Obiskovalci
Trenutno 11 gostov
Obisk skupaj: 236288106


99-2.0 coupe letnik 78 - 24.07.16 22:29 To je bil moj drugi avtomobil,nasploh,v življenju.
Do njega sem prišel,kot šmrkavi,novopečeni lastnik voz.dovoljenja leta 1989-čisto slučajno.
Samo 3 mesece prej sem si kupil rabljeno "Stoenko" za 4 jurja Mark.Kot večina mladih adolescentov sem tudi sam preživljal tista leta dokaj divje in neumno(kar človek pogrunta šele kasneje)
Ker me je noč prej ustavila policija,kateri sem brez slabe vesti in v občutku popolne teznosti priznal da sem popil čez dan kakih 10-15 "Vodka-juice" adrenalinskih napitkov(pa še novo punco sem imel polek sebe-kar mi je seveda dalo dodatna krila)..
Kakorkoli-policaj(takrat še tovariš)čeprav ni verjel da sem spil toliko pijače(čeprav sem jo res) mi je dovolil nadaljevanje vožnje(brez pihanja),pod grožnjo da "mi ne gine oduzem vozačke i dobra porcija batina-ako me uhvate još koji put pijanog za volanom"(to se je dogajalo na Rabu-kjer sem takrat živel-zato tudi navedek v "tujem jeziku"
Naslednji dan smo ga v službi spet srali z "bevando" med malico-ona dva "policijota" pa sta bila spet v patrulji.
Zato sem se odločil da dam volan sodelavcu(ki je mimogrede spil nekaj več kot sam)-ker nisem hotel riskirati.
Takrat je bila ravno turistična sezona na vrhuncu-avtomobilov kot iz pravljice pa cela jata.
Seveda je to narajcalo mojega kolega da pokaže kaj zmore "Stojadin"na znanem terenu,gonjen od prepotentnega in opitega "domorodca"proti vsem tem "divjim zverem".
Na kratko-potem ko je prehitel tri "tujce" v njihovih limuzinah,je ravno za ovinkom naletel nasproti kamion....sodelavec je samo trznil v desno-da prepreči "frontalko",kar je bilo dovolj da zletimo s ceste in preko kupa peska ob cesti poletimo visoko-tako visoko da smo potrgali žice od telefona,ki so bile napeljane poleg ceste.
Od avta ni ostalo mnogo uporabnega(razen radija in retrovizorja) po pristanku na nos?!!
Sreča da je sodelovec izskočil v letu-mene pa je katapultiralo skozi strešno okno...
Očevidci še danes ne morejo verjeti da sva oba preživela brez večjih poškodb.Angeli so dobro opravili svoje delo.....
Brez avtomobila sem bil spet prepuščen biciklu,avtobusu in štopanju-kar me je posledično pripeljalo do bodočega Saab-a!
Usoda je hotela da mi je enkrat ustavil domačin s tem avtom.Kaj naj rečem-takoj sem se zaljubil!
Že ko primeš za ta velika vrata,ko jih za seboj poteguješ-in se ta s takim posebnim zvokom zaprejo,ko se usedeš v sice iz rakete...takrat spoznaš da obstajajo avtomobili ki so povsem drugačni od "stoenk","fičakov""katrc" in ostalega podobnega voznega parka bivše Juge!In širše!!
Lahko mi verjamete-med življenjem na Rabu sem se vozil z marsikaterim avtom-"Mečko","Bendžolo" Audijem" itd...ampak takega občutka blindiranega avtomobila še nikoli prej nisem doživel!
Ko sem med vožnjo še izvedel da tip ta avto prodaja-ni bilo več kaj razmišljati!Od sodelavca sem iztirjal polovico odškodnine(2 jurja Mark) in od staršev še 500 Mark-in kupčija je bila sklenjena-Saab 99-coupe "boje trula višnja"(kot je pisalo v prometnem) je bil moj!Dve nepozabni leti,številne avanture in norosti-tudi dva trka z zidom(brez posledic za avto-kar se za zidove ne bi moglo trditi) sva preživela....potem pa se je začela vojna...
Da končam-med sedemletnim bivanjem v Nemčiji ga je mati prodala za 200!!!! DM.
Prišli so ga iskati z vlečno službo iz Zagreba(ker je bilo potrebno zamenjat karburator)in porabili za stroške transporta vsaj še enkrat toliko-ampak oni so že vedeli zakaj se jim to splača!
Pravijo da se svoje "prve-prvega" nikoli ne pozabi-zgleda da imam jaz nek feler-saj na "Stoenko" nisem nikoli več pomislil(prav tako ne na prvo punco)-za razliko od druge(ga)....
Mislim da je spet čas za Saaba!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:99-2.0 coupe letnik 78 - 25.07.16 14:54 Tako lepo si to napisal, da če boš septembra kaj na Rabu, ti častim en krog z mojim 9-3 vse od Mišnjaka do Loparja in nazaj, hehe. Prodam ti ga pa ne, in to ravno z razlogi, ki jih ti navajaš

BTW, policajci na Rabu so še zmerom tko uredu k so bli, hehe
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:99-2.0 coupe letnik 78 - 25.07.16 23:51 Hvala na komplimentu!
Glede policije (vsaj takrat)-eden od njiju je bil domačin,in na Rabu je veljalo nepisano pravilo da se punce vozi na Mišnjak samo iz enega razloga -zato je verjetno tudi pregovoril svojega kolega naj me se usmili.
Glede septembra pa....morda res-saj takrat res nameravam priti dol k staršem-samo da se zmenimo če bodo prekrivali streho ali ne....ostanemo na zvezi
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:99-2.0 coupe letnik 78 - 26.07.16 08:26 Tako je: SAAB je SAAB in kot piše Salsero "prodam ti ga ne.. ".
Jaz sem to tudi napisal in požrl besedo-pisanje, sedaj pa že eno leto po tihem obžalujem, ... čeprav imam sedaj novi "sodoben" avto( vsakikrat, ko "srečam" SAABa:...ej-ga srečneža, ki se lahko vozi s SAABom...kot poje Balaževič..."mi srce kuca za.."
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:99-2.0 coupe letnik 78 - 26.07.16 08:54 A da bi korosec ti naredu en plac več u garaž pa imu enga tko za ob nedeljah, to pa ne a

Imam kolega, ki je vrgel svojega Saab karavana iz garaže ven, notri pa parkiral starega 96, hehe
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:99-2.0 coupe letnik 78 - 26.07.16 12:56 Salsero je napisal:
A da bi korosec ti naredu en plac več u garaž pa imu enga tko za ob nedeljah, to pa ne a

Imam kolega, ki je vrgel svojega Saab karavana iz garaže ven, notri pa parkiral starega 96, hehe


Žena je že skoraj ( je že ) prepričana, da bi pasal nama ( retro verzja )za poletje ( imava Vikend na obali ) kakšen 9-3 cabrijo letnik 2000-2003. Vendar letošnje poletje še ne, je pa ( BO !! ) pripravljena svojega zamenjati za takšen Cabrio. Pomeni zadosti časa za "iskanje".
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:99-2.0 coupe letnik 78 - 26.07.16 18:33 Pozdravljena oba!
Kot sem že napisal je bil 99 moj drugi in zadnji avto pred odhodom v Nemčijo-kjer sem 7 let zdržal brez avta(no skoraj-saj sem si tam za par tednov kupil Golfa 16-D,katerega sem kmalu prodal saj mi niso priznali vozniškega-mednarodnega pa se mi ni dalo delati)Avta po pravici niti nismo nujno potrebovali,saj je tam precej razvejana biciklistična mreža-pa še za kondicijo je bilo koristno .Po vrnitvi sem (čeprav smo se hoteli vrniti na Rab-pa nam ni ratalo,ampak to je druga štorija...)sem že bil prisiljen kupiti avto.Ne vem zakaj a bil sem mnenja da sem po tolikih letih pozabil kako se vozi avto-zato sem se odločil da si kupim nekaj majhnega-za začetniški trening.Izbral sem,takrat zelo popularnega Punta (1,1).Ta zelo dobro ohranjeni avtek mi je delal stalno probleme(še posebno elektronika)In ker avtek ima malo prostora-sem ga menjal za Asto 1,6(prva izvedba)karavan.Nato je prišla Lantra karavan(131 km)in nato spet Astra(2) 1,6 karavan.Žena je ponucala R-5,Daewo-Lanos,Škoda Felicija,Clio 1,4(skupaj s hčerko)Kot vidite-nič kaj impozanten vozni park-ker nam je vedno avto bil samo prevozno sredstvo od točke "a" do točke"b".Dve leti nazaj si je sin nabavil MB E 200-kompresor-šele takrat so mi začeli avtomobili spet rovarit po domišljiji....
Trenutno imam Mareo-karavan 19 JTD(330k KM)delovna mašina(odklopljen AGR) ki nikoli ne zataji-čeprav vozim vglavnem kratke relacije-je pa avto precej zdelan na vseh drugih področjih-saj ga rabim za svoje delo(sem mizar).Iz tega razloga bo treba kmalu kaj boljšega nabavit.Ne vem zakaj a vsa ta leta nisem nikoli resneje "bacio oko" na kakšnega Saaba!?Drugače povedano-saj ne da jih ne bi gledal-a sem se vedno pustil prepričat od drugih da so ti avti neprimerni za nas-"navadno rajo"-so predragi,težko dobavljivi in precenjeni rezervni kosi,nezanesljivi,požrešni in še in še...
Spoštujem sina ker si ni pustil soliti pameti da "kompresor" ni za njega-iz istih razlogov.Fant je več kot zadovoljen-in če drugo ne-je razbil mit o "gnilih MB W-210" saj na tem avtu ni prav nič gnilega-razen govoric o njem.Tudi pri njem je bila to ljubezen na "prvi klik"-in po mesecih ogledov raznoraznih "normalnih" avtov-kupil prav svojo ljubezen.Kot pri izbiri partnerja za življenje-včasih je bolje poslušati srce kot pa pamet .
In tako sem zdaj jaz na vrsti-ampak ne vem kaj naj izberem-izbira je prevelika(seveda imam v mislih Saaba )Limuzina s 4mi vrati ne pride v poštev-saj rabim prostor in dostop za daljše transporte-vse drugo pa bi nekako šlo-saj ima Saab eden redkih še vedno 5vratne limuzine.Glede motorja si tudi še nisem na jasnem B ali D...delam cca 20-25k km letno-vglavnem kratke relacije-me pa prav pri JTD navdušuje mala poraba pri zadostni moči(sem bolj počasne in previdne sorte-divjanje sem pustil pred leti za seboj..)tako da mi v bistvu bolj ležijo manjši KW kot obratno....
Kaj mislite vi-kakšen predlog?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:99-2.0 coupe letnik 78 - 27.07.16 15:54 Glede na tvoje zadnje zapisano si si že sam dal nekako odgovor, v poštev bi ti prišla npr. karavana diesel 9-5 ali 9-3 od letnika nekje 2005 dalje. 9-5 je bolj ladja, 9-3 bolj slim sport, a še vedno dovolj komfortna izvedba.

Za dele ti iz prve roke povem, da so poceni, ker vse dobiš praktično pri vseh naših prodajalcih in na netu. Servis boš imel zelo poceni, če znaš seveda sam kaj popravit in poštimat (menjava olja, bremz, čiščenje senzorjev...). Tudi tukaj gor na forumu imaš skoraj endless informacij o vsem živem, tako da hudega ti ne bo.

Ti pa povem še to, da ko boš kupil sedaj Saab-a, se zavedaj, da ga boš po vsej verjetnosti kupil za vedno, kajti zelo zelo težko ga boš še kdaj kasnej prodal naprej. Žal je malo še takih pogumnih, ki bi hoteli Saaba zaradi njegove zgodovine stečaja...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal