Obiskovalci
Trenutno 5 gostov
Obisk skupaj: 236308343


Avtomatski menjalnik - 02.06.10 23:13 Pozdravljeni.
Imam vprašanje glede avtomatskega menjalnika AISIN AF33 5 stopenjski (možnost ročnega pres.)
Lastnik sem Opel Signuma 2.2 dti z omenjenim avt. menjalnikom.
Problem se je pojavil takrat ko sem na servisu menjal olje v menjalniku, takrat je vse šlo narobe. Avto cuka pri prestavljanju v višjo in zakoplje pri prestavljanju v njižjo prestavo.
Ko se avto zagreje je stvar vse slabša. Peljal sem ga na servis da bi odkrili napake, vendar sodeč po njihovem, napak ni, in jo neznajo ugotovit. Olja je dovolj, ne smrdi, ni zažgano, je lepe barve, vendar problem obstaja.
Avto ima 160 tkm, motor dela brezhibno, brez porabe olja vode ali katerekoli druge tekočine. Poraba se je povečala 6l na 8l po menjavi oz. odkar se je pojavil problem s menjalnikom.

Eni dvomijo na to da je treba senzorje menjat, drugi pa da je treba celoten menjalnik, :blink Vem pa da trenutno ni možmo ugotoviti nič ker nobena od kontrolnih lučk ne sveti.

Prosim Vas da mi pomagate s svojimi mnenji in izkušnjami, ker nebi rad še bolj zj.... menjalnik.

Hvala in LP vsem ...

Enzo
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 02.06.10 23:23 Je v menjalniku zagotovo pravo olje?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 02.06.10 23:29 Boris je napisal:
Je v menjalniku zagotovo pravo olje?

No to je pa vprašanje za mil. € katerega sem jim zastavil tudi jaz, vendar, odgovor je bil afirmirajoč , samo nobene kantice olja nisem dobil, nisem ni iskal vendar bi mogel dobit.

Ali se da preverit če je tapravo olje not?!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 03.06.10 11:26 Priporočam, da pokličeš mojstra Dolinarja-specialista za avtomatske menjalnike. 030 694581
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 03.06.10 14:31 Bom poklical, vendar, zelo rad bi ugotovil če je not tapravo olje, pol bi servis na katerem sem menjal olje priskrbel za popravilo oz. nov menjalnik.

Pomoje bi mogla bit kakšna fora za ugotavljanje ustreznosti olja.....
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 31.01.12 12:56 robi je napisal:
Priporočam, da pokličeš mojstra Dolinarja-specialista za avtomatske menjalnike. 030 694581

@enzo je napisal : Bom poklical, vendar, zelo rad bi ugotovil če je not tapravo olje, pol bi servis na katerem sem menjal olje priskrbel za popravilo oz. nov menjalnik.

Moje vprašanje za: @Robi, @Enzo
na mojem SAABu 9-3 2.0t ; zadeva avtomatski menjalnik z oznako proizvajalca: AISIN AF33.
Tehnična dokumentacija predpisuje zamenjavo olja pri 120k., toraj zmenjati ga moram.Pazi, menjalnik mi deluje 100% super.
Po internetu sem pobrskal; našel ogromno, ogromno = preveč, različnih mnenj glede zamenjave olja. ( od negativnih,pozitivnih do strašljivih,da menjalniki po menjavi olja več ne delujejo tako kot je potrebno., da so jih servisirali ...... itd.)
Sedaj sprašujem Vaju ( lahko-zaželjeno pa, da dajejo komentarje tudi ostali forumisti z izkušnjami), ki sta na SAAB forumu zadnja obravnavala to temo. ( PLS )
Kaj je z zamenjavo olja, na kaj je potrebno paziti,...., kje pa je ta mojster Dolinar.
Hvala
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 31.01.12 13:36 Živjo vsem.

Že nekaj časa je od tega k sem avto prodal in pred tem sem menjalnik poštimal.
Tako je bilo:
Olje ki je bilo v menjalniku sem sam zamenjal novim MOBIL 1 atm oznake natančne se ne spomnim. Šlo je cca 12 litrov olja (delal sem flushing). Olje je bilo zažgano ker je hladilna tekočina ki je po krivdi hladilnika stekla v menjalnik in naredila dar mar.
Model sem naredit: Čiščenje wandlerja, krmilne plošče; hidravlični ventil; ter celotnega menjalnika, Ohišja.
Avto sem peljal gospodu Silvo Aleš iz Mengeša. Popravilo je trajalo kar nekaj časa zato ker sem vsakega "samoimenovanega" majstora kontaktiral, pa so me glatko zavrnili, češ da so to menjalniki ki jih oni ne popravljajo.
Popravilo 1000€ za menjalnik + 100€ za haldilnik.
Dobil garancijo na menjalnik in avto prodal.
Sedaj ne kupim več (tudi če mi šenkajo) rabljen avtomatik , zato ker se po izkušnjah vseh poznavalcev menjalnikov v slo in tujini, v 4 mesecih zanimanja in iskanja, OLJE V MENJALNIKU MENJA NA 50-60 tkm!!!!!!!!
Prav tako se menja filter. V menjalniku af33 je filter v drobovju in se ga brez predhodne zmontaže ne da zamenjati. Takrat se dela flushing sistema pri vgasnjenem vozilu. To delajo mehaniki ki popravljajo avta in avtomatike in ne TRAKTORJE kot pri nas.
Problem je ostal pri 2-3 prestavi, kar je predmet drugega popravila. Ohišja ventila na krmilni plošči.
V sloveniji pridno računajo 1500€ za popravilo krmilne plošče (za at33) v angliji sem jo naročil NOVO z poštnino za 500€. Vgradil za 50€. Toliko o iznajdljivosti.
Mislim da je zadeva kot pri mašinah. Bolj frišno je olje, manj svinjarije se nabira na ohišju, wandlerju in krmilni plošči, filterju. Prej se menja dlje bo trajal. TO JE VSA FILOZOFIJA.!!! SREČNO.
če boš še kaj potreboval, kr napiši.
LP
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 31.01.12 14:26 Proizvajalec napiše daljši interval (nekatere znamke celo navajajo, da se avtomatskega menjalnika ne servisira in olja ne menja nikoli), da v katalogu lahko navede nižje stroške lastništva (cost of ownership). Saj, čez garancijo dobo bo verjetno prišel tak menjalnik, potem jim je pa itak fino, če lahko služijo na tebi s popravili. Če imaš avto za dlje časa, je bolje menjati olje v menjalniku pogosteje.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 31.01.12 14:43 Če sam zamenjaš olje v menjalniku, ga ni junaka da bi ti dokazal katero olje je noter. Jaz sem zahteval da mi servis dokaže da je to njihovo olje not ki sem ga plačal in so gledal v tla. To je nemogoče v SLO. Edino v tujini z kemično analizo, to bi znalo biti drago.
Ti kr menjaj na 50-60 jurjev pa bo menjalnik lavfal sto let. Pa hladilnik vode preglej. Če je star raje zamenjaj da nebo strošek iz 100€ zrasel na 1500€.

LP
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 31.01.12 15:10 @enzo
enzo je napisal:
Živjo vsem......
....OLJE V MENJALNIKU MENJAJ NA 50-60 tkm!!!!!!!!
Prav tako se menja filter. V menjalniku af33 je filter v drobovju in se ga brez predhodne zmontaže ne da zamenjati. Takrat se dela flushing sistema pri vgasnjenem vozilu. To delajo mehaniki ki popravljajo avta in avtomatike
LP

===================
Hvala za odgovor,
no če sem prav razumel, bom povzel:
-Menjava olja je obvezna !!!, O.K. to imam namen !
-Kaj pomeni, menjava filtra, ki je v menjalniku brez predhodne zmontaže ? ... sneti menjalnik in ga razdreti ?
-Menjave olja v avt.m. naj ne opravlajo serviserji SAAB, temveč specialisti za avtomatske menjalnike ???
-V tujih forumih sem zasledil, da je nekje v notranjosti menjalnika magnetna ploščica, ki ščiti menjalnik pred opilki oz. kovinskimi deli. Je to res ?? , tudi to je baje potrebno ob menjavi preverjati. Kje v nostranjosti je to ?
-Za olje sem dobil že info: menjalniki : Asian Warner 55-50SN in AW55-51SN = AF23/33 oz. Volvo AW55 oz. GM 5-speed code M09 , uporabljlajo izključno olje ali JWS3309-Toyota; Mobil ATF 3309 ; ali SAAB 33309 ; ali GM9986195
@enzo : Če imaš čas mi pls odgovori

p.s.
Butasto od mene, da sprašujem po forumih, istočasno pa pišem, da sem v kontaktu z avtoindustrijo.
Ja to je pa tako: poslovno, ko pridem na sestanek v neko avto tovarno, (ki pač ni SAA ) si ne morem in ne smem dovoliti in daviti ljudi z mojimi privat vprašanji. Slej ko prej bi prejel odgovor, " Ja kupi si našo blagovno znamko, pa .....bla, bla,..itd.. Eden od primerov : Pri Fiatu v Cassinu ( jug Italje ) sem moral SAABa pustiti 2km vstran od glavne portirnice,......pa saj v Torinu ni bilo nič drugače.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 31.01.12 15:19 Sej to je namen forumov, da vprašaš kar ne veš
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 31.01.12 15:31 Filter pri tem modelu je majhna plasticna skatlica v drobocju menjalnika.
Lahko ga menjas ampak bos mogel sneti menjalnik cca 600€.
Menjavo lahko dela kdorkoli. Servisa sem se izognil zaradi cene in malomarnosti.
Jaz bi delal menjavo kompletnega olja in ne samo 3 litrov iz ekspanzijske posode 3 litre ki ti na servisu menjajo. Ker drugace ne znajo zamenjajo od 10 litrov samo 3 menjalnik tako dobi le 30% novega olja kar sevede ni dosti. Premisli koliko se to olje mora znucat da gre cez cel menjalnik. Menjalnik je zelo vroc pri delovanju in rabi novo olje ki ga pravilno maze.
Pejt v italijo v pri servis "cambio automatico" pa vprasaj. Vsi v italiji dobovajo eno vrst olja ki je dobra za vse menjalnike. Sem bil tja in videl kako fantje rihtajo svoje avtomatike.
Dvigne avto in v menjalnik od spodaj porine cevko gliboko v menjalnik.
V stroj ki poriva olje da 15 litrov novega olja ki po urce krozi skozi sistem.
Na koncu dobi ociscen menjalnik in filter. Doda novo olje in to je to.
Tak spas pride 200-300 €. Ista cena zamenjave olja na pooblascenem servisu samo tam zamenjajo le 3 litre. Tako spravi vso svinjarijo iz menjalnika in wandlerja ki je na servisu brez zmontaze ne more.
Jaz bi sel cez mejo. Placam 300€ in mam mir 50 tkm.
Navsezadnje to in ni tak strosek za vzdrzevanje menjalnika.

Magnetne ploscice nisem zasledil. Majstor da mocen madnet pri spodnji luknji ko gre cez postopek tako da sigurno spravi vse ven.
Opilki kot taksni niso tolk grozn problem kot hladilna tekocina ki odlima kumplunge kot znamko na pari.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 01.02.12 07:58 Vsem, ki imate avtomatske menjalnike, in niste do sedaj nič vedeli o njihovem prevetivnem servisiranju.
Prejel sem odgovor od dolgoletnega uradnega SAAB serviserja, ki še danes (še vedno) opravlja vse SAAB servisne storitve.
Odgovor je zelo podoben, tistemu , ki mi ga je dal @enzo ( toraj enzo - hvala ).
Cop. origal pisanja:
Hallo Herr Korse
Wenn das Getriebe Öl nicht verbrand ist oder sonst eine optische Verschmutzung aufweist
Is es ausreichend die 3.5 Liter zu wechseln.
Arbeitsaufwand ohne Getriebe Öl 79 Euro ink.MwSt.
Die Viskosität verbessert sich dadurch.
Wenn das Getriebe wie oben angeführt solche Verschmutzungen hat kann man nur durch spuehlen mit frischen Öl Vorgehen und das mehrmals.
Kosten mit spuehlen ca je nach Vorgang ohne teile 200 Euro ink Mwst.
Po slovenko ( kratko ):
-menjava se najprej prične z osnovno menjavo 3,5 litra.
-izgled oz. stopnja "izžganosti" oz. istrošenosti olja nam bo pokazatelj ali zadostuje menjava 3,5l ali je potrebno temeljito "pranje" in zamenajva vseh 7,2 litra.
( cene so razumljive saj so € tudi pri nas )
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 01.02.12 10:36 Ker bo moj naslednji Saab avtomatik, so tole uporabne informacije. Hvala.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 01.02.12 11:06 Evo, človek je napisal kako naj bi potekala stvar. Jaz sem bil v kontaktu z gospodom ki je glavni serviser v evropi za AISIN WARNER v nemčiji.
Vse mi je razložil in to kar mi je razložil sem tudi videl na lastne oči v italiji kako servisirajo mercedese, aston martine, ferrarije, audijeve DSG, in ostale.
V pogovoru z strokovnjaki in ljudmi ki cel življenje popravljajo avtomatike sem zavzel stališče da je OLJE V AVTOMATIKU TREBA MENJAT NA 50-60 tkm IN NE SAMO 3 LITRE TEMVEČ KOPLET OLJE. To zakaj v Sloveniji prodajajo "moda za ledvice", bom težko razložil.
Vsak ma svoj način dela katerega spoštujem. Saj noben nobenega ne sili v popravila in servisiranja. Sam si izbiraš majstre in način dela ki na koncu vse lepo plačaš.
To je to.
Fantje, pazite kaj kupujete. Sam sem se že opekel, pa se bil pri dveh pooblaščenih servisih kjer so mi 100% zagotavljal da je vozilo tako kot menjalnik 100% OK za kar imam potrdila. V sloveniji lahko menjam le olje in filtre, za ostale stvari pa tujina. Thats it. Lp
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 01.02.12 11:30 @enzo
očitno sva odprla temo,ki bo marsikateremu pomagala oz. razsvetlila pojem. Kako prevetivno servisirati avtomatski menjalnik.
Obadva sva pa istega mneja : bolje preventiva kot kurativa. To pomeni pri avtomatskem menjalniku vedno temeljit preventivni servis.

Našel sem pa na nekaj naslovih zanimive informacije:
za hišne oz. garažne serviserje bo ta:
http://www.2carpros.com/articles/how-to-service- an-automatic-transmission
ali
http://www.autoextrem.de/showthread,t-190245.htm
in za profi delavnice bo ta:
http://www.automatikoelwechselsystem.de/

Tako, delo, ki sem ga začel "tema o preventivnem servisiranju avtomatskih menjalnikov" in na tem naslovu http://www.saabslo.com/index.php? option=com_simpleboard&Itemid=53&func=view&id=15639&catid=21 ; s tem postom tudi zaključujem, tudi @enzo je nam je lepo predstavil zadevo-hvala. Odločitev na podlagi teh postov ali boste v bodoče vozili avtomatik in kako jih boste servisirali pa je vaša. Jaz za sebe vem: temeljiti preventivni servis in vozil ga bom še naprej.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 01.02.12 11:33 Ja. Se strinjam.
Slike lepo opisujejo potek. Sam nemško ne znam dovolj dobro da bi se poglobil v potek.

Mislim da je 200€ na 50-60 tkm oz na cca 3 leta zanemarljiv strošek za vzdrževanje
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 12.12.17 16:20 kako oz kdo vam menja olje v avtomatskem menjalniku aisin in na koliko kilometrov? Zdi se mi da ga je potrebno precej pogosteje kot je v tovarniški specifikaciji.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 12.12.17 17:03 Kopač mi je rekel, da se menja olje na 60Kkm v Aisin.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 04.01.18 16:50 evo preventivno sem zamenjal olje po 45tkm , trikrat po 4,3 litra, torej 13 litrov ,menjalnik prestavlja bolje, ne cukne več iz N v D, olje sem menjal sam, potrebuje se merilna posoda, lijak s cevjo za natakanje,nova alu podložka in seveda pravo jws 3309 olje za aisin 5 prestav in volja.strošek zelo zanemarljiv. Menjalnik sem tudi ponastavil s tech 2.






olje je na belem papirju bilo lepo rdeče ko pa sem ga natočil v kozarec pa me je skoraj kap,tako da z palico nivoja po belem papirju ali blagu ni najbolj merodajno preverjati iztrošenosti olja razen ko je ze prepozno.....
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 05.01.18 17:44 Dusano ali mi posredujete mail prosim.

LP,Jure
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 05.01.18 19:43 imate ga če kliknete na ime uporabnika.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 05.01.18 20:33 dusano je napisal:
Menjalnik sem tudi ponastavil s tech 2.



Kaj, pa se ponastavi? Sprašujem, ker naš Volvo ima tudi Aisin-ov menjalnik.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 05.01.18 20:44 Menjalnik se resetira na tovarniške vrednosti in adaptira s tech2 .. Pospešuješ in zaviraš v zaporedju in ponoviš, nekaj takega lahko pa točno pogledam..
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 05.01.18 20:50 Hvala.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 05.01.18 20:51 Samoučenje se aktivira.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Avtomatski menjalnik - 06.01.18 12:18 dusano je napisal:
imate ga če kliknete na ime uporabnika.

avtomatsko mi odpre windows mail al karkol je že,tega računa ne mislim delat, ker imam gmail
Prosil bi vas če mi na jureram@gmail.com napišete živjo

Lp
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal