Obiskovalci
Trenutno 57 gostov
Obisk skupaj: 236253807


Uvoz 9-5 - 28.06.09 19:41 Zaradi nove družinske članice se oziram za novim avtomobilom. Na avto.net je samo en 9-5 v mojem cenovnem rangu in še normalno registracijo (pod 130 kW). Kakorkoli, v tujini je izbira precej večja, pa me zdaj zanima, če ima kdo izkušnje z uvozom iz Italije. Problem je, ker je avto starejši od 10 let. Za c900 sicer poznam postopek, me pa zanima, če bi bilo za 9-5 možno stvar urediti brez nakupa papirjev pri nas in potem "menjati" karoserijo in motor? Avto sicer je EURO-2, ne vem pa kako je s homologacijo v SLO.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 28.06.09 19:51 S homologacijo načeloma ni problema. Postopek z rezanjem številk velja le za stare avtomobile, ki ne izpolnjujejo norme in še niso oldtimerji.
Za "normalne" potrebuješ vse mogoče papirje o nakupu in prepisu, podobno kot pri nas (pogodbo, neko potrdilo o registraciji,...). Plačaš davek na motorna vozila (določen % od cene vozila) in z vso papirnato solato greš na LPP.

Sicer je na netu objavljenih precej informacij o registraciji vozila iz uvoza... malo poišči.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 28.06.09 20:14 Hvala. Za c900 EP vem, da je že EURO-2, pa se ga vseeno ne da normalno uvozit, ker za tako stare Saabe pri nas nimajo informacij. Izjema je Nemčija, kjer je baje to zapisano v prometni. Avto, ki me konkretno zanima je italijanski, pa ne vem kako je v tem primeru, če na LPP imajo podatke o euro normi za 9-5.

Sicer se pa nagibam k temu, da bi pooblastil nekoga, ki ima z uvozom izkušnje, da uredi papirologijo, čeprav nimam pojma kolk je to dnarja. Če avto, ki je vreden 3k € tolk podraži, da bi v Sloveniji kupil že precej dražjega.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 28.06.09 22:48 Postopek uvoza rabljenega vozila iz EU(iz Italije) od fizične osebe oziroma kako sem uvozil Saaba 9-3 l.2001 iz italijanske Gorice

1.Urejanje papirjev v Italiji

Potrebni so trije obvezno ORIGINAL dokumenti od prodajalca:
1. Kupoprodajna pogodba(overjena v Italiji – Dchiarazione die Vendita Verbale)
2. Prometno dovoljenje vozila
3. Potrdilo o lastništvu (Certificato di Proprieta, Certificate of ownership)

Postopek je naslednji:
Vozilo se odjavi iz prometa v Italiji(Autoklub in vrnejo se tablice)
Na upravi(občini ali notarju) se sklene in overi kupoprodajna pogodba ( v Italiji stane nekje cca. 35,00 EUR(uprava) pa do 100,00 EUR – notarji v Italiji nimajo fiksnih cenikov!).

2. Kupljeno vozilo se lahko v Slovenijo pripelje na več načinov:
1. Daš avto na prikolico in ga pripelješ v Slo
2. Z avtovleko (strošek od Gorizie do Lj cca. 130,00 EUR)
3. Dogovoriš se z lastnikom, da se avto najprej pripelje v Slo z Ita tablicami in se nato gre nazaj v Ita z drugim avtomobilom urediti vse prepise (tako sem naredil jaz)
4. V Ita urediš vse papirje in nato avto pripelješ brez Ita tablic(alternativna rešitev – veliko reskiraš in tako lahko nekaj prihraniš)

3. Urejanje papirjev v Slo

V Slo se gre na upravo(občino) najprej plačati DMV(davek na motorno vozilo) – potrebni so v 1. točki našteti obvezno ORIGINAL dokumenti na upravo(občino). Na izračun DMV se čaka dva delovna dneva. Ko izračunajo na upravi znesek DMV se položnica v tem znesku
( v mojem primeru 40,00 EUR) plača na banki ali na pošti. S plačano položnico se potem na upravi dvigne potrdilo o plačanem DMV.
Moje vozilo je bilo oproščeno EKO davka.

Za homologacijo so potrebni štirje original dokumenti:

1. Kupoprodajna pogodba
2. Prometno dovoljenje
3. Potrdilo o lastništvu
4. Potrdilo o plačanem DMV
Na LPP se vloži vloga za izdajo homologacije za vozilo. Na LPP se gre zjutraj (od 6:00 naprej), kjer se vozilo pregleda in nato se homologacijski list dobi še isti dan ob 14:00.
Strošek homologacije znaša 96,00 EUR.
Z vsemi dokumenti se nato lahko opravi še tehnični pregled vozila, zavarovanje in registracija vozila.

4. Na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu in uvozu vozila iz Italije

Paziti je treba, da so vsi navedeni dokumenti O.K. in original.
Dogovarjati se je treba tako, da so v Italiji uradne ure kadar se pride na prevzem vozila.
Slabost nakupa v Italiji je ta, da oni menda nimajo začasnih registrskih tablic kot v Nemčiji, zato je treba vozilo iz Italije pripeljati na prikolici. Posledično to pomeni tudi, da je vozilo v Slo nekaj dni brez tablic( za homologacijo in tehnični pregled nimaš tablic na vozilu – spet je treba uporabiti prikolico ali drugo alternativno rešitev s tablicami). Paziti je treba tudi, da na avtomobilu niso kakšne vidne predelave. Saabi z vključno NG900 naprej naj bi vsi opravili homologacijo če le niso bili predelani ali poškodovani.
Nakup vozila pri prodajalcih v Italiji je verjetno veliko lažji(nimam izkušenj).

No kot vidiš, nakup v Italiji je preprost in relativno poceni. Jaz sem se za nakup vozila v Italiji odločil zato, ker pač željenega letnika, modela in barve Saaba(črn 9-3 l.2001-02 SE) na slovenskem tržišču pač ni bilo. Avto še vedno lepo deluje in do zdaj se vozi brez napak zato ne gre verjeti temu, da so vsa vozila iz Italije zanič!
Dober nakup!

Rudi
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 28.06.09 22:49 Predlog:
Mogoče bi kdo lahko naredil članek iz mojega posta, da bi bilo končno konec ugibanj o uvozu vozil iz Italije!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 28.06.09 22:52 jaz sem svojega sam pripeljal iz Nemčije. Razlog je bil isti - pri nas ni takšnih avtov na prodaj. Prodajalec mi je sam uredil vse papirje, zavarovanje in registracijo. Torej mesečna registrska tablica z osnovnim zavarovanjem, prometno in vsemi papirji - najpomembnejši je EWG dokument ( tovarniška specifikacija vozila) - 180€.
14dnevna ni kaj dosti cenejša, 10€ manj...
Če pa koga pooblastiš, da ti gre iskat avto, ti kasirajo od 200€ naprej + stroški, odvisno kak se dobro poznate... Vsekakor je pametno na papir napisat, da potem denar kam čudežno ne izgine...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 28.06.09 23:19 Rudi je napisal:
Paziti je treba tudi, da na avtomobilu niso kakšne vidne predelave. Saabi z vključno NG900 naprej naj bi vsi opravili homologacijo če le niso bili predelani ali poškodovani.

Pol zna bit predelava na plin problem? Sicer pa gledam tega http://www.autoscout24.it:80/Details.aspx? id=156974194
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 28.06.09 23:25 janez je napisal:
Hvala. Za c900 EP vem, da je že EURO-2, pa se ga vseeno ne da normalno uvozit, ker za tako stare Saabe pri nas nimajo informacij. Izjema je Nemčija, kjer je baje to zapisano v prometni.
Pri c900 je problem, ker avtomobili dejansko nimajo Euro2 standarda. V Nemčiji je bila možna predelava in vpis v prometno, da ustreza Euro2 standardu -> s tem so imeli lastniki v Nemčiji potem nižje stroške registracije (nižji ekološki davek), pri nas pa to pomeni, da ga je mogoče brez večjih težav uvoziti.

Kot je meni znano, lahko pri uvozu vozila, ki ustreza Euro2 standardu (9000, 9-3, 9-5 itd.) nastanejo težave zgolj še pri:
- overitvi pogodbe (uradne ure, v Nemčiji ni v navadi overiti pogodb, zadostuje podpis, pri nas pa ne)
- ustreznosti dokumentov (dokazil o lastništvu) - papirji prodajalca morajo biti OK
- prevozu od kraja nakupa do SLO (prevoz na prikolici ali začasne tablice)
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 28.06.09 23:29 Mislim da plin ni problem, nimam pa izkušenj, da bi ti znal glede tega svetovati.
Predlagam ti da pokličeš na LPP!
A ti Fano ni malo daleč?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 29.06.09 09:18 Bom poklical LPP. Zaenkrat raziskujem možnosti, čeprav ta konkreten avto na slikah zgleda super in če je res tak, se bi splačalo tudi par sto km narest. Moram pa prej poklicat pa jih še mal izprašat, oziroma en drug, ker Italijanščina ni ravno moj jezik .
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 29.06.09 15:51 Tudi moj 9-3 SS letnik avgust 2003 je iz Italije.
Uvoz sem sam realiziral:
1.Kupil sem ga od trgovske hiše
2.Tgovcu sem plačal delni avans
3.Trgovec mi je prepeljal vozilo z italijanskimi tablicami do dvorišča AVTOPLUS v Kopru in snel italijanske tablice, ter odnesel ključe vozila.( seveda trgovca sem osebno sam odpeljal nazaj v Italijo).
4.Čez tri dni sem se oglasil pri trgovcu po potrebno dokumentacijo, to je bilo:
4.1. original faktura
4.2. ACI - certificato di proprieta
4.3. Carta di cirkolazione ( italijanska Hololagacija )

Dokončno plačilo trgovcu sem izvršil, ko sem se k njemu pripeljal s kupljenim SAABom s slovenskimi tablicami.

5.Na davčni upravi v Kopru , na osnovi zgornjih treh papirjev in ročne izpolnitve obrazca za uvoz vozila, ti takoj izstavijo položnico , to takoj plačaš v pritličju v Banki in se vrneš v prvo nadstropje. Takoj ti izstavijo Potrdilo o plačanem DMV.

6. Teci na AVTOPLUS s pridobljeno dokumentacijo, izvršili ti bodo Homologacijski pregled ( pazi predhodno vprašaj katere dneve vršijo preglede ), če boš zelo vljuden ( ne osorno napadalen ), ti bodo izdelali homologacijo še isti dan ( pomaga pa tudi kakšna buteljka vina za gospoda in čokoladna bombonjera za gospodično ).

5.Vozilo lahko na isti lokaciji takoj registriraš.

Toraj jaz sem vozilo uvozil ( pa sem bil čisti začetnik oz. analfabet za uvoze ), če seštejem vse ure v nekaj urah.

Želim ti veliko uspehov, ko boš pa uresničil uvoz boš pa uvidel , da je to bil velih užitek.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 30.06.09 15:56 @korosec6: Točka 4 me zanima - trgovec rabi 3 delovne dni, da zbere te potrebne listine ali sta se samo tako dogovorila?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 01.07.09 13:56 Sosije,
od dneva, ko je snel tablice ( v Kopru ), me je trgovec povabil po dokumnete za čez tri dni. Baje pa je časovno problematičen dokument - ACI - odjava vozila iz državnega registra vozil v Italiji. Tako mi je razložil trgovec : ACI - to je istočasno tudi dokument , da vozilo ni bilo v Italiji prijavljeno kot ukradeno.( verjeti Italjanom !!?? ). Jaz sem prišel po dokumente kolikor se spomnim dan kasneje, ker se je vse skupaj vezalo na dan homologacijskih pregledov v Kopru. Je pa res , trgovec me je čez tri dni poklical, da me čakajo dokumenti.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 24.10.10 11:36 Zdravo Rudi!

Mene pa zanima ce bi se lahko dalo dobiti tvojo telefonsko stevilko za dodatna vprasanja gleda uvoza avta iz italije v slovenijo.

lp
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 18.06.11 10:07 A je kdo mogoče seznanjen, kako poteka dandanes uvoz rabljenega avtomobila iz Evropske unije? A se še splača? Kolikšen je DMV? Kakšne so zahteve glede uvoza? A je kdo v zadnjem času kakšnega Saaba uvozil?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 19.06.11 09:28 plačaš DMW in DDV v kolikor ga nisi plačal že prodajalcu (oz le ta ni prikazan z računom oz krit z izjavo da je vozilo last privatnega lastnika)
DMW se sedaj obračunava po lestvici ipusta CO2, tule si lahko tudi naložiš exel tabelo in boš nemudoma vedel pri čem si:

http://www.durs.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/ article//5643/

LP
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 19.06.11 14:12 Tale DMV je zelo podražil uvoz bencinskega Saaba. Ko sem jaz 2008 uvozil svojo 9-5, je bilo dokaj ugodno. Sedaj verjetno ne bi bilo več.

Se bo pa splačalo uvoziti novo 9-5 dizel z izpusti CO2 manj kot 130 g/km.

Definitivno pa se ne splača česarkoli (niti Saaba) pripeljati iz Amerike. Ti na carini upalijo najdražjo tarifo, saj ne priznavajo nobenih okoljskih papirjev iz Amerike (nekompatibilne euro norme). So pa v ZDA cene za nove (malo rabljene) 9-5 skorajda smešne....

LP, Matej
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 19.06.11 15:45 v praksi se ne splača uvažati nobenega avta ki ima izpust večji od 150 g/km, poleg tega ti Durs (v kolikor je faktura vozila nižja od vrednosti vozila po SLO Eurotaxu) izvrže fakturo in za davčno osnovo vzame SLO Eurotax. Tako da tudi poceni kupljena 9-5 v ZDA ne bo več poceni ko jo v roke dobi DURS
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 19.06.11 16:39 Kje se pa dobi tale lestvica izpusta CO2 za Saabe?
(Ne najdem z Googlom)
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 19.06.11 16:57 Neki malga je na http://www.nextgreencar.com/cars/saab/ , ampak ne vem, kolk so pravi podatki, ker se skos spreminja (na boljš)
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 19.06.11 19:44 Na mobile.de imajo pri nekaterih oglasih napisano vrednost CO2,...

O katerem Saabu pa je govora, če ni skrivnost?

Firbec...

LP, Matej
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Uvoz 9-5 - 20.06.11 08:56 najbol relevanten je mobile.de (vsaj jaz od tam jemljem podatke)
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal