Obiskovalci
Trenutno 12 gostov
Obisk skupaj: 235375268


<< Začetek < < 1 2 > > Konec >>
EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 09.05.14 22:01 Danes sem se spravil pucat egr in tista sranja tam okoli njega, z sprejem za čiščenje.
Zabito z drekom vse da te kap.Sem spucal do sijaja,pa nimam občutka da bi avto zdaj bolje šel.

Nekaj mora bit z tem mojim fitrom DPF.Avto kadi črno,ko pohodiš gas.Zadnji lonec zadaj je masten(usran) precej.Kako je to mogoče,saj filtra nisem odstranil.Kaj se je zgodilo z filtrom ? Je to znak,da je zadeva zanič ? Ampak,če je filter neprehoden,potem se nebi črno kadilo in mastilo auspuh,torej je zadeva prehodna in nič ne filtrira ?Kako je to mogoče ?
Kakšna ideja,nasvet !
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 09.05.14 23:25 Si DPF filter regeneriral? To je da goniš avto na 3500 obratih pet minut po avtocesti, če nimaš opcoma, ki ti to naredi samodejno (motor spravi na te obrate, drži tam par minut in ti posledično skuri saje v filtru)

To da se kadi črno pa lahko pomeni tudi, da je swirl (sesalni kolektor) zanič ker je padla palčka dol...

http://www.saabslo.com/index.php? option=com_simpleboard&Itemid=27&func=view&id=19511&catid=21
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 10.05.14 12:35 Z opcomom ne pusti narest nič.Vsaj našel še nisem takega.Kolegov opcom,tam lahko samo gledaš določene parametre iz motornega računalnika.Če hočeš narediti ali pogledati še kaj drugega pa ne dovoli ali pa napiše,vozilo tega ne podpira.Z markovim testerjem pa tudi ni šlo nič,niti gledat.

Ja sem ga probal ven skurit,z daljšo vožnjo pod višjimi obrati,saj to sem že večkrat počel ampak tokrat pa ni pomagalo.Je pa zadeva zdaj že tako daleč,da tudi od 2000-3000 obratov ni prave moči.Nekje od 3000 obratov dalje pa se pol zavrti motor z lahkoto.
Imam se namen zdaj v kratkem dogovorit z Markotom,da raztrgama to svinjarijo narazen pa da vidimo kaj kje kako in zakaj.

Aja,ta sesalni kolektor in egr,ki sta noter sta stara 3 leta.So mi to zamenjali.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 12.05.14 08:17 Tako je. Z Opcom-om na 9-5-ki (od l. 2006 dalje preverjeno, za starejše ne vem) ne moreš drugega kot brat in brisat napake.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 12.05.14 08:55 melhi je napisal:
Avto kadi črno,ko pohodiš gas.Zadnji lonec zadaj je masten(usran) precej.Kako je to mogoče,saj filtra nisem odstranil...

Kakšna ideja,nasvet !


Naj me koklja brcne če ti ni počil intercooler! Po dveh letih razbijanja glave in iskanja prave napake, potem ko sem že skoraj obupal, saj sem menjal praktično že vse, od solenoidnih ventilov, tlačne cevi, nov EGR, pregled turbine, čiščenje obeh senzorjev tlaka, čiščenje celotne lajtunge vodov nafte in šob z raztopino, čiščenje saj v celotni sesalni glavi in kolektorju, nov zračni filter, skratka vse kar bi najprej pomislil, da je narobe, ker pokadi ob dodajanju gasa in postopno izgublja na moči, potem ko sem se z zadnjimi obrati in močjo privlekel do Edotove delavnice, je on vzel magično palčko in voila, nov intercooler. Moj Saab je zopet pravi turbo razgrajač in majhen potrošnik goriva, brez kakršnih koli saj, že kar preveč "eko" vse skupaj

Razpoka na intercoolerju ni nujno takoj velika, temveč se postopoma širi, okoli razpoke je ponavadi vse črno in mastno od saj. Posledično s tem, ker imaš DPF, ti tega paca in zabije do te mere, da ga niti ne moreš več popolnoma regenerirat. S svojim OP-COM-om sem že kar nekaj regeneracij spustil skozi na 9-3-jkah, pa še nobena ni šla do 0% saturated, najuspešnejša se je iz 75 % spustila na 40 %. Namesto kupovati nov DPF lahko le tega zrihtaš npr. pri teh majstrih:

http://www.strajnar.si/ciscenje-filtrov-trdih- delcev-fap-dpf

ali npr...

http://www.auspuh-novak.com/cenik_ciscenje.pdf


Za info, strošek menjave intercolerja pri Edu je bil 100 EUR za nov hladilnik in 100 € za delo (Saab 9-3 2.2 TiD).
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 12.05.14 11:17 Ponavadi je največja težava v intercoolerju. Prej kot vse druge ropotije...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 12.05.14 11:20 To bi znalo biti,ker avto postopno hira.Že ene 3 leta postopno vleče vedno slabše in se navor prestavlja vedno više v obrate.Najslabše je pri ogretem motorju in pri višjih zunanjih temperaturah.Spremembe na porabi goriva pa ni zaznati,vsaj sid je ne zazna.Kako je pa dejansko pa ne vem ker že dolgo nisem zračunal sam.
Žena mi je oni dan rekla,ko je bilo bolj toplo,da ji je trikrat skoraj crknil avto pri speljevanju.Zato sem pol šel pucat egr in loputo pa ne opazim nobene razlike.
Na sesalnem kolektorju je tista palčka še lepo nataknjena gor in ni videti da bi tam okrog svirl ventilov bilo kaj mastno.Nevem pa kako je z tistim motorčkom,ki krmili te ventile.Sem na opel forumu prebral ,da bi naj ta motorček zamenjal hkrati z kolektorjem,ker naj bi imel neki spomin in naj se ga nebi dalo skalibrirat na novi kolektor,ker se ga da skalibrirat samo enkrat.Posledično baje ne odpira in zapira ventilov do skrajnih položajev.Nisem pa ravno prepričan če je temu res tako,skoraj ne verjamem.
Pa še nekaj,tista elektronika,ki je na loputi.Se pravi tisti kos,ki pride egr gor prišraufan,nevem če to deluje BP ali ne.Samo verjetno bi prižgal lučko,če bi bila elektronska ali električna napaka ?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 12.05.14 11:25 Napiš kok hočeš za saaba mogoče odkupim da te rešim problemov
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 12.05.14 12:11 Ne ne saj nič ne skrivam,jaz zmeraj povem kako je na stvari po resnici.Če avto ni tako kot mora biti ga ne bom hvali kako je super,pa saab gor al pa dol.
Če potegnem črto pod ta avto,bi rekel tako.Če bi bil ta avto bolj živahen,bi to bil nadpovprečno dober avto.
Vse napake in gremline sem odpravljal sproti in zato sem porabil veliko denarja,edino ta lenobnost v nizkih obratih me nervira in je ne morem odpraviti,sem nad tem pred časom že obupal,ampak se je zdaj zadeva tolko poslabšala,da sem spet stopil v akcijo.Drugače je pa avto v dobrem stanju z veliko zamenjanimi deli,olje menjujem na manj kot 15000 in na splošno dobro skrbim za avto.
Glede prodaje je pa tako.Če ga prodam zdaj izgubim največ.Če mi da kdo 6000 ga moram takoj takoj dat,približno toliko še pa imam pufa za ta avto.Na koncu mi ne ostane niti za polog za drugi avto in vprašanje kaj bom rabljenega dobil.Plus tega moram avto zrihtat,da se bo začel malo bolj živahno premikat,ker ga drugače nihče nebo kupil.Če pa mi bo uspelo to zrihtat,ga pa tak verjetno nebom hotel prodat.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 12.05.14 12:19 Ja očitno boš moral avto postavit k meni da si vzamem cas in pogledam kaj jebe.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 13.05.14 11:43 Evo,danes je pri nas 6 stopinj in avto dela precej bolje.Ni zdaj postal raketa,150 konjev bi moralo dost več pokazat,hočem povedat to kaka razlika je,ko je zunaj hladno.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 13.05.14 14:08 To imaš pa ti res zanimive pojave
Bi res rad enkrat probal če res tok nikamor nee gre .
S tem motorjem sem vozil fiat cromo. Do 2000 obratov praktično mrtev avto, nad temi obrati pa res potegne kot je treba...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 13.05.14 15:55 melhi je napisal:
Evo,danes je pri nas 6 stopinj
Tudi v Postojni je bla enaka temperatura, pa še deževalo je Zdaj na obali pa, ko sem se vrnil je pa sončno in 18 stopinj in občutek kot, da sem v drugem svetu
Moj Saabi nima takih problemov s temperaturo
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 13.05.14 16:39 melhi je napisal:
Evo,danes je pri nas 6 stopinj in avto dela precej bolje.Ni zdaj postal raketa,150 konjev bi moralo dost več pokazat,hočem povedat to kaka razlika je,ko je zunaj hladno.

Še enkrat, upam se it stavit za pivo, da je intercooler. Material, ko je hladen, je zakrčen, ko je vse skupaj pregreto, se raztezne, razpoka je širše odprta in več izpuha gre skozi njo namesto v avspuh. Meni je delal enako, pozimi vlekl dokaj normalno, ob otoplitvi in predvsem poleti pa se je začelo nenormalno kaditi črno, tu pa tam tudi narahlo cukati ob spustu gasa.

Pa dej se že ulež pod avto spredaj ali pa pred motorjem iz vrha navzdol poglej z lučjo, pa boš itak videl, kakšen je hladilnik. Dost je že, če dvigneš avto, snameš dol spodnji plastični pokrov motorja pa ti bo vse jasno...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 17.05.14 09:48 Intercooler je vredu.
Sem pa opazi tole,bom dal link,zadeva je čisto ista kot pri meni;
http://opel-portal.si/forum/index.php? topic=3442.0

Vse je isto,razen meni ne sveti lučka in ni nobene napake.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 17.05.14 22:38 Mislim,da je krivo tole;

http://www.neobrothers.co.uk/throttle-body- actuator-genuine-saab-sport-p-4066.html? osCsid=b3c28f43a99af614b9c55cb479c30150

In jutri bom to razstavil.Me res zanima,če je tisto olje izviralo iz te dušilne lopute.In baje so pogosto loti popokani in nimajo stika.
Javim jutri.Pa še boost senzor bom ven vzel in spucal,ga zadnjič nisem.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 17.05.14 22:41 Ja upajmo da je to to. Bo vsaj končno zadihal tako kot mora! Bom držal pesti da je to to da boš lahko užival z avijonom!!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 17.05.14 22:51 Stari avto bom po potrebi razstavil v atome,samo da ugotovim kaj ga duši.Ker odkar sem začel brožat tam okoli tega sranja mi avto občasno gre veliko bolje.In kolko sem od angleških opelfarerjev izvedel,sem pomoje blizu rešitve.Nevem pa zakaj ne zazna in ne javi,ter locira napake,tako kot to stori opel in drugi.
Aja,prelahko bi bilo.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 18.05.14 22:11 Sem danes spucal map senzor.Je bil precej zamazan.
Nato sem razstavil dušilno loputo in noter je bilo polno motornega olja kar čez elektroniko.Mislim,da je olje prišlo noter pri osi lopute,ki ima malo lufta in ga je tam noter nažgalo in tudi curljalo ven skozi konektor.





Ali mogoče kdo od vas meni,da je to olje v originalu tam noter.Pomoje ne in je motorno olje.Preden sem slikal se moral ven zlit olje toliko ga je bilo.
Sem pa loputo demontirano priklopil na konektor in probal,če dela.In motorček dela.Ko daš kontakt,loputo drži odprto in je ne moreš z prstom premakniti.Ko avto zalaufaš,se ne dogaja nič.Ko dodajaš gas se tudi ne dogaja nič.Ko ga pa ugasneš,se pa loputa zapre in ko motor ugasne se odpre nazaj in je sproščena in se lepo premika z prstom.Ali kdo ve kako bi morala ta loputa delovati in če je dokonca odprto in dokonca zaprto njena edina funkcija.Torej služi samo temu,da pomaga lepše in nežneje ugasnit motor.Če je temu tako,potem nevem čemu tista silna elektronika in šest pinov na konektor.
Sma pa danes z kolegom zamenjala to loputo na njegovem golfu 2.0 tdi.Tukaj pa je loputa bila zaštekana v odprtem položaju.Kurlo mu je varovalko zaradi tega.Odkar mu je javil to napako je avto slabše šel v nizkih obratih pod 2500,nad 2500 pa normalno.In grdo in stresajoče je ugašal.Zdaj ko sma pa to zamenjala,je pa spet raketa od 1700 naprej in ugasne kot,da bi bil nov avto.
Sem pa to golfovo loputo,pol ko sem videl kaj je v moji saabovi loputi, razstavil in tudi v tej je bilo polno vsranega motornega olja in polomljeni zobniki.
Zato menim,glede na rezultat menjave na golfu,da ta loputa in tista elektronika v njej nima samo funkcije lepšega ugašanja.
Če ima kdo kaj pojma o tem naj prosim pokomentira,ker melhi ni glih doktor,da bi to vse vedel.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 16.06.14 13:15 Evo lopute nisem zamenjal,ampak sem popravil dva počena lota.Olja tam noter v originalu ni.Pride pa noter pri osi lopute.Malo po malo nekaj let in se nabere.Skupek čiščenja teh sklopov vključno z čiščenjem in popravilom te lopute,se avto premika lahkotneje.Razlika je predvsem opazna v nizkih obratih.Ni pa bilo treba na prisilno regeneracijo,ker se je po popravilu lopute in čiščenju filter takoj regeneriral sam ko so bili prvič vzpostavljeni optimalni pogoji za to.
Zdaj ko motor lažje diha,se pa sliši malo turbina kako piha,prej se to ni slišalo.Odpravim še to in pol bi pa moglo bit to vse kar se tiče slabega vleka.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 16.06.14 13:40 Se pravi da si našel napako. Super. Zdaj se boš raje vozil
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 16.06.14 13:52 Ja saj do zdaj sem se tudi vozil.Samo zdaj se vozimo še raje.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 26.06.14 21:45 Koliko je dela s ciscenjem te lopute in kje najdem tole vezje?

Mam filing da je zdaj ko je res vroce precej bolj len do 2000 obratov, od tam naprej pa leti. Napake ne javlja nobene, kadi pa tudi ne. Sesalni kolektor je bil menjan pred pol leta. Jutri mam redni servis, pa bi omenil majstru naj pohendla se to.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 26.06.14 22:25 Mogoče cca pol ure dela,da jo vzameš dol,razstaviš,noter najdeš to elektroniko,zliješ olje ven,če je noter in očistiš,recimo z čistilnim sprejem za fergazerje ali drugače rečeno sprejem za čiščenje karburatorjev ali kakšen drug podoben sprej.Loputo očistiš do sijaja in jo sprobaš,z prstom premikati,če se lepo tekoče premika do skrajnih položajev.Notranji del,tam ko je to vezje pa razmastiš z istim sprejem,koliko pač lahko in preveriš tistih šest večjih lotov,ki so skupaj,če ni kakšen lot počen.Če je, z manjšim spajkalnikom lot zaliješ ponovno.Tudi,če ni noben lot počen,bo po čiščenju loputa delovala bolje.Prvič zato,ker boš mehanski del očistil saj,drugič pa zato,ker bo tisti drsnik,ki je noter,ki drsi po tistih okroglih kontaktih,dejansko začel imeti stik,saj se med njima naredi takšen film olja in ne deluje dobro,saj je olje neprevodnik.

Če boš to delal,še istočasno očisti EGR,MAP senzor in vstopno luknjo v sesalni kolektor.To zadnje BREZ SPREJA !

Avto ne bo postal raketa,ampak bo bolj znosen za vozit.Lažje se bo premikal,lažje bo regeneriral filter in veliko lepše bo vžigal in ugašal.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 29.06.14 21:57 Evo. Vceraj tole spucano plus map senzor. Danes avto na avtovleki z vzgano rumeno lampo. Sm vedu da bo pyzdarija cim zacnemo kaj okol motorja drmat.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 29.06.14 22:04 Včasih je boljše avto peljati k mehaniku.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 29.06.14 22:41 In kaj je narobe ?
Ste map senzor kaj zjebali ?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 29.06.14 23:37 Delal je tisti mehanik, ki tudi sicer redno servisira avto ko edota ni. Sam nisem nic prckal.

Aja. Ko mi je dal doma avto dol s kamiona sem naredil se en krog, lampa sicer gori ampak avto dela normalno. Prej baje ni sel vec kot 40. Jaz bi ga verjetno pripeljal do doma, zeni rect naj vozi 40 po avtocesti ponoci in v dezju in upat da jo kdo ne sname od zadaj...nisem tak junak, pa se triglav casti asistenco. Bomo pogledal jutri kaj pravi tester.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 01.07.14 21:14 Lucko je prizgal zaradi napake p0002. Nekaj senzorju za pritisk goriva ni pasal ce prav razumem. Danes sem naredil 250 km, tudi nizje od 2000 obratov vlece lepo, recimo cez gorjance v koloni 60 km/h sem se lahko brez tezav tudi s cetrto vozil. Prej sem moral vedno dol saltat. Pa poraba mi je se mal padla. Dol grede 6.3, tja in nazaj skupaj pa 6.6 (cel cas nas je blo 5 v avtu). Prej pod 7 skoraj ni blo izvedljivo.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:EGR,DPF 9-5 1.9 TID - 01.07.14 23:16 Torej je poseg prinesel rezultate,če prav razumem ?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
<< Začetek < < 1 2 > > Konec >>
© 2024 Slovenski Saab portal