Obiskovalci
Trenutno 2 gosta
Obisk skupaj: 234938953


Nepojasnjene (manjše) težave - 17.02.16 12:25 Avto: 9000 CD 2.0 turbo letnik 1992, 170KM

Opis težav:
-prosti tek: Mrzel vžig - avto stoji čez noč. Vžge BP, drži štandgas, potem se peljem kakih 300m do ceste, pohodim sklopko, obrati padejo na 500 ali manj, včasih crkne. Vžgem nazaj. Ta ta problem se potem ne pojavi nikoli več do naslednjega mrzlega vžiga. Obratov pri segretem motorju nikakor ne morem spraviti pod 1000 (malo visok prosti tek).
-med vožnjo: Rahlo (nekari ne čutijo sploh, jaz sem zporn in čutim) cukanje nekje 2000-2500 obrati, ne glede na prestavo. To je zelo nadležno, ker 100km/h v 5. prestavi je ravno 2500. Avto sicer v vseh dugih pogojih (nižji obrati, višji obrati, gas do konca) deluje super in gre kot lokomotiva. Rahlo (morda malo bolj) cuka tudi pri "zaviranju z motorjem", ko obrati padejo nekje pod 1750. Občutek je podoben temu, kot da bi sunkovito dajal in odvzemal gas.

Poskusi popravila do zdaj:
-menjava svečk
-10x (ali 20x) preverjene vse vakum cevke
-probano z drugim ventilom prostega teka
-menjan ventil obvoda turbine

Meni se še vedno zdi, da nekje vleče "fovš" zrak. Vendar se mi zdi, da sem to že vse pregledal. Je lahko vzrok DI kaseta (to bi bilo najbolje, jo pač zamenjam in bo mir)? V mislih sem imel še senzor pretoka zraka (z odklopljenim avto ne dela, tako, da ne morem sprobat, drugega pa nimam) in pa senzor temperature vode.

Mogoče kakšna ideja? Avto je super, ne bom ga menjal, zrihtal ga bom tako ali drugače.

In pa še to: kaj je ta famozna "dielektrična mast", ker v trgovinah z avtodeli in raznih merkurjih dobivam samo pisane poglede, ko to omenim?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nepojasnjene (manjše) težave - 17.02.16 13:35 Dielektrična mast, je mast,ki ne vsebuje nobenih prevodnih elementov in se ne meša z vodo.Je vodo odbojna in neprevodna.
V avtotrgovinah jo imajo.

Pri težavi z prostim tekom pa začni z temperaturnim tipalom.Pol pa dalje.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nepojasnjene (manjše) težave - 17.02.16 16:12 Ravno zamenjal senzor temprerature vode in še zračni filter. Brez vidnega napredka. Bomo videli, če bo zjutraj kaj drugače.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nepojasnjene (manjše) težave - 17.02.16 19:34 Sesalna loputa dela dobro ?
Testiraj jo in preveri,če takrat ko bi morala biti zaprta ne vleče zraka.Jo zapre do konca ?
In če jo zapre,če tesni dobro in ne vleče lufta,razen skozi ventil prostega teka.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nepojasnjene (manjše) težave - 18.02.16 00:00 Če maš viška senzor temperature mi javi kaže mi povsem napačno
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nepojasnjene (manjše) težave - 18.02.16 12:44 Danes sem očistil in potem še enkrat poskusil nastaviti loputo. Zaenkrat brez napredka. Manjši napredek se je pokazal zjutraj (morda je bilo naključje, bomo videli).

Snel sem LMM in ga rahlo očistil. Ni bilo nič hudo zamazano. Na LMMju sem našel nek vijak (zraven konektorja), ki je kakor berem namenjen nastavljanju mešanice in s tem CO. Poskusil sem nekaj štelati s tem, vendar se nič ne spreminja z obračanjem in kolikorkrat sem ga poskusil obrniti, ima neskončno obratov (bolj občutek, da gre v prazno) - nekako se mi zdi, da to ni prav.

apache: imam senzor, vendar jaz sem menjal tistega, ki je za vbrizg, za prikaz (cager) je pa drug se mi zdi.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nepojasnjene (manjše) težave - 19.02.16 00:43 Nevem o tem vijaku nič.Da bi se MAF senzor kaj nastavljal.Res da še 9000 pod haubo nikoli nisem videl,samo koliko jaz vem maf senzor meri koliko zraka gre skozi njega v motor.In ta podatek pošilja motornemu računalniku,ki prilagodi količino goriva tako,da je mešanica optimalna.Pol je tu pa še lambda senzor,ki to še bolj natančno prilagodi,ozirajoč se vsebnost kisika v izpuhu.Tako nekako približno.Če pa se motim pa naj nekdo napiše kako je pravilno,da bom vedel za drugič.

Mogoče je kakšen potenciometer,ki z njim znižuješ ali zvišuješ vrednost na signalnem kablu,tako da lahko malo naserješ motorni računalnik.Ali pa korigiraš izmerjeni podatek že slabega luftmesserja.Nevem,to zdaj govorim vse na pamet.

Povej mi koliko pinov ima ta luftmeser oz koliko kablov je priklopljeno nanj ? Da ti povem kako ga meriš,ko motor laufa.Pa od katerega proizvajalca je ?

Oddušek motorja si kaj preveril ?
Ne vleče ventil dekl konstantno zraka ?
Si preveril,če so tisti kanalčki od regulatorja prostega teka lepo prehodni za zrak.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nepojasnjene (manjše) težave - 19.02.16 10:43 Takega vijaka jaz tudi do zdaj nisem nikjer zasledil. Informacijo sem našel na nekem Ferrari forumu, ker 348 ali kateri že uporablja take in podobne LMM-je (Bosch 0 280 212 018). Tako kot si rekel, vijak naj bi bil prilagodljivi potenciometer za nastavljanje mešanice.

LMM ima 6 pinov. Ne vem kako bi ga lahko meril (odklopljenega?), ker avto brez njega ne dela? Sicer vžge in lahko bi se za silo peljal, ne drži pa štandgasa. Če nima podatka, ga zaliva z bencinom (sklepajoč po vonju iz izpuha).

Oddušek sem preveril in poskusil zablokirati vse cevi, brez spremembe. Da bi bilo idealno bi moral zamenjati tisto tesnilo, ki drži razdelilec noter.

Pri ventilu in tam okoli (loputa) je vse očiščeno, kanali od ventila so tudi OK.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nepojasnjene (manjše) težave - 19.02.16 13:03 Ha ha,to je pa ena poceni zadeva.
Kablov ima tudi 6 do LMM ?
Glej bom se malo bolj podrobno posvetil temu LMM in ti javim.Jutri,zdaj grem na šiht.
Lahko bi se pa malo majster EDO kaj oglasil in nam malo pomagal.Edo noben te nebo ugriznil,kar brez skrbi. Ljudje z pravimi tastarimi saabi te nucajo.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nepojasnjene (manjše) težave - 19.02.16 14:16 Je tako, konektor je poln, ravno tako 6 pinski. Hvala za vse ideje zaenkrat. Upam, da skupaj rešimo tole
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nepojasnjene (manjše) težave - 21.02.16 10:08 Glej,zdaj za točno ta LMM,nimam podatkov kateri pin je kaj in kaj je z tem vijakom.To bi lahko izvedel v pon.na bosch servisu.Imam enega sošolca tam,iz davnih šolskih dni ,ki bi mi dal podatke.
Pa vseeno,ti lahko to sam ugotoviš,če odklopiš konektor od LMM in zmeriš pine na konektorju.
Na 6 pin LMM,boš našel

1- senzor temperature vstopnega zraka,signal +5V,ko je konektor odklopljen
2- senzor temperature vstopnega zraka povratni minus signal iz ecu
3-signal LMM
4-signal LMM povratek minus iz ecu
5-stalni(konstantni)minus 31
6-plus 12V pri kontaktu 15

Ti moreš zdaj samo izmeriti,kaj imaš na katerem pinu.Ko boš našel to,kar je tu na 3 in 4 pol meriš ta dva pina.Pri vžganem motorju,je lahko vrednost od 1V-4.5V,odvisno od obratov motorja.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nepojasnjene (manjše) težave - 21.02.16 10:10
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nepojasnjene (manjše) težave - 23.02.16 21:40 LMM je pomoje v redu.
Sprobano je bilo z drugo DI kaseto - brez spremembe.

Zdaj se dogaja nekako tako - kadar je avto na konstantnih obratih, ima nemiren tek (se občuti, in tudi vidi ko se rahlo premakne prestavna ročica), skoraj pri katerikoli obratih, oziroma nekako kadar turbina ne polni. Opažam tudi nemiren prosti tek (kazalec niha minimalno okoli 1, recimo za 50 obratov) Zato še vedno sumim, da je nekje fovš zrak. Morda pri o-ringih injektorjev? Ali pa pušča kakšna od cevi? Očitnega ni nikjer za videt. Potem pa meni že počasi zmanjka idej.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nepojasnjene (manjše) težave - 29.02.16 13:27 Rešeno. Zaenkrat začasno. Pa vendar

Zgleda, da ga moti zrak, ki recirkulira preko blow off ventila. Ne vem, a je to napaka v aftermarket ventilu, da preveč prepušča zraka ali kaj. Zdaj sem tako naredil, da zrak ne kroži več, ampak se odvečni izpusti v atmosfero. Tam sem dal en "filter". Bomo videli, kakšna bo trajna rešitev.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Nepojasnjene (manjše) težave - 26.03.16 13:41 Da nadaljujem moj samogovor.

Moja disertacija na tem primeru se je danes (upam) končala. Tista prejšnja rešitev je povzročala, da so med prestavljanjem preveč padli obrati, sicer je vse ostalo delalo.
Tako, da sem potem z raziskovanjem ugotovil kaj je bil vzrok. Ko sem menjal obvodni ventil turbine sem pokvarjenega obrnil tako, kot je bil stari (ki je bil definitivno zanič). Vendar je bilo to očitno narobe. Pravilno je tako:
-del ki je nasprotno priključku vakuuma je na strani turbine, "spodnja cev"
-del, ki je na priključek vakuuma pod 90° je na strani lupute, "zgornja cev"

Zaenkrat deluje
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal