Obiskovalci

Obisk skupaj: 235835819


Cabrio in splošni 9-3 problemi - 14.09.15 14:11 Pozdravljeni!

Lastim si super ohranjenega cabrio 9-3 l. 2004 (enega prvih) 2.0t avtomatik s samo 80kkm.

Par stvari je, ki me precej motijo:

1) Podvozje pri zavijanju pri manjših hitrostih ali nagibanju (recimo če zapeljem na pločnik) poka. Tak kovinski *klunk*. Kar sem našel na to temo po netu je bilo da so počene vzmeti, ampak avto je bil pri Kopaču in niso našli nobene napake na to temo.

2) Zvočna zatesnjenost je slaba, zvok prihaja od zadaj. Občutek imam da streha ne tesni pri stiku s karoserijo povsem zadaj pri prtljažniku. Je kak način kako bi se to izboljšalo?

3) Zadnji par oken pri spuščanju spušča strašanski zvok - neke vrste cviljenje ko se plastika/guma na robu stekla spušča v režo in očitno tam drgne. Bi se dalo kaj takega namazati z glicerinom, ali ne?

4) Gretje ogledal ne deluje, tudi če imam gretje vklopljeno ogledala ostanejo hladna. Ali je možno da je model brez tega? Ogledala so drugače električno pomična (nimajo pa memory funkcije, električnega zlaganja in tistega "pogleda navzdol")

5) Avto zelo slabo požira bočne tresljaje/motnje. Pri vožnji čez luknje pride do tresenja levo/desno (ni veliko, ampak čuti se), medtem ko je gibanje gor/dol lepo dušeno. Občutek imam da je kaj s stabilizatorji, ampak pri Kopaču niso nič našli.

6) Oprijem čez ovinke je slab. Do sedaj so še vsa vozila, ki sem si jih lastil imela boljši "cornering" od tega Saab-a. Sklepam da je to povezano z drugimi težavami podvozja

Za vsakršen nasvet se priporočam.
lp,
B'
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Cabrio in splošni 9-3 problemi - 14.09.15 21:38 Pozdravljen.

Sem imel v uporabi 9-3 cabrio 1.9 tid,letnik se mi zdi je bil 2005.Prevoženih je pa imel okrog 180000 km.Še stari tip armaturke.

Moram povedat,da nekih strašnih znakov obrabe v notranjosti ta avto ni kazal.Gumbi so vsi delali,na treh gumbih je bil napis malo znucan.Nisem pa dobil občutka,da bolje da na kateri gumb sploh ne pritisnem.
V avtu ni škripalo tako da bi opazil oziroma,da bi me motilo.
Hrup med vožnjo se je v povečanem obsegu slišal samo v tunelih in podvozih,kar je pri platneni strehi normalno.Drugače je pa bil zvok na avtocesti pri recimo pri 130 precej običajen.Zapeljal sem se z njim tudi v avtomatsko avtopralnico in ni prišla skozi niti kapljica vode.Tako da tesnenje je bilo tudi ok.

Se je pa avto res precej zvijal in čutilo se je,da je težek kot svinec.Tudi pokalo je nekaj odspredaj na kratkih grbinah ampak to je sigurno imelo nekaj luft spredaj pri kolesih.Pomoje je bilo zgoraj v šalčkah,ko je amotizer prišraufan nekaj zjebano.Za gorske dirke ta cabrio ni najbolj primeren in niti ni temu namenjen.

V glavnem,ko si pri 180 kmh spustil volan,je šel ravno,tako da nekaj strašno narobe z njim ni bilo.

Hyundai Accent letnik 2005,prevoženih 60000,lastnik moj oče.
Vse zunanje kljuke od vrat so se že zlomile,smo zamenjali.Kar naenkrat nismo več mogli odpret prtljažnika.Ne z ročko iz kabine,ne z ključem ne z ničemer.Ker so se pri krajši vožnji po slabem makadamu prestavla cela prtlažna vrata in ključavnica ni mogla spustit,ker je vse španalo.Odprl na silo.Menjani že vsi amortizerji pa spet mastijo.Ležaji hrup v notranjosti.Smo zamenjali ležaje in je bilo pol vredu.Ampak hrup iz ceste je še pa zmeraj preglasen,kljub temu da je to avto nižjega cenovnega razreda.Poraba goriva ? Ma brezveze da sploh naštevam.Rajngla za kozlat.Ti pa verjamem,da je I 30 boljši avto.Moj sodelavec ga ima in ga ne more prehvalit.Samo tu pa tam je treba kaj prišraufat,da kaj vstran ne pade.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Cabrio in splošni 9-3 problemi - 19.09.15 12:14 Pozdravljen,

jaz ti lahko opišem zelo slabo izkušnjo s podvozjem na mojem 9-3 2.2 TID 2004. Tudi sam sem imel en kup simptomov glede zelo slabe vodljivosti. Tudi topotanja in tega da je avto na neravnih podlagah šel kar malo po svoje. Poleg tega je že malo močnejši bočni veter 1600 Kg težak avto premikal po mili volji. Tako da je vožnja postajala vse bolj nevarna. Skratka ne duha ne sluha o natančnosti in stabilnosti, ki sem je bil vajen prej. Skoraj da ne moreš verjet da je to SAAB. Omeniti velja, da je avto kljub omenjenim "posebnostim" šel na tehničnem gladko čez.

Zamenjal sem vse nihajne roke, spredaj in zadaj, končnike in notranje roke volana. Tudi optiko naredil na novo. Spet, na tehničnem gre gladko čez, na cesti pa še vedno vse narobe.

Imel sem na sumu, da je problem na subšasiji (mojstri temu rečejo most). Natančneje povedano: prednje nihajne roke in volanska letev so privijačene na subšasijo, slednja pa preko štirih velikih gumiranih puš na šasijo avtomobila. In te gumirane puše se postarajo, otrdijo, skrčijo. Tako da začne zadeva s časom plesat. Jaz sem te simptome opažal najprej na večjih strminah (večje sile), pozneje pa se je čutilo tudi pri manevrih naprej-nazaj + zavijanje na ravni podlagi. Nekako kot manjši preskok podvozja, kar čutiš na volanu.

Pri vsem skupaj je še najbolj moreče to, da je to težko diagnosticirat. Avto gre na tehničnem čez, nikjer ni nobene zračnosti... pa vendar... problem obstaja. To preprosto veš. Če bi želel videt zračnost subšasije proti šasiji, bi moral obe prednji kolesi skupaj (sinhrono) premikat s hidravliko, šasijo avtomobila pa držat pri miru. Potem bi se pa verjetno pokazalo a zadeva pleše ali ne. Takega testa pa žal ni na voljo.

Kakorkoli že, avto sem 2x peljal h Kopaču, da so mi zadevo (subšasijo) privili. Prvič nisem bil zadovoljen, v drugo pa so jo privili skoraj "na mrtvo" in od takrat naprej nimam več problemov s tem. Avto je spet natančen in stabilen tako da ga je užitek vozit. Če se mi pa taki simptomi še kdaj ponovijo, bom sigurno dal zamenjat puše z novimi.

lp
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Cabrio in splošni 9-3 problemi - 21.09.15 14:57 Pozdravljen,

sam imam praktično enakega, le enkrat več kilometrov kljub temu opisanih težav s stabilnostjo vozila nimam. Lahko pa komentiram naslednje:

ad 1)
tudi sam opažam podoben klopot v podvozju, pri čemer samo pri prednjem levem kolesu, če zapeljem na kakšno neravnino ali makadam. Obe prednji vzmeti in povezave stabilizatorjev sem že menjal, pa ni nič drugače. Verjetno pa je pojasnilo člana saablasts najbolj ustrezno, in je odgovor tudi na ostale težave.

ad 2)
zvočna zatesnjenost je v osnovi dobra, res pa z leti napetost strehe popusti, in začne na stikih ropotati. Je pa možno, da šum prihaja zaradi slabega naleganja zadnjega tesnila strehe na karoserijo. Zadaj se namreč streha z ničemer ne zatakne v polico (mislim da se je pri prejšnjem modelu), temveč se je le dotika. Med streho in karoserijo je tesnilo, ki pa z leti otrdi. Meni so nalepili gor dodatno tesnilo, in streho nekoliko nastavili, tako da je b.p.

ad 5)
na bočnih tresljajih (neravninah) je avto dokaj tog, tako da to ni nič narobe... če seveda prav razumem

lp
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Cabrio in splošni 9-3 problemi - 21.09.15 21:30 Hvala za predloge in izkušnje!

Kar se tiče zvočne zatesnjenosti, vem da je v tunelih in podobno zaradi platna precej slabše (sem imel prej tudi eno staro miato), ampak morda je res tako kot piše viggen.
Namreč v avtu povsem normalno slišim dve osebi, ki stojita za vozilom, če pa stojita ob vozilu, pa je zvok že precej bolj dušen. Bom preveril kar sam, morda podložim kakega 0,5cm EVA pene, pa bom takoj vedel pri čem sem.

Kar se podvozja tiče, ne vem kako bi opisal bočne tresljaje, ampak če grem čez luknjo mi zatrese sedež levo desno, tresejo se tudi šipe in prav lepo ropotajo po plastiki/gumi. Vsekakor se mi ne zdi da je "dizajn" tak.
Avto gre po avtocesti povsem ravno, tudi močno zaviranje je povsem v ravni črti, kar je impresivno.

Študiram da bi avto peljal k Vargalantu v Sinjo gorico, tam so baje specialisti za podvozje.

Da cabrioti v splošnem niso za gorske dirke mi je tudi jasno, ampak vozil sem tudi recimo škodo favorit (pa še kopico mazd, ampak tiste so narejene za ovinke), pa je letela čez ovinke bolje.
Mi je pa smešno, ko lahko z hyundai i30 grem konkretno hitreje v vsak ovinek, pa ima ta avto precej slabo podvozje (zelo se nagiba).

Morda je problem tudi v gumah, ki so Kumho ECSTA(nekaj - SPT?). Delujejo mi zelo trdo, v primerjavi z Conti Premium Contact 5.

Me pa zanima, če ima kdo kako idejo kaj bi bilo z gretjem ogledal? Oprema vozila je sicer linear, a je oprema skoraj vsa (manjka samo Xenon, električni sedeži in sklopljiva ogledala ter Navigacija/Premium audio sistem). Varovalka ni šla. in gretje v osnovi deluje (vsaj na zadnjem steklu). Mogoče so pa samo gremlini
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal