Obiskovalci
Trenutno 73 gostov
Obisk skupaj: 234872676


<< Začetek < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > Konec >>
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 24.11.13 11:59 Čestitke tudi z moje strani

melhi je napisal:
Čestitam !
Si ga boš naročil ?

Koledar dobiš gratis, če se tvojemu Saabu uspe pojaviti gor
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 24.11.13 12:30 jack8black,tvoj aero je lani prišel na saabsunited koledar,če me spomin ne vara ?
Zanimivo,da se slovenskim avtomobilom uspe uvrstit na koledarje,glede na to kako malo nas je v SLO.Očitno imamo lepe Saabe
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 25.11.13 13:05 To je eden od razlogov, da oglašujejo Slovenija je lepa dežela
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 25.11.13 13:08 Za koledar sem plačal tudi zato, da dam malo podpore, ker je res najboljši Saab forum meni osebno. Res carski ljudje in odgovore pa nasvete dobiš v nekaj minutah.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 05.12.13 19:35 Ker imam čas pa voljo bom na kratko napisal kaj vse se je dogajalo do zdaj z mojim drugim Aerom in kaj se še bo v prihodnosti...

Najprej, ko sem avto dobil je falilo kup detajlov...
Zunanjost...
Zdrsani emblemi, pokrovčki dvigalke(en je manjkal, drugi ni bil pravilen). Ena letvica na vratih je čudno štrlela pa še ene par malenkosti.

V interiorju ni delal vžigalnik in žarnica okoli tega, od celega ozvočenja je delal samo en zvočnik. Usnje na sedežih je bilo v precej slabem stanju, pa seveda klasika - displayi.

Od tehnike...Puščala je sredinska mreža izpuha, ročna zavora je zelo slabo držala, puščanje olja iz semeringa na menjalniku. Na testni vožnji sem tudi imel občutek, da ročka menjalnika ful preveč skače naprej/nazaj med pospeševanjem/zaviranjem...Očetu, ki je bil z mano sem še rekel, da se mi zdi en nosilec motorja fuč. Več o temu pozneje...

O vseh napakah sem obvestil prodajalca(avtomarket) in ceno so mi primerno spustili.

Tako je izgledal na dan nakupa, itak tank popolnoma prazen



No potem sem se najprej lotil ozvočenja, iz mojega razbitega automatica sem prenesel vse zvočnike, originalni ojačevalec, povezal sem vžigalnik...In še ene par malenkosti...

Originalni ojačevalec na mestu...


Avto je nato dobil v roke Edo in pregledal karter, zamenjal olje in filter, namestil zadnji PCV sistem, zamenjal žice ročne, ki so pozneje zarjavele in sem jih moral še enkrat menjat pri Kop-Car v LJ. Žal mi je, ker se mi ni dalo, da bi jo sam zamenjal...Bi prihranil kar dosti denarja

Potem sem z barvnim gelom za usnje porihtal le to.
Žal slike pred nimam ampak tisti, ki poznate avto veste kakšno je bilo...Tako voznikov kot sovoznikov sedež sta bila precej oguljena.


Obe moji vozili skupaj


Sledila je namestitev dvojnega zadnjega stabilizatorja(piggyback). Ojačitev volanske letve pa je imel ta avto že nameščeno.
Originalni diverter sem zamenjal s forgem - povišala se je odzivnost in znižal boost lag.


Pa zamenjal sem sredinsko mrežo izpuha. (Vzeta z razbitega aera)


Vedel sem, da je avto "čipal" Edo na 250 konjev in me je zanimalo koliko jih dejansko ima pa sem ga zapeljal na dyno...


Rezultati so bili impresivni... Skoraj 257 Konjev(cca 230 na kolesih) in 380 Nm navora, več kot dve corvetti 5.7, ki sta bili tisti dan tam.




Vmes sem šel vozit še na Grobnik enkrat z zimskimi gumami, nikoli več

No potem drugo rundo na Grobnik pa katastrofa... Nosilec motorja, ki sem ga omenjal na začetku, jaz sem se nehal obremenjevat s tem da je ročka skakala okoli, Edo ni opazil nič, ko ga je vozil in na vse skupaj sem preprosto pozabil.

Nekje od Ilirske Bistrice naprej mi je nosilec dokočno počil, in to res dobesedno počil, ker so te neumnosti napolnjene s hidravlično tekočino, ki jo je razkropilo povsod, motor se je povesil na desno stran zapelo je mikro jermen, ki ga je odneslo ven zraven pa zabilo napenjalec in ga zlomilo

Tole sem poslikal medtem, ko sem čakal asistenco:


Nosilec motorja izpustil dušo:


Ponečedil se je po vseh plastikah:


Koščki napenjalca manjkajo, ker ga je zabilo v rolco, ko je naenkrat zmanjkal jermen.


Glavna jermenica je prevrtala stransko plastiko, sem se je tudi zapel jermen.


Navaden tak nosilec stane več kot 170 € in sem se zato odločil naročiti kar športnega ojačanega, brez tekočine iz USA. Na koncu je prišel dražje s poštnino in carino a zdaj mi vsaj ne bo treba več skrbeti za te neumnosti... Malo so se povišale vibracije v notranjosti ampak, če nisi pozoren ne veš. Zraven sem seveda še očistil mašino, zamenjal napenjalec, rolico, jermen pa še stikalo olja, ki je puščalo in ga prej nisem videl.

O podrobnostih menjave ne bom pisal, ker bo predolgo...Je bilo pa kar zabavno

Popravljena stranska plastika:
Uporabil sem prah in lepilo Q-bond.


Nov nosilec motorja, res lepa zadeva...Kar škoda ga je za pod avto hehe.


Pa še stari, poglejte kje je vijak


Nov nosilec nameščen:


Škatla dobrot:


In v par minutkah vse na avtu:


Pa še menjava stikala za olje, ki zahteva izdelavo posebnega orodja(rezanje ključev hehe). Baje, da se ga da menjat odzgoraj sam nisem uspel ugotovit kako, zato sem vzel izpuh proč, zaganjač proč in ojačitev intaka pa je bilo vse lažje.


Zdaj se dela pa na 3 cole downpipu in potem k bo kaj več dnarja še 308 diski od viggena spredaj pa 4 točkovna ojačitev subframe...Pa mogoče še kaj...Aja zamenjat semering na menjalniku







To je to na grobo, ful stvari sem še izpustil... Moram pa reči, da od nesreče dalje sem ful pazljiv na vse, ki kamorkoli zavijajo. Ko si na cesti moraš ves čas razmišljat, da noben ne zna vozit in da noben ne ve kaj dela...Prav utrudljivo včasih.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 06.12.13 08:26 Fajn ga rihtaš! Kar se pa tiče vožnje, pa je res utrudljivo, če hočeš vozit tako, da se ne zanašaš na akcije ostalih soudeležencev. Ampak se navadiš. Če bi vsi tako vozili, ne bi bilo nesreč.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 06.12.13 19:52 Evo, prav z užitkom sem prebral tole
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 06.12.13 21:17 Oj, mene tudi zelo veseli, da je moj bivši Aero v zelo dobrih rokah. Hehe, original Aero feltne so spet združene z matičnim vozilom! A se spomniš, te feltne sem ti jaz prodal za tvojega prvega Aerota?
No, jaz sem tudi malo dodal k videzu: zatemnitev stekel! Aja, pa zgornji SID sem zrihtal, za klimo je pa že zmanjkalo časa.
KOlikor se jaz spomnim, je ta avto imel po en ojačevalec pod vsakim sedežem!
Nikar ga preveč ne priganjaj, ta motor ima za seboj že generalko...
Tak avto moraš voziti pa tako, kot vozimo (mi) motoristi: zmeraj gledamo in predvidevamo reakcije drugih udeležencev v prometu in zelo opazujemo stranske ulice...s takim avtomobilom si enostavno prehiter za ostale udeležence v prometu...
Naj ti povem samo še to, da si preverjeno četrti in po branju so sedaj najboljši lastnik! Jaz sem imel čast biti drugi lastnik...Prva lastnica je bila pa ena Tamara iz Trsta.
Jaz sem avto prodal, ker je bil za moje pojme enostavno prenizek za vsakdanjo uporabo. V garažo sem lahko zapeljal le skrajno previdno in postrani. Da bi ga parkiral na pločnikali z nosom čez pločnik, pa sploh ni prišlo v poštev...
Želim ti še veliko srečnih kilometrov!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 06.12.13 21:41 Pa še nekaj: s tem avtom sem preživel same lepe čase in mi prikliče lepe spomine pred oči! Z njim sem bil med drugim večkrat v Zagrebu in Budimpešti. Avto je suvereno premagoval razdalje. No, pa tudi veliko lepih bencinskih črpalk sem z njim obiskal...
Upam, da si snel te "čudne" fore od prejšnjega lastnika.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 06.12.13 21:59 Hvala za vse dobre želje.

Ja ko sem jaz kupil avto not ni bilo nobenega ojačevalca, prodajalec pri automarketu mi je rekel, da so jih oni shranili, prodali ali nekaj pač... Nima veze, potem so spustili ceno(tudi zaradi drugih prej navedenih napak) še prej pa malo probali špilat na karto "da je nekdo že hotel kupiti avto za tak dnar" itd... Itak vsi vemo, da kupcev za take avte ni...

Ko sem priklopil gor originalni ojačevalec iz razbitega Aera je deloval samo prednji levi visokotonec...Nič od basov ni špilalo. Takrat mi je bilo jasno, da bom moral vse razdreti. Zadnja dva zvočnika sem pustil ker sta potrebovala le povezavo, ki je bila odrezana... Ostale sem pa premenjal z originalnimi iz razbitega, ker niso delovali oz kot sem rekel deloval je samo en visokotonec...Zdaj ozvočenje špila v nulo.

SID in display klime sta ravnotako premontirana iz razbitega. Takrat sem ju dal popravit Simonu v UK.
SID, ki je bil not prodajam posebej, prikazuje cca 90% pikslov.

Feltne, ki so zdaj na avtu so pravzaprav od prejšnjega avta z zimskimi gumami, tiste, ki si mi jih ti Rudi prodal pa so opremljene z letnimi in čakajo na sezono. Eno gumo mi je prerezalo v nesreči in sem moral kupiti novo pa jo zamenjat. Zdaj imam kar tri sete platišč...dvojne 17 col in ene 16 col. Plan je, da bom imel en 17 set opremljen z gumami za na progo.

Drugače pa ne se bat prejšnjega avta nisem tiščal in tudi tega ne edino na progi ampak to je tko 2x na leto...
Tudi nesreča s prejšnim se je zgodila pri povsem navadni hitrosti, mislim da sem šel manj kot 80 Km/h(omejitev 90 Km/h) takrat, ko mi je povzročitelj zapeljal pred nos.
Seveda včasih paše mal pritisnit pa nekaj ovinkov speljat hitreje ampak, da bi pa kake rekorde podiral to pa ne... Tudi avto mi ne deluje neki ful športn, tako prejšni kot tale... Šasija preprosto ni dorasla motorju bom tako rekel, zato pa se ukvarjam s temi ojačitvami in vsem.
Ko sem peljal unga karavana 9-5 od Edota, navaden SE model se nisem mogel načuditi kako direkten je volan, kako lepo in natančno se avto pelje, čisto drug bolj zanesljiv občutek... Mi je pa oblika 9-3 coupeja in tudi 5 vratnega nekaj najlepšega na svetu in zato vztrajam. Pa torque steer mi je zakon kokr se to čudno sliši hehehe.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 06.12.13 22:05 Rudi je napisal:
Pa še nekaj: s tem avtom sem preživel same lepe čase in mi prikliče lepe spomine pred oči! Z njim sem bil med drugim večkrat v Zagrebu in Budimpešti. Avto je suvereno premagoval razdalje. No, pa tudi veliko lepih bencinskih črpalk sem z njim obiskal...
Upam, da si snel te "čudne" fore od prejšnjega lastnika.


Bodimo pošteni, uporabnik Jptice je porihtal kar veliko stvari(gume, servis, zavore, remap,...) na temu avtu in mi je edino žal, da ga nisem mogel direktno od njega kupit...Tako pa je stal več mesecev kot nepremičnina v avtohiši.

Glede "čudnih for" - Blowoff-a ni oz je zaprt sistem, originalen downpipe pa bo zamenjal custom downpipe premera 3 cole z enim katalizatorjem... Upam, da bo končan do konca leta. To predvsem zato, ker na teh konjih in navoru ta del izpuha blokira vse skupaj.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 07.12.13 19:06 A boš čipal stage 2 da apgrejdaš downpipe? Kako pa imajo to narejeni viggeni (cca isi konji)?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 07.12.13 19:20 Viggen ima popolnoma enak downpipe ampak ima manj navora in 230 konjev na motorju... Jaz pa jih imam zdaj skoraj 260 Da o navoru ne govorimo...

Za začetek bom dal some downpipe gor in še enkrat skočil na dyno, da vidim razliko... Drugače pa ja, bom potreboval drugo mapo(stage 3) za 270 Hp in 390 Nm navora, če so me pravilno informirali na UK saabs. Dejansko sploh ne vem katero mapo ima avto trenutno...Kateri stage... Zgleda nekaj med stage 1 in stage 2(250-260 Hp).

Samo to bom zaenkrat pustil dokler ne porihtam še malo podvozja, vsaj 4 točkovno ojačitev subfram-a moram namestit in boljše zavore...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 07.12.13 20:37 Ja samo če bi viggna čipal bi prišel z lahkoto na 300 konjev in še nekaj več navora kot pri 2.0 motorju.
2.3 je le 2.3
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 07.12.13 20:49 Vsekakor, pač naredil sem primerjavo original viggen proti mojemu aeru v trenutnem stanju.

Original downpipe je tko ali drugače blokada na teh motorjih... Najprej ful oster kot in nato takoj katalizator. Pri višjem boostu v turbini se začne vse skupaj prekomerno pregrevat in zaradi slabega pretoka podaljša čas, da se turbina zavrti posledično imaš boost lag, ki ga je na mojem trenutno kar veliko... Pri polnem plinu bi rekel, da rabi kar kake pol sekunde, da se odzove...Potem ko pa se...o jebemu... ti hoče volan strgat iz rok hehe. Bi zelo rad enkrat peljal viggena, ker me zanima a je sploh možno peljat naravnost hehehe.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 07.12.13 21:13 Ja sem malo pogledal na mobile.de po Viggenih. Pa so cene za lepe primerke kar že vrtoglave
Tako da tisti iz avto.net definitivno ni Viggen, drugače bi ga šel že iskat
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 07.12.13 21:17 Eh sej to smo že razčistili...Pa izjava, da sta samo dva v Sloveniji s takimi odbijači po njihovih informacijah... dva imam že jaz , kje so še vsi ostali... Kje je tisti črn 5 vratni to me muči... A je še na cesti?

Drugače pa ne rabiš veliko, da si narediš viggena.

Kupiš navadnega 9-3 Aero pa premontiraš mašino 2.3 iz 9-5 Aera in ga imaš.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 07.12.13 23:02 Z DP ne bo veliko razlike, samo malenkost pri navoru. Kar se tice cipanja, jaz ne bi nic vec upgrejdal na tvojem mestu, saj je to max za ta motor, kar se tice da bo naredil se kar nekaj kilometrov. Kar je od tu naprej, se pa zacnejo zadeve podirat, kar se ti je ze v mali meri pokazalo. Na koncu, oz. najslabsem primeru je potem motor. Vrjemi, kar se tice tuninga sem dal kar nekaj skoz. Avto je ze tako dovolj brutalen, volan in trakcija sta na meji .. na tvojem mestu bi montiral LSD in vozil avto kar se da dolgo
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 07.12.13 23:21 Bomo videli, DP definitivno ne bo škodil in kvečjemu podaljšal življenje motorja in turbine(nižje temperature izpušnih plinov).

Remap na stage 3 je sam tko razmišljanje, dokler ne bo kaj več okoli podvozja narejenga itak nimam kaj sanjat o več konjih

Aja Jptice, koliko si imel na najhujšem Volvotu konjev? Kaj vse je blo zamenjano...Če se ti da napisat, sam za info
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 08.12.13 19:32 poglej si na vozimvolvo.si, je vse dokumentirano
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 09.12.13 12:27 arminator je napisal:
Eh sej to smo že razčistili...Pa izjava, da sta samo dva v Sloveniji s takimi odbijači po njihovih informacijah... dva imam že jaz , kje so še vsi ostali... Kje je tisti črn 5 vratni to me muči... A je še na cesti?

Drugače pa ne rabiš veliko, da si narediš viggena.

Kupiš navadnega 9-3 Aero pa premontiraš mašino 2.3 iz 9-5 Aera in ga imaš.


Je bil Aero na voljo v vseh karoserijskih različicah?
Glede nato da je ta 5 vratni?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 09.12.13 13:26 Mene so popravili, da je bil celo Viggen lahko 5-vratni. Tako da za Aero ni dvoma.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 09.12.13 14:06 Tako je. Viggen in Aero sta bila na voljo v vseh karoserijskih izvedbah - 3 vratni, 5 vratni in cabrio.

Nekje sem bral, da je Jeremy Clarkson(Top Gear) opisal Viggena cabrio kot enega izmed 10ih najslabših avtov na svetu ali nekaj takega Zaradi slabe vodljivosti in nenormalnega torque steera.

En uporabnik na UK saabs je nedavno nabavil tegale lepotca... 5 vratni Viggen.







Fouš sm mu zelo! 5 vratni mi zgledajo tko hudi
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 09.12.13 14:37 Še eno vprašanje glede 9-5tke.
Med modelnim letom 01-03 in 04-05 so določene spremembe.
Gledal sem 9-5 Aerote ker bi rad svojega naredil v AERO look. 2005 letnik ima po mojih ugotovitvah drugačne odbijače - kot 2003 kateri ima po mojem mnenju povsem iste kot VECTOR se pravi samo s podaljški na orignal odbijač. Imam prav?

LP
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 09.12.13 14:49 Ja, res je. 2004-2005 Aero ima drug odbijač. Dame Edna 2006-2009 pa ima spet poenoten look.
Tale styling misija te zna koštat enako ali celo več kot Aero ECU tuning + eventuelno turbina (odvisno od začetnega stanja), ki mi je osebno bolj všečen - volk v ovčji preobleki hi hi. Vsak dan komaj čakam, da se na cestninski postaji poleg mene postavi kakšen nadebuden pripadnik svete trojice, potem pa hop v 3. prestavo in me že ni več... the look on his face - priceless
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 09.12.13 14:58 Hehe. Ja sej razmišljam predvsem o Aero Turbini in 260konjih oziroma kolikor jih je pač moč dobiti iz osnovnega setupa. Ker me razni GTi-iji še vedno peljejo scat
Ne vem pa ali je res razlika samo v turbini in sklopki ali je še kje drugje kakšna sprememba.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 09.12.13 15:01 Dajmo no se malo obnašat! Vozniki Saabov pa sami dirkači
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 09.12.13 15:36 td04 turbina in ecu stage 1 tuning, drugega ne rabiš. Stock bremze so ok, če res ne pretiravaš. Pa po pameti na ovinkih, jasno.

EDIT: sklopko imam tudi še taprvo od LPT variante. 213k km in se še kar drži po 4 letih v Aero vlogi. Res pa je, da ga pa ne ožemam od štarta. Ponavadi šele 3.-4. prestava WOT. Pa tudi prejšnji lastnik je bolj kot ne kruzal po AC.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 10.12.13 20:51 Sklopka najbolj trpi ravno v višjih prestavah kjer je možnost zdrsa le te večja Če hočeš probat a je sklopka slaba daš v peto prestavo pa do poda plin in če poskočijo obrati zdrsuje.

Mimogrede, če slučajno bi kdo kje videl, recimo v Italiji, kakega Saaba 9-5 Aero 99-02 po delih naj mi prosim sporoči.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:2001 Saab 9-3 Aero - 14.12.13 19:28 Če bi koga zanimalo, enga majstra na UK Saabs(Karl - SaabNoob), ki se ukvarja samo z remapi za T7(B205,B235 motorje) sem vprašal kako je s temi stagi pa z boostom...

Stock B205R is actually only about 0.8-0.85bar.
Stage 1 maxes at about 1.1bar. - cca 250 HP
Stage 2 - n/a
Stage 3 is about 1.2-1.3bar - cca 270 HP

Open sid mi kaže na Mreq/Mair 1133, se pravi fila avto trenutno ravno malenkost čez 1,1 bara kar se ujema s stage 1 mapo...(zgleda malenkost navito glede na konje) Tako, da nekaj lufta še je za tuning.

Pri 1.3 bara in čez, originalni intercooler ne zdrži več, oz plastične cevi na koncu le tega.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
<< Začetek < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > Konec >>
© 2024 Slovenski Saab portal