Obiskovalci
Trenutno 1 gost
Obisk skupaj: 237332065


nakup novega 9-5 - 16.02.08 13:21 Pozdravljeni!

Trenutno vozim Volva.
Odločam se za nakup novega avta. Sicer čakam na prodajo novega V70 in cene (za katere se bojim, da bo previsoka), se pa spogledujem tudi z novim Saab-om 9-5 Wagon.
Kakor berem na različnih forumih in raznih testih je omenjeni Saab bolj ali manj prej grajan kot pa pohvaljen.

Zastarela oblika, notranjost,slabi materiali itd....

Moram rect, da sem ze vozil 9-3 dizla in nisem bil kaj prevec navdusen.

Kaj torej dobrega o novem Saabu 9-5. Kupil bi bencinarja obvezno. 2.0T bi cisto zadostoval.

Hvala za info,

LP;
a
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 16.02.08 17:03 Kritike v smislu "zastarela notranjost", "zastarela oblika" itd. so subjektivne in se na njih brez problema požvižgaš - saj kupuješ, kar je tebi všeč, ne tistemu, ki je avto opisoval. Saj veš - 100 ljudi, 100 čudi (100 žena, 200 sisa).
Druga stvar je pa zanesljivost in vzdržljivost, ki jo pri zadnjih generacijah res bolj grajajo kot hvalijo. Motorji niso več "tapravi saabovi", kvaliteta izdelave v notranjosti ni na nivoju za ta cenovni razred (razni "črički" in podobno).
Žal tanovega modela še nisem imel priložnosti peljat, da bi lahko podal primerjavo z letnikom 2000.
Mislim, da ima KMAG še kakšnega bencinarja na zalogi. Glede na to, da niso več uradni prodajalec, preostale avtomobile prodajajo precej ugodno. Kontaktiraj Janeza (GTA Lover) na tem forumu, ti bo on kaj več povedal o tem.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 16.02.08 17:11 kdo pa je sedaj uradni prodajalec.

LP,
a
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 16.02.08 17:39 Trenutno ga ni, prihaja pa Polar Mobil.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 16.02.08 21:01 Uradno novega SAABa v SLO ne moreš kupiti od 1.1.2008. Tudi če ti ga kdo proda, ne dam 100% roke v ogenj da je vse ok z garancijami - to še posebej preveri.

KMAG je tudi po novem letu oglaševal nova vozila (po njihovem uradnem pismu da s 1.1. prenehajo s prodajo) tako da morebitne kupce v 2008 opozarjam da velja preveriti garancijo in papirje.

Kar se nakupa novega tiče je trenutno možno kupiti SAABA za mejo brez kakršnih koli težav. Predviden nastop uradne servisne mreže je neuradno predviden v marcu, svežih informacij ni. TAko da morajo vsi vozniki vozil v garanciji trenutno vozilo voziti v tujino. Tudi ko se bo servis v sLO pojavil, priporočam enak postopek kot ga bom izbral sam. Če ne vidim CV mehanikov in njihovih izpitov da so usposobljeni dotikati vozila SAAB potem raje peljite vozilo v tujino če rabite garancijski žig.
Sam sem uradnemu servisu pustil preveč denarja da so se učili nekaj, kar sem plačal že v ceni servisne ure. KAzen - izguba zastopništva, sicer prej ali slej serviserje dohiti, vendar je to bolj slaba tolažba za izgubljene živce , denar in ne nazadnje nestrokovna popravila. Vendar pojdimo k temi:


Novi SAAB 9-5. Za razumevanje njega, je potrebno najprej nekaj vedeti o starem 9-5.

Kvaliteta 9-5.

Glede SAAB kvalitete je 9-5 kljub vsemu izjema. Tukaj ne govorimo o novi 9-3, verjemi.

Stari model ima tistih nekaj hib, ki se skoraj 100% pojavijo vendar nobena (razen menjalnika) ni ravno kritična. Tudi interne SAAB informacije povedo, da gre to za enega najbolj kvalitetnih SAABov vseh časov. Za stari model je potrebno poznati, da so vozilo razvijali namensko in ga precej testirali ter sledili cilj da bo vozilo najbolj varno v svojem razredu. Ker je bil to model, ki je "reševal luxuzni ugled" predvsem v ZDA so se potrudili tudi na notranjosti in ostalih prednostih. Vozilo je prejemnik več nagrad tistega časa (sežejo tja do 2001) tako v Avstraliji, ZDA in vsekakor to ni samo dober marketing.
Leta 1998 še ni bilo nove 9-3, 9000 je bila stara, stara 9-3 je potrebovala temeljito prenovo (več kot 1000 popravkov) da je dosegla vsaj kolikor toliko normlano SAAB varnost.. Skratka uspeh 9-5 je za SAAB AB veliko pomenil in se niso upali hecat. leta 2003/2004 je 9-3 je znamko vrnil na sceno ker se je dvignila številčnost proizvodnje, vendar žal s ceno kvalitete, kar je trg kaznoval cca 3 leta kasneje ko je navdušenje nad odličnim designom splahnelo.

Nove 9-5 še nisem uspel toliko preštudirati da bi ugotovil kaj je novega razen designa. SAAB ima "lepo" lastnost 99/c900, c90 ne nazadnje stari 9-3 da ko se nekemu modelu izpoje prodaja, preprosto izvede kozmetične popravke skombinira več vozil in ima prodajo še par let. Kar med vrsticami pomeni da znajo zelo zelo dolgo prodajati staro tehnologijo.
Interni SAAB viri zopet trdijo, da je vozilo dobilo tudi temeljitejše izboljšave ne samo kozmetiko. Delno se s tem celo strinjam (glede na izkušnje vožnje 260 km Aera)

Motorji :
260 KM Aero je manj brutalen kar se občutka vožne tiče kot predhodniki. Po mojem gre za precej bolj kultivirano vozilo, vendar izgubi športni žar. Osebno sem se precej bolj noro počutil v 230 KM aero.

1.9 Tid o motorju ne velja izgubljati besed, ker gre za pohvalen stroj v relativno dragem avtu. S tem motorjem pričakuj normalno vozen avto z malo porabo na relacijah. Osebno kljub samo 150 km v tem motorju nisem občutil kakih posebnih pomankanj.. Je pa res da sem stil vožnje prilagodil "družinskemu" oziroma limunzinskemu. Tukaj lahko pozabiš na kick down stress ob prehitevanjih oziroma bos 100% vozil bolj ležerno in na konec koncev tudi varno. Ta motor v 9-5 bi opisal kot "še najbolj brez SAAB duše" vendar verjetno zelo racionalen nakup.

Vmesnih motorjev nisem vozil oziroma sem jih premalo časa da bi ti lahko kaj več komentiral, Morda edino slabost, da je SAAB že davnga mislim da 2002 prekinil z dobavo 170 km in jih nadomestil z 185 KM (gre za iste motorje z drugačnimi nastavitvami) in tako slovence spravil v najvišji registracijski cenovni razred.
Smatram da so pri SAABu torej smiselni nakupi le naslednjih motorjev :
1.9 tid
2.2. tid (opcijsko - zaradi prevelikega hrupa)
150 km benicnar
170 km bencinar
250/260 km Aero
230 km (racio predvsem v 9-3 viggen)

Vse ostalo je adijo pamet zaradi :
3,0 bencinar.. redek motor, oplov, samo v Grifinih in da skromne konje
3.0 Diesel - visoko tveganje tovarniške napake in 100% vas bo tovarna takrat pustila na cedilu. Če že kupite ta motor ga dajte raje v Velsatisu ali drugemu renaultu ker so bolj fair do vas.
185/210 in ostali vmesni .. predraga registracija , poraba pa ista ali celo višja kot v Aeru
230 km aero - to vozilo je že staro in na rabljenem trgu so cene in razlike nižje zato velja kupiti raje 250 km aera

Dobro si oglej slike notranjosit stare(z LCD ekranom) in nove 9-5 in išči razlike. Ugotovil boš da gre za malenkostne izboljšave. Osebno to pravzaprav štejem za plus.

Všeč ti bo dostopnost inštrumentov (dediščina stare 9-5) vozne lastnosti, občutek masivnosti in poudarjam vsaj še nekoliko KLASIČNOSTI.. tudi v stari 9-5 nisi mogel pričakovati kakih dizajnerskih modernih vložkov kot pri konkurenci. Večina voznikov, ki sem jim staro 9-5 avto posodil se je poenotila v oceni "dober, močan, vodljiv avto , vendar klasičen in ne inovativen kot za tiste čase kak BMW oz Audi).. vendar meni je ravno to všeč.

Nova 9-5 od te klasičnosti znotraj nekoliko odstopa v negativnem smislu.


Sedaj poglejva posamezne sklope vozila :
zunanji design.. tukaj bo največ deljenih mnenj. Zadaj kot Audi in precej izgubljene identitete namram prejšni verziji

-spredaj kot ruski ZIL oz vojaški kamioni s parad rdečega trga. Svetla obroba okoli luči je nekaj tako inovativnega, da je še najboljši sodnik kako se je to prijelo v javnosti nova 9-3 kjer najdeš precej podobnih elementov, vsekakor pa tega svetlega kroma okoli luči ni. To zadevo pri novi 9-5 kompenziraš tako, da kupiš svetel, beri srebrn avto in potem ni toliko opaženo.

moje osebno mnenje zunanjosti je da je "kr neki", oziroma da so hoteli drugačnost pokazati na precej neroden način in vsekakor jim je uspelo s precej cenenimi vložki dodobra odstopiti od klasične drugačnosti ki naj bi jo SAAB izžareval.

K sreči so bili pri notranjosti previdnejši.

Osnovno obliko armature, prezračevalnega sistema, srednje konzole, zadnji del vozila (sedeži, prtljažnik..) so ohranili podobno kot stara 9-5 (zaobljeni val)

Naslonjala sedežev - v novem modelu niso več premakljivi po višini (osebno me to moti, vendar računam da SAAB ve zakaj - morda zaradi varnosti ?, še nisem zasledil razloga )

Radio
Nadaljujejo z LCD displayi kot v stari 9-5 in Kar se tiče uporabnosti moram reči da je narejen dovolj brihtno tako da nisem imel težav z nastavitvami in uporabo. Osebno se mi je zdel celo enostaven

ročke za brisalce, tempomat, brisalce.. zelo zelo podobne starim

Night display mislim da je zaradi gumbov nove klime bolj svetel kot pri stari, vendar še vedno zakon

O zvočnem sistemu v SAABih itak nima smisla zgubljati besed ker je na ustreznem nivoju.

potem so precej na silo (za moj okus) vgradili izbočene okrogle gumbe za krmiljenje klime (enake najdeš v 9-3, Cadilacu BLS, v CTS k sreči samo enega..

oblika naslonjal na vratih- dobra stara klasika, majhni so zato ker so tako bolj varni ne zato ker so konstruktorji želeli da so neuporabni. - ja res je. praktično so premajhni in če ti bo kdo jamra da so neuporabni mu razloži da so zelo všeč ledvicam ob bočnem trku

uporabne površine in odlagalna mesta.. tukaj sta tudi enaka..beri precej neuporabna. Čast rešujejo v starem modelu žepki na sedežih (spredaj) za novega se ne spomnim več če sledi isti princip). Avto je bil narejen za luxus ne pa za ličila in papirčke. CDji sodijo v changer ali MP3 player, kovanci v srednjo konzolo skupaj z ostalo kramo.

Naslonjaa za roko na sredini.. tukaj bodi poozren kajti staro 9-5 so prodajali tudi s fiksnim naslonjaloom kar jo je približalo S-80 in je imelo zgolj desing vložek, v praksi neuporabno. Model kjer lahko naslonjalo potegneš gor in dol za cca 5 cm je zakon. TAko pri prestavljanju kot dnevni uporabi.

uporaba klima naprave - kvalitetna zadeva in dovolj tiha in diskretna ter sposobna hitrega ogrevanja in hlajenja

sedeži - zakon zase, priporočam alcantaro oziroma ne usnje (usnje je drago pa še kup problemov imaš)

ogrevanje sedežev (prijetno ogrevanuje spodnjega ali ledvenega dela, stvar nastavitev, dela hitro in dobro)

uporaba brislcev (avtomatski senzor mokrote na šipi) je brez težav in kvalitetna

vidljivost v slabih vremenskih pogojih je odlična. prezračevalni sistem naredi svoje in ne boš imel težav

Sama vidljivost avta je zaradi oblike slabša od recimo c900 , parkirni senzor se ne more primerjati recimo s Tourageom, vendar je še vedno dovolj uporaben za čuvanje odbijačev

Podvozje
-za moj okus je tukaj nekaj izboljšav v smeri večje udobnosti in manjše športnosti (260 KM aero je prav pohleven mucek v primerjavi z 230 KM zverino iz leta 2000)

sedaj pa še očem najbolj opazne spremembe:
kovinska obroba števcev na armaturi.. za moj okus adijo pamet ker dodatni svetleči deli ne pripomorejo k diskretnosti in uporabnosti night displaya

okrogli izbočeni gumbi klima naprave.. stvar okusa ali ti je to bolj praktično ali ne, meni osebno je bolj nerodno

In od kje te spremembe ?
V seznam podrobnega pregleda vozil dodaj še naslednje Cadilace :
- volan je SAAB posodil še Cadilac SRX, Cadilacu BLS, Cadilacu CTS.

- klimo napravo je očitno SAAB dobil iz BLS in 9-3 aloi obratno vsekakor pa nižji razred od 9-5. To ni fair če gre za luxusno znamko, ostali Cadilaci sicer gumb uporabljajo vendar precej bolj diskretno in manj cheap

-touch screen so prav tako (podoben je stari 9-5) vdelali v 9-3 , cadilaca BLS, torej nižji razred.. ;(

in poglej kako cenijo luxus Američani
-Escalade njihov paradni konj (tukaj so zadržali precej elementov stare 9-5 , beri nežne diskretne gumbe, morda bolj podobne HI FI stolpu in S-80. Uporabnost je pomojem nizka in slabša kot 9-5, je pa vsekakor lepša kot marsikje drugje.

Volan - 4 kraki ki je precej podoben stari 9000

Ne vem zakaj so šlio svoj paradni konj narediti lep, novo 9-5 pa poslabšati (

Povzetek o tem vozilu:

Osebno ga bom morda ob naslednji menjavi celo kupil, kljub minusom ki sem jih naštel. Odločal sem bom med zadnjim designom stare 9-5 in novim modelom. Zakaj ?
Gre za preizkušen stroj z dovolj visoko varnostjo in vsaj približno vem kaj mu bo crkovalo ko bo star. Mislim da je 9-5 eden zadnjih SAABov preden ga bo globalizacija spremenila v poceni sestavljanko za visok denar.

- motorji in vožnja.. kar boš izbral ti predvidoma ne bo žal

- če te ne moti nova embalaža stare, preizkušene in za moje pojme dovolj kvalitetne tehnologije si na pravi poti

-nova zunanja oblika - stvar okusa, je pač samosvoja in kr neki,vendar je tudi c900 slovel po tem da ali ti je všeč ali pa imaš tak problem kot jaz s svojo c900 doma " V TO se jaz ne vseden!), sam se pa hkrati ko to poslušam topim od pozitivnih estetskih vtisov in se čudim

Notranjost
Tukaj je stvar vtisa, za moj okus gre v tem vozilu za odmik od prestižnosti v bolj povprečen razred.

Glede na to, da naj bi SAAB gradil na imidžu drugačnosti, različnosti je ta interni design in mešanje z nižjim cenovnim razredom ter Caddilacom precejšen odstop od te javne podobe.
Kot je enkrat razložil BASS v živo - še dobro da GM meša dele z Cadilacom, ki je neke vrste ameriški mercedes. Vsaj poreklo je ugledno če že unikatno več ni.

V prid mu sicer štejem dejstvo, da nepoznavalec detajlov in nekdo ki ne spremlja SAABov tako podrobno kot obiskovalci tega foruma vsega tega niti opazil ne bo. Ko se pa s SAABom voziš pa itak pozabiš na svet okoli sebe in uživaš. Kaj si mislijo sosedje pa je običajnemu vozniku sAABA čisto vseeno. Drugače bi kupili kaj od nemške konkurence

Negativni komentarji pa se nanašajo verjetno na dejstvo, da nova 9-5 vsebuje preveč stare oblike in to pač osebam ki za plačo tekmujejo kdo bo bolje hvalil avto in pazil da se ne zameri preveč proizvajalcem "veliko pomeni". Hkrati pa sem prepričan da bi vsak od teh kritikov z veseljem za roko držal Marlin Monroe, Marlene Dietrich in še kako starleto tudi leta 2008, če bi jo le lahko dobil v designu iz leta 1950, oz 1940...
V monacu in drugih prestižnih krajih nov Rolls Rolls pomeni bistveno manj kot to, da voziš dobro ohranjenega starega iz leta 1930 ali 1950.. . tudi ko je panika na borzi se ljudje zatekajo v Zlato, ki je nespremenjeno že tisočletja
Staromodnost SAABov naj kritizira tisti, ki bi se odrekel držanja za roko playbojevim lepoticam in starletam iz leta 1950 in ki se topi od zadovoljstva da mu punca sledi modne trende in enkrat pride domov z zelenimi lasmi, drugič rdečimi očmi, četrtič z Gucci torbico, dva dni kasneje z novmi škornji. tudi če mu je slučajno tako tredny obnašanje punce všeč mu vsekakor finančni bankrot zaradi sledenja novitetam ne ustreza. Dejstvo je da morajo proizvajalci vozil nekaj narediti , tudi na silo, da dosežejo nov marketinški vložek ker v svetu velja "staro je slabo" krati pa 90% ljudi nosi nekaj let stare obleke, živi v starih stanovanjjih, bere stare knjige, se stara skupaj z možmi in ženami , razlaga kako ceni tradicijo in nacionano pripadnost, kako ceni kulturo, hodi gledat v gledališče stare Shakespearove drame.. skratka.. dvojna podobna nas samih. Zakaj ladijski vijak doživlja malenkostne spremembe od samega nastanka ? zato ker so fantje v industrijski dobi poguruntali tako obliko , da so uspeli samo za nekaj % mislim da pod 10% izboljšati izkoristek v zadnjih 150 letih.. Poglejmo samo Jumba 747 ? je kateri od kritikov razlagal da so to stara jajca in da v ZDA leti samo s 777 ker je 747 predpotopna tehnologija?
njet.. Če je stvar dobra se obdrži. Začenši z Edisonovo žarnico in nožem za rezanje salame. Ta je že tisočletja enak v 90% oblike.

V hiši velja les za prestiž, laminat pa za poceni nadomestek.. Sam vozim 9-5 z lesom, kevlar ali drugi vložki so mi pre cheap, so pa ljudje ki pravijo da je ravno to zakon. Zato se res obnašaj tako kot pri predelavi kopalnice. Lahko jo imaš za 3000 EUR ali pa za 50.000 . odvisno kaj plačaš. Je pa dejstvo da ima kak Merdedes S ali E več možnosti izbire luxusa kot SAAB. Žal

Pri obliki in SAABih moraš biti ljubitelj klasičnosti in sam se požvižgam na mnenje plačancev o vozilih. štejejo statistične izkušnje pokvarljiovsti, varnost , kvaliteta poprodajne podpore in predvsem osebni subjektivni vtis. Varnost je pa alfa in omega in nima cene.
Če mi da nekdo design ruskega Zila in hkrati zagotovi da je to najbolj varen avto na svetu sem pripravljen resno razmisliti o nakupu in tvegati tudi nekoliko slabši servis in prijaznost poprodajne storitve.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 16.02.08 21:01 P.S
DJ, moj kolega v picajzlosti detajlev glede SAABov - je rekord števila besed potolčen ?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 16.02.08 21:27 Pa še en razlog je, zakaj bom kljub zelo zelo zelo negativnemu mnenju o poprodajni podpori in odnosu GM Do slovenskih lastnikov vedno vzel SAAB v seznam možnega nakupa .. zaradi ljudi na tem forumu. Pri tej znamki vsaj vem, da pri lastnikih ni nakladačev ki bi zavajali kolege in da so dovolj samokritični da ne hvalijo povprek in tudi ne žalijo drugih znamk ali lastnikov.

Tako kot je za varno vožnjo najbolj pomemben karakter voznika je tudi proi SAABu praktično edina tržna niša, ki ta trenutek po mojem še šteje, karakter večine lastniokv predvsem starejših SAABov.

ŽAl se bojim da na 9-3 nivoju to že nekoliko popušča.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 21.02.08 02:13 matjaz je napisal:
P.S
DJ, moj kolega v picajzlosti detajlev glede SAABov - je rekord števila besed potolčen ?


Pa se kako!

Za celih 894 besed (1608 --> 2502)! Ce naredim eno hudo ekstrapolacijo in predvidim da bo dolzina tvojih postov linearno narascala, dobim podatek da bos do novega leta klamfal poste dolge skoraj 23.000 besed (ja, malo se mi ze blede, ura je pozna)

Ontopic:
Imam obcutek da smo ze zelo veliko pisali o nakupu novih SAABov ... Mogoce bi bilo dobro malo preiskati forum, tudi pod kakim bolj cudnim naslovom se bo naslo precej koristne vsebine.

Jaz bi svoj pogled takole povzel: obstajajo nekateri argumenti, ki govorijo v prid nakupu novega SAABa (mislim da je matjaz nastel vse, ampak res CISTO VSE), ki povecini pridejo v postev pri resnicnih SAAB fanih. Za vse ostale, ki iscejo dobro non-mainstreamovsko krizarko visokega srednjega razreda, pa bo najbrz treba pogledati drugam. 9-5 je bil fenomenalen avto leta 1997 ... 3 facelifti pomagajo, ne morejo pa delati cudezev - avto je star. 9-5 sicer ostaja eden najboljsih second-hand nakupov ... Samo novega pa jaz osebno ne bi priporocal.

Mogoce se komentar glede novega S80/V70, glede na to da sem tudi sam Volvo fahrer; razocaral me je. Avto je drag, povprecno motoriziran, relativno grd (subjektivno), predvsem pa grozno sterilen. Nikakor mi ni jasno, kaj se je zgodilo z Volvom, da je naredil tako ... "normalen" avto. Prav nic ni ostalo od drugacnosti, ki je bila v njihovih flagshipih prisotna zadnjih 30+ let. Zdaj, ce nujno potrebujes karavana, potem dobrih alternativ sploh nimas (predvidevam da ti svabski mainstream pac ne disi najbolj). V nasprotnem ti priporocam ogled Lexusa GS, Citroena C6 in prihajajocega Jaguarja XF.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 21.02.08 11:16 Torej, zaenkrat toliko:

- KMAG nima več nobenega SAAB-a na zalogi, uspelo se mi je znebit vseh preostalih, kot zadnji je bil prodan prav 9-5 2.0 LPT (oz. BioPower), po zelo ugodni ceni, je bil pa limuzina.
- sam nisem več del teama KMAG, kako ironično, sedaj sem pri Volvu
- Matjaž, rahli popravek glede servisov: o kvaliteti KMAG servisnih storitev ne bi razpravljal, dejstvo pa je, da KMAG ostaja POOBLAŠČENI serviser do nadaljnega, potemtakem ti z novim vozilom v garanciji ni treba čez mejo - je pa priporočljivo, žal.
- aktualni 9-5 je za moje pojme še zadnji nakup, ki ga lahko pri SAABu opraviš in rečeš, da si vsaj približno kupil pravega SAABa. Tudi bencinski turbomotorji so vsaj približno SAABovi, občutek v vožnji pa tudi, veliko bolj je avto SAAB, kot je to na primer nova 9-3. Eksplozij emocij sicer ni za pričakovati, prav tako ne kake posebne turbo brutalnosti (kot npr. 9000 ali sploh c900), kot je omenil že Matjaž.
- Volvo V70? Hm, predvidoma bo pri nas naprodaj šele jeseni. Predvidena cena štarta nekje pri dobrih 38.000
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 21.02.08 11:21 Torej, zaenkrat toliko:

- KMAG nima več nobenega SAAB-a na zalogi, uspelo se mi je znebit vseh preostalih, kot zadnji je bil prodan prav 9-5 2.0 LPT (oz. BioPower), po zelo ugodni ceni, je bil pa limuzina.
- sam nisem več del teama KMAG, kako ironično, sedaj sem pri Volvu
- Matjaž, rahli popravek glede servisov: o kvaliteti KMAG servisnih storitev ne bi razpravljal, dejstvo pa je, da KMAG ostaja POOBLAŠČENI serviser do nadaljnega, potemtakem ti z novim vozilom v garanciji ni treba čez mejo - je pa priporočljivo, žal.
- aktualni 9-5 je za moje pojme še zadnji nakup, ki ga lahko pri SAABu opraviš in rečeš, da si vsaj približno kupil pravega SAABa. Tudi bencinski turbomotorji so vsaj približno SAABovi, občutek v vožnji pa tudi, veliko bolj je avto SAAB, kot je to na primer nova 9-3. Eksplozij emocij sicer ni za pričakovati, prav tako ne kake posebne turbo brutalnosti (kot npr. 9000 ali sploh c900), kot je omenil že Matjaž.
- Volvo V70? Hm, predvidoma bo pri nas naprodaj šele jeseni. Predvidena cena štarta nekje pri dobrih 38.000
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 21.02.08 11:38 GTA lover je napisal:
Nekdo ga je opisal kot grozno sterilnega...Hehe, VSI Volvi zadnjih 20 let so grozno sterilni

Dopuscam moznost, da je tema subjektivna, ampak s to izjavo se nikakor ne strinjam. Obstaja veliko avtomobilov, ki so prisli iz te tovarne v zadnjih 20 letih, ki so zelo zelo samosvoji in jih na cesti nikoli ne zamenjas s kakim drugim avtomobilom (480, 780, 850, 2. gen V70, S60, C30 ...). Ko pogledam novega S80, ne vem ali mi zgleda bolj kot faceliftan S60 ali kot kak Lexus.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 21.02.08 11:58 [DJ] je napisal:
GTA lover je napisal:
Nekdo ga je opisal kot grozno sterilnega...Hehe, VSI Volvi zadnjih 20 let so grozno sterilni

Dopuscam moznost, da je tema subjektivna, ampak s to izjavo se nikakor ne strinjam. Obstaja veliko avtomobilov, ki so prisli iz te tovarne v zadnjih 20 letih, ki so zelo zelo samosvoji in jih na cesti nikoli ne zamenjas s kakim drugim avtomobilom (480, 780, 850, 2. gen V70, S60, C30 ...). Ko pogledam novega S80, ne vem ali mi zgleda bolj kot faceliftan S60 ali kot kak Lexus.


Tema vsekakor je subjektivna, vendar sam vidim razliko med izrazoma "sterilen" in "prepoznaven". Sploh na primer 780 in 850 sta zelo sterilna izdelka, za moje pojme. Volvo se mi je zdel od nekdaj nadvse prepoznaven na cesti, in moram reči, da se mi tak zdi še vedno. Pri sterilnosti pa bolj mislim na pomanjkanje kakih posebnih emocij tako pri opazovanju kot pri vožnji Volvov, tudi notranjost je bila (in je še!) za moje pojme sterilna, saj je bila od nekdaj enaka od modela do modela, vse je bilo tam, kjer mora biti, nobene bistvene inovativnosti in tako dalje. OK, sedaj imajo to extra thin sredinsko konzolo, ki stvar malo poživi, to je pa to.

Tudi ne vidim podobnosti med S80 in Lexusom...Ne vem, meni se vsi Volvi zdijo prepoznavni...Mogoče res preveč subjektivna tema.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 21.02.08 12:13 Hm, zdi se mi da je glavni razlog nestrinjanja slabo definirana terminologija. Kaj dejansko pomeni sterilen, prepoznaven itd.

Najbrz nima smisla te diskusije peljati v epske razseznosti ... Mogoce jo je bolje zakljuciti s tezo, s katero se najbrz vsi strinjamo:
V splosnem so SAABi precej manj sterilni (karkoli ze to pomeni) kot Volvoti.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 21.02.08 13:54 Ubistvu bi tole temo lahko na široko predebatirali ob kakšnem pivu
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 21.02.08 15:28 Pero je napisal:
Ubistvu bi tole temo lahko na široko predebatirali ob kakšnem pivu

Pero for president!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 21.02.08 15:57 Pero.. me spominja na en vic

Dnevnik partizanskog komandatan

Datum X,, napadamo kotu 212 , nemci se hrabro bore i nas odbije

Datum X+1 nemci uzvrate napad, mi se borimo i jih odbijemo

Datum X+2.. partizani napadnu, gubitki visoki ali nas opet odbije

Datum X+3 nemci uzvrate mi jih hrabro odbijemo

Datum X+4 došao šumar i nas i nemce naterao iz šume svakoga tamo odakle je došao ))

hudič je, ker se avto kupuje s čustvi, če to očistimo je verjetno najbolj racionalen nakup Renaulta ki se dela v novem mestu.. zardi rezervni delov in ker ti ga zna popraviti pol novega mesta.. vse ostalo je odstop od racinalnosti in prehod v čustva
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 21.02.08 17:31 Pero je napisal:
Ubistvu bi tole temo lahko na široko predebatirali ob kakšnem pivu


Kaj pa če se, recimo drug teden, dobimo na SAAB kavi? Aaaa, kaj pa pravite to?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 21.02.08 20:44 Pa ne da Mitja kupuje 9-5 ????, žal sem v tujini..


p.s.

ko legenda Mitja kupi 9-5 se mi bo odvalil kamen od srca.. to pomeni da je 9-5 uradno dobil status SAABa ) in bom vesel da že od začetka vodim dobrega starega SAABa hihi
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 22.02.08 10:16 Mitja J je napisal:
Pero je napisal:
Ubistvu bi tole temo lahko na široko predebatirali ob kakšnem pivu


Kaj pa če se, recimo drug teden, dobimo na SAAB kavi? Aaaa, kaj pa pravite to?


SAAB kava? Sounds nice. Tisti z največjim in najbolj škatlastim Švedom bom jaz
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 22.02.08 10:30 Kupiti novega Saaba ali Volva je po mojem mnenju nesmotrno, ker obema vrednost prehitro pada(volvu še bolj kot saabu). Poleg tega nobeden od novih modelov ne pri saabu ne pri volvu (izjema so kabrioleti) ni preveč lep.Če bi se že moral odločiti za "ameriški" volvo ali saab v zadnjih letih bi se za rabljenega recimo 3 leta starega volva V50 T5 ali Saab 9-3 sportcombi aero. Sta pa oba armatursko sterilna mogoče volvo malo manj, ker ni toliko plastičen. Za volvota 870 pa težko rečem ali je sterilen ali ne, ker sem ga videl le enkrat v tujini mislim pa, da gre za grob poseg Bertone-ja, da bi prelepo škatlo serije 7 naredil bolj privlačno in aerodinamično, kar mu za moje pojme ni niti najmanj uspelo.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 22.02.08 15:56 Nov avto se itak ne kupi s strahom da mu bo cena padla

obstaja kup dobrih razlogov za nakup novega avta, samo problem je, ker nas večina ni pripravljena dati toliko denarja za vozilo in potem najdemo cel kup pametinh argumentov za kaj tega ne naredimo

Sam sem enkrat že izvedel nakup novega avta in z vidika uporabnika mi ni žal niti trenutka. Z vidika kaj bi pa naredil z razliko v denarju če bi že takrat kupil rabljen avto imam pa veliko idej
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:nakup novega 9-5 - 08.03.08 17:23 tujina o novi 9-5 , večinoma podobna mnenja kot pri nas

http://news.windingroad.com/body-stylesmarket- segment/wagons/wr-fleet-2007-saab-9-5-sportcombi/

marc March 14th, 2007 8:15 AM Link
I like Saab
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal