Obiskovalci
Trenutno 2 gosta
Obisk skupaj: 234878872


<< Začetek < < 1 2 > > Konec >>
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 21:48 Ja, tam nekje se je začelo...saj razvoj 9-5 se je prekrival z izdelavo 9000-ke. Je pa motor glede trpežnosti definitivno slabši od predhodnikov, kar potrjujejo tudi (pre) mnoge okvare. Da je za vse okvare krivo olje je slab izgovor.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 21:59 Bolj napreden sem mislil, ja.

Leta 79 je seveda bilo ultra moderno, leta 93 pa ne več toliko. Poglejte konkurenco BMW, Audi, Mercedes iz teh let.

GM hoče s Saabom enostavno zaslužiti, ter primakniti znamko čim širši množici. Avtomobili postajajo množicam vedno bolj všeč, ljubitelji se pa zgražajo. (Pa daleč od tega, da bi to veljalo samo za Saab. Ljubitelji pač nočejo sprememb.)

Priznati pa je potrebno, da je GM tisti, ki drži Saab pri življenju. Brez GM-ja tudi Saaba nebi bilo več.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 22:01 Popolnoma se strinjam z vama edo in Mitja , Saab , kar je bil nekoč nebo nikoli več . Čeprav si vsi želimo , da bi se stanje spremenilo je malo verjetno !! Kaj pa pravite za servis v Celovcu ??? Čeprav sta povezana skupaj Opel in Saab ??
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 22:07 Po podobni poti so krenili recimo Alfa Romeo, Jaguar,...

Ti avti so imeli dušo, sedaj je nimajo več (z izjemo kakih svetlih izjem). Mogoče pa bi bilo bolje, da SAAB-a ne bi bilo več. Bogokletno? GM dela SAAB-u medvedjo uslugo.
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 22:11 Čeprav sem kupil samo nekaj rezernih delov , so se dobro zraven dali , rok dobave je bli - v primerjavi pri nas- zelo hiter in cenovno ugodnejši kot pa pri nas !!-moram pa opozoriti , da sem nazadnje kupoval dobro leto nazaj !
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 10.01.08 22:17 matjaz je napisal:
Kulti so težko dosegljivi uspehi in SAAB tudi ne more biti izjema. Morda smo tukaj do njega prestrogi.
Saab je, če mene kdo vpraša, začel umirati konec osemdesetih:
- leta 1989 so imeli na zalogi 40.000 neprodanih vozil,
- leta 1990 GM kupi 50% Saab-a, saj nujno potrebujejo finančno injekcijo
- leta 1991 so zaradi neobladljivih stroškov prisiljeni zapreti tovarno v Malmu (izjemno socialno humana oblika proizvodnje - Klik!)
- v proizvodnji so imeli c900, ki je vzel 45 človek-ur za sestavo in 9000, ki je vzela kakih 24, medtem ko so Toyote in Honde sestavljali v 6-9 človek-urah.

Med 1990 in 2000 pa se zgodi naslednje:
- leta 1994 ukinejo proizvodnjo c900
- naslednik NG900 je fiasko
- leta 1997 prenehajo izdelovati 9000
- Saab 9-5 ne zasenči svojega predhodnika 9000
- 9-3 sploh ni novi model, temveč zgolj izboljšan NG900, ki ne izstopa iz povprečja svojim predhodnikom primerno.
- leta 2000 GM na podlagi opcij kupi še preostalih 50% delnic

Saab filozofija (drag razvoj, visoki standardi, stroškovno neučinkvita proizvodnja, dragi materiali, dobro plačani delavci v tovarni) je zdržala v do sredine 80-ih, potem pa je začelo pokati po šivih.

Konkurenca je postajala stroškovno vse učinkovitejša, platforma 99/c900 je postajala zastarela, ideje za novo legendo ni bilo. Saab 9000 sicer tehnološko preseže c900, glede unikatnosti in šarma pa ne. 9-5 pa se že utaplja v povprečnosti.

Ker med leti 1990 in 2000 preostalim Švedom ni uspelo narediti preobrata, po letu 2000 Američani prevzemajo vajeti v celoti v svoje roke. Staro slavo skušajo ponovno obuditi k življenju, kar pa je težko, saj je ustvariti legendarni izdelek danes veliko veliko težje kot je bilo konec 70-ih. Avtomobil je postal zrel izdelek, tekmeci so si precej bolj (tehnološko, oblikovno, varnostno, stroškovno) izenačeni, razvoj novega modela pa stane najmanj miljardo dolarjev (pa se kiksi kot 9-2 vseeno dogajajo). Za uspeh 9-3 II. so v celoti zaslužni Američani, vsaj oblikovno so naredili model, ki se lahko kosa s konkurenco. Je pa to šele minimum preživetja in daleč od kake legende.

Baje je nasplošno danes čas, tako pravijo sociologi, ko je veliko manj
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 11.01.08 08:43 Tole se je pa razplamtelo v debato. Me 6 ur ni na netu pa človek komaj sledi.

DJ
Sva kar na istem. Pri Lexusu sem gledal osnovne cene GS (od 55.000 navzgor) in LS (od 90.000 eur navzgor).
Za IS priznam nisem nikoli pogledal cenika, sem si ga samo ogledal v salonu, cene pa pozabil. Dejansko je zanimivo da je tako kot si rekel IS je poceni, praktično dobra konkurenca vsem ki si jih navedel, GS pa odstopa od razreda 9-5.
Ker bom, upam vsaj, osebno vozil praviloma razred 9-5, GS so pač oči uperjene v ta segment.

9-5
Pred časom sem kupil knjigo o 9-5 in po tistem kar sem prebral sem nekako še prepričanja da pri 9-5 lahko še govorimo o "pravem SAABu". Kolegi, ki se bolj spoznate na tehniko in mehaniko imate kopico argumentov da temu ni tako. Tehnolosko si morda res že preveč delov deli z opli in ostalim GM, vendar me je knjiga prepričala da je bil razvit v SAAB duhu. Cilj je bil najvarnejši avto v visokem razredu ki bo dovolj prestižen in vsi ostali tehnični kompromisi so bili pomoje namenjeni predvsem doseganja ugodnejše cene.

96
Res je zanimiva ta SAAB usoda. Praktično vsak model delajo da se skoraj iztroši in da postane "neuporaben". Recimo meni dolgo ni bilo jasno kdo je leta 1980 kupil 96, glede na to da smo se doma že 4 leta vozili z GS ki je bil bistveno udobnejši in vsaj za moje pojme tudi uglednejše vozilo. Pa se je zgodila 99 oz c900. Ko se je c900 praktično iztrošila je svet šokirala 9000 ki je očitno res tank v pravem pomenu besede. in po ceni sodeč, čeprav EUR ni DEM je očitno segala v razred lexusa LS (če lahko kdo preveri cene recimo mercedes S iz leta 1991 bo pomoje bo tam nekje)

9-5 verjetno res ni zasenčil 9000 ker je tudi konkruenca naredila veliko. Zame je bil sodobni preboj pravzaprav Renaultov razred 5 zvezdic. ko so oni udarili na marketing po tej plati, so začeli tudi ostali padati kod domine. Prej mislim da sta se edino Volvo in SAAB trudila v tej smeri (opravičilo kakemu Mercedesu S ali drugim spregledanim znamkam). S tem se je tudi ključna tržna prednost SAABa pomoje izgubila. Preprosto se je povprečje dvignilo na tako raven, da ne iztopa več izjemno.

9-3 II je oblikovno pomenila preboj k všečnosti in verjetno tudi k nadaljevanju obstoja znamke. Žal je kvaliteta prvih modelov (kako je z novimi ne vem, vendar me ročka ki ostane v rokah ne prepriča ravno) preslaba za nadaljevanje ugleda.

nova 9-5 v letu 2010 zna biti podoben poizkus preboja. GM namreč razvija čisto novo platformo za vsa luksunsa vozila v svojem asortimaju. nekaj podobnega je bila tudi 9000, Croma in Alfa 164 in rezultat je bil da je 9000 postal legenda, ostale pa so dodelave kljub isto osnovi sicer postavile med všečna vozila, varnostno pa žal ne. Tako da upanje po preboju v ponovno ospredje ostaja.
V končni fazi se je moral GM tudi nekaj naučiti 900 NG je pomenil da je pri varnosti pazil in napake ni več naredil, želja po nizkih stroških so verjetno poslabšali 9-3 II verjetno zato sledi ukrep proizvodnje skupaj z opli in s tem uporaba preizkušenih visoko nakladnih proizvodnih linij in delavcev, kar se mora nekaj poznati tudi na kvaliteti. če bodo del teh prihrankov prelili v boljše materiale so že blizu tistega kar rabijo.

Verjetno si mnenje delimo, da bodo vozila čedalje bolj podobna in manj konkurenčna. POdobno kot recimo Motorola, Intel in AMD, razen kakega profija ki se ukvarja z grafiko je za normalnega ali tudi visoko zahtevnega uporabnika čisto vseeno kaj ima v rokah (no Motorole sedaj še Apple ne vgrajuje več in je prešel na Intel). Sedaj imaš torej No name PC in Apple na Intel osnovi. Nadgradnje se sicer še razlikujejo, vendar tudi tu razlike v načinu dela bledijo.
Apple torej podobno kot SAAB prodaja na osnovi stare slave, duše ki jo izžareva in nekaj gremlninov manj kot Microsoft ponuja. Se pa MS bistveno izboljšuje iz leta v leto. Avtomobili so pač le nekoliko dražje igračke.
Če pravilno razumem potekata dva toka. Eden je poenotenje sestavnih delov in linij( čeprav to je mislimda VW prvi uporabil in tudi prvi ugotovil da ta kanibalizen znamk med Škodo, Seatom Vw le ni tako pozitiven in so zadeve nekoliko korigirali -beri , Škoda in Seat dobivata starejšo tehnologijo, kajti drugače ni logike d ačlovek kupi VW) drugi tok pa je ustvarjanje duše blagovne znamke. SAAB ima srečo da mu originalna firma še dovoli uporabljati SAAB v povezavi z letalstvom. Sicer je to predmet pogodbe, ne vem do kdaj imajo to dovoljenje. Očitno pa je namen SAABa doseči pozitivne reakcije v luxuzno-športnem segmentu s pridihom šminke.

Smo pa vseeno priča čudežem. Recimo Rolls -- po vseh peripetijah je mislim da s zadjim modelom naredil come back. mislijo celo podvojiti proizvodjo. Tam se lastnikom starih verjtno trga srce če jih bo toliko na trgu (podobno kot nam). Potem jaguar z novim XJ pomoje tudi sega v novo ero, tukaj je se Maserati, Porshe je naredil come back z vedno staro legendo , da Cayena za široke bogate množice niti ne omenjam. Zame ni Porshe, vendar dosega odlične prodajne rezultate in ljudem potegne..
Vsekakor ima tudi SAAB možnost za come back in ni hudič da mu uspe
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
Re:Polar Mobil namesto KMAG-a? - 11.01.08 11:59 osnovne cene nekaterih omenjenih vozil (limunzine), da bomo lažje komentirali umestitve SAABA

kot vidim je dejansko razred 9-3 zelo izrenačen s predstavniki vsakega razreda. Prava devalvacija se prične pri 9-5, kjer je najdražja skoraj cenejša od najcenejše konkurence. Da ne govorimo o tem, da je najcenejša 9-5 v enakem razredu kot najcenejši nižji avti.
Tukaj tudi ne vidim logike zakaj skušajo nekateri rabljene 9-5 prodajati enako kot recimo BWM ali A6.. .. in tudi zaradi te razlike je rabljena 9-5 dober nakup
SAAB očitno čisto dobro ve to, kar pišemo tu. Kajti drugače bi svojo bojno ladjo bolj cenil. Očitno pa se rušilci (9-5) kljub slabši kvaliteti vseeno dobro prodajajo da lahko držijo primerljivo ceno (sicer se vedno na dnu razreda)
Dejansko pa si želim da bi SAAB ponovno nekaj naredil v razredu letalonosilk in tam bi mi pasalo če bi ohranil nekaj nižjo ceno od Lexusa LS


BMW 318 (143 km) - 28.450 EUR
BMW 320 (170 km) - 30.900 EUR
BMW 330 (272 km) - 40.600 EUR
IS 250 (153 km) 33.700 eur
A 4 (160 km) 29.600
A 4 quat(265km) 42.100 eur
9-3 linear(150 km) 25.050
9-3 linear(175 km) 29.000
9-3 vector (210 km) 31.050
9-3 aero (250 km) 40.000 eur
S 60 (140 km) 26.600
s 60 (170) 30.000
s 60 (210) 33.000
s 60 (260) 38.000
Jag X (196 ) 34.197
Jag X (231 ) 42.600
Mer C (150) 29.700
Mer C (204) 34.800
Mer C (231) 36.000
Mer C (272) 45.000

BWM 520 (170 km) - 38.500
BWM 523 (190 km) - 41.250
BWM 530 (272 km) - 48.250
BWM M5 (373 km) - 98.200
GS 300 (250 km) 48.500 EUR
GS 460 (347) 65.500 EUR
9-5 linear(150 km) 29.210
9-5 linear(185 km) 32.000
9-5 vector (220 km) 37.050
9-5 aero (260 km) 38.000 eur
A 6 (170 km) 37.500
A 6 (210 km) 41.500
A 6 (256 km) 46.300
A 6 q (350 km) 68.300
S 80 (145 km) 36.000
s 80 (238km) 44.000
S 80awd (285 km) 52.500
Jag S (238 km) 42.905
Jag S (298 km) 59.000
Jag S (395 km) 74.000
Mer E (150 km) 44.250
Mer E (231 km) 47.150
Mer E (272km) 55.150

BWM 730 (258 km) - 75.700
BWM 760 (327 km) - 127.650
LS 460 (381) 89.300
A 8 (210 km 68.000
A 8 (260 km) 71.000
A 8 (350 km) 85.000
A 8 (450 km) 127.000
Jag XJ (238 km) 78.500
Jag XJ (260 km) 86.500
Jag XJ (400 km) 118.000
Mer S (270 km) 83.000
Mer S (388 km) 104.000
Mer S (388 km) 104.000
  Pisanje je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.
<< Začetek < < 1 2 > > Konec >>
© 2024 Slovenski Saab portal