Obiskovalci
Trenutno 1 gost
Obisk skupaj: 234643208


<< Začetek < < 1 2 > > Konec >>
Polar Mobil namesto KMAG-a? - 04.01.08 12:08 Na email sem dobil naslednje vprašanje:


Zdravo

pred nekaj dnevi sem dobil sporočilo s KMAG-a, da več ne bodo zastopniki za Saab in da njihovo vlogo prevzema POLAR MOBIL iz Madžarske. Ali veste kaj več o tem?
Zanima me seveda kako bo s servisi in podobno. Sem iz Maribora, avto je še v garanciji...

Pa še to, videl sem, da ste imeli srečanje na Trojanah. Če bi vedel za to bi verjetno prišel.

Hvala in srečno ter seveda zdravo novo leto Vam vsem želim
Ivo
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 04.01.08 14:15 Prvič slišim za to firmo, je pa očitno ogromna in glavni igralec na srednjeevropskem trgu glede saaba.

Tule sicer ne omenja Slovenije, je pa možno, da se širijo tudi sem.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 04.01.08 15:19 Spostovani Ivo,

V kolikor ste prejeli uradni dopis KMAG z glavo SAAB to pomeni da je informacija očitno uradna.

Vašo skrb za servis pripisujem temu, da je bil dopis očitno nepopolen in ni vseboval informacije kako je s servisom in ste mogoče zaradi preproste PR napake po nepotrebnem v skrbeh.

V kolikor imate kakršno koli težavo z vozilom ki je v garanciji, mi lahko mirno sporočite in bom zagotovil uradne informacije in pomoč principala v najkrajšem času.

Konkretnega dopisa sam nisem dobil, zato bom vesel če mi lahko posredujete vsebino na matjaz.strazisar@siol.net oziroma 040 457 714

V kar se da kratkem času bom priskrbel uradne informacije s strani principala SAAB AB (ker je danes pozno popoldan, pričakujte odgovor v ponedeljek oziroma torek)

Neuradnih žal ne želim komentirati ker pri tako strateškem dogodku na SAAB področju v Sloveniji to ne bi bilo korektno do proizvajalca naših ljubljenčkov.

Demokratično spoštovanim sogovornikom tudi predlagam, da se diskusija o tej temi razvije po prejetju uradnih informacij s strani principala. Ne zdi se mi smiselno, da o tako pomembnih zadevah razpravljamo na podlagi nepopolnih informacij.

Hvala in s spoštovanjem ,
040 457 714 Matjaž
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 04.01.08 16:16 Zanimivo. Govori se marsikaj, vendar kaj konkretnega tudi meni ni znano. Dopisa tudi jaz nisem dobil, verjetno zato, ker vozim 24 let starega SAAB-a
Bi pa v dopisu moralo pisati, kam naj se stranke v prihodnje obrnejo.

Predlagam, da počakamo na Matjaža, ki bo, kot je omenil, kontaktiral SAAB AB, ki ima sedež za vzhodno Evropo na Madžarskem.
Bom pa še sam "zagnjavil" Matjaža, če slučajno pozabi, da se situacija čimprej (uradno) razjasni.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 07.01.08 11:10 Spoštovani g. Stražišar

Polar Mobil prevzema odgovornost Slovenski in Hrvaški trg v januarju 2008. V naslednjih tednih se bo vzpostavil najmanj en uradni servis v Ljubljani. V vmesnem obdobju je še naprej na voljo uradni servis na KMAG, tako da vse garancije veljajo tako kot dosedaj.

V roku nekaj mesecev, bomo odprli novo prodajno mesto v Ljubljani. V načrtu je tudi odpretje nekaj dodatnih predstavništev tudi v drugih slovenskih mestih z namenom znamko še bolj približati našim kupcem. V naslednjnih dveh letih bo namreč SAAB lansiral kar tri nove izdelke.

Polar Mobil je odgovoren za prodajo še na 7 (sedmih) trgih, kjer je naša prodaja v letu 2007 zrasla za 40%. Potrudili se bomo, te številke v Sloveniji še preseči.

Za nas je prioriteta tesno sodelovanje s SAAB Klubi na vsakem tržišču in planiramo izvajati redne pogovore in podpirati vaše dogodke v prihodnosti. G. Daniel Trojak bo predstavnik Polar Mobila za Slovenijo in v naslednjih tednih se bo dogovoril za sestanek z vami.

Hvala vam za vašo konstruktiven pristop in vašo podporo v vmesnem času.

S spoštovanjem,

Andrew Prest
Generalni direktor

originalni dopis :
Dear Mr. Stražišar,

Polar Mobil is taking over responsibility for the Slovene (and Croatian) markets during January 2008. In the coming weeks we will appoint at least one
new official service point in Ljubljana, but in the meantime customers can continue to service their vehicles at KMAG and all warranties will be honoured.

We will open a new Saab sales dealership in Ljubljana, but this will take some months. We are also planning to set up new dealerships outside the capital in order to have a network able to meet customer needs as the Saab product portfolio expands: there will be three product launches in the next two years.
Polar is responsible for Saab in another 7 markets, where our sales grew by 40% in 2007. We are looking forward to achieving even better results in Slovenia.

We make it a priority to have close relations with the Saab clubs in each market and we look forward to having a regular dialogue with you and supporting your events in the future. Mr. Daniel Trojak will be our company's representative for Slovenia and he will be in touch with you in the following weeks. Thank you for your patience and continued support in the meantime.

Best wishes,

Andrew Prest
General Manager
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 07.01.08 11:19 Grega, zaprošam če zgornje sporočilo za javnost objaviš tudi kot članek.

Moj komentar:


Ivo, očitno je šlo za nekoliko nerodnosti in pomakljivih informacij s strani KMAG pri obveščanju strank.


Kar se tiče Polarja zaenkrat lahko potrdim da v Slovenijo prihaja nov veter. Praktično izredno hitro sem dobil uradni odgovor, pri čemer je bil pred tem tudi prijazen klic in osebni kontakt ki je pojasnil detajle.

Osebno mi je všeč, da v Slovenijo prihaja podjetje, ki ima ambicije povečati prodajo v razredih z 0 na koncu (> 10%) Dodatna pozitivna informacija je namen prodajne in verjetno tudi servisne mreže v drugih slovenskih krajih.

Vsekakor je tak optimizem vreden podpore in mislim da si Polar Mobil ob nastopu na trg zasluži vso moralno in drugo podporo svojih strank.

Seveda verjetno ne bo šlo brez težav glede povrnitve zaupanja zaradi preteklih delovanj KMAG, vendar sem vsaj osebno pripravljen v to zaupanje vložiti kar nekaj svoje energije.


Matjaž
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 07.01.08 11:56 Že to dejstvo, da so na e-mail sploh odgovoril, pomeni nekaj
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 07.01.08 12:13 In to zelo hitro. Če računaš da začnejo verjetno delati ob 9:00 in da sem imel telefon okoli 9:40, pisno verzijo par minut kasneje.. to pove veliko

Uporablja se več kot tekoča angleščina, pozitiven ton glasu kar odraža da so fantje zainteresirani zadeve premakniti naprej.

Osebno sem mnenja da je zaključek zgodbe KMAG na tak način za vse nas uporabnike pravzaprav velika prednost ker tako kot je bilo res ni šlo več nikamor že kako leto do leto in pol.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 07.01.08 12:22 Upam samo to, da se bo res kaj spremenilo in da jim ne zmanjka zaleta, ki ga očitno imajo.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 07.01.08 23:18 Če se smem vtakniti zraven ..........

Kot se jaz spomnim je SAAB zamenjal na Slovenskih tleh že ogromno zastopnikov, in s tem tudi lokacij.

V čem je problem da tako menjava zastopnike in s tem lokacije ?
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 07.01.08 23:31 Problem je v kritični masi vozil.

Sedaj je v SLO max 650 vozil, 4 leta nazaj nas je bilo cca 350, prej še manj...
Če dodaš še specifičen karakter blagovne znamke in njeno ceno se ti spekter možnih strank precej zoža. Povprecen kupec Saaba je visoko izobražen in ima denarja za rang vozila 50.000 eur.

Teh vozil se v Sloveniji ne proda v 10.000. tudi BWM in Audi ne dosegata takih številk.

SAAB ima veliko prednosti kar se tiče varnosti, nevpadljivosti in še kaj bi se našlo vendar veliko kupcev stavi prav na design, vpadljost, všečnost sosedov.. SAAB to definitivno ni.

Stroški marketinga, salona .. so pa praktično enaki kot če prodaš 1000 vozil letno. Potem so tu stroški servisa, šolanje kadra.. majhna kritična masa vozil, zelo zahtevni kupci, ki jim ni težko peljati avto v tujino plačati uradni servis, ti kupci praviloma ne marajo kakih domačih mehanikov..

Dejstvo je, da je novi zastopnik pred težko nalogo. Zelo previdno in pametno bo moral pristopiti trgu, doseči ustrezen tržni delež .. vsekakor bo moral v začetnem obdobju precej vlagati v trg in bo sadove lahko žel šele kasneje.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 07.01.08 23:59 Preveril sem podatke, v SLO je trenutno maximalno 849 vozil. Bolj pregledna statistika bo v kratkem.

prodaja oz predvsem uvoz v letih 2007 in 2006 sta bila kar precejšna (17 do 20 vozil na mesec)
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 13:58 Hm, glede na to, da Saaba na žalost še nimam in imam namen kupovat (prej ali slej) rabljenega 95 in kot drugega še kaj starejšega, je novica o novem zastopniku precej dvorezen meč. Pričakujem namreč, da bo znamka postala popularna in bodo šle cene rabljenih krepko gor.

Zaključek: splača se investirat v stare Saabe.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 14:10 matjaz je napisal:
Problem je v kritični masi vozil.

Sedaj je v SLO max 650 vozil, 4 leta nazaj nas je bilo cca 350, prej še manj...
Če dodaš še specifičen karakter blagovne znamke in njeno ceno se ti spekter možnih strank precej zoža. Povprecen kupec Saaba je visoko izobražen in ima denarja za rang vozila 50.000 eur.

Teh vozil se v Sloveniji ne proda v 10.000. tudi BWM in Audi ne dosegata takih številk.

SAAB ima veliko prednosti kar se tiče varnosti, nevpadljivosti in še kaj bi se našlo vendar veliko kupcev stavi prav na design, vpadljost, všečnost sosedov.. SAAB to definitivno ni.

Stroški marketinga, salona .. so pa praktično enaki kot če prodaš 1000 vozil letno. Potem so tu stroški servisa, šolanje kadra.. majhna kritična masa vozil, zelo zahtevni kupci, ki jim ni težko peljati avto v tujino plačati uradni servis, ti kupci praviloma ne marajo kakih domačih mehanikov..

Dejstvo je, da je novi zastopnik pred težko nalogo. Zelo previdno in pametno bo moral pristopiti trgu, doseči ustrezen tržni delež .. vsekakor bo moral v začetnem obdobju precej vlagati v trg in bo sadove lahko žel šele kasneje.


Vse to drzi, treba si je pa priznati se eno, precej boleco resnico: SAAB od lansiranja 9-5 sredi 90ih ni predstavil avtomobila, ki bi upravicil svojo ceno. S tem ne ciljam na to, da bi morali biti SAABi cenejsi, kvecjemu nasprotno ... Ampak za 40-50.000 EUR bi ti pa le morali ponuditi kaj vec kot lepo zapakiran genericni izdelek maticne korporacije oz. 4x recikliran avto iz 90ih. Zalosti me, ampak (po mojem mnenju) nakup novega SAABa je slaba kupcija.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 14:16 Kakšne katastrofe tu ne pričakujem. Pomembnejši dvig cene se je že zgodil.
V zadnjih 4 letih so se oglaševane cene rabljenih dvignile za cca 20%. Sedaj že dobiš po oglaševani ceni BWM ali Audi. Osebno glede na nivo servisa ne bi niti popod razno plačal take cene, kajti nekaj je treba imeti v rezervi za popravila.

Dvomim sicer da so se pri tej ceni zaključevali posli, vendar so se tudi čakalni časi prodaje SAABA po moji oceni s 6 do 9 mesecev znižali na 3 do 6. z izjemami v obe smeri.
Kar pomeni da je trg nekoliko višjo ceno, predvsem za 9-3 pripravljen plačati. 9-5 je doživela manjši porast cene.

Mislim da 2010 se pričakuje nova 9-5 kar zna zopet vplivati na ugodnejšo ceno rabljenih vozil (stari nodel pač)

Osebno bolj pričakujem dvig prepoznavnosti znamke, povrnitev ugleda in s tem da bo lastništvo SAABa postalo nekaj običajnega (brez zapletov na servisih, večja dostopnost le-teh in verjetno bodo prodajne številke bistveno večje.
Sedaj jih dosegajo z uvozom vred cca 20 na mesec, kar je veliko. Prodaja novih je skromna. Verjetno se tukaj lahko govori o prodaji 40 vozil mesečno (rabljeno in novo) kar pomeni da nas bo že v 2 do 3 letih skoraj 2000 lastnikov.

Večji problem osebno vidim v zmanjšanju števila osebnih poznastev vezanih na % vozil vendar v kolikor bo boljši servis to tudi ne bo več tako ključnga pomena
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 14:21 DJ

nakup rabljene 9-5 cca 20 do 25 % pod ceno A 6 ali BWM 5 se mi je zdela vedno racionalna odločitev glede na varnost in to, da nekaj premije daš potem nazaj skozi težave servisa

nakup nove 9-5 pri cca 30.000 mislim da nosi svojo vrednost (osnovne opreme) imam raje 9-5 kot recimo Passata (gre za razred nižji avto, čeprav po medosni razdalji in dolžini že lahko govorimo o tem da 9-5 zaostaja tistih 10 let razvoja o katerih si govoril - novi avti se daljšajo).
Dati 50.000 za 9-5 je res vredno večkratnega razmisleka.

Kar se tiče 9-3 je zgleda oblika naredila svoje. Prodajna cena novih je praktično enaka kot 9-5 kar je za razred manjši avto res precej drago. Tukaj mislim se cilja precej na populacijo BWM 3 in tega stila življenja. Avto je res lep za pogledat in še dovolj diskreten, športen.. Tudi cene rabljenih so prakitčno čisto enake temu razredu. Res pa je, da še nisem slišal za Audija in BWM 3 da se mu oluščijo tipke, da mu obledi značka da česa hujšega ne omenjam. Tako da je tukaj cena tudi nekoliko vprašljiva glede kvalitete izdelave, po kvaliteti vožnje pa se verjetno kar strinjamo da je SAAB dober avto. Še posebej zaradi svojih sedežev.

Osebno pravim da varnost nima cene, in če bolj zaupaš v SAAB varnost potem to tudi plačaš na račun minusov ki jih poznamo. Če verjameš da so druge znamke enako ali bolje varne potem so argumenti DJ vsekakor na mestu.

S to ceno in kvaliteto SAAB težko upraviči pojem Luxusnega vozila.

Nove 9-5 so bistveno cenejše od BMW 5 pri čemer bi človek rekel da je SAAB večja eksluziva že zaradi redkosti.

Če pogledamo Lexus je tam začetna cena normalnega avta nekje nad 54.000 EUR, pri SAAB pa se normalne 9-5 začno nekje pri 35.000 EUR. 40.000 je vstopna cena za Aero model in se končna nekje na 55.000.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 14:33 osebno me pri SAABu bolj moti to kar sem videl v 9-4.
bojim se da gre za ponovitev zgodbe 9-7 ko dobiš preoblečenega američana v sicer mnogo lepši obleki , vendar brez sedežev in verjetno tudi ostalega SAAB razvojnega vložka.

Sicer na tej sliki 9-4 sedeži izgledajo drugačni kot v 9-7 niso pa klasični SAHR II.

Mislim da je tukaj škoda mnogo mnogo večja kot pri čem drugem. Z vidika varnosti si se sedaj moral izogibati samo 900 NG, verjetno pa tudi 9-2 in 9-7. Teh testov nisem uspel še nikjer videti. Glede na osnove pa mislim da je isto kot original
Če bo tako počasi zamenjal celotno paleto vozil bo kriza...

V spominu imam da se je včasih "govorilo".. VOLVO je sinonim za varnost, če hočeš pa res varno vožnjo potem pa kupi SAABa.

Tudi Renault je s serijo 5 zvezdic naredil marketinško prenovo, ki jo ponovme nekaj kvari Twingo. Mislim da si SAAB nikakor ne sme privoščiti sestopa iz kluba 5* in uporabe vse svoje aktivne in pasivne varnostne opreme. Kvečjemu bi morali še ostali modeli GM uvajati te tehnologije da bi postale bolj razširjene in zato cenejše, dostopnejše, bolj preizkušene.

Obstaja en backup načrt.
Leta 2010 kupiš 5 let staro 9-5 (prve generacije s face lifom) in ga voziš do 2015, do takrat pa bo morda spet na voljo normalno SAAB vozilo.

Iskreno pa upam, da nas 2010 presenetijo z novo 9-5 ki bo spet dobri stari SAAB. Osnova je res skupna z ameriškim vozilom, vendar vsaj jaz osebno v svoji 9-5 žlahte z Opel vectro razen na tipki za ogledala nisem opazil. Skupna osnova če gre to za večji razred vozila od Vectre ni nič narobe, važno je da dodajo vse kar znajo. POtem mi je osebno čisto vseeno če prodajo 9-12 avtobus/vesoljsko plovilo za luno ali karkoli že , ker ga pač ne bom kupil.
Kdo ve, morda pa v USA tak marketing pristop preoblek celo ugodno vpliva na blagovno znamko. Tudi to je možnost ki je ne debatiramo preveč. Managment SAABa ima verjetno nalogo dvigniti prodajo in ne tolažiti nostalgike. S tega vidika je morda marsikatera poteza bolj razumna, čeprav je ne odobravamo.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 15:13 matjaž, največjo podobnost z vectro si pa spregledu - mrtev SID!
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 15:22 To pa nisem vedel da ima Vectra iste probleme. Pred 9-5 sem vozil Corso ki razen tega da je bila mali avto ni imela nobenih posebnih Gremlinov ki nagajajo.

Razen karambolov in uničenih tesnil motorja (tukaj vsaka čast SAABu, kajti vozim ga pomoje še slabše kot Corso) ni crkovalo nič. Pa tudi noben Oplov uradni prodajalec mi ni ob napaki motorja ponujal novega s popustom kot si je dovoljeval KMAG. Raje prodajati kot popraviti

SAABa pa ne delajo Svizci v švici temveč Gremnilni na Švedskem matr, oz cabrie Avstrijski bratranci Gremlinov.

Zaradi tega sem tudi posvoje vesel če bodo 9-5 delali v Oplovih tovarnah. Vsaj ne bodo Gremlini poleg.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 15:36 Matjaz,

Varnost 9-5ke je bila v 90ih nekaj neverjetnega. Vendar, z vsem dolznim spostovanjem do 9-5ke, je ta avto na trgu ze 10 let. 5 zvezdic je postal standard. Tudi ce bi lahko rekli da ima SAAB kako prednost pred ostalimi sodobnimi avtomobili, ki ne pride do izraza pri NCAP trkih (kar so spet bolj ali manj samo spekulacije nas entuziastov in kaksna statistika nesrec, kjer pa spremenljivka ni samo avtomobil, ampak tudi voznik in mnogo drugih zadev), je ta "prednost" v varnosti tako majhna, da ne more vec predstavljati konkurencne prednosti.

Ze tvoja primerjava s Passatom je precej grozljiva, ce mene vprasas. Volkswagni so solidni avtomobili, ampak nic vec kot to. SAAB ima definitivno resne probleme, ce se ga primerja z mainstreamom ... Niti ne samo iz stalisca propada znamke, ampak predvsem ker je to trg, kjer je SAAB obsojen na pogubo. Ko enkrat zacnemo racionalno gledati na avte (kar se v mainstreamu dela), SAAB pogrne na celi crti. Avtomobili, kot so Mazda 6 in Ford Mondeo, racionalnemu kupucu predstavljajo dalec najboljsi nakup. Za taksnega kupca je celotni premium segment totalna norost.

Vrnemo se torej nazaj v premium segment ... Vendar ne v tega, o katerem si konkretno govoril. Kupec SAAB ne bo nikoli kupil BMWja 5/Mercedesa E in obratno. SAAB kupec spada med tiste bolj "cudaske" kupce. To so kupci Lexusa, Jaguarja, Volvota, Subaruja, Infinitija, mogoce tudi italijanskih in francoskih flagshipov. Tukaj pa ni vec tiste 20-25% razlike v ceni o kateri si govoril. Ze Lexus kot najdrazji v tej druscini ima nekaj SAAB killerjev (primerjava cen ISa in 9-3 me je sokirala ... Sploh ne vem zakaj bi nekdo kupil kaj takega). Da o raznoraznih Citroenih C6 niti ne govorim (BTW si pogledal NCAP C6ke?).

Ne me narobe razumeti, imam se za velikega obozevalca SAAB znamke ... Ampak ze pri svojem prvem resnem nakupu sem postal "izdajalec". Preprosto zato, ker ga ni cloveka na tem svetu, ki bi me preprical da je 9-3 2. gen boljsi avtomobil kot S60. Od splosnega pocutja v avtomobilu preko tehnicne zasnove do milijonov razlicnih testov po spletu in drugih medijih ... 9-3 pogrne. Kar je logicno, ker je pod to lepo sminko en cisto navaden mainstream avto. Kul, Vectra je odlicen avto ... Ampak ne za ceno 40.000 EUR, sploh pa ne kot legitimni naslednik C900tke.

In se spet vrnemo na uveljavljeno tezo, da je SAAB odlicen second hand nakup ... Dobro za nas kupce, zelo zelo slabo za izdelovalca.

P.S. 9-4 in 9-7 zame sploh niso SAABi, tako da na to niti ne bi repliciral.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 15:53 Jup, vectra ima zelo podoben display in čisto enak problem.

"Radio display dead pixels (they left the factory like this didn`t they?) LOL"
"too have lost pixels"
"My Multi-Function Display has loads of dead pixels so I want to replace it. I have found a very interesting guide on this web site on how to take the dash to bits to get at it so hopefully there will be no problems there."
...
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 16:02 saj nistva tako daleč z mnenji.

Passat mene konkretno razočara ker pač nima duše in tudi znotraj bi lahko glede na ceno dali nekaj dražje materiale. Drugače avto vsekakor služi svojemu namenu in je dejansko prej žaljivo za SAAB da ga je PASSAT z dolžino in večine opreme ujel. Govoril sem kar z nekaj posamezniki ki so se za 9-5 zanimali in pristali na tvojih alternatvinah -Mondeo !

Osebno imam sicer v SAABu precej boljši občutek kot v obeh mainstream vozilih, in smatram da sem za ceno mainstream vozila dobil nekaj več. Je pa to res bolj slaba tolažba za luxuzno blagovno znamko.

Kar se Luxusa tiče se tudi strinjava, da se luksus prodaja precej dražje in si tudi privošči manj napak. SAABa 9-5 rimerjam predvsem z BWM in A 6 ker je pršel v cenovni rang da je temu primerljiv. Nek Lexus je močno odmaknjen od obeh. Drugače pa struktura kupcev res bolj sodi v kategorijo ki si jo povedal.

Konkretno lexus GS je definitnvo vozilo ki sodi v kategorijo mojega naslednjega izbora. Na nivoju notranje obdelave se ne da primerjati s SAABov, vsaj jaz mislim da je Lexus tu boljši. Vzglavniki so stvar poglavja zase, vendar še zdaleč niso slabi, boljši so kot v večini main stream vozilih.
Oblikovno mi je znotraj precej manj všeč , vodi SAAB, vendar so to spet čustva ne racio.

Je tudi cena rabljenih primerno visoka, bojim se samo da bo postala tudi v SLO tako razširjena kot je recimo v Moskvi - s tem izgubi pomen njena nišnost in neopaznost ki je všeč SAAB lastnikom slabost (za proizvajalca pa prednost)

Kar se varnosti tiče je mene razočaral S 80 (glede na NCAP) o C 6 pa nimam kaj reči. močno presegel pričakovanja za Citroen in so ga tudi cenovno postavili krepko nad 9-5.

Če ima človek denar je vsekakor bolje kupiti avto novejše generacije in to nam je crash test Modusa in Volva 960 precej lepo pokazal.

Kar se tiče skritih testov SAABa ki dejansko obstajajo in podatke Folksam zavarovalnice sta to praktično ena redkih "kurjav" za nas entuziaste. Pač bolj zaupaš SAABu kot recimo Citroenu. Po uradni NCAP statistiki pa je prej obratno.
Tukaj smo spet pri temu, da vozila kupujemo s čustvi in ne z pametjo.

Edino glede 9-3 in BWM oz Lexusa se ne bi strinjal čisto. Morda je res 9-3 mišljena za konkurenco v višjem razredu oz karakterju kupca. Glede cene pač dela konkurenco Audiju, BWM in tudi IS 200 .
tudi mislim da IS 200 nudi več občutka prestižnosti kot omenjena konkurenca. Pri lexusu recimo preprosto ne pričakujem da ga bom popravljal sam (kot se popravlja marsikaterega Audija, BWM in tudi SAABa) temveč da bo urejen kvaliteten servis (kar za SAAB verjetno žal šele prihaja)

9-3 je postal legitimni naslednik šele s tretjo generacijo, vendar je bil že ob nastanku namenjen široki potrošnji in ne odstopa tako kot c900 ki je kultni avto.
Vendar to ne štejem toliko v minus. Tudi VW Hrošč je kot kult dolgo časa čakal naslednika na koncu pa so naredili moderno repliko. isto slavni Fičo, Ameriški Mustangi.. Čudno da Citroen še ni naedil retro DS .

Kulti so težko dosegljivi uspehi in SAAB tudi ne more biti izjema. Morda smo tukaj do njega prestrogi.

9-4 in 9-7 žal so SAABi kot blagovna znamka in kot tržno-proizvodna strategija
biti specializran za vino in začeti zraven prodajati sicer drag pomaračni sok prej odžene kakega starega ljubitelja vina in privabi ljubitelje pomaranč k nakupu.

se strinjam. SAABa se splača bolj kupiti rabljenega kot novega. Sam recimo menim da je SAAB 9-5 v vrednosti od 10 do 13 tisoč pameten nakup. Sploh če ga misliš voziti do uničenja.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 16:20 Se strinjam, mislim da imava zelo podobna stalisca ... Samo v eni tocki se bistveno razhajava: cena Lexusa.

Jaz sem ga dal kot primer "ugodnega" nakupa, ti kot dragega. Dopuscam moznost da nisva gledala istih modelov ... Moj komentar se je nanasal na ceno ISa (ki je cenejsi od enako opremljenga 9-3 in mislim da tudi od vseh nemskih konkurentov).
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 18:43 No moje mnenje je,da pravi SAAB-i (glede inovacij ipd)
so bili do leta, mogoče 94-95, vse ostalo tone iz leta v leto.Čez deset let bo to pozabljena znamka.(Razen nas
entuzijastov).Zato je na nas, da vzdržujemo teh par 100 kar jih je še ostalo, v čimboljšem stanju,ne glede na matično firmo,ki v 15-ih letih, roko na srce ni naredila
nič zame oz. smo mi naredili za njih vsaj 100x več kot
oni za nas.

PS.:Matjaž, če imaš čas prosim, da prevedeš in posreduješ
naprej.(sorry je pač mlaj)
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 19:52 Se strinjam z Edotom. SAAB-a kot takega ni več, sprijaznimo se. Torej, katere lastnosti so kategorizirale SAAB-a?

- robustna, neuničljiva izdelava z vedno pristonimi gremlini
- izjemna varnost
- odlična lega na cesti
- sposojanje raznih komponent (2-taktni motor, V4 motor, 1,8L Ricardo motor, V6 Opel motor)
- unikaten (za nekatere neprebavljiv) videz

In kaj od tega je ostalo?
- izdelava je za cenovni razred slaba (kvaliteta materialov), število gremlinov
- lega na cesti je postala primerljiva z ostalimi znamkami
- namesto sposojanja komponent smo sedaj priča skoraj identičnim avtom z nekaj malega specifike (ključ pri šaltheblu)
- videz je vedno manj unikaten, praktično ga določa samo še sprednja maska z odbijačem

Vem , da marsikomu tole ne bo po godu, ampak dejansko je ZADNJI pravi SAAB 9000-ka. Veliko inovacij, PRAVI les v notranjosti, minimalna racionalizacija proizvodnje, vse je podrejeno luksuzu in trpežnosti.
Edo lahko potrdi, kako zelo inferiorne so komponente B235 motorja napram staremu B234.

SAAB = R.I.P.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 20:11 Leta 2008 se za 9-5, ki je na trgu že 11 let pravi, da je zastarela. Normalno, da koncept iz leta 97 ne more biti po 11 letih najbolj moderen v segmentu.

Ampak, a je bil c900 leta 93 oz 94 višek tehnologije? Mislim, da se je tudi takrat našel kakšen bolj moderen avto.

Je bila 96-tka leta 80 še moderna in napredna?

Pa pomislite še koliko modelov je dejansko Saab sam iz nule razvil v 60 letih obstoja? Popravite me če se kje motim:

-92, 93, 96: vse več ali manj evolucija
-99: popolnoma nov
-c900: tudi (malo bolj očitna) evolucija 99
-90: 99+c900
-9000: Saab + Alfa + Fiat + Lancia
-NG900&OG9-3: GM2900 Platform (Calibra, Vectra)
-NG9-3: GM Epsilon
-9-5: GM Epsilon II
-Še Sonnete sem pozabil napisat

No, hotel sem samo povedat, da je za Saabe 11 let star koncept še relativno mlad (četudi ne več najbolj moderen).
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 21:12 96-tka res ni bila več moderna že v 70-ih, kaj šele leta 1980!

99-ka pa je bila zelo napreden avto, ne samo kar se varnosti tiče.

900-ka je sicer res izpeljanka 99-ke, ampak vsebuje toliko izboljšav in inovacij, da gre za popolnoma drug avto. Jasno, da so leta 1993 obstajali tudi bolj moderni avti, bili pa so redki. Kljub vsemu je to čudo imelo tako ABS kot voznikov airbag, CFC-free klimo, azbestos-free zavore, ogrevane sedeže, katalizator, elektronski vbrizg na 16 ventilih, povsem primerljiva varnost z ostalimi avti, nizka poraba glede na performanse, filter kabinskega zraka...

model 9000 je bil preskok v premium segment, cene so bile temu primerne (80.000 DEM in več). Inovacij je tudi v tem avtu več kot dovolj. Varnost? Škoda besed.

Šele z nastopom strica GM se je začelo asimiliranje znamke med ostale avte.

SAAB sedaj ni niti najbolj moderen, kaj šele unikaten.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 21:24 Mislim, da se je tudi takrat našel kakšen bolj moderen avto.

Pri SAAB-u ni šlo nikoli za "modernost".Kvečjemu obratno.

Odkar je firmo prevzel GM,je očitno, da ne vedo kaj bi sploh s SAAB-om počeli.Poskušajo nekaj na osnovi "stare slave", samo to je dandanes premalo.Priznajmo si, da so ti časi minili.

Recimo, takim asom, kot sta Mitja, pa Boost iz Srbije,lahko takoj podarijo novega Saab-a, pa se še ne bodo oddolžili za vse, kar sta naredila za njih (pač moje mnenje)

lp
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 21:32 Modernost sem mislil v smislu tehnologije-moral bi se izraziti z "napredno".
Mislim, da je bilo ultra moderno imeti leta 1979 v avtu filter kabinskega zraka. Pa bočne ojačitve leta 1972, pa ogrevane sedeže istega leta, pa izredno dovršeno klimatsko napravo leta 1986 (ACC), pa varnost, ki je desetletje prekašala konkurenco.

Kaj pa nam sedaj SAAB ponuja? V zadnjem desetletju je uspel roditi kaki dve inovaciji - SAHR ter (pogojno) BioPower.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 21:41 Mitja J je napisal:
Se strinjam z Edotom. SAAB-a kot takega ni več, sprijaznimo se. Torej, katere lastnosti so kategorizirale SAAB-a?

- robustna, neuničljiva izdelava z vedno pristonimi gremlini
- izjemna varnost
- odlična lega na cesti
- sposojanje raznih komponent (2-taktni motor, V4 motor, 1,8L Ricardo motor, V6 Opel motor)
- unikaten (za nekatere neprebavljiv) videz

....

Vem , da marsikomu tole ne bo po godu, ampak dejansko je ZADNJI pravi SAAB 9000-ka. Veliko inovacij, PRAVI les v notranjosti, minimalna racionalizacija proizvodnje, vse je podrejeno luksuzu in trpežnosti.
Edo lahko potrdi, kako zelo inferiorne so komponente B235 motorja napram staremu B234.

SAAB = R.I.P.


Kar se mene tice je 9-5ka leta 1998 izpolnjevala vecino (mogoce vse) kriterije, ki si jih navedel in zame predstavlja zadnjega SAABa. Oz. ce njo vrzem, potem vrzem ven tudi 9000ko, ki je kljub velikim razlikam se vedno Cromina boljsa sestra.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
<< Začetek < < 1 2 > > Konec >>
© 2024 Slovenski Saab portal