Obiskovalci
Trenutno 3 gostje
Obisk skupaj: 237927247


Tuning - 22.07.08 10:49 Zanima me ali se kdo od saab mehanikov med drugim tudi ukvarja s tuningom.

Zanima me za saab 93se 113kw L.1999

Kaj takega:
http://www.nordictuning.com/main.php?tuning=9-3og&sub_page=1

ali

Klik!

Ima kdo kaj izkušenj glede tega ali priporočila?


Hvala
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Tuning - 22.07.08 11:02 To je čist klasičen čiptuning, solenoid pa skrbi za to, da si on the safe side. Tako zadevo (sicer doma spisano) imam na moji Alfi 155 Turbo, iz serijskih 186 konjev jih imam nekje dobrih 250. Dvignjen pritisk turbine, dvignjen pritisk goriva, rahlo spremenjena krivulja polnjenja (spool)...Solenoid pa prekine na 1,5 bar pritiska v sesalni cevi, gre pa zdaj ven in ga bo nadomestil manual boost controller.

Kar se tiče takih stvari: če so dobro spisane in če čip nima le golo dvignjenega boosta turbine (preprogramirani ukazi za wastegate), potem ni panike. Je pa dobro malce poznati karakteristike motorja, koliko zdrži. Kolikor vem, gre pri tebi za B205 motor, ki naj bi zdržal kar precej tuninga...

Edit: tudi tole branje ne bo za odmet - http://web.inter.nl.net/users/turbo-team-europe/ apc.htm Pri tebi bo imel kar nekaj vpliva na delovanje tudi APC.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Tuning - 22.07.08 13:07 Res je gre za B205 motor. Kje pa si zrihtal ta čiptuning, kdo ti ga je vgradil?
Koga mi svetuješ za to?
Jaz bi dal svojega v predelavo za tako zadevo, ker opažam na netu, da je ta avto zelo vzdržjiv za take predelave do neke meje.

kaj pa kop-car, delajo kej tuninge?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Tuning - 22.07.08 13:47 Najprej se pozanimaj še o karakteristikah čipa. Kaj je spremenjenega napram serijskemu? Nadalje pa je tako. Če je že v samem ECU oz. čipu narejeno vse, potem gre le za fizično menjavo čipa (v redkejših primerih kompleten ECU), to pa lahko narediš tudi sam (jaz sem) oz. ti v najslabšem primeru na pomoč priskoči kak avtoelektričar. V kolikor v čipu ni dovolj sprememb, boš moral skoraj zagotovo dvigniti pritisk goriva na regulatorju, ta postopek pa je odvisen od samega regulatorja. Bi ti pa v vsakem primeru svetoval obisk Kop-Car, že zaradi tega, da ti preverijo, v kakšnem stanju je motor. Če ugotovijo kake nepravilnosti ali obrabljenost, mogoče ni najbolj pametno na takem motorju povečevati moč. Jaz sem na Alfi pred menjavo ECU menjal glavno gred, komplet ležaje na njej, batne obročke, komplet tesnil, ter jasno jermen in šponerje (to na B205 odpade) ter olje.

Morda bi se veljalo obrniti še na naše srbske kolege SAABovce, ki mislim da imajo več izkušenj s tuningom SAABov kot mi.

Kar se tiče mojega čipa: spisan doma od enega znanca, sicer poznavalca za Alfa/Fiat/Lancia 2.0 turbo 16V motorje, tako da on tebi žal ne bi bil v pomoč.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Tuning - 22.07.08 13:53 Link na forum srbskih kolegov ki se ukvajrajo s predelavami SAABov
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Tuning - 22.07.08 15:31 Živjo,

Pravzaprav gre pri tem kot so že kolegi zapisali predvsem za čiptuning, saj kakor si izrazil željo. Jest osebno točno tega motorja ne poznam v detajle ampak mislim da si do 265 konjev lahko čisto varen, in ne bi smel imeti težav. Za kaj več pa boš moral že počasi ostale stvari menjat (sklopka ne zmore več, hlajenje ne dohaja , turbina ne dohaja ...)
Recimo moja najslabša izkušnja je bila ko smo navili 9-5, mislim da je bil letnik 99 iz 150 na nekaj čez 200 in se je po enem mesecu zgodila halvarija na obročku bata in je bilo treba menjat polmotor . Kera beda. Ampak še vedno osamljen primer po mojem mnenju.
Zdej glde tuninga pa imaš pravzaprav par možnosti. Ena je gotovo kot je Janez napisal, potem imaš komplet menjavo ecuja in pa preprogramiranje obstoječega.
Kolikor sem gledal za tvoj stroj, ga brez problema lahko spraviš samo s čipom na 220 konjev. Zanimiva zadeva je ppc od bsr-a, ki ti omogoča da povrneš motor v originalno stanje v parih minutah. In to sam, ne rabiš nobenega strokovnjaka, samo diagnostični port moreš znat najdet in kabel priklopit. Ta zadeva je kar zanesljiva, vendar malce dražja od ostalih. Pa zraven si daj gor še Optiflow intake, da bo motor lažje dihal .Če te zanima pa lahk prideš tudi pogledat kako deluje, ali pa ti probam pomagat še pri kaki neizpolnjeni želji

Poglej si še:
http://en.bsr.se/products/t468/

lp
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Tuning - 22.07.08 18:33 sam neki, a je to res, da je po tuningu tudi poraba manjša? vem nelogično ampak nekdo mi vedno zatrjuje, da je to res...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Tuning - 22.07.08 20:09 daleč največ o tuningu saabov boste zvedeli na cannonballforums-moderator Boost,ki je nekaj napiasl o bmw m3 aero.
največji problem B205 motorjev so oplovi bati in obročki,ki ne zdržijo saabovih temperatur v zgorevalnem prostoru.
sam sem imel 93 aero-motor B205R,kjer se mi je zgornji del bata do obročka dobesedno stopil,kaj več o tem vam lahko pove in pokaže edo9000, ki je sedaj lastnik tega vozila in je tudi delal generalno.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Tuning - 22.07.08 20:11 še neki slik
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Tuning - 22.07.08 20:48 Swiz je napisal:
sam neki, a je to res, da je po tuningu tudi poraba manjša? vem nelogično ampak nekdo mi vedno zatrjuje, da je to res...

Jaz sem se srečal s tem pojavom, sicer na c900 amak vseeno, po vgradnji APC-ja se mi je poraba znižala za cca 0,5 - 1 l. Jaz si to razlagam tako, da avta za doseganje enakih učinkov ni potrebno priganjati, do meje gre pa redkokdaj. Če bi ga stalno priganjal, bi bila poraba gotovo višja, ob zmerni vožnji pa je učinkovitost motorja boljša.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
. - 22.07.08 21:06 /
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
. - 22.07.08 21:14 /
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Zakaj je poraba lahko manjša po tuningu? - 22.07.08 22:02 Če smem dodati svojih 5 centov okoli porabe.

Če iščemo najnižjo možno porabo moramo voziti z čim nižjimi vrtljaji.
Če torej vozimo v režimu, ko je recimo potreben moment 100Nm, bo pri original sistemu tak navor razpoložjiv od npr. 3000 vrt/min, če pa je avto "optimiran" bo ta navor razpoložljiv že pri recimo 2500 vrt/min in dalje. Zaradi nižjih obratov torej poraba nižja.
Če bomo pa pri tem "optimiranem" avtu iskali maksimalen navor oz. moč pri 3000vrt/min bo poraba seveda višja.

P.S.:Nekaj se sicer spravljam pisat na podobno temo, a gre stvar počasi naprej .
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
/ - 22.07.08 22:24 /
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Zakaj je poraba lahko manjša po tuningu? - 22.07.08 23:16 Za 6. prestavo ne vem. Imam samo diagram za pet prestav. Hec.
Mislim, da bo tudi pri 70km/h poraba v 6. prestavi nižja. (Bom zbrskal tisti diagram vn, ga nekako spravil v digitalno obliko in zalimal sem.) Kdaj se zaradi prenizkih vrtljajev pojavljajo problemi (če sploh se) pri črpalkah in drsnih ležajih pa nimam niti približne ideje.

Turbo je napisal:

Pravzaprav se je pametno kdaj poglobiti v krivulje moči in momenta motorja in pogruntat optimalno točko. Nekako se ponavadi optimum odkrije okoli sečišča obeh krivulj, ker ima tam motor največ moči+navora glede na obrate.


Nebi preveč moril s teoretiziranjem (ampak se mi zdi da blazno uživam v tem), ampak to sečišče krivulje moči in navora dejansko ne obstaja. Oziroma se ga lahko postavi tja kamor nekomu paše. Razlog za to je skala osi na kateri je podan moment in moč motorja. (Obe krivulje lahko poljubno vlačimo gor in dol ter stiskamo po ordinatni osi!)

Dejansko je krivulja moči (oziroma navora) v diagramu (za moje pojme) nepotrebna.
Moč je namreč enostavno povedano produkt momenta in vrtljajev. (P=T*[2pi*n/60] T--> moment [Nm], n--> vrtljaji [min^-1]). (Če ne verjamete preverite na naključnem diagramu.)

Je pa izkoristek motorja pri max. navoru največji. Takrat se govori o optimalni! (ne pa najnižji) porabi.

Pa sorry za offtopic. (več v zgoraj obljubljenem članku)
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Zakaj je poraba lahko manjša po tuningu? - 23.07.08 00:43 Poraba pri nizkih obratih v visoki prestavi je nizka (samo) takrat, ko vozimo konstantno in brez pospeševanja. Za pospeševanje od 70->130km/h je še vedno bolje prestavit v 4., pospešit, pa pol vozit konstantno v peti/šesti (če je na voljo). "Zahodit" gas v peti pri 70km/h in zamorit mašino (pa naj ima 300Nm+ navora, vseen) in mislt, da si z vožnjo v 5. šparal, je pa bedarija.
Če pa voziš v področju največjega navora, takrat ni panike zahodit, pa se poraba ne poveča velik. Ampak po pospeševanju prestaviš in spet ciljaš na nizke obrate, dokler voziš konstantno.
Tuning ti poveča navor, ki ga potrebuješ med pospeševanjem, zato prej dosežeš hitrost, ki jo želiš, od tam naprej pa voziš pod minimalnimi obrati in šparaš.
Vse pa je odvisno od režima vožnje. Pri istem režimu z več konji in večjim navorom => manj časa za doseganje željene hitrosti => manjša poraba...ampak pri 50 konjih več je ponavadi tud noga težja, pa se podre ta trditev glede porabe
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Tuning - 23.07.08 07:22 Pa zraven si daj gor še Optiflow intake, da bo motor lažje dihal .Če te zanima pa lahk prideš tudi pogledat kako deluje, ali pa ti probam pomagat še pri kaki neizpolnjeni želji

Poglej si še:
http://en.bsr.se/products/t468/

lp



To bi pa rad videl, kako deluje. Se bova zmenila ob prilki ali pa mi pusti št. mobija, da te pokličem.
Moj mobi: 041 423 531 Matej
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
. - 05.08.08 17:45 /
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal