Obiskovalci
Trenutno 3 gostje
Obisk skupaj: 237825212


Popravilo varnostnega pasu - 29.11.07 20:23 Moj varnostni pas se je občutno polenil. Toliko, da se ni hotem sam naviti in ga je bilo potrebno z roko stlačiti nazaj "v stebriček", kar ni ne lepo, ne varno.

Vzrok "okvare" je najpogosteje umazanija, ki se nabere na pasu in okrog njega, torej pomaga temeljito čiščenje .

Najprej se snamejo obloge z B stebrička. O tem sem že pisal v prispevku o akustiki, zato le na kratko: najprej režo zračnika, nato zgornjo in spodnjo oblogo.



Nato se odstrani vijak pri zgornjem "ušesu" pasu. Če ste svoj veliki super mega torx nastavek nekam založili (kot jaz ), je potrebno odstraniti celoten nosilec za nastavljanje pasu po višini. Držita ga dva vijaka, le da je spodnji zelo nedostopen (je stisnjen v nek pleh, tako da so moje gedore komajda sedle nanj). Prav tako se odstrani vijak pri kovinski zanki na sredi stebrička.



V spodnjem delu sta boben in zategovalnik. Boben drži velik vijak na spodnji strani, zategovalnik pa (kratek) kabel. Konektor začuda nima skritih jezičkov/vzvodov/česarkoli, tako da se enostavno potegne stran od zategovalnika.



V sedež je pas pritrjen z vzmetno zaponko: del označen z rdečo puščico je treba pritisniti proti sedežu, nakar se lahko pas dvigne. Za to ni potrebno odstranjevati plastike ob sedežu, pritisne se lahko npr. z imbus ključem.

Sedaj bi moral biti celoten sistem zunaj. Pas je potrebno razviti, kar je lahko težko izvedljivo. Ob bobnu je namreč sistem, ki se ob nagibu zaskoči, zato je vse skupaj potrebno držati čimbolj vodoravno. Ko je cel pas razvit, se zavaruje pred zvitjem (npr. ščipalka za perilo , potem pa se lahko začne "veseli del".



Škaf, topla voda, nežen detergent (z milnico ne moreš zgrešiti), ščetka in gas. Dobro zdrgniti celoten trak, po obeh straneh, predvsem pa zgornje uho! Tam se namreč nabere nenormalno veliko svinjarije. Postopek večkrat ponoviti, na koncu s čisto vodo.

Ko je opran, ga je potrebno posušiti - v razviti obliki na soncu, radiatorju, s fenom,... potem pa se lahko vstavi nazaj v avto. Sestavljanje je obratno kot razstavljanje, a potrebno je upoštevati, da so vijaki lepljeni - skrbijo za našo varnost - zato je potrebno dodati par kapljic svežega lepila.

Priporočam sledeč postopek: najprej se zmontira zgornji del in vijaki se tudi zalepijo, spodnji vijak (pri bobnu) pa se brez lepila zategne le do te mere, da drži zadevo pri miru. Nato se pas razvije in del, ki ne pride v stik z oblačili, poškropi s silikonskim sprejem. Zopet, poudarek na zgornjem ušesu, kjer je najtesneje. Sledi testiranje: se pas zadovoljivo navija? Če se, se doda lepilo na spodnji vijak in se zategne.

Pomembno: obvezno je potrebno natakniti kabel na zategovalnik! Če se pozabi in se avto poskuša zagnati, zazna napako. Potem sveti lučka za air-bag, pomaga pa le tester. Verjemite, preizkušeno .

Če se po zgoraj omenjenih postopkih pas še vedno noče zvijati, je verjetno vzmet že raztegnjena in jo je potrebno napeti. Nahaja se v škatlici na strani bobna in to tam, kjer je zategovalnik.



Pas naj se čimbolj navije na boben (pomeni odstraniti velik vijak, ki drži boben, in ga dvigniti čim višje). Škatlico z vzmetjo držita dva torx vijaka, katera je treba odstraniti in obenem celoten sestav držati skupaj, sicer se vzmet sprosti. Sedaj pa težaven del: omenjena škatlica je nataknjena na vreteno pasu, zadržujeta jo pa še dva kratka plastična čepa. Potrebno jo je rahlo odmakniti od preostanka sestava, toliko da se sprosti s čepkov, a ne z vretena (zopet, ker se vzmet sprosti). Ena roka odmika škatlico, druga vseskozi čvrsto stiska preostanek sistema, da ne razpade (zategovalnik je pritrjen z istima vijakoma).
Ko je škatlica odmaknjena, se hoče zavrteti v neko stran. Za napenjanje vzmeti jo je potrebno obrniti v obratno smer za npr. dva obrata, sestaviti skupaj in ponovno testirati. Če še ne vleče dovolj, še kak obrat.

Če se slučajno škatlica sname in vzmet sprosti , se pas navije do konca na boben (kolikor gre), na vreteno natakne vzmetna škatlica ter začne navijati... kakih 6 obratov, nato sestaviti in testirati, po potrebi zopet napenjati... Pa ne pozabit lepila na vijake in kabla za zategovalnik!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
© 2024 Slovenski Saab portal