Obiskovalci
Trenutno 2 gosta
Obisk skupaj: 245251659


Menjava vztrajnika in sklopke - 18.11.16 07:23 Žiujo. Čas je za zamenjavo sklopke. Glede na ropot je najbrž tudi vztrajnik (itak se menja komplet...).
Avto ima po števcu 210.000km-toda, glede na nekatere okoliščine, ki sem jih ugotovil, ima realnih 240.000km... Pustmo stat-sklopko je treba menjat.
Ali je kdo že zamenjal dvomasni vztrajnik z enomasnim? Za SAAB 9-3, 1.9 TiD Z19DT 88KW-120KS, (l.06/11) je od VALEO kit "VALEO CLUTCH -kit 4P-CONVERSION KIT", art 83519 (ktalog Valeo). Kit z dvomasnim vztrajnikom pa je art. 836056.
Zanimajo me izkušnje. Prednosti, slabosti, znamka SACHS-LUK-VALEO-istapašta-VEM(nekateri bi se ob tem razpisali...).
Na AUTODOC je cena kita z dvomasnim 568 EUR, kit z enomasnim pa 453EUR.
Ne gre za ceno(no, malo pa že...), ampak kaj je bolje, ker nočeš več tega početi, ker je precej šraufanja, itn... Original je dvomasni. Glede na kilometre, bo avto šel še kakih 100-150k. Če bo sreča, več. Itak pa začne pri določeni starosti hecat elektonika, Zato si po svoje misliš-vržem noter enomasni vztrajnik, mene bo preživel...
Vsak navija za svoje, vsak ima kako slabo izkušnjo z nekatero znamko. Kaka izkušnja...enomasni...
Najlepša hvala, lep dan, vikend. A.S.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Menjava vztrajnika in sklopke - 18.11.16 08:25 V teoriji je enomasni vztrajnik za zmeraj (se ne iztroši), vendar boš čutil kak tresljaj ali cukanje motorja več kot pri dvomasnem. Se pravi, vožnja ne bo tako udobna, kot pri zdravem dvomasnem vztrajniku. Katerega proizvajalca izbrati, pa nimam pojma. Med uveljavljenimi imeni ne pričakujem bistvenih razlik. Za 9-5 bencinarja (vztrajnik je v tem primeru enomasni in ga nismo menjali) sem vzel Sachs sklopko in LUK potisni ležaj. Kriterij je bila ugodna cena.

Kot zanimivost, sklopko sem menjal pri slabih 250k bolj kot ne preventivno, oz zato, ker je bilo že pol avta podrtega zaradi obnove menjalnika (sinhron 5. prestave).
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Menjava vztrajnika in sklopke - 18.11.16 09:06 Hvala. Ja, sem prebral vseživo o enomasnem/dvomasnem-razlike (malenkost večji tresljaji, itn... Zaradi tega je Valeo ponuja zraven ennomasnega vztrajnika LTD lamelo z dodatnimi blažilci, da se doseže primerljive tresljaje kot pri dvomasnem... Najbrž pa redkokdo vgradi enomasni vztrajnik.. Hmm-ali pač..? Hvala.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Menjava vztrajnika in sklopke - 19.11.16 10:03 Lahko pa pogledaš vse skupaj iz druge perspektive.
Sicer ne vem koliko časa imaš namen avto imet. Ampak če sklopka in vztrajnik zdržita cca 250.000km milim da ti bo prej kaj drugega crknilo pri 500.000km kot pa dvomasni vztrajnik in avta verjetno več ne boš imel. Zakaj bi zdaj nekaj tlačil notr kar ni dobro za gred. Če je bil predviden dvomasni vztrajnik jaz le tega nebi menjal.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Menjava vztrajnika in sklopke - 20.11.16 21:55 Se kar strinjam z vami-za v mašino je predviden dvomasni. Nima smisla ameriko odkrivat. Te pa malo zmoti, če imaš včasih zvečer "preveč cajta" brkljat po netu in opaziš reklame za konverzacijo in da stvar deluje... V reviji Mehanik omenja najmanj 8x zakaj NE zamenjat za enomasnega, kjer je bil predtem dvomasni. Sploh NE v vozila s 6 prestavami. Posledice so od ropota v menjalniku, skrajšanje dobe jermenice, vodil, napenjalcev, nosilcev motorja itn. ,med drugim tudi zatikanje pri prestavljanju, in kot ste omenili, tudi lom glavne gredi. Pomeni korak nazaj. In če pomislim, koliko je dela s to kvanto... Ufa! Ni šans. LpA
Aja-koliko časa imam namen imeti SAABa. Veste kako pravijo-SAAB ti je ko brat-kad ga imaš, ga imaš. ..Je že moj tretji SAAB. LpA
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal