Obiskovalci
Trenutno 23 gostov
Obisk skupaj: 235830293


Težave z zadnjo zavoro - 22.03.17 19:09 Pozdravljeni. Zanima me, če je kdo imel kdaj kake podobne težave z zadnjimi zavorami.. Prebral sem že neke teme o težavah z ročno zavoro.. Imam SAABa 9-3, 1.9 TiD 120KS, l. 06/11, model 07, limuzina.
Pred cca 2.leti mi je najprej grelo zadnjo levo-opazil sem, da "ročka" za ročno zavoro-na zav. čeljusti ni šla lepo nazaj-do zoba-ko je ročna odpeta.. Na tehničnem je ročna prijela slabše, tudi v klancu ni držala, kot bi morala.. Zajlo sem zgibal, ročna ni bila preveč napeta-toda kljub temu sem jo za en navoj odpel..Težav z pregrevanjem ni bilo več, ročna pa je še vedno slabo prijela(pač, ker sem "za ziher" ročno malo odpel..). Lani na jesen mi je začelo gret zadnji desni žlajf-tudi tu "ročka" od ročne ni šla nazaj v ležišče. Obe čeljusti-cilindra-sem imel predtem že narazen,desni se je zatikal, tudi nazaj ni šel lepo, ko si ga privijal, levi pa je lepo delal.. Zarjavela nista bila..Bil sem pri mehaniku, s katerim sva pregruntala, da bi bilo treba zamenjat zav. čeljusti. Februarja sem zamenjal obe zadnji čeljusti, vzel Budweg caliper. Sedaj, ko zategneš ročno, avto prav počepne zadaj, v klancu drži lepo.. Zajl nisem zamenjal. TODA-še vedno mi greje zadnji desni žlajf-čeprav je "ročka" lepo v ležišču... Kolo se težje vrti kot levo.
Bi lahko obstajala verjetnost, da bi bilo treba zamenjat tudi zavorne diske in ploščice? Ko žlajfam ne trese.. Obe zajli se lepo "stekata"-lepo teče in se ne zatika, "ročka" na čeljusti gre lepo v ležišče...
Hvala za komentarje. LpA
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Težave z zadnjo zavoro - 22.03.17 20:29 Ce so celjusti nove zajle ok in prav nastavljeno potem ostanejo samo se slabi diski, saj to je menda mehanik vido...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Težave z zadnjo zavoro - 23.03.17 06:22 Ni videti. Pakne lepo "brusijo", v disku ni zajed in je debel še 11,8mm, levi pa 11,4 (tega sem 2x ze struzil-bilo že preveč rje, ker sem bil dalje časa na bolniški, ker je leva stran bolj izpostavljena dežju v ostrešju hiše). Prej bi skoraj rekel za levi disk, da je neki narobe z njim, ker je nonstop neki rjav, pa pakna ne brusi lepo..pa ni tako..
Bom probal še vzet pakne dol,da vidim, če se lepo vrti disk-lahko bi bil tudi lager.
Ja-in drugače bo pa res disk kriv, ker druge ni več..in nov bo vsekakor s prevlečenim premazom-rja.
Hvala za nasvet.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Težave z zadnjo zavoro - 31.03.17 21:53 Jaz sem imel veliko problemov s tem na mojem 2.2 TiD 2004. Gor so original GM čeljusti. Izkazalo se je, da so se zavorni cilindri zasušili, ker so zaščitne gumice batov delno potrgane in je dol odneslo vso ATE pasto. Rezultat je bil, da sta obe zadnji zavori brusili, ena pa se je pregrela do take mere da se je disk deformiral. Sicer ne hudo, pa vendar.

Na kratko: Če pri obračanju kolesa brusi samo tu in tam ti je zvilo disk. Če pa brusi vsepovsod enako, je lahko kriva razslojena (rahlo elastična) ploščica ali pa čeljust ne spusti tako kot bi morala. To pa je lahko zaradi problema z nastavitvijo ročne ali pa se bat ne vrača gladko.

Jaz sem zadevo uspel razmigat z vrtenjem zavornega bata s kleščami ob seveda obvezni uporabi ATE paste. Pred vsakim testiranjem pa vsekakor najprej naredi kak kilometer pa malce bremzaj samo z ročno, da odbrusiš dol rjo če avto stoji. Potem pa pregled zadeve.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Težave z zadnjo zavoro - 01.04.17 07:38 Disk lepo brusi-sem ga pa dal vseeno postružit, ker so bile majčkene zajedice od ploščice..
Lani spomladi sem zamenjal amortizerje in fejdre, komplet vse kar mora biti..pa menjava vztrajnika in sklopke in na koncu še veliki servis...in mi je malo "zmanjkalo denarja" za dobre ploščice... Tako sem vzel DELPHI, katerih še nisem nikoli prej imel. prišparal "za dva pira"... :-D Pa sem malo bral forume o zavornih ploščicah DELPHI.Hmmmmm Od vsega začetka je malo cvililo.. Sedaj malo bolj in tudi grelo(samo zadnje).
Čeljusti sta, kot sem napisal, novi-BUDWEG. Zajla od ročne-ročica na čeljusti-se lepo vrača v ležišče.
Sem pa ravno 2 dni nazaj dobil Ate zavorne ploščice-mislim, da bo to to.. Bom zdaj čez vikend menjal..
Ja-pri meni se vidi, da avta lani dlje časa nisem uporabljal-imel operacijo kolena, zato težave s čeljustmi, katere sem predtem tudi večkrat zmigal, pa ni šlo...
Kar se tiče pa zavornih ploščic-angleški pregovor, da "nisem tako bogat, da bi kupoval poceni"-vsekakor drži...
Za v bodoče pa bom vsekakor vzel tudi diske s premazom, zaradi rje pač...
Hvala za vaše sporočilo! ..bom še napisal, če so bile ploščice..
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Težave z zadnjo zavoro - 01.04.17 10:37 Montekanin je napisal:

Za v bodoče pa bom vsekakor vzel tudi diske s premazom, zaradi rje pač...



Saj jih lahko sam pobarvaš. Zavorno površino zaščitiš in jih pošpricaš s sprejem

  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Težave z zadnjo zavoro - 01.04.17 20:44 ..prvi april je res super..
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Težave z zadnjo zavoro - 03.04.17 10:30 Montekanin je napisal:
..prvi april je res super..
To ni bilo mišljeno kot prvoaprilska šala
Tako sem jih jaz na C30 posprejal.
To so pa od Saaba



in pred montažo

  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Težave z zadnjo zavoro - 28.04.17 14:58 Uštja-zelo lepo. No-kakorkoli že, vzel sem Brembo-razlika je 2EUR med "prevlečen premaz" in navadnim diskom in so že pobarvani, pa malenkost večja zaščita pred rjo...
Zaključek zgodbice o težavi z zadnjo zavoro:
Človeška napaka-ali-otroški sindrom... ..Sedaj ko je bil dež, sem se malo poglobil v delovanje in tudi kaj sem delal narobe... Bil sem tudi pri mehaniku-pa tudi ni pogruntal kaj je narobe...hmmm.. B-) ..no, mi je pa klimo napolnil pred poletjem..
Alora: Ko sem kupil čeljusti sem se ravno z desnim igral-pritiskal sem ročko od ročne zavore (uaaaauu kako lepo laufa... ), nato pa sem privijačil bat nazaj. Ko sem čeljust montiral, sem prebral navodila-toda-nisem bil natančen pri nastavitvi bata. Hec je v tem, da mora biti razdalja med batom in zavornimi ploščicami: MIN 1mm in MAX 2mm. TODA-raje 1mm! Ker, navoj, na katerem je privijačen batek se giba ven/not cca 1mm max 2mm (ročna zavora). Ko vijačiš bat v ležišče, ne gre enakomerno, ampak po vsakem zavoju malo preskoči (čutiš, če delaš nežno...). Če je razdalja med batom večja kot 2mm, se bat "razštela"-ostane nekje vmes-se ne more vrniti v ležišče in zato greje.. No, to je ena zadeva-druga pa je, da ko mi je punca pomagala pumpat zrak ven, mi je pritisnila ročno-sam pa nisem dal večje pozornosti na to.. Ročne pač ne smeš prve pritisnit-tudi v navodilih piše tako. Najprej na vožnjo, pa nožni žlajf najprej večkrat pritisnit in potem šele ročna-ker-če pritisneš najprej ročno, ti bat stisne pakno ob disk in se tako bat ne more več vrniti nazaj-in tako tišči pakno ob disk...in greje
No, to je to.. zej moram pa še mehaniku povedat, v čem je bil keč... ..pač-niso vsi za vse...
Upam, da bo komu pomagalo, če ima podobno težavo, saj je pomembno tudi ob spomladanskem servisu žlajfov, ne le ob menjavi.. Lep vikend
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal