Obiskovalci
Trenutno 18 gostov
Obisk skupaj: 237898037


RADIO LOCKED - POMOč - 14.09.07 21:13 Ravno včeraj zjutraj sem bral članke na temo avtoradijev in ravno včeraj popoldan mi je "crknil". Poslušal sem CD in ko sem ugasnil motor ter iz ključavnice potegnil ključ, avtoradio ni prenehal delovati tako kot običajno, zato sem pritisnil na gumb, s katerim ga prižgeš oz. ugasneš ali reguliraš glasnost. Ko sem se čez čas odpeljal, se mi avtoradio ni sam od sebe vklopil, temveč sem ponovno pritisnil na že omenjeni gumb in izpisalo se mi je RADIO LOCKED. Vem,da se mi je zaklenil, ampak zanima me, če se je to že komu od vas zgodilo in kako je ta problem rešil, kajti radio mi še kar ne dela. Hvala za morebitno pomoč in vsem LP
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:RADIO LOCKED - POMOč - 14.09.07 21:59 Hm, to je 9-3, a ne? Ta ima radio poročen z avtom in naj ne bi rabil kode.

Poskusi odklopiti akumulator, mogoče ga spametuje .
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:RADIO LOCKED - POMOč - 15.09.07 08:58 Ja, 9-3 je! Sem odklopil akumulator, pa nič, pa tudi kode ne zahteva. Radio začne delati in po kakšnih 5-ih sekundah se izpiše RADIO LOCKED!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:RADIO LOCKED - POMOč - 15.09.07 11:07 Sem šel brat navodila ; glede na zapisano ima probleme s poroko. Slutim, da bo treba poklicati Kopača... (ali pa kakega reševalca zakonskih težav ).
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:RADIO LOCKED - POMOč - 15.09.07 14:26 Ja, izgleda! Kljub temu hvala Boris in LP
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:RADIO LOCKED - POMOč - 12.10.07 20:29 K ponovnemu oglašanju me je vzpodbudil članek Capo-ta z dne 4.10.2007. Kot veste v Saab-u 9-3 imam radio in že kar nekaj časa opazujem napisa RADIO LOCKED. Do tega je prišlo kar naenkrat-brez veze! Medtem sem kot laik že marsikaj naredil, da bi radio delkal, pa mi ne uspe. Slišal pa sem, da naj bi to na SAAB servisu radio brezplačno odklenili (ne gre za vnos kode!). Tako sem se oglasil na KMAG-u in se o tem pozanimal. Kako je, ob prijaznosti na nivoju, bilo? Uslužbencu sem razložil problem in ga pač vprašal, če to drži, da mi na servisu lahko brezplačno odklenejo. Uslužbenec se je nad mojim vprašanjem začudil in ful ga je zanimalo, kje sem to slišal. Odgovoril sem mu, da sem pač slišal in da želim to na vsak način preveriti. Odšel je v delavnico in se po približno treh minutah vrnil ter mi odgovoril, da to ne drži. Odgovor je dopolnil še s tem, da bo vozilo treba priklopiti na računalnik, ura priklopa oz. sam priklop pa stane 47 eurov! Z dolgim nosom sem odšel iz KMAG-a in iz dneva v dan bolj razmišljam....haloooo, 47 eurov, da mi odklenejo radio, pa ne morem verjet. Za ta denar pa že dobim kar dober rabljen avtoradio. Pa da ne bom nesramen do Saab-a, katerega zaenkrat še spoštujem, rajši neham pisati. Zanima me samo to, ali o tem kdo kaj ve???? Prosim za odgovor oz. komentar! LP
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:RADIO LOCKED - POMOč - 12.10.07 21:00 Egon je napisal:
K ponovnemu oglašanju me je vzpodbudil članek Capo-ta z dne 4.10.2007. Kot veste v Saab-u 9-3 imam radio in že kar nekaj časa opazujem napisa RADIO LOCKED. Do tega je prišlo kar naenkrat-brez veze! Medtem sem kot laik že marsikaj naredil, da bi radio delkal, pa mi ne uspe. Slišal pa sem, da naj bi to na SAAB servisu radio brezplačno odklenili (ne gre za vnos kode!). Tako sem se oglasil na KMAG-u in se o tem pozanimal. Kako je, ob prijaznosti na nivoju, bilo? Uslužbencu sem razložil problem in ga pač vprašal, če to drži, da mi na servisu lahko brezplačno odklenejo. Uslužbenec se je nad mojim vprašanjem začudil in ful ga je zanimalo, kje sem to slišal. Odgovoril sem mu, da sem pač slišal in da želim to na vsak način preveriti. Odšel je v delavnico in se po približno treh minutah vrnil ter mi odgovoril, da to ne drži. Odgovor je dopolnil še s tem, da bo vozilo treba priklopiti na računalnik, ura priklopa oz. sam priklop pa stane 47 eurov! Z dolgim nosom sem odšel iz KMAG-a in iz dneva v dan bolj razmišljam....haloooo, 47 eurov, da mi odklenejo radio, pa ne morem verjet. Za ta denar pa že dobim kar dober rabljen avtoradio. Pa da ne bom nesramen do Saab-a, katerega zaenkrat še spoštujem, rajši neham pisati. Zanima me samo to, ali o tem kdo kaj ve???? Prosim za odgovor oz. komentar! LP

1.) Matjaž - a lahko ti kaj komentiraš glede brezplačenga (samoumevno?!) odklepanja radia?

2.) Egon, pojdi h konkurenci. Prepričan sem, da boš odšel z odklenjenim radiom in za manjši denar.

3.) SAAB (kot avto) NI enako odnosu zastopnik-stranka. Te pa tak odnos počasi, a vztrajno odvrača od nakupa/uporabe načeloma zelo dobrega avta.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:RADIO LOCKED - POMOč - 12.10.07 21:01 Ali morda kdo ve, če je možno tovarniške diagnostične računalnike simulirati s PC-jem in ustreznim softwerom? Kako je s tem na splošno?

Mitja, a nima tvoj brat podobno zadevo za VW? Kako komplicirano je takšno "igranje" - odklep radia, izvajanje diagnostike ipd.

http://www.avtomobilizem.com/forum/viewtopic.php? t=52346&showall=1

Na saabhistory.com pa sem našel recimo ponudbo enega študenta - part-time Saab mehanika:

I am willing to perform service on all year 99, 900??
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:RADIO LOCKED - POMOč - 12.10.07 21:13 Ja, brat ima PC + software + hardverski vmesnik preko katerega se poveže na vodilo VW koncerna. Generično ime je OBD (on board diagnostic), uporablja pa se enih pet različnih protokolov.
SAAB-i baje podpirajo povsem standaren OBD protokol šele od leta 2001 dalje. Na starejših naj bi sicer delovalo, ampak samo za osnovne/standardne funkcije. Dvomim, da se da recimo resetirati airbag lučko preko tega vmesnika.

Pri BMW-ju sem recimo brez problema spuščal in dvigoval okna, vklapljal brisalce ipd. Seveda s specialnim programom za Beemerje...
Za konkretno diagnostiko je po vseh informacijah potreben uradni Tech 2 tester.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re: OBD - 12.10.07 23:09 Kolikor vem, lahko preko OBD prebereš kode napak. Obstajajo ročni čitalci, lahko pa z ustreznim programom & kablom to narediš z računalnikom. Načrt kabla.

Za kake bolj zaresne "pogovore" z računalnikom vozila pa rabiš ustrezno programsko opremo, ki ji na servisu rečejo tester/"računalnik"/... Npr. za VW je to vag-com, ki ga zlahka dobiš na netu, za bolj eksotične znamke (npr. Saab) pa lahko na kaj takega kar pozabiš.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re: OBD - 12.10.07 23:36 ker sem odgovor Mitji razširil z dodatno idejo sem odgovoril na bolj primernem mestu

http://www.saabslo.com//index.php? option=com_simpleboard&Itemid=53&func=view&catid=11&id=3337#3337
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re: OBD - 13.10.07 07:06 Vsem hvala za odgovore oz. komentarje. Dejstvo, da bi na uradnem servisu samo za odklepanje avtoradia moral plačati najmanj 47 eurov, je zame nerazumljivo in nesprejemljivo. če bo treba, bom pač plačal, vendar ne tako kmalu, saj pred tem hočem vse živo preveriti. Zaradi tega sedaj še enkrat potom maila preverjam informacijo na KMAG-u, potem pa nadaljujem....v zvezi tega se še oglasim! LP
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:RADIO LOCKED - POMOč - 13.10.07 13:42 Mitja J je napisal:


1.) Matjaž - a lahko ti kaj komentiraš glede brezplačenga (samoumevno?!) odklepanja radia?



če smem, bom svoj piskrček pristavil tudi jaz. KMAG kot kaže z zahtevkom plačila za odklep radia ni prav ne vem kakšna izjema. Iz prve roke lahko zatrdim, da je postopek enak za Mercedes-Benz, ter še nekoliko slabši za vozila koncerna FLAR (Fiat, Lancia, Alfa Romeo). Pri zadnji trojici je namreč radio zakodiran prek enostavne kode, napisane na takoimenovani kodni kartici, kjer je številka natisnjena. če se lastniku zgodi, da to kartico izgubi, bo ob radio (oz. njegovo delovanje) ob prvem odklopu akumulatorja. Nato je postopek reševanja težave sledeč: naročilo nove kodne kartice ob predložitvi kopije osebnega dovoljenja ter prometne, seveda pa je zraven še račun(ček?) za 110 EUR. Tako sklepam, da tale (brezplačna) odklepanja niso ravno samoumevna.

Še predlog Egonu: zapelji se na Brnčičevo, na Chiptuning. Fantje so eni največjih maherjev, kar se tiče raznoraznih odklepov raznoraznih zakodiranih zadev Povprašaj za ceno in postopek, po mojem se bo splačalo.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:RADIO LOCKED - POMOč - 13.10.07 14:39 Sam za ta denar dobiš novo kodno kartico
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:RADIO LOCKED - POMOč - 13.10.07 18:24 GTA lover, hvala za komentar! Vendar, v tem primeru ne gre za klasično dekodiranje! Npr. imel sem že Grundiga, za katerega sem po določenem postopku vnesel kodo in ni bilo problema. Moram to-vam povedati, da sem že pred meseci zaradi drugih razlogov odklapljal akumulator in z avtoradiom ni bilo nobenega problema, normalno je deloval. Vso dokumentacijo za tega Saab-a imam, vendar o kakšni kodi ni govora. Torej, ne gre za tisto klasično vnašanje, na neki kartici napisane, kode.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:RADIO LOCKED - POMOč - 13.10.07 18:44 SAAB ima dokaj nestandarden sistem "zaklepanja" radiev. Gre namreč za "poročanje avta z radiem". Lahko vzameš identičen radioa iz identičnega SAAB-a, pa ne bo deloval. Pri vsaki menjavi radia (ali pa kaki neljubi napaki v programu) je potrebno radio ponovno poročiti z avtom. Verjetno gre v tvojem primeru za to...radio se je pač ločil od avta
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:RADIO LOCKED - POMOč - 13.10.07 18:59 Poznam, podobno ima te zadeve urejene Mercedes. Še vedno svetujem obisk ali klic na podjetje Chiptuning, Mercedesovi radii jim ne delajo problemov.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:RADIO LOCKED - POMOč - 13.10.07 22:47 A pri Kopaču si že bil? če je za odklep potreben "samo" poseg s Tech2, potem je to 2 minuti dela in ti bo on to naredil za cca. desetino cene od KMAGa.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Zaključek zgodbe - 30.11.07 09:16 No, v teh mesecih sem bil pač brez glasbe v avtu in nekoliko bolj poslušal kar dovolj glasen dizelski motor! Govoril sem z mnogimi, jim kazal čudo v Saabu, a nič, nič, nič.Pot je bila zaključena pri Kopaču, ki me je takoj sprejel in zadevo prijazno ter brezplačno preveril na Tech2. Ugotovil je, da bi v tem avtomobilu moral biti kasetnik, vendar ni, saj je montiran radio s CD. Kaj mi je preostalo? Pri Kopaču sem kupil plastični predalček, ki zapolni luknjo ob odstranitvi originalnega radia oz. pri montaži neoriginalnega radia. Še isti dan sem odstranil originalni radio, za katerega verjamem, da je super, a kaj ko ne dela in kupil JVC, ki pa brez problemov dela. Torej, v kleti imam originalni radio, ki ne dela, v Saabu pa JVC, ki dela brez problemov. Tako me je tole prišlo tam okoli 200 eurov in če nisem več hotel poslušati glasnega motorja, sem to moral storiti. Saab FOREVER, ampak z zadržkom in vedno bolj negotovo prihodnostjo! Upam, da se ne bo zgodilo, da bom na dvorišču imel lepo ohranjenega Saaba, s katerim se ne bom mogel voziti, uporabljal pa bom drugi avto t.j. bencinarja Ford Mondeo, letnik 1996, ki ima 270.000 prevoženih in vse brez problemov dela!?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Zaključek zgodbe - 30.11.07 11:03 Torej, če prav razumem, je nekdo pred tabo zamenjal original radio/kasetar za original radio/CD, ki pa se je po nekaj časa odločil, da ne bo več sodeloval?!
Vzorno, da so ti zadevo zastonj pregledali s TECH 2.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Zaključek zgodbe - 30.11.07 21:46 Zdravo,

Zelo nerodna reč. Egonov 9-3 je eden lepše ohranjenih iz te serije in prav zalostno je, da je ocitno prislo do zamenjave originalnih delov.

Druga zalost je nezmoznost popravila tega (dvomim da je za SAAB to drazje od 200 EUR ) kolikor jih je bil Egon v skrajni sili ocitno celo pripravljen placati.

Generalno me skrbi dejstvo kako prepreciti bodoce take dogodke. Ob nakupu tega Egon z normalno metodo ni mogel ugotoviti, se posebej ker gre za extremno lep avto.

Ko sem sam kupoval svojo 9-5 pred 5 leti sem bil zrtev podobega natega. Vozilo se je oglasevalo kot TCS,ABS in se kaj. Ker sem ga kupil v afektu navdusenja in realizacije starih sanj seveda nisem vedel da mora biti tipka za TCS vidna na konzoli.
Tudi serviser SAAB, ki mije vozilo prodal (in napisal oglas zanj) je potrdil da ima to opremo.
Seveda sem bil razocaran ko sem ugotovil da je nima.

Kljub temu dejstvu bi vozilo še vedno kupil iz navedenih razlogov, vendar sem se takrat prvic zavedel kaj pomeni neznanje pri nakupu vozila. Tudi menjalnik je bil ena izmed zgodb ki je sledila.

Ocitno je cas, da se naredi res kvaliteten prirocnik za nakup dobrega SAABA in seznam vseh napak in stroskov ki lastniku sledijo.

Zal ima veliko SAABovcev poleg še drugo vozilo (tako kot Egon) da prezivijo bolehanja svojega ljubljencka.

Upam da bo tvoj glasni dizel ropotal se dolgo in da bo radio edina neprijetnost.

p.s.
2-2 diesel je pa res traktor. Tudi v 9-5 je ena ropotulja, čeprav gre očitno za kvaliteten stroj, kajti pritožb čez kvaliteto se pa ne sliši.
Egon, kako so pa pospeški in dinamika vožnje s tem motorjem ? praktično vsi lastniki 2.2 tid modro molčijo. V čem je razlog zadovoljstva ? Na avto net pa vidim se prodajajo skoraj samo še 9-5 2.2 tid ?

je vzrok v tem da slovenci kupimo vse kar disi po dizlu?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Zaključek zgodbe - 30.11.07 22:08 Če torej prav razumem naj bi bil scenarij takšen: Gre za 9-3 letnik 1999, kjer je bil originalno notri radio na kasete, ki pa ga je nekdo zamenjal z radijem na CD, ki je več let delal, potem pa se je "skregal" s centralnim računalnikom in zdaj ne deluje več.

Postavlja se mi nekaj vprašanj:

1) Zakaj je radio deloval brezhobno toliko časa zdaj pa naj bi bila ponovno združitev s centralnim računalnikom nemogoča?

2) Kolikšna je verjetnost, da nekdo zamenja radio na kasete z originalnim radijem na CD? Sicer možno, vendar 99,8% zamenja original radio z aftermarket radiji ...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Zaključek zgodbe - 30.11.07 22:45 sicer off topic. Ocitno res ljubimo diesle.

Kar 78% ljudi prodaja diesle.

danasnja statistika

900 2.3 1
2.0 1

9000 2.3 1

900 2.0 1

9-3 2.2 d 19
1.9 d 13
2.0 4
2.8 1

9-5 2.2 d 11
3.0 d 6
2.3 4
2.0 1
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Zaključek zgodbe - 01.12.07 00:16 matjaz je napisal:

Egon, kako so pa pospeški in dinamika vožnje s tem motorjem ? praktično vsi lastniki 2.2 tid modro molčijo. V čem je razlog zadovoljstva?


Lahko jaz povem? Moj je 92 kW varianta. Motor ni naravnan športno (kateri dizel pa je?), ampak je namenjen umirjenemu križarjenju. Pospeški sicer so, sploh ko se prebudi turbina, tako da se lahko tudi prehiti skorajda karkoli .
Pri dinamiki vožnje zelo koristi velik navor v nizkih obratih, zaradi česar je potrebno manj prestavljanja. Sam ponavadi zjutraj pri 50 km/h vržem v 4., ker je motor še hladen, in potem ostane v tej prestavi do 80-90, kjer je že bolj glasen in gre v 5., s katero se lahko vozi nekje od 70 km/h dalje.

Glavno zadovoljstvo verjetno pride na črpalki - z izklopljenim kompresorjem klime mi ob mešani vožnji požre malo pod 6 l/100 km.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Zaključek zgodbe - 02.12.07 20:15 Matjaž, Grega, Boris in ostali : sicer sem s tem 9-3 (če odmisliš avtoradio)izredno zadovoljen, vsaj zaenkrat (ne hvali dneva pred nočjo!). Najbolj pomembna mi je varnost in počutim se kot v oklepnem vozilu, pa tudi pospeški te znajo rešit iz kakšnih škarij, ki bi lahko bile, vendar jih zaradi moči motorja ni. Motor je res glasen, predvsem sedaj, ko so nižje temperature, Z vožnjo je tako kot je napisal Rudi. Dodam lahko še to, da je avtoradio v tem modelu res dobrodošel, ker ob nekoliko glasnejšem poslušanju glasbe, glasnega motorja pač ne slišiš. Moti me tudi, da ko ob speljevanju pritisneš na plin, traja sekundo, dve ali tri da motor zagrabi, potem pa očitno turbina naredi svoje in potegne kot s....... Na začetku sem imel s tem nekaj težav in nekajkrat pri vključevanju na prednostno cesto nehote izsilil prednost, zna biti celo nevarno. Tudi končna hitrost je ..., no, več kot dovolj velika! Včeraj sem se peljal do Gradca in nazaj ter po 400 km bi se še kar malo peljal! Res uživam v vožnji, nudi mi vse! Kar se pa tiče avtoradia sem pa totalno razočaran in ne morem verjeti. Ja, Grega, tako je to kot si napisal. KMAG se mi je zasral do konca, saj mi na mail, v katerem sem opisal ta problem, niti niso odgovorili. Če mene vprašate, bi že ob prvem kontaktu z njimi moralo biti tako, da bi mi brezplačno ali z minimalnim plačilom uredili avtoradio, pa četudi ga bi bilo treba poslati na Švedsko. Z njimi nočem imeti nič več. S tem bi me lahko pridobili kot stranko, tako pa so me dokončno izgubili, pridobil pa me je Kopač.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal