Obiskovalci

Obisk skupaj: 234654568


<< Začetek < < 1 2 3 4 5 6 7 > > Konec >>
Re:saab 9-5 tid - 24.07.18 17:35 Zelo lepo... Še nadaljevanje prosim
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 25.07.18 16:49 Odlično. Komaj čakam naprej
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 25.07.18 22:53 Bravo ! Daj dalje, čakamo
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 03.08.18 13:56 V Alti, v za polarni krog malo večjem kraju sva se ustavila in pobrala seznam s kampi. V Norveškem se potuje precej počasneje kot prej, omejitev je 80, cesta je ovinkasta ter pogosto vodi okrog fjordov, prečka hribe, cel kup je predorov. Narava je lepa.




Nastanila sva se v kampu ob morju. Šefe v kampu ni vedel, kaj nama bi računal, ker na ceniku nima spanja v avtu. Pa je računal kolo s šotorom, kar naju je stalo preračunano 15€. Ponoči je deževalo, v saabu sva spala kot hrčka. Zjutraj se ne rabiš ukvarjat z zlaganjem mokrega šotora, ampak se samo prestaviš na prednje sedeže in gasa naprej
Narava je tukaj zelo lepa in slikovita. Ko pa se približava Lofotom, vse skupaj postane še bolj slikovito. Naslednji dan sva prespala v zelo prikupnem kampu nekaj km od kraja Kabelvag, ki je bil odločno izhodišče za raziskovanje tega otočja, ki je bil v načrtu za naslednji dan. Lofoti so zelo lep kotiček sveta, kar nama je bilo jasno že ob večernem sprehajanju okrog kampa.






Naslednji dan sva se tako napotila naprej po Lofotih. Bolj ali manj odprtih ust sva se prebijala čez cel kup mostov in predorov, ki povezujejo otočke.




Trava je precej bolj zelena, kot tukaj. Hiške so pisane.




Morje je turkizno, plaža pa bela. Da sva prišla do kraja Nusfjord, je bilo potrebno malo iz poti, vendar se je izplačalo.




Potovanje po Lofotih:




Končna točka potovanja z avtom je kraj s preprostim imenom A, kjer se cesta po Lofotih konča.




Potem pa po isti poti nazaj, tokrat sva se ustavila na lepi peščeni plaži, ki je bila ravno prava za skok v morje.






V kraju Hennigsvear, sva šla na kavico (2 za 10€), kjer sva srečala dva Slovenca, ki sta raziskovala Lofote s kajaki (na sliki).






Še par slik:











Konec dneva sva šla na trajekt Svolvaer - Skutvik, ki je vmes ustavil še na otočku Skrova. Trajekt nama je prihranil nekaj vožnje po poti, ki sva jo prevozila že prejšnji dan. Na celino sva prispela okrog 2.00 ponoči, ampak itak je bil še dan. Je pa vse tiho in mirno in ceste so prazne. Ko sva imela vožnje dovolj, sva se ustavila in spala kar ob cesti.
Naslednji dan sva bolj resno odrinila na jug. Cesta se precej povzpne, preden sva dosegla center ob arktičnem krogu, kjer sva se seveda ustavila. Huda vozila na kupu




Spala sva v prikupnem kampu.




Naslednji dan sva se ustavila v mestu Trondheim. Pravzaprav je bilo to od Tallina prvo pravo mesto na najini poti, zato sva si ga malce bolj podrobno pogledala. Zelo lepo mesto, sploh nabrežje s starimi lesenimi skladišči naju je navdušilo.




Potem sva šla proti Atlantiku. Atlantic ocean road je cesta, ki sem si jo že nekaj časa želel videti, verjetno bi bilo še bolj zabavno z nekaj metrskimi valovi, ki so tukaj menda relativno pogost pojav.








Počasi sva raziskovala lepo obalo in prespala blizu, kar lepo izven kampa. 50m stan od avta sva našla še prikupen piknik prostor, ki je služil za večerjo in zasluženo pivo.




Naslednji dan naju je na poti najprej čakal tajekt, nato pa Trollsteigen. Spet mi bilo žal, ker nisem bil z motorjem. Z naloženim avtom in s starimi zimskimi gumami sem se vseeno zapodil v ovinke, ki so bili lepo prazni. Na vrhu sva šla na sprehod.




Tudi pot naprej je resnično lepa. Pri spusti sva prišla do vasic, kjer gojijo jagode, ki jih na veliko prodajajo ob cesti.
Naslednji dan sva obiskala kolega, ki dela v obmorskem kraju Bovagen, dobro uro stran od Bergna. Dan je bil brez oblačka - na splošno sva imela pravzaprav z vremenom veliko srečo - zato smo ga izkoristili za ribolov. Vzeli smo čoln in vse potrebno za ribolov ter neuspešno nekaj časa namakali trneke. Sicer je tukaj menda ogromno rib, vendar sva prišla ravno v obdobju, ko so se nekam odselile (menda se tudi to dogaja ). Nekaj metrov od obale nam je sonar povedal, da je dno globoko 90m. Je treba kar nekaj časa navijati laks, da potegneš prazen trnek spet na čoln. Pogled s terase:




Bergen je bil na vrsti naslednje jutro in je vreden ogleda.




Proti Oslu sva se odločila za malo bolj slikovito pot čez nacionalni park Hardangervidda, ob kateri sva obiskala slap Voringfossen. Spet cel kup predorov in fjordov, v enem od predorov sva naletela na krožišče.






Spala sva v prikupnem kampu, iz katerega sva videla otok Utoya, kjer se je leta 2011 primeril množičen poboj. Zgolj slučajno sva se znašla tukaj, nisva iskala Utoye . Jezero je bilo odlično za večerno kopanje.




Naslednji dan naju je Oslo pustilo hladna, zato sva ga na hitro zapustila in se že ta dan odločila obiskat Trollhattan. Saaba sem parkiral med druge saabe, nakar sva si pogledala Saab muzej, ki je sicer vreden ogleda. Ni pa nič zelo posebnega. Imam občutek, da bi lahko bila zgodba o saabu predstavljena precej bolje (samo malo več truda...).




Samo mesto naju je pozitivno presenetilo. Lepo mesto, kjer se da videti sistem zapornic, s katerimi dvijujejo in spuščajo jadrnice in ostala plovila, da lahko nadaljujejo pot. Aja, vsak drugi avto tukaj okoli je saab (ne pretiravam kaj dosti). Sploh je precej saabov 9-5, trojk je manj. Pa vsi so bencinarji






Odpravila sva se naprej na jug in spala na lepi peščeni plaži. En Šved je ves začuden hodil okrog avta in si ogledoval najino posteljo. Ideja se mu je zdela super, povabil naju je na svoj food truck, kjer bi nama častil večerjo. Drugič, je bilo že malo pozno Razgled iz spalnice je bil odličen, spala sva kot še nikoli.






Na Dansko sva prišla čez znamenit most. Ni prav poceni. Prispela sva v Copenhagen, ki je lepo mesto. Hipijevski del mesta, freetown Christiania, je sploh za dol past Že zaradi tega bi se ga splačalopogledat




Copenhagen je bil pravzaprav zadnja turistična točka najinega potovanja. Prespala sva v kampu na severu Nemčije. Pravzaprav bi tukaj lahko spala že v hostlu, ki so poceni, pa sva se soglasno odločila, da še zadnjič spiva v avtu. Najin saab kamper je presegel najina pričakovanja glede spalnega udobja. Še dobrih 1000km skok do doma in to je to.

Po 16 dneh sva imela občutek, da sva bila na dopustu 2 meseca. Videla in doživela sva ogromno, kljub temu, da sva dnevno povprečno prevozila več kot 500km.

Avto je delal brez kakršnihkoli težav, spil je povprečno 5.3l nafte na 100km (vmes na Norveškem je bila poraba
tudi manj kot 5l, računano na cel rezervoar).
Zelo verjetno tole ni bilo najino zadnje potepanje na tak način s tem avtom.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 03.08.18 16:17 Super roadtrip
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 06.08.18 21:57 Res super potovanje
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 07.09.18 09:57 Manjša težavica z avtom. Nekje pušča antifriz. Pušča dovolj, da je luža na parkingu, če avto laufa. 1l vode v pol ure je zmanjkal včeraj.

No danes se imam namen odpeljat do mehanika. In glej zlomka, danes zjutraj ni spil nič vode! Nič. Pa sem se peljal po AC pol ure pa še regeneracija se je delala vmes.

Se sprašujem, a je mogoče, da pušča samo takrat, ko je toplo? In voda ne gre čez pečko ampak po kaki cevi, ki je počila?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 07.09.18 10:03 Preveri Ventil;

https://www.google.si/search?q=saab+valve+heat&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=i_Y3Go7BRPl31M%253A%252CFU7Yi1GSmOYFsM%252C_&usg=AFrqEzct1l7IHmEOTxbHv1AScV7WXLSKbQ&sa=X&ved=2ahUKEwi__7PotqjdAhWsM-wKHUdMAUwQ9QEwAXoECAUQBg&safe=active&ssui=on#imgrc=L7BRAutQJdCxMM:

Na požarni steni se nahaja.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 07.09.18 10:35 Ventil pečice za motorjem..sem en teden ugotavljal,ker ni vedno puščal,kolikor se spomnem samo takrat ko je grelo kabino..
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 07.09.18 11:23 Zakon, točno ta ventil je problem! Hvala obema! Očitno bomo poceni poštimali
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 07.09.18 19:32 Ženi se je dogajal na Fiesti in je en dan samo spustil antifriz
Je tud bil nek ventil in strošek 100 €
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 07.09.18 21:04 Pri saabih 9-5 je to zelo pogosta napaka, tudi sam sem ga ze menjal zato sem tudi takoj posumil na ventil. Strošek cca 15 € in gasa naprej.

V tujini imajo nekateri kar rezervnega v avtu
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 02.11.18 13:23 Tokrat sem se napotil s saabom malo v hribe - v zahodne Karpate.





Ceste so tu pa tam "malo" luknjaste, vendar je tudi tokrat pot minila brez težav.
Se malo sprašujem, če bo na tem avtu potrebno kdaj menjat kak končnik ipd? Očitno ima podvozje narejeno kot tank.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 27.12.18 09:25 Letni pregled stanja

Povprečna poraba avtomobila v letu 2018: 5,71 l/100km
Število prevoženih kilometrov v letu 2018: 33.937,00 km
(poraba je nižja kot sicer zaradi potovanja na Nordkapp)

Vzdrževanje: Velik servis + preventivno menjan normalno delujoč alternator: 350€. Po servisu je prenehalo tulit - mislil sem, da je tulila servo pumpa volana, pa je kot kaže tulil eden eden od šponarjev...
Zadnji diski ATE + ploščice: 100€
Oljni servis: 34€.
Nove zimske gume sava HP2: 240€.

Okvare: tuljenje nekje na polosovini - po razdiranju, ugotavljanju, da ni nič za zamenjat in sestavljanju nazaj tuljenja ni več in se ni več pojavilo. Cena dela: 20€
ventil hladilne tekočine: 20€


V naslednjem letu čakamo, kdaj bo odletela sklopka (zaenkrat še original pri 294k km ), DPF in pa kak kos podvozja. Pa sumim, da bo potrebno menjat en nosilec motorja, ker včasih malo poči pri speljevanju.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 27.12.18 10:08 Pridno štanfaš kilometre...

Kako ti je ta zadeva tulila?
Pri mojem je že nekaj časa neko tuljenje, katero se sliši ko speljem, pri hitrosti nad 40km/h in dalje. Je pa tak konstantni zvok, frekvenca neodvisna na vrtljaje motorja in hitrosti...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 27.12.18 11:41 tuljenje:
https://www.youtube.com/watch?v=LbWJZYYGajM&ab_channel=Matja%C5%BEGorenc

Se pravi tuljenje je naraščalo z vrtljaji motorja.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 27.12.18 18:49 V prostem teku na miru ti lahko tuli samo nekaj na motorju, to na posnetku je ali servo pumpa ali alternator ali pa celo preveč napet zobati jermen.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 28.12.18 08:32 Ja, pri meni je tulil ležaj na eni od rolic, preko katerih gre zobati jermen.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 25.02.19 09:41 Na avtu smo menjali "linkage" od menjalne ročice, tako da se sedaj avto lepo prestavlja. Oziroma.. lepo se najdejo prestave (prej je bilo za peto prestavo potrebno stisnit obroček za rikverc).

No, sedaj me pa moti, ker gre menjalna ročka precej trdo levo-desno. Sva s kolegom razdrla in ugotovila, da je problem v tem delu pod menjalno ročko, kjer je neka bunka oz ležaj v plastiki. Je že reševal to kdo?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 16.07.19 12:02 Avto je obrnil 300k km.

Od zadnjič je crknil servo volan oziroma preperela je ena aluminjasta zavita cev, ki jo je mehanik moral naredit sam, ker nisem dobil nove. Strošek 240€.
Pa ura se mi ne nastavi od popravila servo volana naprej


Sicer pa se avto lepo bori naprej. Pri 300k je sklopka še original, vse na podvozju tudi. Lani je spredaj desno nekaj pokalo, pa ne poka več. Ob vleki težke prikolice v kombinaciji s speljevanjem v hrib je začela sklopka drset, pa se je tudi to sedaj poštimalo nazaj

Med prenovo smo ga malo zlorabljali. Nekaj več kot 700 kil ploščic v saabu:



  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 17.07.19 21:18 Potovalni in delovni stroj obenem!!!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 19.07.19 14:24 Ura v kolikor je bil odklopljen aku se ne postavi več nazaj. Neka bolna GM fora. Tudi tech2 ne pomaga. Nič. Ure enostavno ni. Samo sivo polje.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 19.07.19 17:10 Meni se je ura postavilo po enem tednu. Kako? Ne bi vedel. Hčera je nekaj pritiskala in se je ura kar naenkrat pojavila nazaj...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 22.07.19 07:46 Verjetno ne dobi gps signala, preko katerega se sinhronizira ura. Nisem pa še našel kakšne pametne rešitve za to...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 22.07.19 19:42 Ura se ti NE bo postavila nazaj. GM fora.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 23.07.19 09:13 Ja, je veliko napisanega o tem problemu. Vsake toliko časa se kakšna ura vseeno postavi nazaj. Sicer pa, vsi tisti, ki imate ure na teh avtomobilih še prikazane, ne odkapljajte akumulatorjev, oziroma če ga je potrebno menjat, poskrbite za električno napajanje v tem času, da radio ne ostane brez štroma

https://www.corvetteforum.com/forums/c6-tech- performance/4223246-c6-from-2005-2010-navigation- radio-clock-stops-after-battery-disconnect- 48.html
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 27.12.19 10:28 Letni pregled stanja:

Povprečna poraba avtomobila v letu 2019: 6,02 l/100km
Število prevoženih kilometrov v letu 2019: 14.443,00 km


16.01.2019 240,00 € Št. kilometrov: 293000 km
popravilo cevi servo volana

25.10.2019b 36,00 € Št. kilometrov: 304842 km
menjava olje + filter.


Števec kaže 309.000km. Sklopka, dpf, vse na podvozju še vedno nedotaknjeno. Saab je naredil avto, ki praktično ne potrebuje vzdrževanja.

Pravi pa kolega, da so amortizerji že bolj slabi.


Zanimivo glede sklopke - poleti, ko je vroče, pri tiščanju včasih drsi. Po AC v peti. Že par let čakam, da bo dokončno oddrsala svoje. Pa noče. Sedaj iz smučanja sem tiščal 3 ure kolkr je šlo, čez prelaze po Dolomitih, po ac, povsod... pa pozimi ne zdrsne niti malo. Kje je fora??
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 27.12.19 12:28 Dnevnik mojega avta(mogoče komu prav pride):
Saab 9-5 TiDspf, vector,letnik 2008, 236000km
Nakup dne 23.12. 2016 pri Kopaču
Nove gume celoletne Michelin, nakup dne 24.12.16 - 225/45/17, 94W, 2.3 bar, michelin crossclimate
Menjava olja pri 255000km GM-Opel Dexos 2, 5W-30 - 4,3l
Žarnica za kratko luč H7
Popravilo servovolana(veliko popravilo, treba je bilo menjat cevi), 250 eur
Menjava ekspanzijske posode(zaradi senzorja v njemu) in antifriza
Menjava amortizerjev kufra
Menjava akumulatorja na Exide dne 12.2017
Čiščenje luftmassemesserja s sprejem
Menjava prednjega zvočnika
Lepljenje desnega zunanjega ogledala
Menjava brisalcev, sovoznikov 550 mm/22 AP22 U
Menjava olja in oljnega filtra pri 272000km
Menjava žarnice H7
Menjava zračnega filtra in filtra za gorivo pri 278000km(8.2018)
Popravilo menjalne ročke(ročka je bila samo losana) in merilca goriva(prekat v tanku zamaknjen, rešitev je bila odlomitev prekata), zamenjava senčnika, premenjava koles naprej-nazaj, reset napake, spet menjava H7 dne 15.10.18
Menjava olja pri 285300km, menjava grelnih svečk beru in zavorne tekočine
Menjava senzorja vode pri filtru za gorivo in menjava stabilizatorja 150 eur, 289000 km, 4.2.19
Menjava nosilca motorja, menjava šalterja za vzvratno luč, čiščenje in obnova šob 530,00 eur 5.6.19
2.7.19 čiščenje luftmesserja s sprejem
22.7. Menjava ojačevalca 30 eur
30.7. Menjava prednjih zvočnikov 8,7 cm
14.8. Predelava sesalnega kolektorja, odstranitev sesalnih loput in začepitev lukenj vodil, 250,00 eur
297600km menjava olja
23.8. Peskanje in barvanje platišč 220 eur
11.9. Menjava alternatorja 400 eur
4.11. Popravilo menjalne ročke in zadnji končniki 190,00 eur
7.11. Nove gume celoletne goodyear pri 301000km, 380,00 eur
22.11. Nov prednji odbijač in blatnik 670 eur zaradi nesreče
20.12. Zavarovanje, tehnični in cestnina 550, 00 eur
Stanje km: 304500 km, servisiran na 4-5 različnih servisih
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 27.12.19 15:36 Ena neumestna, ko je ravno 9-5 tid tema. A se še komu zdi, da je ročni menjalnik izračunan nenormalno na kratko? Jaz se z dizlom povsod peljem eno prestavo višje kot z 9-5 bencinarjem. Na avtocesti pa obrati tako hitro rastejo, da mi ga je škoda tiščat več kot 140.

Sem primerjal s službeno oktavijo, v 5. prestavi ima pri 140kmh bistveno nižje obrate kot Saab. Pa ima škodilak potem še 6. prestavo
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:saab 9-5 tid - 28.12.19 09:17 Se strinjam, manjka šesta prestava.

Rudi, hvala za podroben seznam vzdrževanja. Nekatere zadeve lepo sovpadajo. Zakaj si pa šobe obnavljal?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
<< Začetek < < 1 2 3 4 5 6 7 > > Konec >>
© 2024 Slovenski Saab portal