Obiskovalci
Trenutno 5 gostov
Obisk skupaj: 234662181


Saab 9000 - varnost - 22.12.05 18:06 Na Avtomobilizem.com je bila nekoč debata iz katere povzemam zanimiv podatek o varnosti Saab-a 9000. Če ima kdo uraden podatek ali link na omenjeni test, bi prosil za link.

... "Alfa 164 ima enako ogrodje kot saab 9000, vendar z eno razliko, ki je pa zelo pomembna. Alfa 164 je zelo slabo narjen avto kar se varnosti tiče. Na istem testu so imeli Volvo 850, BMW530, Alfa 164 3.0 V6, Saab 9000 2.3 turbo, Lancia thema 3.0 V6 in mercedes samo se ne spomnim kateri je bil. No na tem tesu so se zaletavali v stoječo oviro - steber v obliki trikotnika in zaletavali so se v rob tega tikotnika, kar pomeni direktno v špico betonskega bloka pri hitrosti 90km/h. Isto kot da bi se zaletel v rob hiše z 90km/h.

Volvo 850 - steber je šel skozi havbo do motorja in motor porinil nazaj - ustavil se je pred prednjim steklom - lutki ni bilo nič.

Mercedes - steber je šel isto do prednjega stekla - volan je porinilo lutki v pljuča.

BMW 530 - steber šel do kabine in lutki je mašina polomila noge.

Lancia thema - steber šel do srede kabine - lutka definitivno mrtva

Alfa 164 - steber porinil mašino lutki v zgornji del nog - in volan v pljuča - lutka definitivno mrtva

PAZI TO - SAAB 9000 - steber se je zaril skozi odbijač ga zlomil, pokrivil vezno steno, prišel do kilerja za vodo in se tam ustavil, kiler rahlo pokrivljen, vendar brez drugih poškodb. Avto so lahko vžgali in odpeljali, še celo luči sta delovali skoraj normalno - malo sta svetili vsaka na svojo stran, ampak še vedno dovolj za na cesto, da so bi se z avtom odpeljal normalno domov."
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab 9000 - varnost - 22.12.05 18:12 Dodajam še en "must see" prispevek uporabnika Nebivedu iz Avtomobilizem.com:

"Mel sem saab 9000 2.0 turbo 16V letnik 1987 z vso opremo kar je bilo takrat možno dobit v tem avtu. Pri malo čez 20km/h sm se zaletu v terenca( u bistvu se je on vame zaletel čelno). Na mojem saabu je odpadla plastika okoli tablic in pokrivila se je tablica. pa mala rajsica se je poznalaq na odbijaču. Na tadolgem pajerotu so bile razbite okrasne štange, odbijač in okrasne štange so se mu zapičile v gumo.

Pri 40km/h sm zdrsnil iz ceste in odbil kup peska (približno 5 kubikov ga je bilo). Cel kup peska sem prestavil za 2 metra, avto pa smo malo popraskam in spredaj odlomljen spojler in ukrivljena interkuler in kiler za klimo(vendar ne preluknjana, tako da sta oba normalno delovala).

S saabom letnik 87 si upam pri 80km/h zaleteti čelno v katerikoli avto od teh treh, ki si jih napisal in ti zagotavljam da bom prišel skozi po možnosti brez poškodb in da bom zapeljal skozi fiesto in polota, v golfu bi se pa ustavil pri zadnjih sedežih, vendar bi na svojem avtu odprl vrata in normalno izstopil.

Videl sem nesrečo, ko je s saabom 9000 pri 180km/h(stoosemdeset kilometrov na uro) zapeljal(idiot) čez 2 polni črti in treščil v ničhudega slutečega voznika renaulta 5 brez bremzanja. Od petke ni nič ostalo na saabu so pa reševalci odprli vrata in dali tipa na nosila, ker mu je zlomilo nogo in je bil u šoku - mel je rahle notranje krvavitve, po 2h dneh je bil izven bolnice in je šel kupit drugega Saaba. Nesreča je bila pa na Medvedjeku (stara tropasovnica proti Trebnjem).

Sodelavec je razbil svojega saaba 9000 na celovški v ljubljani ko mu je nekdo pri 130km/h priletel v levi bok avtomobila. Iimel je "samo" polomljena rebra od varnostnega pasu.

Tko da kdor reče da je en nov polo bolj varen recimo od 20 let starega saaba ali volvota se moti!!!"
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab 9000 - varnost - 22.12.05 18:55 Mogoče še en link http://www.saabnet.com/tsn/ssl/
Nekaterim se vrata normalno odpirajo kljub temu, da sprednjega konca praktično ni
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab 9000 - varnost - 22.12.05 23:20 SAAB 9000 je v nasprotju z drugimi SAAB modeli narejen iz VISOKONATEZNEGA jekla. Poskusite enkrat potrkati po pločevini vrat - zvok je zelo zanimive barve, zven je nekaj posebnega. Ni zadušen, kot pri večini avtov, ampak lepo visokotonsko zveneč - tipično železo z višjo vsebnostjo ogljika.

Slike, ki jih prilagam, so iz hude nesreče med 9000-tko, Mercedesom (E klasa) in kombijem (Ford Transit). SAAB-u je motor odtrgalo iz sprednjega konca, kletka je ostala nedotaknjena. Nikakor ni motor niti poskušal pogledati v kabino.





Ostalih slik mi ne rata gor spravit Od Transita ni ostalo veliko, voznik SAAB-a se je še nekaj sprehajal naokrog in pikasto gledal svoj avto

Sicer pa si dobro poglejte link, ki ga je postal EDO9000.
Sicer sem pa sam na lastni koži poskusil, kako se je s SAABom (17 let stara c900) zaleteti čelno v skoraj novo Toyoto pri 50-70 km/h!!!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab 9000 - varnost - 23.12.05 12:48 Dodajam še dve zanimivi fotki razbitega c900, ki mi je dal Jernej že leta nazaj. So dovolj zgovorne, kljub prevračanju jo je voznik odnesel zgolj z obtolčenim komolcem.





Ne gre pa teh fotk razumeti kot "če imaš Saab-a, si varen v vsaki nesreči". Še vedno je na prvem mestu prilagojena hitrost in pozornost ipd. Je pa po moje moralna dolžnost, da ko si enkrat seznanjen z aspekti različne varnosti med posameznimi avtomobili, da v kolikor je to mogoče, poskrbiš, vplivaš, jih prepričaš da se tvoji bližnji (punca, žena, otroci, sestra ...), vozijo z varnimi avtomobili.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab 9000 - varnost - 23.12.05 16:31 Najboljši so pa komentarji v stilu:
i've recently acquired another saab, and i think it's safe to say i won't be driving anything but those for quite awhile
I am a tried and true Saab addict. If there's a better car out there, you'll never be able to convince me of it!
Thank you SAAB. I will never buy another make.

Still think about that night once in awhile...that car saved my life....I hope if it ever happens again that my 9000 will do the same for me, I won't be driving anything else, I've been sold for life.
Because the car did such a good job, we're shopping for a new one.
But like so many other selfless Saabs, it sacrificed itself to protect me. Let's return the favor and try to keep as many of them alive as possible.
I sold my '83 900S to a friend of mine about a year and a half ago. He had a problem with it, turned out to be the ignition module, and in his quest to get some info, asked a guy at a salvage yard if he knew anything about Saabs...his response was "Well, all I know is, they don't crush easy".


Fantje tu gre za razliko med življenjem in smrtjo in ne za napihovanje o zmogljivostih in opremi
avtomobila.

Mene so prepričali, pa vas?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab 9000 - varnost - 23.12.05 16:46 Porko dio pa ta zeleni je bil včasih moj!?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab 9000 - varnost - 23.12.05 22:38 Ja kam hudiča je pa priletel? Vrata mi zgledajo,kot da so jih s krampom morali odpreti?!
Fak, ga je škoda...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab 9000 - varnost - 28.04.06 22:22 Dovolil si bom citat s Fordovega foruma, ker ze ravno omenja Saabovo varnost in ostale tegobe (elektrika, servis..)

originalni post :
http://www.ford-klub.net/forum/viewtopic.php? t=4481

"Dobra tema Če bi si kupval avto bi se ozru poleg na forda še na saba in bmw-ja. Kot nalašč.

Drugače pa sam kar se tiče designa zunaj in pr zadnjih modelih tud znotraj pa kapo dol z moje strani

Mam pa zanimivo izkušnjo oziroma izkušnja je od prijatla jaz imam samo informacije z njegove strani in 2k prevoženih kilometrov z 9000CSE. Avto je drugač cool in za 2.3 motor trga gate. Dobesedno. Ampak so pa bli z njem stalni problemi z elektriko. Še slabše kot kak renault! Sva šla z njem na morje in na pol poti sva morala špilat avtoelektričarja, ker nama je začel kr po redu palt varovalke. Za nameček nama je skuru pa še rele za ventilator hladilnika motorja Menda je to znana težava modelov CSE ter Fiat Crome, ki naj bi mela identičen računalnik in elektriko. No poleg elektrike je znal občasno še stokat, da je dvigal obrate za 500 do 700rpm v prostem teku. Elektrika na konzoli pa je delala kakor je mela svoj dan. Tempomat je najraje delal kadar so bli na sporedu ovinki na AC pa se preprosto ni hotu vklopt Skratka z avto cela scena!

Kar se tiče varnosti pa lahk rečem sam Pr 190km/h mu je na AC razneslo prednjo levo gumo. Avto je bil sesipan po vseh vogalih. Zbil 40m obcestne ograje in popukal vn 2 količka, ki to ograjo držita na mestu ampak avto ni bil zategnjen. Na srečo se ni obrnu okol se je pa zato vrtil po cest. Med celo kolovratijo po cesti je narisal 6 krogov preden je avto obstal in vsi v avtu so bli celi. Še celo vsa 4 vrata so se dala odprt in zaprt brez večjih težav Edina kalvarija je bila potem z deli. Iz cele evrope jih je nabiral

Tolk o mojih izkušnjah o saabu. Starega ne bi mel. Novejšega od 2003 letnika naprej pa se ne bi branu. Sploh kak TiD. Zadeve so kar zverinske!"

post 2 -gorazd
"Saab je po statistiki nesreč najvarnejši avto.
Zdaj točno ne vem kateri model je bil, ali velja to za vse, v glavnem zadeva ne more obstati na strehi. Je tako skonstruiran, da se vedno vrne na kolesa."

post 3 - skidiver
Problem ga je že na streho obrnt! Ne vem no. Da bi men pr mondeotu pr 190km/h predno levo gumo razneslo bi šel u 3.14 in me ne bi blo nikol več nazaj, ker bi vrjetno najprej pristal na strehi
To ga je pa sam sukalo in obračalo kot vrtavko, da je zdelal vse konce avtomobila. Praktično je bil skoz na vseh 4 kolesih. Svašta. Jz sem se sam klanju lahko, ko sm vidu kak je avto. pa še vrata so se odprla in zaprla brez kakega problema. Mislm svašta no. Presenetu je ta avto, vedno. Če ne drugega je pa par varovalk in rele skuru

Mimi glede kvalitete nimam pojma. Mam izkušnje samo s tem 9000CSE letnik 94. Po moje majo zdej kvalitetno elektriko notr. Motorji so pa menda špica. Poznam enga k ma 900 dizlača, letnik na žalost pozabu. Pravi, da nobenga stroška kot sam redni servisi in tankanje. Pa porabo ima menda primerljivo nemškim dizlačem.

Če si mislš saaba ubost se splača mal pogledat kaj menijo o njih v tujini! Pa predvsem mal pogledat statistike(čeprav laž, večja laž, statistika) kako je stanje okol njihove elektrike.

Pa ena stvar! Pr nas je problem servisa pr saabu. Za saabe obstaja samo par majstrov al celo sam dva, ki šraufata privat. pooblaščen servis v slo je pa menda bolj tako tako. Bolj jih zanima ??
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab 9000 - varnost - 29.04.06 03:31 oktober 2003, levi pas na Kamniški obvoznici, cca. 60-70km/h čelno skoraj brez zaviranja v Toyoto Corollo. Saab 900, 1987 vs. Toyota cca. letnik 2000.
Posledice? Občasno trd vrat 4 mesece.
Avto? Kletka praktično nedotaknjena, mečkalne cone skrajšane za 15 cm, odpiranje vrat brez omembe vrednih težav.








  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab 9000 - varnost - 29.04.06 07:11 Ampak so pa bli z njem stalni problemi z elektriko. Še slabše kot kak renault! Sva šla z njem na morje in na pol poti sva morala špilat avtoelektričarja, ker nama je začel kr po redu palt varovalke. Za nameček nama je skuru pa še rele za ventilator hladilnika motorja Menda je to znana težava modelov CSE ter Fiat Crome, ki naj bi mela identičen računalnik in elektriko. No poleg elektrike je znal občasno še stokat, da je dvigal obrate za 500 do 700rpm v prostem teku. Elektrika na konzoli pa je delala kakor je mela svoj dan. Tempomat je najraje delal kadar so bli na sporedu ovinki na AC pa se preprosto ni hotu vklopt Skratka z avto cela scena!


Sm že slišu za SAAB gremline, sam tole je pa mal preteran

Pri vseh svojih SAAB-ih nisem imel toliko problemov z elektriko, kot jih je imel ta z enim.Napake je, če se že pojavijo, treba popravit sproti, pa je.

LP
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab 9000 - varnost - 29.04.06 13:26 Kaj je bilo pa s Corolo in voznico?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab 9000 - varnost - 29.04.06 14:45 Oba airbag-a sta šla v zrak, normalno. Rezultat je bil podoben kot pri SAAB-u. Odtrgalo je komplet sprednjo levo vzmetno roko in kolo.
Voznici enako ni bilo nič.

s tem, da je v avtih vsaj 20 let razlike!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
RE: Saab 9000 - varnost - 12.05.06 01:05 Poglejte si tole: www.saab-raggare.com

Izberite v meniju "99"

Ugibajmo skupaj, kolikšna je bila hitrost te 99-tke, preden je treščila v drevo. Jaz pravim, da vsaj 80 km/h.
Kdor je že od blizu videl 99/900 SAAB-e, ve, da je pločevina ekstremno debela z neštetimi "traverzami in raznimi jeklenimi ojačitvami...

Če mi je prevajalnik "pravilno" prevedel stran, so bili v avtu trije, vsi so preživeli, kar so policaji razglasili za...čudež. Itak.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
RE: Saab 9000 - varnost - 12.05.06 01:08 Kabina je ostala povsem nedeformirana, kar je sreča za voznika.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
RE: Saab 9000 - varnost - 12.05.06 01:13 ja, skoraj. Pazi sovoznikovo stran:



Možno je, da bi se NG900 slabše odrezal
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
RE: Saab 9000 - smrt rock zvezdnika - 30.09.06 12:11 V črni 9000 Turbo se je ponesrečil Cozy Powell, bobnar skupin Black Sabbath, Emerson, Lake & Palmer in drugih.
Poleg 9000-tke je imel še Ferrarija...

http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/ 158199.stm

http://www.skyweb.net/~kstober/CPPAGE5.htm
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab 9000 - varnost - 15.08.11 07:47 Se strinjanjam s tvojimi komentarjired leti sem imel karaibol z volvo S80 pri 90kmh sem zapeljal cez pol metra debelo betonsko ograjo in se ustavil v meter debelem. Ostanku oreha ki so ga pred leti podrli na autu je bilo kar precej skode na podvozju bili smo trije v autu noben ni bil pripasan prijateljica paje odzadi spala prek sedezev in sploh ni opazila kaj se je zgodilo,nobenemu od nas nic pa de do doma smo se pripeljali zdaj vozim 9000aero in ne menjam za nov auto delam na kia servisu v mariboru in ko gledas kaj ostane od auta pri 50 kmh pri karambolu hmmmmm samo presa na odpadu se resi ubogega korejcaraje20 let. Star saab kot pa kitajcSweden Power forever:
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab 9000 - varnost - 17.08.11 07:55 djurato79 je napisal:
in ne menjam za nov auto delam na kia servisu v mariboru in ko gledas kaj ostane od auta pri 50 kmh pri karambolu hmmmmm samo presa na odpadu se resi ubogega korejca:

Se ne strinjam z izjavo, da bi bil KIA nečrvst avto.( povezava Korejc in Koreja-Korejc in KIA ne metati vse v en koš ). Po sreči ali nesreči sem čvrsto poslovno vpleten v produkcijo avtombilskih delov za vse evropske tovarne vozil ( ni tovarne v Evropi, ki je ne bi obiskal in imel možnosti ocenitve kaj je po produkcijsko tehnični plati dober proizvajalec - vozilo in kaj je slab,... ). Zelo dobro poznam standarde in tehnične zahteve kupcev-tovarn avtomobilov. Dan današnji ima oz. je KIA v smislu konstrukcije ( dimenzioniranja ) med tistimi proizvajavci vozil z najvišjimi zahtevami po čvrstosti. So med redkimi, ki v času serije ( življenske dobe modela ) ne izvajajo DtC ( designe-to-cost )to je iskanje vrzeli v produktu, kako bi zmanjšali ceno na račun vradnje cenejših materialov.
P.S.
s tem pisanjem pa ne odpiram ( jaz osebno ) teme: za KIA ali proti.
P.S.
Tudi vozilo AUDI A8 ( popravljeno naknadno, ni bil Audi bil je VW...Phaeton), ki svetovno slovi po varnosti,... naš "prijatelj" Heider je v njem umrl, in vozilo je šlo pod prešo. Seveda predhodno so AUDIjevci staknili glave in "prevohali" vsaki košček razbitine.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab 9000 - varnost - 17.08.11 08:52 Heider se je stumbal s Volkswagen Phaeton...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Saab 9000 - varnost - 17.08.11 11:21 Dekammeron je napisal:
Heider se je stumbal s Volkswagen Phaeton...
Se strinjam, moja napaka oz. površnost v pisanju.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal