rabim mnenje - 16.09.07 14:16 No, kot sem obljubil sledi krajše poročilo o avtomobilu.

Zunanjost je res lepo ohranjena, razen spredaj na levi strani odbijača, kjer je par praskic, pa zadnji desni bok je bil nekam prislonjen, je manjša praska gor, in pa okrasna letvica je slabo fiksirana. Gume so videti praktično nove.

Notranjost je lepa, bež usnje, nobene praske ali česarkoli. Problem je, da ne deluje prikazovalnik od klime in pa glavni prikazovalnik je malo zmeden. TO bi bilo potrebno popravljat. Klima, pomik stekel, deluje ok. Avto lepo vžge - je bil hladen, ko smo prišli. Pa zvok je malo bolj kamijonski, ampak ni tako grozno, kot sem pričakoval ob pripovedovanju. Servisna knjiga ni poštemplana do aktualnih kilometrov, tako da to je minus. Je pa v motornem prostoru nekaj listkov od servisov, kjer se vidi kaj naj bi bilo narejeno ob različnih kilometrinah. Problem je, da ima avto le voznikov air-bag, čeprav v oglasu piše, da ima 4. To je glavni razlog, da se nisem odločil za nakup. Vse ostalo bi ob še malo nižji ceni spregledal, saj je avto res videti lepo ohranjen in prvi vtis je bil dober.
No, če kdo razmišlja o tem avtu, mu svetujem, da ga gre pogledat, ker je res lepo ohranjen in se mi zdi, da bi lahko bil dober nakup.

LP
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Kupujem 9-3 2.2TiD - rabim mnenje - 03.10.07 19:11 Sem danes gledal šše enega saaba 9-3, 2000 letnik, pa me zanima kako izgleda označčba na sedežih, da ima stranske airbage, ker na sedežih piše nekakšno opozorilo, da ima stranske airbag-e, ampak nikjer na naslonjalu pa ni videti nobene označbe , kot je to v drugih avtomobilih. Me zanima če je to normalno?
Pa zanima me, kako je s popravilom teh zmedenih displayev? Ali se to da zamenjat, pa seveda koliko približno stane menjava.
Ravno tako me zanima, če se da na osnovi VIN izvedeti kaj o servisni zgodovini. Avto je iz tujine.

No, za odgovore se priporočam!

LP
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Kupujem 9-3 2.2TiD - rabim mnenje - 03.10.07 19:21 No, že pred časom sem slišal (glede na to, da še nisem bil lastnik katerega od SAABov), da se ti zasloni konstantno kvarijo. Ampak, kot mi je pred dnevi razložil Einherjar, to sploh ni neka drama, saj gre baje za probleme s kontakti. če poznaš kakšnega malo boljšega električarja (morda že kak, ki TVje popravlja), naj bi to znal popravit. Tako nekako sklepam na podlagi pogovora z Einherjarom. In se mi zdi smiselno. verjetno od vibracij popustijo kontakti, ki so serijsko slabo zavarjeni.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Odgovor:Kupujem 9-3 2.2TiD - rabim mnenje - 03.10.07 21:52 Zasloni se kvarijo, popravilo pa ni tako enostavno. Problem je namreč v stiku med kablom (ki gre na display) in vezjem. Ta kabel je na vezje prilepljen s prevodnim lepilom, ki počasi popusti. Obstaja 101 "naredi sam" rešitev, ki pa prinašajo različne rezultate. Nov SID stane okrog 100 bivših kSIT, to znese nekje 400-500 ??
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal