Obiskovalci
Trenutno 51 gostov
Obisk skupaj: 236263660


luči - 22.01.12 21:40 Imam 11 mesecev starega 9-5 s xenonskimi lučmi.V tem času mi je, izmenično leva ,desna luč pregrevala elektronika luči. Na servisu so mi dosleje menjali pod garavncijo , sedaj me pa že mineva potrpljenje , saj se garancija končuje. Morda ima že kdo enako izkušnjo,oz.se je že komu dogodila ista situacija.
Hvala in srečno naprej.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:luči - 22.01.12 22:30 Glede na to,da je to novi model 9-5,ti ne morem nič pomagat,ker je o morebitnih okvarah na teh avtih znano zelo malo še zaenkrat.Nismo še imeli debate o bilokakšni okvari na forumu za ta model.Ti pa svetujem glede na to,da je še v garanciji in če ste to že večkrat menjali da menjujete še naprej.Garancija v tem primeru ne poteče nikdar,ker okvare niso odpravili trajno oziroma za daljši čas.Pa saj ta del ima sam po sebi tudi neko garancijo pol ga pač v nedogled reklamiraš.Mogoče se bo pa kop-car servis,Kopač Robert sp bolj angažiral in potrudil bolj kot drugi servisi in napako odpravil za dalj časa,poskusi.Aja nisi pa napisal kaj pa je posledica tega pregrevanja?Kaj čisto ugasneta oba žarometa al kaj se zgodi?Moja 95 prejšnji model ima tudi ksenon pa zaenkrat ni nobenih težav.Razen včasih takoj po zagonu par sekund malenkostno mežikajo.Nisem še imel avta z boljšimi lučmi kot jih ima ta pa sem vozil že veliko različnih avtov.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:luči - 22.01.12 22:54 Ja, moja 9-5 ni najnovejši model.Je letnik 2010.Ima sicer xenonske luči, po višini samonastavljive. Bil sem bil že 4x pri Kopaču.. s.p. in mi je le menjal elektroniko luči, pravega vzroka okvar pa še ni pogruntal.
Trenutno je avto šestič na popravilu za isto okvaro.
Hvala za pomoč. Lp Mitja
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:luči - 22.01.12 23:25 Pol pa imaš isti model kot jaz.Nisem vedel da 2010 letnik obstaja.Pol se bo pa verjetno našel kdo na forumu ko ti bo znal pomagat.Meni je kopač do zdaj popravil vse GM-ove pizdarije uspešno tiste ki jih nisem mogel(znal) popraviti sam,res pa je da ne vedno ob prvem obisku.Sem za kakšno stvar šel večkrat nazaj takrat ko nismo odkrili vzroka povzročanja okvare.Enkrat je bil avto cel mesec pri njemu,ker se je ustvarjal neki hrup pa nismo vedeli odkod prihaja.Mi je dal nadomestno vozilo,on pa se je vozil z mojim avtom pa testiral.Je rekel nedam vam prej avta nazaj dokler ne ugotovim kaj ruži.In je človek ugotovil zakaj se gre,ker jaz nisem pa še polno drugih majstrov tudi ne.Zato sem ti predlagal njega,ker se je ded v mojem primeru potrudil.Lahko pa ima vsak svoje izkušnje in mnenja in to je samo moje mnenje. LP MARKO
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:luči - 23.01.12 09:21 Zelo nenatančen opis napake oz. hibe. !!!
Pišeš: Elektronika ti pregreva luči ( izmenično leva desna )????
Ocenjujem, da je problem v računalniku avtomobila ne pa v elektroniki žarometov. Saj izmenično prižiganje enkrat leve enkrat desne strani krmili zunanji računalnik. Vsaki žaromet je individualna enota, ki pa ne vpliva na delovanje drugega. Primer: mišic oz.aktivnosti leve roke ne krmiljo mišice desne roke, vse gre vedno preko "centalnega računalnika".


P.S.
Mogoče ti bo Kopač povedal kaj oz. kje je problem in to napiši na forumu, nato bi ti lahko dal kakšen bolj strokoven nasvet glede elektronike žarometa.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:luči - 08.02.12 20:39 Zdravo,kritika na mestu bom poskusil bolj strokovno opisati problematiko okvar ksenonskih žarometov.
Kot sem že opisal mi pregorevajo elektronski moduli luči,kateri se nahajajo v samem žerumetu.Pregorevata levi in desni modul,sedaj po zadnji menjavi desni že šetrtič, levi že preje dvakrat.Zadnjo menjavo modula mi je izvedel Kopač z zagotovilom, da je sikalo za prižiganje luči prevezal in res mi ob ugašanju niso več še nekajkrat zabliskale predenj se niso popolnoma ugasnile.
Vzrok pregorevanja modulov naj bi bil s tem posegom odpravljen.Žal je zadni modul zdržal le 12 dni in sem spet brez desne luči.Avto sem zapeljal ponovno na servis.Kopač ne ve več druge rešitve kot zamenjavo celega žarometa ?????
Priznati moram,da se mi ni sanjalo,da bom imel s SAABom tako izkušnjo in pred dejstvom,da mi strokovnjaki ne znajo odpraviti napake.
Ker me stvar že nervira, bom hvaležen za vsako sugestijo za rešitev problema.
LP MIAR
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:luči - 09.02.12 21:01 1.Zgradba X-žarometa ( novinarski opis ) : X-žarnica, elektronska komponenta na grlu žarnice , visokonapetostni kabel in elektronska komponeta z nazivom »Vorschaltgeraet«. (mehansko zgradbo sem enkrat na tem forumu že opisoval ).
2.Xenon žarnica je tisti bistveni del Xenon sistema, okoli katere se vrti vsa nadgradnja oz. dogradnja v smislu elektronskih komponent.
3.Tipi žarnic-osnovni nazivi : D1S, D1R, D2S, D2R, D3S, D3R, D4S, D4R ; ( barva svetlobe, ki se navaja v stopinjah kelvina ne vpila na osnovni naziv tipa žarnice )
4.Tipi žarnice D1S ; D1R ; D3S ; D3R imajo v podnožju že vgrajeno elektronsko komponeto ( črno škatlico ) in se oboje kupi kot en elemen.
5.Tipi žarnice D2S ; D2R ; D4S ; D4R je samo žarnica brez elektronske komponete ( črne škatlice ), elektronsko komponeto žarnice je potrebno nabaviti posebaj.
6.Elektronskih komponet, ne bom podrobno opisoval ( to so črne škatlice!! ). Ena elekt. komponenta je nasajena na grlo žarnice, druga komponenta »Vorschaltgeraet« je pritrjena na ohišje žarometa : vhod v »Vorschaltgeraet« je 12V (13,5V) napajanje in krmilno-nadzorni signali iz avtomobilskega računalnika ; izhod iz »Vorschaltgeraeta« je visokonapetostni kabel, ki se poveže na elek.komponento grla žarnice.
7.Tako, teorija je zaključena, kje iskati napako.
8.Najprej preveriti, da je na vhodu v »Vorschalgeraet« ( to je na notranjih kontaktih v Vorschaltgeratu ) zagotovo TRAJNO !! 12V. Če bo padla napetost pod predpisanih 12V bo prihajalo do mežikanja v primeru večje »podhranjenosti« pa uničenja elektronske komponente. Toraj : TRAJNO !!!! – jaz vidim problem nihanja napetosti pod 12V na kontaktih vhoda v Vorschaltgerat!!!. Enkrat sem že na tem forumu razlagal kaj povzročajo slabe kontaktne površine. Vsaka slaba kontakna površina je neplanirana oz. nekoristna upornost na kateri se ustvari neplanirani padec napetosti ( malo fizike iz osnovne šole ...zaporedna vezava uporov in porazdelitev padcev napetosti na teh uporih ). Posledično : moč porabnika je definirana s oz. po formuli P=U*I . Toraj, če na porabniku »Vorschaltgeratu« ni predpisanih 12V temveč manj, bo porabnik »potegnil« večji I ( I=električni tok ). Za pasivne elemente ( npr.: grelce,...) malenkost povečani elekt. tok ni škodliv. Za elektronske komponete pa je smrtno nevaren – uničujoč že za malenkost povečani električni tok. Če se je »skurilo« nekaj »Vorschaltgerat-ov«, je to zaradi napake nekje v instalaciji od akumulatorja do kontakta na »Vorschaltgeraet« , to bo preko stikal, relejev do kontaktnih površin.
9.Mežikanje => možnost napake v X-žarometu ( gremo po vrsti ):
a.stara žarnica D1S ali D2S ( starost se odziva tudi v rumeni svetlobi ali mavričnih barva na prehodih )
b.prekinjajoči visokonapetostni kabel
c.kontaktne površine (obeh strani ) visokonapetostnega kabla
d.črna škatlica »Vorschaltgeraet«. podhranjena oz. na meji z 12V.!!

Na koncu , moj komentar, malo bom zloben : Kaj pa pravi gospod Tester ? ,...glede na to kako mastno se zaračunava usluga testerja ( moja izkušja !) , mogoče bi bilo dobro, da bi serviser ob drugi polni luni trikrat napravil obredni ples Zulu-Zulu okrog tvojega avtombila nato pa ga priklopil na Tester,.....preden zamenja še kakšen »Vorschaltgerat« ali celi žaromet. In še to; kdo vse plačuje te metode poiskusov,...... in ne se jeziti na SAAB, napake slabih kontaktov so hibe vseh vozil, samo »dohtar« mora biti pravi.

V prilogi : Primeri OSRAM X žarnic
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:luči - 09.02.12 21:07 Primer "Vorschaltgeraeta" proizvajalec OSRAM

  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:luči - 09.02.12 21:08 Primer visokonapetostnega kabla in kontaktov ; proizvajalec OSRAM

  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:luči - 09.02.12 21:41 miar je napisal:
.........Ima sicer xenonske luči, po višini samonastavljive.

Ponovno sem prebral vso zgodovino, ker sem opisal X-žaromet v smislu delovanja , nisem pa omenil funkcije, ki jo navaja miar : "po višini samonastavljive". To je v nemški avtobranžni terminologiji "Abbigelicht". Ta funcija popolnoma nič ne vpilva na delovanje Xenona. To je: modul ( parabola in X-žarnica) je gibljivo vpet po X in Y osi in poganjan po navedenih oseh z dvema ele. motorjema , krmili pa ju elektronika, ki nima povezave na delovanje samega Xenona.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:luči - 10.02.12 07:31 @korošec6: ne dvomim v tvojo podkovanost ampak nekaj (moja nemščina) mi pravi da abbigelicht pomeni luči, ki sledijo zavoju. Oziroma luči, ki se prižigajo ob zavijanju (kot ima recimo VW spredaj v odbijaču, poleg meglenk).

@Miar: jaz bi zahteval (čeprav ne vem kako) da mi luči zamenjajo za navadne.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:luči - 10.02.12 08:58 @Johan : ugotovitev.... pravilno !
Z natančno definicijo kaj v praksi pomeni izraz "abbigelicht" na forumu nisem želel utrujati ( tudi pri elektronskih komponent v predhodnih člankih nisem želel zahajati v podrobnosti : vsi poznamo izraz »Črna škatlica« ), tako tudi za avtomobilska svetila, ki imajo dodatno funkcijo osvetljevanja , »okrog ovinka« (natančnega enoznačnega slovenskega prevoda ni ) najdeš pri avtomobilskih prizvajalcih kar nekaj generalnih izrazov: ( abbigelicht; kurvenlicht ; cornerlamp,.............. ).
Glede funkcijskega delovanja: žaromet in funkcija »abbigelicht« in meglenke in funkcija »abbigelicht« , da imaš prav, to pa sta dva s predpisom ( tudi s homologacijami ) temeljito ločena pojma oz. dejstvi.
V glavnem, v meglenki funkcija corner ( pri megelkah je corner bolj pogosti izraz ) ni zaradi lepega, (meni osebno so takšna vozila prav smešna, ko v mestu v križišču svetijo sredi dneva okrog ovinka ) pogojujuje jo pač tehnična izvedba samega vozila ( to pa ni predpis samo za VW ampak je generalni za vse proizvajalce vozil ). Ko bo čas in volja pa tudi to temo lahko temeljito obdelamo.

P.S.
zakaj tolikokrat navajam najprej v nemškem jeziku: ker je ta trg po množičnosti vozil kot strokovni plati in iz tega izhajajoč po informacijski bazi kakor po nakupu kvalitetnih homologiranih rezervnih delov nam najbližji.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:luči - 10.02.12 10:24 Ampak kaj ima kurvenlicht veze z nastavitvijo višine snopa xenon žarometa? a ni to ločen sistem s senzorjem na zadnji premi? Ni mi jasno, iz prebranega lahko razumem samo da očitno isti sistem ki luči upravlja levo/desno skrbi tudi za gor/dol.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:luči - 10.02.12 11:10 johan je napisal:
Ampak kaj ima kurvenlicht veze z..........razumem samo da očitno isti sistem ki luči upravlja levo/desno skrbi tudi za gor/dol.

Za levo / desno je posebna krmilna elektronika za krmiljenje Y-ele.motorja za smer( +/-Y ) in se nahaja v dobovju žarometa - reagira pa na vrtenje volana. Rezultat med vožnjo na cesti: levi ovinek :v levo se ti "zavrti" v levem žarometu optični sistem, desni ovinek v desnem žarometu se "zavrti" optični sistem.

Za gor / dol ( +/-X ) so dajaniki impulzov za X-elektromotor na amortizerjih, to je klasična oz. osnovna zahteva za vse Xenonske žaromete.

Kako ugotoviš kaj imaš vgrajeno: postavi avto pred steno, ugasni vozilo in glej snop svetlobe na zaslonu, če se bo pramen premikal in na... koncu se bodo povesili v notranjosti žarometi imaš vgrajeno X/Y gibanje = kurvenlich = abbigelicht =..... . Še bolje se to opazi ob zagonu vozila, ker takšno "set-up" žarometa v "pravo" lego traja dalj časa in je jasno opazno na zaslonu-steni. ( Po domače povedano v primeru abbigelicht : svetlobni pramen na zaslonu se najprej dvidne nato pa se še scentrira levo desno; če pa imaš samo Xenon na zaslonu ni nobenega premikanja svetlobnega pramena ob zagonu vozila )

Članek sem editiral po 10 minutah.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:luči - 11.02.12 20:33 Hvala sodelujočim za strokovno pojasnilo.Medtem so mi po obisku servisa zasvetili obe luči. Zamenjan je bil desni "Vorschaltgeraet" in obe žarnici.Če mi še 1x ugasne luč, sem sedaj le boljše volje, ker iz prispevkov vidim, da nekateri obvladajo znanje žarometov v nulo. Če se mi napaka ponovi,se ponovno obrnem na forum s prošnjo za pomoč.
Srečno naprej, MIAR
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:luči - 12.02.12 11:19 @miar, veseli me, da si rešen problema:
Vendar, ( nimam steklene krogle, da bi »šlogal« kaj bo jutri ), moje osebno mnenje namenjeno tebi in vsem iz foruma, ki jih zanima Xenon in Vorschaltgeraet pa je takšno:
Vorschaltgeraet – (pa poiskusimo s slovenskim prevodom : »predvklopna naprava« ) to je zelo stabilno elektronsko vezje, kvarljivo oz. občutljivo je izključno na zunanje vplive ! , se pravi: samo po sebi ali s stararnjem se ne kvari. Tudi na trenutne prenapetostne oz. ele.tovne sunke ni preobčutljivo. ( nekateri proizvajalci so tolerančni prag napetosti postavili celo v področje 9-24V ). Uničuje ga TRAJNI zunaji vpliv.
Toraj, nekajkratna menjava ene in druge strani ; bu..!!.....tu nekaj zelo »smrdi«.
-ali je v tvojem primeru ugotovljena prava napaka oz. najden pravi povzročitej.

Asociativno človek: izmerjena vročina (pri avtu s TECH2 ) in nato aspirin ne zdravita. V avtomobilu: nekajkrat pregorela varovalka in samo zamenjava le te ni dokončna rešitev, najti je potrebno povzročitelja.

Koliko razbrem iz letnika ( v prvem postu pišeš, da je vozilo 2010 letnik ) bi vozilo moralo imeti veljavno tovarniško Garancijo, toraj zakaj s takšnim vozilom ne na uradni servis, ki bi se moral nahajati v neposredni bližini trgovine kjer si ga kupil.........
Zakaj, tolikokratna menjava Vorschaltgeraetov,
-ali so ti vedno v tvoje vozilo, ki je še pod Garancijo vgrajevali nove kose ali kose iz skritega serviserjevega skladišča, ( ti so bili verjetno predhodno demontirani iz rabljenih vozil !!! ) toraj staro s starim ( kar tako zamejati kar nekaj božjastno dragih elementov, ali je serviser neizmerno bogat ali ima slabo vest ali pa ima neizmerno željo, da se nekaj nauči po metodi, če je potrebno bomo pa zamenjali .....»celi avto«) ;
-ali je serviser pred tvojimi očmi kose vzel iz original emabalaže ?? ( glej moje pisanje ( v Game over!... ) kjer natančno opisujem kaj pomenita kratici OEM in OES ) ,
-ali je bil na vgrrjenih kosih datum produkcije najnovejši to pomeni letnik 2011 ( osebno zagotavljam, da je dolžan vsak proizvjalec datum produkcije vidno navesti na kos, istočasno pa zagotavljam, da ni več na svetu skladišča avto delov kjer bi imeli rezevne dele to je ( OES ) starejše od letnika 2011 – recesija je svoje v smislu financ in zalog naredila ) .

Že nekajkrat sem se na tem forumu »usajal«, da pridobiti pooblastilo »Generalni uvoznik« ni pridobiti podaljšano licenco od nekega XY prodajalca iz tujine za prodajo vozil na SLO trgu ( to je samo hlastanje skupine posameznikov za hitrimi zaslužki ).
Pojem Generalni uvoznik, to je pravna oseba za katero pomeni tako obveznosti kot koristi vendar vedno primarrno s strategijo zadovoljiti kupca in ena od teh smernic je v določeni regiji ustvariti odlično poprodajno mrežo ( odlično mrežo servisnih storitev ). V sklop obveznosti Generalnega uvozništva spada tudi formiraje SLUŽBE INSTRUKTAŽE ( izobraževanje pooblaščenih serviserjev ), tukaj se lomijo kopja na uveljavljanju reklamacij,...saj imajo pooblaščeni serviserji pravico preko Službe Instruktaže postavljati vprašanja in pridobivati odgovore ter uveljavlajti garancije. Danes na slovenskem trgu uspevajo izključno avtomobilske blagovne znamke, ki so od leta 1991 postavile stabilno poprodajno mrežo. Tega pa za SAAB zagotovo na slovenskem trgu ne moremo trditi, .....,tukaj verjeno tvoje razočaranje oz. kritika na SAAB.

Pa nikar biti razočaran na svojo »nesrečo«, tudi jaz ( ki se v tem članku delam pametnega in vsevednega ) sem sam nasedel pred letom in pol takratnemu Kvazi Gneralnemu uvozniku ( Proglasil se je za to, obstajal pa je samo cca ½ leta, ne vem natančno mogoče kak mesec več ). Pri XY uvozniku ( še danes ga lahko pohvalim ) sem kupil rabljeno – iz Francije uvoženo vozilo letnik 2008, z dokazljivo ( SAAB Baza ) urejenimi servisi. Pri slovenskem »kvazi generalnem uvozniku« sem v fazi rednega servisa reklamiral cvileče in omahujoče delovanje električnega dviga levega prednjega stekla. In : ...Ugotovil sem, da je kvazi uvoznik preko Madžarskega SAAB trgovca z omahujočim ( boga boječim )vrašanjem oz. zahtevo želel pridobiti reklamacijsko dovoljenje. To se je vleklo in vleklo. Rezutat : NULA !!!. Ta Kvazi Generalni uvoznik se je ves čas izgovarjal na vse možne načine, čeprav sem mu jaz ves čas »zvijal roko« do onemoglosti.
O »kasiranju« na račun priklopa TECH2( način in kdaj, nekaterih zlatarjev) pa sem že zadosti napisal.
Toraj za mene : Da, »prava« GARANCIJA velja po celi Evropi .
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:luči - 12.02.12 20:15 Malo off: foršaltgeret je po naše predstikalna naprava oziroma po domače balast.

Tudi jaz upam, da gredo vse te menjave v sklop garancije, ker balast enostavno ne more biti tak polizdelek, da bi v tako kratkem času odpovedal zaradi njemu lastne napake. (zgolj za primerjavo, v ženinem avtu deluje bp šest let in bogsigavedi koliko vžigov) Pravi vzrok bo verjetno res treba iskati drugje.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:luči - 12.02.12 20:58 Jaz imam enak avto samo 07 letnik,pa xenon deluje hvalabogu zaenkrat BP.Je pa res da če sem jih ugašal na stikalo so včasih še malo pobliskale.Pa sem ugo tovil,da če enostavno avto ugasnem brez,da se dotikam stikala nič ne bliska več in tako prakticiram že precej časa.Torej vozilo ugasnem in šele nato prestavim stikalo na nulo.Poleti pa puščam stikalo skozi na prižganih lučeh.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:luči - 17.02.12 14:01 Imam xenon v letniku '06. Luči skoraj vedno prižgem potem, ko je motor že v teku.(pred vžigom prestavim stikalo na parkirne luči)
Ali to kaj pomaga zdravju žarnice ne vem.

Letos sem zamenjal eno žarnico, saj se ji je iztekla življenjska doba. V bistvu je postala barva svetlobe bolj rdečkasta in občasno se je žarnica izklopila in prižgala.

Po zamenjavi žarnice so vse napake izginile.

No še pred tem pa se je žarnica občasno izklopila v zelo vlažnem-soparnem vremenu (beri najprej dež potem močno sonce). Sum je bil na spojih.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal