Obiskovalci
Trenutno 3 gostje
Obisk skupaj: 235827451


Dodatno gretje? - 28.01.16 22:46 Pozdravljeni. Torej, nekako ne znam razvozlati pomena tega simbola:



Nekaj sem prevajal iz švedščine, da je to dodatno gretje motorja pod določeno zunanjo temperaturo.
To se mi je danes prižgalo po 20 minutah vožnje (motor je že bil ogret), pa tudi zunanja temperatura ni bila pod 8 C.

Pozna kdo filozofijo delovanja tega?


Iščem angleški manual, vendar kar je na spletu, je samo za us verzijo (samo bencinarji).
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 29.01.16 08:43 Talno gretje
Koliko so te prišli stroški uvoza?
Čestitke za novo makino in da ti bo dobro služila
Pa kašno slikco ob priliki nalimaj
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 29.01.16 17:02 To je pomožni dodatni grelec na gorivo (webasto),v tvojem primeru grelec znamke Eberspacher.

Kateri letnik je avto ?
Čestitam za nakup.Koliko sem razbral iz armaturke je to TTID 132 kw ?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 29.01.16 18:50 Talno gretje, ta je dobra
In ta webasto se prižge tudi če je motor ogret na delovno temperaturo ter zunanja pade pod 8 ali 9, je to pravilno?
Sem malo pogledal po nmeniju in sem našel nastavitev, da ga ročno prožiš -nastaviš uro.

Avto je 9-3 sedan 2010 aero ttid aut.

Prevoz iz Stockholma in dmv sta pe stala 2k€. Vse skupaj še vedno dosti ceneje kot pri nas.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 29.01.16 23:03 Hvala za čestitle.

Sem si malo prebral o Eberspacher, hvala @melhi.
Se mi pa zdi, da pri +8 stopinjah ni potrebe po dodatnem ogrevanju. Jaz bi znižal na +3 ali 4 če se kako da.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 30.01.16 00:26 Kako vem, ali imam Eberspacher?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 30.01.16 09:23 Če imaš tovarniško vgrajen grelec,potem to najhitreje opaziš,da se motor kar hitro ogreje in lučka v armaturi se prižge.(simbol ogrevanja z številko 2),tako kot je to razvidno iz slike od jean-ovega avta.

Da pa je to grelec od proizvajalca Eberspacher pa se ve po letniku in tipu motorja.Saab automobile je v 1.9 motorje in še nekatere druge vgrajeval Eberspacher.

Grelec ni bil v serijski opremi ampak samo opcijsko po naročilu.Razen za skandinavski trg,kjer je skoraj nepogrešljiv.

Služi kot pomožni grelec,da pomaga ogreti motor do delovne temperature in posledično tudi hitrejše gretje kabine.Ta opcija deluje popolnoma avtomatsko in se ne da nastavljati nič.Razen popoln izklop z tech2.

Grelec pa lahko deluje tudi kot parkirni grelec,kjer z pomočjo timerja sam določiš čas vklopa grelca pri parkiranem vozilu.To je bilo pa tudi za skandinavski trg opcijsko za doplačilo,tako kot za druge trge.

Ti 1.9 motorji imajo kar dober izkoristek in zato ne proizvajajo neke strašne odvečne toplote,zato ta pomožni grelec.Škoda ,da zadeve niso vgrajevali serijsko,ker bi bilo skoraj nujno,da bi ga.Ker ta motor rabi dolgo da se ogreje.Razen če ga že hladnega v obrate nateraš.Ti grelci delujejo zelo blagodejno za motorje in podaljšujejo njihovo življensko dobo.Saj veste,manjša obraba materialov pri ogretem motorju.Čim hitreje se ogreje bolje je.Zato naj vam ne pade na pamet,da bi ga zaradi morda pol litra večje potrošnje dali izklopit.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 30.01.16 14:42 Na SID-u sem videl opcijo nastavljanja timerja, sem pa prepričan, da pri moji 1.9 9-5 tega grelca ni.

Najbrž pa ni nek problem grelec naknadno vgraditi, če ga dobiš skupaj z elektroniko od kakega drugega avta, ki gre za dele (+poročiti preko Tech-2 ti ga mora mehanik); bom pozoren, če bo kje opcija to dobiti.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 30.01.16 16:35 Predvidevam,da si ti na sidu videl napis alarm in zraven ura za nastavitev.To ni to.To je v bistvu nastavitev zvočnega alarma,če recimo malo zadremaš ali želiš,da te ob določeni uri opomni na nekaj.Vklopi se zvočni signal,ki se oglaša isto kot za nepripet varnostni pas.

Če bi tvoj 95 imel grelec in še opcijo parkirnega grelca z nastavitvijo časa vklopa,bi na sidu našel opcijo z napisom BLOCK HEATER,če je meni nastavljen na angleški jezik.Če pa je na nemški pa bi pisalo STANDHEIZUNG.

Če se želiš fizično prepričat,če ima tvoj avto grelec,odpri haubo in videl ga boš na požarni steni montiranega.Na desni strani v smeri vožnje spodaj tam ko je veliko prostora.Ali pa poglej v škatlo od varovalk,ki je pod haubo.Če je varovalka št 5, 15A noter.Če je ni, ni grelca.

Če ima vozilo grelec,ki opravlja samo funkcijo pomožnega grelca,potem se da zadeva predelat za sprejemljiv denar,da deluje tudi kot parkirni grelec.Block heater timer se z tech 2 brez težav doda v SID,oziroma se ga vklopi z njim.Fizično je treba montirat še električno obtočno črpalko za antifriz in neki modul se dodatno montira,se mi zdi.

Se pa da grelec tudi montirat čisto na novo in neodvisno od sida in elektronike od avta.
Se ga pa da zmontirat čisto na novo tako kot da bi bil original iz tovarne.Nastavitev timerja preko SIDA in popolno avtomatsko delovanje v funkciji pomožnega grelca.
Samo stane pa to okrog 2000 eur.
Je pa to super zadeva kdo ga ima montiranega.

Grega te malo zebe v tem avtu prvih nekaj kilometrov,ko je zunaj minus ?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 30.01.16 18:02 Ja, prvih nekaj km je mraz in čakati moram, da se delovna temperatura motorja dvigne, preden konkretneje pohodim stopalko. Tudi tiste oranžne lučke na sliki zgoraj, nisem še nikdar videl; edino tista možnost nastavljanja alarma mi ni šla v račun; zdaj vem.

Rabljen grelec+elektronika in ostalo+montaža (iz kakega 9-5, ki gre po kosih) bi po moje prišla manj kot 2.000?

Thx.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 30.01.16 19:36 Kaj 2000€ bi ti dal za webasto ki pri saabu odkrito povedano spolh nena bogve kaj deluje??
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 30.01.16 20:38 marko01 je napisal:
Kaj 2000€ bi ti dal za webasto ki pri saabu odkrito povedano spolh nena bogve kaj deluje??
To si pa čist napačno razumel Zanima me kolk bi to koštalo, in domnevam, da mnogo manj kot 2 jurja Ker si v fohu - kolk bi blo?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 30.01.16 21:01 Taki poseg se ne splača, če bi pa že dobil dele iz razbitega bi pa moral menjati pol avta...

Samo primer glede učinkovitosti grelca na Saabu:

Saab 9-3 ttid nastavljen ob 6.00 ob 6.20 komaj kaj toplote v vozilu.

Touareg: ista zadeva vroče kot v savni...

Če ga pa avto že ima noter pa defenitivno ni slaba zadeva da se razumemo ampak naknadno montirat je pa izguba denarja.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 30.01.16 21:43 Webastovi grelci so boljši od Eberspaherja.Potrebujejo manj vzdrževanja.
Če Eberspacher na saabu že slabo dela,je grelec potreben servisa,ki pa tudi ni tako poceni.Gospod Kamenik ima sevis za Eberspacher v kraju Socka blizu Celja.Pa te obtočne črpalke se zmantrajo.In te so v večini primerov krive,da z obrabo ne zmorejo več tako učinkovito potisniti vode okrog po sistemu in do grelca v kabini.

Vglavnem pa je tako.Če dela vse 100% ok in je grelec dovolj močan,mora zagret tudi saaba do savne.Problem je da je ta grelec do 2000 ccm prostornine motorja in 1.9 je že blizu njegove zgornje meje.Pol še pa ne dela vse stoodstotno pa zgonjena obtočna črpalka in pol je tudi gretje bolj slabo oziroma čas gretja se podaljša in s tem poraba goriva in praznjenje akumolatorja.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 31.01.16 14:47 jest sm gretje dal izklopiti, ker ni možno prestaviti temperature, ko se izklopi. se mi je poznalo pri porabi skoraj 1 liter, res pa je da sedaj avto rabi velikoveč km da se ogreje. drugače mi je žal da ga ne morem uporabljat, vsaj ko na mestu parkiran stojiš
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 01.02.16 09:40 No pa še en komentar na tale grelec. Sam živim tik ob AC. Itak se moram z avtom spraviti takoj na avtocesto, našopat motor na 2500 obratov in tako se ogreje tudi brez grelca zelo hitro. Z grelcem se mi avto ogreje v 6 minutah, brez pa v 8. Edina stvar, ki sem jo opazil ob vklopljenem grelcu, je višja poraba za skoraj 1 liter.
Glede obrabe motorja: večina teh mašin se vrti v vozilih, ki nimajo grelcev, pa še nisem slišal za kakšne probleme s prehitro obrabo. Ti motorji zdržijo še pa še...

Je pa potrebno paziti na termostat, ki rad odpove pri teh motorjih. Če je termostat slab, kar ni redko, se motor res počasi ogreje. Menda nekateri rešujejo težavo s termostati pri teh motorjih tako, da v cev z vodo porinejo termostat od katrce (ki stane 5€) in ki v cev lepo sede, tako se izognemo potrebi po zamudni menjavi originalnega termostata, ki tudi ni poceni.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 01.02.16 14:47 Nihče ni rekel da bi kdo imel probleme z prehitro obrabo.
Pa škodil še tudi nobenemu ni.Prej koristil.
Ti ki začneš vožnjo skoraj takoj na AC ga res ne rabiš.
Poskusi avto zaštartat in ga pusti laufat.Z in brez grelca v prostem teku.Če je grelec BP bo razlika velika.Samo ne zdaj ko je 20 stopinj.Ko bo minus.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 01.02.16 15:00 melhi je napisal:

Poskusi avto zaštartat in ga pusti laufat.Z in brez grelca v prostem teku.Če je grelec BP bo razlika velika.Samo ne zdaj ko je 20 stopinj.Ko bo minus.


To se pa strinjam, mestna nežna vožnja ali pa na mestu se ta motor precej časa segreva.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 01.02.16 21:02 Grelec deluje samo takrat, ko je lučka prižgana, ali vedno ob hladnem vžigu ne glede na zunanjo temperaturo?
Imam občutek, da se ta bistveno prej ogreje kot prejšnji (1.9 tid).

//je pa lušna igrača tale ttid z avtomatikom
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 02.02.16 10:33 Sicer je malo iz teme, ampak lepo bi bilo izvedeti, kako si kupil avto tako daleč na Švedskem. Kako si organiziral prevoz in podobno. Je tam zgoraj res toliko cenejša roba, da ima vse skupaj smisel ?
Hvala in veselo vožnjo.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 02.02.16 13:46 To pa tut mene zanima za v bodoče, hvala če se ti bo dal spisat na kratko ;D

Uživi v novi mašini
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 02.02.16 16:27 Tole mi je že pred časom poslal kolega k živi gor, več bomo pa iz prve roke zvedl...

http://www.blocket.se/hela_sverige/bilar?q=saab&cg=1020&st=s&l=0&cb=32&ca=15&sp=1&w=3

aja pa cene so v kronah tko da deliš z cca. 10...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 02.02.16 16:38 Švedska dražba. Zdaj pa čist odvisno kje se cena ustavi. Za mojega ni bilo veliko zanimanja, mislim da so mu krivico delale obupni pokrovi na zimskih feltnah, zunaj ni bil opran, pa še slikan iz čudnih kotov in so vozilo vizualno popačili. Notranjost je pa zelo lepo ohranjena - na podlagi tega sem se odločil in ponudil ceno.

Sem gledal volvo v60, pa gredo cene na dražbah kar visoko, primerljive našim na a.net.

Prevoz sem sam našel -uporabil google. Lahko bi bilo precej ceneje, samo med novoletnimi prazniki ni bilo veliko izbire.

Najceneje bi dobil za 600€ od prevoznika iz NM, ki tja gor vozi adriine mobilne hišice, samo je imel furo šele konec januarja.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 02.02.16 20:41 Hudo. Spredi lampe zadaj kljuka pa gremo v sneg.

http://m.blocket.se/stockholm/ SAAB_9_5_Aero__ev_Byte__64562797.htm?ca=15&w=3
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 02.02.16 21:01 Jean je napisal:
Grelec deluje samo takrat, ko je lučka prižgana, ali vedno ob hladnem vžigu ne glede na zunanjo temperaturo?
Imam občutek, da se ta bistveno prej ogreje kot prejšnji (1.9 tid).

//je pa lušna igrača tale ttid z avtomatikom



Če lučka za dodatno gretje ne sveti potem takrat tudi grelec ne kuri.Ko je v procesu kurjenja sveti,ko izpihuje neha svetit in ko ni v funkciji ne sveti.

Če je zunanja temperatura višja od določene za vklop grelca,se grelec ne bo vklopil.Mislim da je to 8 stopinj.Nisem pa ziher.Mogoče je ta temperatura celo višja in ni nujno,da je pri vseh modelih in letnikih in tipih motorja enaka.Mogoče se pa pri tvojem,ki je 2011 to da nastavljat.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 02.02.16 21:02 Ha ha, tako se nisem že dolgo nasmejal, ko gre zadeva ćez prevajalnik.
Nokian pnevmatik z žebljički, spredaj in zadaj, alu platišča 16 ". Kupil zima 2014
Sem imel psa v avtu. Izmenjava ev za motorno kolo, ATV ali ladjo, da bo zanimivo.

Skratka, če ima kdo ladjo lahko zamenja. Prava priložnost.
Sploh sedaj,ko se približuje sneg in led. Prav rad bi testiral ježevke.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 03.02.16 11:15 Pri nakupih iz .se pazite na kilometre - 1mil = 10km
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Dodatno gretje? - 09.02.16 21:10 Družba hvala za vso obrazložitev.

To dodatno gretje bo kar ostalo, je prav super zadeva. Sem malo testiral Park heater in se avto lepo ogreje. Res da ni prave zime, upam da bo tudi pri -10 bolje to kot nič.

Ne bom se sekiral za večjo porabo, udobje tud nekaj stane
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal